μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Άρχισαν να πέφτουν τα καρτοτηλέφωνα!  Από τη μια έπαψαν να είναι χρήσιμα, από την άλλη τα ξέχασε και δεν τα συντηρεί ακόμη και ο ΟΤΕ. Το καρτοτηλέφωνο της φωτογραφίας (στην οδό Υψηλάντου) είχε σάπια βάση, η οποία με τους πρόσφατους αέρηδες δεν άντεξε. Να δούμε τώρα ποιος και πότε θα επιδιορθώσει τη ζημιά ή θα το απομακρύνει. Το καρτοτηλέφωνο έως την πτώση του, λειτουργούσε κανονικά.


 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίσκεψη του στην Καβάλα έδωσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις τοπικές εορταστικές εκδηλώσεις, ήταν κάτι σαν κερασάκι στην τούρτα αυτών. Παρακολούθησε την λιτανεία της εικόνας αλλά στο τέλος μας τα μπέρδεψε. Μιλώντας στους δημοσιογράφους,  ισχυρίστηκε ότι η Καβάλα απελευθερώθηκε από τους Τούρκους και όχι (όπως είναι το σωστό) από τους Βούλγαρους!

 

Το λάθος του προέδρου της ΝΔ έτυχε «ειδικής» μεταχείρισης. Οι παράγοντες της ΝΔ έκαναν ότι δεν άκουσαν, οι του ΣΥΡΙΖΑ απέκτησαν επιχειρήματα και δυνατή φωνή εναντίον του. Η συζήτηση έγινε κυρίως στο διαδίκτυο. Το συγκεκριμένο ανθρώπινο λάθος (που όμως έπρεπε να αποφευχθεί) δεν επηρεάζει την δυναμική της ΝΔ. Είναι τόσο μεγάλη που ειδικά αυτό το διάστημα ο αρχηγός της μπορεί να λέει ότι θέλει.

 

Αμέσως μετά τα λάθη του, όσα και όποια κι αν είναι αυτά, παρουσιάζεται μια νέα δημοσκόπηση. Η οποία διατηρεί ή και αυξάνει την μεγάλη διαφορά. Η ΝΔ είναι στις μέρες της, στις καλές της μέρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει φιλότιμη και τιτάνια προσπάθεια αλλαγής των δεδομένων. Σε μία περίπου εβδομάδα και οι δύο θα μάθουν τα αποτελέσματα. Ως τότε συνεχής προεκλογικός αγώνας.

 

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε πρώτος,  μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Παύλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος. Κατάφερε και πρόλαβε τους άλλους. Κι επειδή έχει πρόσφατο κομματικό «παράπτωμα», αποφάσισε να μην τον καλωσορίσει με τα τυπικά.

 

Τον κολάκεψε όσο μπορούσε και του είπε «..σε 10 μέρες Πρωθυπουργός». Ο κ. Μητσοτάκης αμφιβάλλουμε αν θυμόνταν πρόσωπα και πράγματα. Ήταν ευγενικός και φιλικός και με τον κ. Μαρκόπουλο και με τον παρευρισκόμενο στο πλάι Μπάμπη Δράκο. Οι υπόλοιποι (μάλλον πιο γνωστοί του) τον περίμεναν στα σκαλάκια του ιερού ναού.

 

Η τοπική ΝΔ υποδέχθηκε με μεγάλη και ζεστή αγκαλιά τον πρόεδρο. Ο κόσμος που ήταν έξω από την εκκλησία τον χειροκρότησε κι όλα πήραν το δρόμο τους. Στριμώχνονταν δίπλα του πολλοί και διάφοροι αλλά ήταν τέτοιες οι συνθήκες που τελικά χρόνος υπήρξε για όλους. Φωτογραφήθηκαν όλοι με τον Μητσοτάκη, όπως ήταν ο στόχος τους.

 

Το βράδυ της Παρασκευής ο κ. Μητσοτάκης έκανε και νυχτερινή έξοδο στην Καβάλα. Κατά πληροφορίες επέλεξε την ταβέρνα «Σάββας» στα Σφαγεία. Εκεί δείπνησε ήσυχα με τον γιο του. Σε όλους είπε ότι επρόκειτο για ιδιωτική στιγμή κι έτσι ουδείς πλησίασε. Πριν φύγει, είχε (Σάββατο πρωί) κάποιες συναντήσεις στο Ιμαρέτ. Το οποίο σταθερά το προτιμά. Δεν είναι ο μόνος εκ του πολιτικού κόσμου των Αθηνών.

 

Δευτέρα σήμερα κι η Κυριακή των εκλογών είναι πολύ κοντά μας. Όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι βουλευτές θα ήθελαν περισσότερο χρόνο. Δεν τον έχουν. Κατά συνέπεια τρέχουν να προλάβουν όσα περισσότερα γίνεται. Αν αντίθετα η προεκλογική περίοδος ήταν μεγαλύτερη τότε το αποτέλεσμα (ως προς τους υποψήφιους βουλευτές) θα μπορούσε να είναι διαφορετικό από αυτό που θα μάθουμε την Κυριακή το βράδυ.

 

Οφείλουμε να παρατηρήσουμε κάτι ακόμη. Το πόσο επηρέασε τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ η υποψηφιότητα της κ. Τάνιας Ελευθεριάδου. Η συμπολίτισσα δικηγόρος ακολουθεί δυναμική προεκλογική εκστρατεία. Οι τρεις βουλευτές που την παρακολουθούν στενά, αλλάζουν τα σχέδια τους. Ήδη οι Εμμανουηλίδης- Παπαφιλίππου τύπωσαν και μοιράζουν πόρτα πόρτα έντυπα τους.

 

Αποδεικνύεται ότι είναι μια πολύ καλή «μεταγραφή». Η συμμετοχή της θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Καβάλας. Από το τοπικό ΠΑΣΟΚ δείχνουν να ζηλεύουν μιας και η κ. Ελευθεριάδου τους εμφανίστηκε (υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ) από εκεί που κανείς δεν το περίμενε. Κάποιοι μάλιστα φέρονται να της το είπαν ευθέως. Την ήθελαν στο ΚΙΝΑΛ!

 

Μετά τον Λάζαρο Τσαταλμπασίδη και ο Θόδωρος Μαρκόπουλος εθεάθη σε προεκλογική εκδήλωση υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ. Τον είδαμε στην πρόσφατη εκδήλωση του Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Χρυσούπολη. Τέτοιες εμφανίσεις, από τον κ. Μαρκόπουλο και άλλους, θα δούμε μπόλικες αυτήν την εβδομάδα.

 

Δια της «εις άτοπον απαγωγής» υπολογίζουμε δύο νέους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας ως τους πιθανότερους για τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.  Ο ένας είναι ο Κώστας Πεφάνης, ο άλλος ο Φιλήμονας Ξουλόγης. Ουδείς γνωρίζει ποιος θα προταθεί για πρόεδρος στη δημοτική επιχείρηση Δημωφέλεια. Ο κ. Μουριάδης συνεχίζει αθόρυβα αλλά ουσιαστικά επαφές και συναντήσεις του.  Κάνει πολύ περισσότερα απ’ όσα λέει!

 

Η κ. Δήμητρα Τσανάκα δέχεται συχνά την ερώτηση για τις προθέσεις της. Απαντά σε όλους με τον ίδιο τρόπο. Δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Θα είναι παρούσα κανονικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Από την 1η Σεπτέμβρη η (ως τότε) Δήμαρχος θα έχει ως συνταξιούχος γιατρός μπόλικο ελεύθερο χρόνο.

 

Πέθανε την Παρασκευή, κηδεύτηκε το Σάββατο στην Ελευθερούπολη ο Άλκης Παπαδημητρίου. Καβαλιώτης στην καταγωγή οικονομολόγος, συνεργάστηκε επί Απόστολου Μαρδύρη με το Επιμελητήριο Καβάλας ως σύμβουλος. Στη συνέχεια σύναψε στενή σχέση συνεργασίας με το Επιμελητήριο της Δράμας. Ο Άλκης Παπαδημητρίου αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του επί σειρά ετών. Πέθανε σε ηλικία 61 ετών.

 

Ανάρτηση με νόημα από το σωματείο των συνταξιούχων της ΒΦΛ: Η απόφαση του Δικαστηρίου στη Καβάλα η οποία δικαιώνει εμάς τους συνταξιούχους που προσφύγαμε, οφείλεται στους νομικούς εργατολόγους Λεωνίδα Παππά και Τάνια Ελευθεριάδου. Οι οποίοι μας παρακίνησαν να προσφύγουμε και τους συγχαίρουμε γι’ αυτό.

 

Ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας ακολουθεί «επιθετική» τακτική στις περιπτώσεις των αφισοκολλήσεων στην περιοχή ευθύνης του. Απομακρύνει τις αφίσες αμέσως και όλες. Εξαίρεση κάνει σε εκδηλώσεις σημαντικών τοπικών θεσμών (Φεστιβάλ Φιλίππων, Αεροπορικού σόου κτλ) όπως επίσης και σε εκδηλώσεις με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Πρόσφατα εκπρόσωποι του ΟΛΚ απομάκρυναν από την περιοχή του λιμανιού προεκλογικές αφίσες.

 

Κάποιοι που παρακολουθούν χρόνια το πρόβλημα της στέγης του Ειρηνοδικείου της Θάσου θυμήθηκαν (όταν άκουσαν τη νέα διαμαρτυρία του Δικηγορικού Συλλόγου για το θέμα) ότι μεταφορά του συγκεκριμένου δικαστηρίου είχε υποσχεθεί ο κ. Δένδιας. Αυτό έγινε στα εγκαίνια του νέου δικαστικού μεγάρου, όταν ο κ. Δένδιας ήταν υπουργός Δικαιοσύνης. Από την υπόσχεση Δένδια πέρασαν 10 χρόνια. Το Ειρηνοδικείο Θάσου συνεχίζει αυτήν την δεκαετία να λειτουργεί σε ακατάλληλο χώρο.

 

Στο δείπνο της περασμένης Πέμπτης με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, παραβρέθηκε μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στη ΒΦΛ Νίκος Βογιατζίδης. Αν και η ώρα δεν ήταν κατάλληλη, όλο και κάτι περισσότερο θα έμαθε για τα θέματα ιδιοκτησίας του εργοστασίου.

 

Την περασμένη Παρασκευή οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Εμμανουηλίδης- Μορφίδης- Παπαφιλίππου βρέθηκαν στο Δασαρχείο Καβάλας. Εξήγησαν οι ίδιοι τον λόγο: «Επίσκεψη στη Δ/νση Δασών και το Δασαρχείο Καβάλας. Ουσιαστική συζήτηση με τους προϊσταμένους κ. Καπετανγιάννη Γιάννη και Γεωργούση Ζωή καθώς και όλο το προσωπικό (μόνιμο και του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας)».

 

Καλά λόγια από τον δημοτικό σύμβουλο Άκη Τελίδη για την υποψήφια Βάσω Παπουτσή Μήττα. Αυτά γράφονται με αφορμή την κεντρική εκδήλωση της το βράδυ της Τετάρτης: «Ήσουν έμπρακτα παντού δίπλα μας. Οπότε και εμείς θα είμαστε εκεί. Το σωστό να λέγεται και να εκτιμάται .Για αυτούς που κρίνουν από τα πεπραγμένα».

 

Διαβάστε επίσης