• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Κάθε μέρα είναι περισσότεροι οι τουρίστες στην πόλη της Καβάλας. Το διαπιστώνουμε  εύκολα καθώς τους βλέπουμε μπροστά μας όλες τις μέρες και όλες τις ώρες. Τους συναντούμε στις παραλίες, στα ξενοδοχεία αλλά και στις συνοικίες της Καβάλας. Καταλαβαίνουμε ότι οι Βαλκάνιοι είναι οι πιο πολλοί κι ελπίζουμε να τους «αισθανθεί» η αγορά. Οι επαγγελματίες τους περιμένουν, ειδικά τα απογεύματα Τρίτης- Πέμπτης και Παρασκευής.

Ας μη ξεχνάμε ότι η αγορά της Καβάλας είναι σε περίοδο εκπτώσεων ενώ την Κυριακή (λόγω των εκπτώσεων) λειτουργεί κανονικά. Από το πρωί ως το μεσημέρι.

Με την βοήθεια του φωτογραφικού αρχείου της Πρωινής γυρίζουμε περίπου 20 χρόνια πίσω. Ήταν η εποχή ενός άλλου δικομματισμού, ήταν η εποχή που οι 4 έδρες του Νομού μοιράζονταν με τον ίδιο τρόπο πάντα. Δύο η ΝΔ, δύο το ΠΑΣΟΚ. Οι 4 βουλευτές Καβάλας το 2000 ήταν οι εικονιζόμενοι (φωτογραφία από εκδήλωση στον Δ. Κήπο). Ο αξέχαστος Κώστας Τσίμας, ο Γιάννης Τσακλίδης, ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος και ο Γιώργος Καλαντζής. 

 


 

Η εταιρία των Δήμων της ΑΜΘ για τα σκουπίδια και τη διαχείριση τους είναι η γνωστή ΔΙΑΜΑΘ ΑΕ . Η ΔΙΑΜΑΘ ανέλαβε να ωριμάσει και να δημοπρατήσει τις δύο Μ.Ε.Α. (δύο εργοστάσια απορριμμάτων). Από ένα σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη. Στην Αλεξανδρούπολη αυτός που θα κατασκευάσει τη ΜΕΑ, θα αναλάβει και τη λειτουργία της. Το ίδιο μάλλον θα γίνει και στην Καβάλα.

 

Ως εκ τούτου τα απορρίμματα θα είναι δουλειά ιδιωτών, οι οποίοι θα κερδίζουν μπόλικα χρήματα από αυτά. Ο άλλος δρόμος (που πάντα υπάρχει αλλά δεν επιλέγεται) είναι ο εξής: Ο Δήμος Καβάλας προχωρά μόνος του, αναλαμβάνει αυτός κάθε ενέργεια που έχει σχέση με μια ΜΕΑ που κυρίως αφορά τα δικά του σκουπίδια. Κι όταν το εργοστάσιο ετοιμαστεί, το λειτουργεί ο ίδιος.

 

Η Δήμαρχος προτιμά τους ιδιώτες- όπως δήλωσε και στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου- αλλά τα συμφέροντα είναι τεράστια. Κι είναι οικονομικά. Από τις παρατάξεις της σημερινής αντιπολίτευσης μόνο ο Χρήστος Ποτόλιας υποστηρίζει τον άλλο δρόμο. Όλοι οι άλλοι είναι υπέρ των ιδιωτών.

 

Κανονικά πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης- παρά την κακοκαιρία- εκδήλωση προβολής ντοκιμαντέρ. Αντί το ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών να παιχθεί στο Ζέφυρο, παρουσιάστηκε στο όμορο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου. Αντίθετα λόγω βροχής δεν έγινε την Τετάρτη το βράδυ θεατρική παράσταση στο Φρούριο. Μεταφέρθηκε και έγινε χθες βράδυ στον ίδιο χώρο.

 

Νωρίς χθες το πρωί ο Θόδωρος Μαρκόπουλος ήταν στο γραφείο του Νίκου Παναγιωτόπουλου, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Επακολούθησε ανάρτηση με φωτογραφία των δύο ανδρών. Η ανάρτηση αναφέρει τις ευχές του Αντιπεριφερειάρχη: « Η ανάληψη του χαρτοφυλακίου του συγκεκριμένου Υπουργείου αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο αλλά και για όλο τον νομό μας. Καλή επιτυχία, Νίκο Παναγιωτόπουλε».

 

Στην Αθήνα ήταν χθες ο Μακάριος Λαζαρίδης. Εμφανίστηκε σε δύο τηλεοπτικές και δημοσιογραφικές εκπομπές. Αρχικά στο Open, στη συνέχεια στην ΕΡΤ. Ήταν η επιστροφή του κ. Λαζαρίδη στην Αθήνα. Αυτήν την φορά με την βουλευτική ιδιότητα πολύ πρόσφατη.

 

Το προσεχές διάστημα θα γίνει στους Αντιφιλίππους η γιορτή του καλαμποκιού, η οποία πραγματοποιείται για 17η συνεχή χρονιά!  Ο Εμπορικός σύλλογος της Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε Λευκή Νύχτα το βράδυ της Πέμπτης 8 Αυγούστου. Συνηθίζει την Καλοκαιρινή Λευκή Νύχτα ο συγκεκριμένος σύλλογος. Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν στη Νέα Πέραμο οι εκδηλώσεις του πολιτιστικού συλλόγου της Νέας Περάμου. Τα λεγόμενα «Περάμεια».

 

Χθες το απόγευμα ξεκίνησαν στη Χρυσούπολη τα Ελευθέρια του 2019. Το πρόγραμμα τους διαρκεί μία εβδομάδα και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων έχει σχέση με τις ενδιαφέρουσες δραστηριότητες συλλόγων του Δήμου Νέστου γενικότερα. Στα Λιμενάρια της Θάσου άρχισε και συνεχίζεται με επιτυχία το 9ο Θερινό Σχολείο. Απευθύνεται σε παιδιά.

 

Συμπληρώνουμε έναν ακόμη νεοεκλεγέντα Καβαλιώτη βουλευτή. Πρόκειται για τον βουλευτή Θεσσαλονίκης της ΝΔ κ. Βαρτζόπουλο, που κατάγεται από την Καβάλα. Οι σχέσεις του με την πόλη μας παραμένουν ισχυρές. Στο παρελθόν ήταν μέλος κυβέρνησης της ΝΔ. Στο υπουργείο Υγείας ειδικότερα.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος Άρης Βέρρος χαρακτήρισε χθες συμβολικό το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ την ημέρα που θα πληρώσει ο ιδιώτης στο Δήμο για το Park Food Festival. Επέμενε στον χαρακτηρισμό (εννοώντας ότι η χρέωση είναι ελάχιστη) και δεν έχει άδικο. Ο Δήμος Καβάλας απαντά ότι για τον συγκεκριμένο χώρο αυτό το ποσό ανά ημέρα προβλέπονταν.

 

Τις προάλλες συνέβη ένα έκτακτο περιστατικό όπου κινδύνευσε η υγεία συμπολίτη οδηγού Ταξί. Το ΕΚΑΒ Καβάλας κλήθηκε και έδρασε αποτελεσματικά. Το ευχαριστεί δημοσίως το σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί Καβάλας «Η Πρόοδος». Σχετική δήλωση στο Ράδιο Πρωινή έκανε χθες ο πρόεδρος του σωματείου κ. Ιωαννίδης.

 

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Ανέστη Τσουρουκίδη από χθες εντείνονται οι προσπάθειες να απομακρυνθούν από συνοικιακούς δρόμους μπάζα και ογκώδη αντικείμενα. Αυτό έγινε επειδή (επιτέλους) έπαψαν από χθες  να ασχολούνται με τις εθνικές εκλογές οι δημοτικοί υπάλληλοι.

 

Ο συνεργάτης του Νίκου Παναγιωτόπουλου, Απόστολος Παυλίδης, μετακινείται στην Αθήνα για να εργαστεί στο πλευρό του στο Υπουργείο. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία. Χθες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν πάλι είδηση σε όλα τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης: «Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε χθες τη νύχτα τη Χαλκιδική έχει ενεργοποιηθεί και ο μηχανισμός των ενόπλων δυνάμεων, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος».

 

Ποια η διαφορά ανάμεσα στις τοπικές και στις εθνικές εκλογές; Αρκεί κάποιος να επισκεφθεί το Δικαστικό Μέγαρο αυτές τις μέρες. Αμέσως μετά τις τοπικές εκλογές κυκλοφορούσαν σε αυτό αρκετοί υποψήφιοι δήμαρχοι- δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι. Έψαχναν σάκους, μετρούσαν ψηφοδέλτια.  Αυτήν την εβδομάδα, εβδομάδα αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, στο Δικαστικό Μέγαρο δεν κυκλοφορεί κανείς υποψήφιος βουλευτής.  Παίζει φυσικά ρόλο και το ότι το αποτέλεσμα των σταυρών προτίμησης ήταν σε όλες τις περιπτώσεις «καθαρό» και μη αμφισβητήσιμο.

 

Στις 11 το πρωί της Δευτέρας θα γίνει τελικά η σύσκεψη για τα θέματα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας. Χθες η ώρα της σύσκεψης άλλαξε αφού αρχικά ήταν να γίνει (στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης) στις 9.30 το πρωί την ίδια μέρα. Όσον αφορά την επόμενη κακοκαιρία, η Καβάλα είναι υποψήφια να «υποδεχθεί»  τα επόμενα μπουρίνια από το μεσημέρι της Κυριακής και μετά.

 

Ο νέος Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας υποσχέθηκε μέτρα για τη στήριξη των ναυτιλιακών εταιριών. Αυτό έγινε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Διαβάζοντας την υπόσχεση, το μυαλό μας πήγε στα Χειμερινά δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου. Μαύρα τα γραμμένα μας….

 

Τον προσεχή Χειμώνα το θέμα θα το χειριστούν οι νέοι- νεοεκλεγέντες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εκτός από τον νέο Υπουργό λόγο στο θέμα θα έχει ο νέος Δήμαρχος Θάσου Λευθέρης Κυριακίδης. Ο οποίος κατ’ επανάληψη κατηγορήθηκε από τον προκάτοχο του ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με τις ναυτιλιακές εταιρίες της Θάσου.

 

Εφημερίδα της Κομοτηνής πρόβαλε την πραγματοποίηση του Cosmopolis την ερχόμενη εβδομάδα στην Καβάλα. Άλλη τέτοιου είδους προβολή του φεστιβάλ δεν έπεσε στην αντίληψη μας. Ίσως να γίνει από εδώ και πέρα. Αντίθετα υπάρχουν πολλά κεντρικά μέσα ενημέρωσης που πρόβαλαν τις ζημιές από την κακοκαιρία της Τρίτης τόσο στις αγροτικές εκτάσεις του Νέστου όσο και στις παιδικές κατασκηνώσεις της Νέας Περάμου.

 

Χθες και σήμερα συνεδριάζουν στην Αθήνα τα κεντρικά όργανα του ΚΙΝΑΛΛ προκειμένου να αναλύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Η Νομαρχιακή Καβάλας του κόμματος προετοιμάζει συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομάδα, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ μετά τις εθνικές εκλογές. Τελευταία σταμάτησε ο καυγάς ανάμεσα σε Λαζαρίδη- Δράκο αλλά δεν είναι λίγοι όσοι φοβούνται ότι η παύση είναι μόνο προσωρινή.

 

Η κυβέρνηση Τσίπρα είχε έτοιμη την ιδιωτικοποίηση του νέου λιμανιού «Φίλιππος Β’» μέσω του νόμου των υπό – παραχωρήσεων. Η ΝΔ διαφωνούσε και διαφωνεί κι έτσι οι εφημερίδες στην Αθήνα γράφουν ότι όλα είναι πιθανό να αλλάξουν. Να γίνουν από την αρχή. Στα Νέα υπήρξε προχθές το ακόλουθο δημοσίευμα: «Για τις υπο-παραχωρήσεις των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας εκκρεμεί η κοινή υπουργική απόφαση που θα προβλέπει το ανταποδοτικό όφελος το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι επενδυτές στους οργανισμούς λιμένων.Ομως η αξιοποίηση των λιμανιών θα αλλάξει εντελώς ρότα, αν τελικά η ΝΔ υλοποιήσει τις εξαγγελίες της για τη ριζική αλλαγή του μοντέλου αξιοποίησής τους.

Διαβάστε επίσης