μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στη φωτογραφία ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Με όσα και χθες είπε (συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο) υπάρχει το ακραίο και απευκταίο σενάριο πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΟΛΚ. Όλων των λιμανιών ευθύνης του και όχι μόνο του «Φίλιππος Β’».  Σε μια τέτοια περίπτωση οι ιδιώτες θα τα πάρουν όλα, οι Καβαλιώτες τίποτα. Ας έχουμε το νου μας. Όσα περιγράφει συστηματικά ο Υπουργός και για τα 12 περιφερειακά λιμάνια, αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Χαρακτηριστικό των χθεσινών του δηλώσεων είναι το απόσπασμα που ακολουθεί (πηγή ΑΠΕ): Ο κ. Πλακιωτάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία για τα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας, που πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εκμεταλλευτεί, όπως διευκρίνισε. «Θέλουμε να αλλάξουμε την πολιτική φιλοσοφία για την αξιοποίηση των 10 μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας, αυτό θα γίνει πρακτικά μέσα από μελέτες αξιολόγησης, βιωσιμότητας οι οποίες θα μας υποδείξουν με ποιο μοντέλο θα προχωρήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι συγκεκριμένες μελέτες εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες και στη συνέχεια θα έχουμε και τις οικονομικές παραμέτρους, οι οποίες θα προσδιορίσουν με ποιο τρόπο θα προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία. Όλα αυτά θα γίνουν με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον, στη διασφάλιση επενδύσεων και, βεβαίως, στη διασφάλιση των εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό».

 


Ο «Κλεισθένης» των συνεργασιών και της (σχεδόν) απλής αναλογικής μας απασχολεί καιρό τώρα. Μήνες, ίσως και χρόνια. Με αυτόν πορευτήκαμε προεκλογικά, ακούσαμε και γράψαμε τόσα και τόσα. Τώρα που πλησιάζει η ώρα της εφαρμογής του, οι «εκπαιδευμένοι» στις συνεργασίες αιρετοί μαθαίνουν τα νέα. Ο «Κλεισθένης» που ήξεραν πάει… «περίπατο». Στη θέση του έρχεται κάτι άλλο.  Κάτι που δεν έχει όνομα αλλά τον διορθώνει, τον συμπληρώνει και τελικά τον αλλάζει.

 

Όλα όσα προηγήθηκαν κι έχουν σχέση με τις συνεργασίες είναι φανερό ότι «κλονίζονται». Κινδυνεύουν. Σύντομα θα μάθουμε αν όλα όσα μας έλεγαν οι βασικοί υποψήφιοι των τοπικών εκλογών ήταν λόγια εντυπωσιασμού και προσαρμογής ή τα εννοούσαν. Οι συνεργασίες του «Κλεισθένη» δυσκολεύουν. Η ανάγκη για συνεργασία και συναίνεση υπήρχε και υπάρχει. Θα είναι άραγε στις επιλογές όσων διοικήσουν;

 

Μέσω της αλλαγής της νομοθεσίας αναβαθμίζεται ο ρόλος των δημοτικών συμβούλων της παράταξης του νικητή των εκλογών. Τα ίδια και στις Περιφέρειες. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα δεν είναι η νίκη Μέτιου. Είναι η περίπτωση του Θόδωρου Μουριάδη. Ενώ έπρεπε πάση θυσία να συνεργαστεί, τώρα μπορεί και μόνος. Τι θα πράξει άραγε;

 

Ο Θόδωρος Μουριάδης απουσιάζει από την Καβάλα, στην οποία επιστρέφει την ερχόμενη εβδομάδα. Ως τώρα έκανε διάφορες ανεπίσημες επαφές. Λέγεται ότι μίλησε με την κ. Τσανάκα, τον κ. Βαγγέλη Παππά. Λιγότερα λέγεται ότι είπε με τον κ. Άρη Βέρρο. Ίσως να μην είπε τίποτα απολύτως με τον Μάκη Παπαδόπουλο.

 

Ο νέος Δήμαρχος επέλεξε και συνεχίζει να επιλέγει τους συνεργάτες και συμβούλους του. Έχει όχι και τόσο στενή συνεργασία με τους δημοτικούς του συμβούλους αλλά είναι σαφές ότι προετοιμάζεται. Θα μπορούσε να προετοιμάζεται καλύτερα. Θα μπορούσε να προετοιμάζεται χειρότερα. Υπάρχει φυσικά το επιχείρημα ότι περίμενε τις αλλαγές του νόμου. Τώρα που τις έμαθε, θα σπεύσει –καταλαβαίνουμε- σε πιο συγκεκριμένα πράγματα. Τα οποία θα γίνουν στη διάρκεια του μήνα των διακοπών. Του Αυγούστου που ξεκινά σήμερα.

 

Δύο τομείς στους οποίους θα δώσει μεγάλη προτεραιότητα είναι η καθημερινότητα και η παραγωγή έργου. Έργου το οποίο θα βελτιώσει τις υποδομές της πόλης και του Δήμου. Σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς θεωρείται αυτονόητο ότι θα έχει στήριξη από τον κάθε δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης. Με τις αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία θα καταφέρει να έχει παντού ανθρώπους του και πλειοψηφία. Κάπως έτσι το τοπίο αλλάζει. Ο δρόμος για τη συγκεκριμένη διοίκηση ευκολύνεται…

 

Ναι αλλά τι θα γίνει με τις συνεργασίες; Εικάζουμε ότι ο κ. Μουριάδης δεν θα πάρει πίσω τίποτα απ’ ότι είχε υποσχεθεί, όσα έτσι κι αλλιώς δούλευε. Μόνο που τώρα οι διαπραγματεύσεις του θα γίνονται με άλλους όρους. Ισχυρός παίκτης θα είναι ο ίδιος και όχι ο συνομιλητής του. Παρά ταύτα θα πρέπει να επιμείνει σε ότι επέβαλλε ο «Κλεισθένης». Θα πρέπει να θυμάται πάντα το αποτέλεσμα των εκλογών (το μήνυμα που αυτό περιλαμβάνει) και μετά βλέπουμε.

 

Στον χορό των συνεργασιών δεν είναι ποτέ και κανείς μόνος. Στις διαβουλεύσεις κρίνεται ο νικητής αλλά κρίνονται και όλοι οι άλλοι. Ο δρόμος της γνωστής παραδοσιακής αντιπολίτευσης είναι ο εύκολος δρόμος. Σημασία έχει να υπάρξει ουσία. Κακώς η παραγωγή έργου συνδέεται μόνο με την κάθε διοίκηση. Θα πρέπει να συμπαθήσουμε τη λεγόμενη συλλογική δουλειά, μέσα από την οποία μπορεί να ωφεληθεί και η αντιπολίτευση.

 

Ας είμαστε ειλικρινείς και προσγειωμένοι. Ζούμε στην Ελλάδα όπου τα δεδομένα δεν αλλάζουν εύκολα. Προβλέπουμε λοιπόν ότι οι μεν νικητές θα επωφεληθούν των αλλαγών και γρήγορα θα ξεχάσουν τις συνεργασίες, οι άλλοι (που ίσως περίμεναν μερίδιο εξουσίας) θα σπεύσουν να βολευτούν με αυτό που επιτάσσουν οι γνωστοί (αν και ξεπερασμένοι) κανόνες του παιχνιδιού. Μια κλασική αντιπολίτευση. Τελικά μάλλον πρέπει να προετοιμαζόμαστε για να δούμε το ίδιο έργο. Ευχόμαστε αυτό να μην συμβεί αλλά υπό τις νέες συνθήκες, είναι το πιθανότερο.

 

Πληροφορίες από την Κομοτηνή αναφέρουν ότι τα δεδομένα του σχεδίου του Χρήστου Μέτιου δεν έχουν αλλάξει. Συζητά ήδη με όσους σκοπεύει να συνεργαστεί. Το είδος της συνεργασίας επηρεάζεται φυσικά από την αλλαγή των δεδομένων και του νόμου. Ακούμε ότι ο Περιφερειάρχης έχει προχωρήσει αρκετά σε αυτά που έχει στο μυαλό του.

 

Η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ Καβάλας Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου υποστήριξε με χθεσινές της δηλώσεις ότι και οι 6 του πρόσφατου ψηφοδελτίου λειτουργούν ως ομάδα! Η περιγραφή της φιλότιμη αλλά κι ίδια γνωρίζει ότι άλλη είναι η πραγματική κατάσταση. Τα εσωτερικά προβλήματα της ΝΔ Καβάλας υπάρχουν κι είναι μεγάλα. Αφορούν τους 6 υποψήφιους αλλά και τη νομαρχιακή επιτροπή.

 

Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να αξιοποιήσει τις ηλεκτρονικές του πινακίδες, τις παλιές και τις καινούργιες. Όσες εν πάση περιπτώσει λειτουργούν. Οφείλει να ενημερώνει μέσω των πινακίδων τους οδηγούς που έχουν κατεύθυνση το κέντρο της πόλης για το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης. Το μήνυμα θα πρέπει να αναγράφεται και στα αγγλικά, προς ενημέρωση των αλλοδαπών.

 

Χθεσινή ανάρτηση, «παραπονιάρικη» θα την λέγαμε, του αντιδημάρχου Ανέστη Τσουρουκίδη: «Αντέχουμε.
Αν και η υπηρεσία μας δέχεται πολλές διαμαρτυρίες το τελευταίο χρονικό διάστημα εμείς συνεχίζουμε να επιτελούμε το έργο μας όπως μας είχαν ορίσει οι συμπολίτες μας. Αντεχουμε τις διαβολές. Ζητούμε όμως την βοήθεια των συμπολιτών για να μην βλέπουμε εικόνες που δεν μας αρέσουν. Με αγάπη συνεχίζουμε να καθαρίζουμε τον δήμο μας».

 

Ο παλαιότερος εργαζόμενος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας κ. Μηνάς Τάτσης «άφησε» το σχόλιο που ακολουθεί στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας. Το σχόλιο του αφορά την πρόθεση του υπουργείου να δει από την αρχή και με διαφορετική οπτική τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών λιμανιών. Ανάμεσα στα οποία και αυτό της Καβάλας: «Κάθε λιμάνι και καημός, αν θεωρεί κάποιος ότι υπάρχει μία συνταγή αξιοποίησης για όλα τα λιμάνια είναι βαθιά νυχτωμένος, αν επίσης θεωρεί ότι μια μελέτη εκ του μακρόθεν χωρίς ούτε καν μια επίσκεψη στα λιμάνια, με συλλογή μόνο οικονομικών στοιχείων , τρεις το λάδι τρεις το ξίδι… θα υποδείξει τον σωστό τρόπο αξιοποίησης,πλανάτε πλάνη οικτρά και φοβάμαι ότι αν δεν ληφθούν υπόψη τοπικά χαρακτηριστικά , απόψεις φορέων και ιδιαίτερα του φορέα διαχείρισης , θα γίνει …και κάθε καημός και δάκρυ».

 

Με ανάρτηση του ο πρόεδρος του νομαρχιακού συλλόγου ΑμΕΑ Μάκης Κρεμύδας σχολιάζει το ολοκληρωμένο έργο του Μεντρεσε σε σχέση με τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ανάμεσα στα άλλα σημειώνει: «Άλλο ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ για την αναπαλαίωση του κτιρίου και την ανάπλαση του χώρου πέριξ του μνημείου ,όπως ράμπα εισόδου στο κτίριο αλλά και οδηγοί όδευσης τυφλών στο πεζοδρόμιο που τα περιβάλλει. Ένα έργο που αναδεικνύει την πολυπολιτισμική κληρονομιά και την ιστορικότητα της περιοχής όπου υπάρχουν και άλλα σημαντικά μνημεία όπως οι Καμάρες, η παλιά πόλη της Παναγίας ( Κάστρο , Ιμαρέτ ,οικία Μεχμέτ Αλή ,παλιά μουσική, μνημείο Αποστόλου Παύλου)κλπ ,και θα έπρεπε να συνδέονται όλα τα μνημεία με προσβάσιμες διαδρομές κάτι που δεν συμβαίνει δυστυχώς καθιστώντας το έργο ανάπλασης του Μεντρεσέ αποσπασματικό και χωρίς να επιτυγχάνεται η αρχή την ολιστικής προσέγγισης που θα πρέπει να πληρούν τα χρηματοδοτούμενα έργα για την όσο το δυνατόν καλύτερη επισκεψιμότητα των μνημείων από τα άτομα με αναπηρία χωρίς αποκλεισμούς».

Διαβάστε επίσης