• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στην πρόσφατη φωτογραφία που δημοσιεύουμε (φωτογραφία της προηγούμενης εβδομάδας) ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος μαζί με Περιφερειάρχες συζητούν για τις αλλαγές στον «Κλεισθένη». Ανάμεσα τους και ο Χρήστος Μέτιος. Στη διάρκεια της συζήτησης στο Υπουργείο οι Περιφερειάρχες έμαθαν από πρώτο χέρι τις αλλαγές που θα γίνουν στο σχέδιο νόμου έως ότου αυτό ψηφιστεί. Κάτι που θα γίνει την Πέμπτη. Είναι γνωστό ότι στο αρχικό κείμενο θα υπάρξουν μικροαλλαγές. Κάποιες από τις οποίες θα λύνουν παρεξηγήσεις, θα διορθώνουν λάθη κτλ. Οι αλλαγές θα είναι προς τη γνωστή κατεύθυνση. Κι άλλη ενίσχυση των νικητών των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου.

Μόλις την Πέμπτη οριστικοποιηθεί το κείμενο του νόμου, ο Χρήστος Μέτιος θα αναλάβει να ολοκληρώσει τις κινήσεις του. Αμέσως μετά θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Μάλλον και τις συνεργασίες του. Χρειάζεται λίγη ακόμη υπομονή.

 

Ακόμη και χθες Κυριακή συνεχίζονταν οι εργασίες στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Συνεχίζονταν η ανακαίνιση κτιρίων που θα είναι σύντομα έτοιμα -αν χρειαστεί- να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Η τοπική κοινωνία έχει κάθε δικαίωμα να ζητά επίσημη ενημέρωση για αυτά που γίνονται. Κι είναι πολύ κακό που τόσο καιρό δεν την έχει. 

 


 

Η πρόσφατη είδηση για τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ περί των τουριστικών επιδόσεων του 2018 αδικεί κατάφορα την Περιφέρεια ΑΜΘ. Η μελέτη έγινε είδηση από το ΑΠΕ. Το τηλεγράφημα του οποίου αναπαρήγαγαν πολλοί και διάφοροι. Ήταν πιο εύκολο αυτό παρά να κάτσουν να διαβάσουν την μελέτη ώστε να γράψουν από την αρχή κείμενο, να βγάλουν συμπεράσματα κτλ.

 

Στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ η ΑΜΘ δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά. Κι οδικός τουρισμός το ίδιο. Ήταν φυσικό λοιπόν η επίδοση της ΑΜΘ το 2018 να περάσει στο ντούκου. Αφήστε που εκτός των άλλων εμφανίζονταν (στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ) αρνητικό ποσοστό για τις περιοχές μας!

 

Ως που μια εφημερίδα των Αθηνών την έψαξε καλύτερα την μελέτη. Στον πίνακα που δημοσίευσε το Σάββατο φαίνεται ξεκάθαρα ότι στην κατηγορία των επισκέψεων η Περιφέρεια ΑΜΘ είχε το 2018 αύξηση 43% σε σχέση με το 2017! Καλά που υπήρξε αυτό το –μοναδικό- δημοσίευμα κι αποκαταστάθηκε (ως ένα σημείο) η πραγματικότητα.

 

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που παρουσίασε τις προάλλες ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης. Τεκμηριώνεται η τουριστική αύξηση του 2018 με στοιχεία αξιόπιστα, προερχόμενα από την Τράπεζα της Ελλάδας. Ο κ. Αντωνιάδης παρουσίασε και στοιχεία του Ιουνίου του 2019 (προερχόμενα από τον ΟΛΚ) από τα οποία προκύπτει σαφέστατη αύξηση της κίνησης για Θάσο (σχέση με τον Ιούνιο του 2018).

 

Απολογισμός σωστός και αναλυτικός δεν μπορεί να γίνει. Για πολλούς λόγους. Υπάρχουν όμως κάποιες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Αλλά κι αυτά τα στατιστικά στοιχεία καλό είναι να τα διαβάζουμε προσεκτικά, να τα ψάχνουμε εκεί όπου αρχικά αναρτώνται. Θα βοηθούσε και μια έρευνα στην Πολεοδομία τόσο της Καβάλας όσο και του Παγγαίου. Οι άδειες που εκδίδονται και αυξάνουν τις κλίνες είναι πάρα πολλές. Τόσο το 2018 όσο και το 2019.

 

Οι εκδηλώσεις των συλλόγων και των σωματείων το περασμένο Σάββατο ατύχησαν. Εμφανίστηκε από το πουθενά κακοκαιρία και τις επηρέασε. Οι βουλευτές Γιάννης Πασχαλίδης και Τάνια Ελευθεριάδου εμφανίστηκαν την ίδια ώρα στο Ζυγό για τη γιορτή μελιού. Οι διοργανωτές τους ανακοίνωσαν την αναβολή της εκδήλωσης, τους κέρασαν γιαούρτι με μέλι και τους ζήτησαν να επανέλθουν στη νέα ημερομηνία που θα οριστεί για το γεγονός. Η γιορτή μελιού στη Θάσο έγινε κανονικά.

 

Γνωρίζοντας τα προβλήματα από τις συχνές διακοπές ρεύματος στην Καβάλα, οι διοργανωτές της πετυχημένης συναυλίας των Πυξ Λαξ ετοιμάστηκαν κατάλληλα. Εξασφάλισαν καλού κακού και γεννήτρια. Την ημέρα της συναυλίας διαβεβαίωναν για την πραγματοποίηση της γνωστοποιώντας και αυτήν τους την ενέργεια.

 

Την Παρασκευή ο Γιάννης Πασχαλίδης ρωτήθηκε αν ισχύει ότι είπε πρόσφατα η Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου. Σύμφωνα με τη δήλωση της,  υπάρχει συνεργασία των 3 βουλευτών της ΝΔ Καβάλας με τους 3 υποψήφιους που τελικά δεν εξελέγησαν. «Προσπαθούμε να συνεργαστούμε όλοι μας» απάντησε αόριστα ο κ. Πασχαλίδης. Στην επόμενη ερώτηση για τις θέσεις διοίκησης σε ΟΛΚ- Νοσοκομείο κτλ, ο Γιάννης Πασχαλίδης απάντησε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία είδηση.

 

Η ΝΟΔΕ Καβάλας δεν έχει συνεδριάσει από τις εθνικές εκλογές και μετά. «Συνεδριάζει» κάθε μέρα στην καφετέρια αλλά επίσημη διαδικασία δεν έγινε ακόμη. Εδώ που τα λέμε τις ημέρες του Αυγούστου θα είναι δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο αφού άπαντες έχουν το μυαλό τους στις διακοπές.

 

Θετικά είναι τα σχόλια για την επιλογή του Λάζαρου Σαρηγιαννίδη για τη θέση του επικεφαλής της Δημωφέλεια. Αυτή είναι η πρόταση του νέου Δημάρχου, θα δούμε πώς θα υλοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβρη. Υπάρχει ο Κλεισθένης αλλά και οι αλλαγές στο συγκεκριμένο νόμο. Στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν ο κ. Σαρηγιαννίδης είχε συνεργαστεί με τη Δημωφέλεια συμμετέχοντας σε δραστηριότητα της.

 

Διαδικασία ανασυγκρότησης και ανανέωσης στελεχών επιχειρεί σε όλη την Ελλάδα η Λαϊκή Ενότητα. Μια σειρά στελεχών είναι έτοιμη να αποχωρήσει. Αρκεί να βρεθούν οι επόμενοι. Αν κρίνουμε από την Καβάλα, το σχέδιο θα είναι αρκετά δύσκολο να υλοποιηθεί.

 

Πλησιάζει η ημερομηνία του φετινού νυχτερινού αγώνα δρόμου στην πόλη μας. Η προβολή είναι καθημερινή ενώ ειδικότερα προβάλλεται το που είναι αφιερωμένος ο φετινός αγώνας: «Φέτος το Kavala Night City Run είναι αφιερωμένο στην δωρεά μυελού των οστών…Δώσε ελπίδα. Δώσε ζωή.Νιώσε τον παλμό της προσφοράς».

 

Προβολή σε όλη την Ελλάδα για την Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός». Τις προηγούμενες ημέρες γνωστές και λιγότερο γνωστές εφημερίδες και ιστοσελίδες της Αθήνας παρουσίασαν την Καλοκαιρινή της δραστηριότητα μέσω τηλεγραφήματος του ΑΠΕ.

 

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα το απόγευμα: «Σας προσκαλούμε τη Δευτέρα 5 Αυγούστου στις 20:00 στον ημι – υπαίθριο χώρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για να μιλήσουμε για τις συμπεριφορές που οδηγούν στον χωρισμό και πως μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε βάζοντας τις βάσεις για μία νέα αρχή. Στην παρέα μας θα βρίσκεται η ψυχολόγος Προδρομία Κοθάλη. Μόνο για νέους άνω των 16 ετών».

 


 

Κείμενα στο διαδίκτυο που ενδιαφέρουν

Από τα πολλά που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ξεχωρίσαμε κάποια από αυτά που έχουν ενδιαφέρον. Αρχικά ανάρτηση του Κώστα Κουνάκου. Με την ιδιότητα του υπηρεσιακού παράγοντα της Π.Ε. Καβάλας ανακοινώνει ότι «… την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει ο καλλωπισμός της κεντρικής νησίδας από τον Μπάτη μέχρι την Τόσκα». Θα λυθεί με λίγα λόγια το πρόβλημα που εντοπίζουν αρκετοί συμπολίτες, των ακούρευτων πικροδαφνών.

Ο Αντώνης Καραγιαννίδης με αφορμή τη συζήτηση για τις ενισχύσεις φορέων από το Επιμελητήριο γενικεύει την κριτική του: «Από το κακό στο χειρότερο!!!! Δεν υπάρχει ελπίδα. Μετά από 2 χρόνια αντί να πάμε μπροστά δυστυχώς πάμε πίσω. Κρίμα!!!!».

Ο γιατρός Περικλής Αμπεριάδης παίρνει αφορμή από την ατυχή φράση του Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή (Υπουργού Υποδομών): « Αποβράσματα δεν είναι αυτοί που δεν πληρώνουν εισιτήριο στο μετρό. Αποβράσματα είναι αυτοί που κάνουν offshore για να φοροδιαφύγουν, είναι αυτοί που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους τους και τους πληρώνουν τρίωρο ενώ δουλεύουν οκτάωρο, είναι αυτοί που κλέβουν παράνομο πετρέλαιο ανοιχτά στα λιμάνια και πλουτίζουν, είναι αυτοί που εισάγουν τόνους λαθραία τσιγάρα και τα ρίχνουν στην αγορά, είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τα καράβια τους για να μεταφέρουν ναρκωτικά, οι πραγματικοί ναρκέμποροι. Αποβράσματα είναι αυτοί που δεν τηρούν τον ΚΟΚ και είναι υπουργοί, αποβράσματα είναι όλοι οι Μαυρογιαλούροι της πολιτικής . Αποβράσματα είναι αυτοί που πήραν δωράκια από την Novartis για να τιμολογήσουν φάρμακα, είναι αυτοί που έχωσαν μέσα το ΚΕΕΛΠΝΟ , αυτοί που τα άρπαξαν από τα εξοπλιστικά και την Ολυμπιάδα, αποβράσματα είναι αυτοί που μόνο από την πολιτική κάνανε βίλες στην Μύκονο και χαριεντίζονται με τον Ρέμο πίνοντας σαμπάνιες και πούρα χιλιάδων ευρώ, αποβράσματα είναι αυτοί που κλείνουν τα μάτια τους στην βία μέσα στα σπίτια τους και μετά ξιφουλκούν για την βία στους δρόμους, αυτοί που δίνουν κανα χαστούκι στην γυναίκα τους και φωνάζουν για τους μετανάστες. Αποβράσματα που πρέπει να ξεχωρίσετε, κύριε Κωνσταντίνε του Αχιλλέως, είναι αυτοί οι δήθεν που κάτω από την γραβάτα τους κρύβουν όλα τα σκατά του κόσμου».

Διαβάστε επίσης