• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ένα ατυχές περιστατικό συνέβη χθες το μεσημέρι στον πεζόδρομο της Παύλου Μελά , στο κέντρο της πόλης. Γυναίκα που περπατούσε στραβοπάτησε και τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι. Αμέσως καταστημάρχες της πρόσφεραν καρέκλα να ξεκουραστεί και να συνέλθει. Ισχυρίστηκε ότι το στραβοπάτημα της οφείλονταν στον πεζόδρομο και στις πλάκες που «απουσιάζουν» από αυτόν.

Κάποιος που περπατά ανυποψίαστος δεν θέλει πολύ να βρεθεί στη θέση της παθούσας. Δεν γνωρίζουμε αν θα δώσει συνέχεια στο περιστατικό. Ο Δήμος Καβάλας με αυτήν την αφορμή πρέπει να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα των πεζόδρομων αφού σε γενικές γραμμές έσπασαν και ξηλώθηκαν ένα σωρό πλακάκια. Τα κενά που δημιουργήθηκαν είναι παγίδες για όλους τους πεζούς. Μικρούς και μεγάλους, άνδρες και γυναίκες.

 

Η Δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα απέφυγε χθες να απαντήσει στην ερώτηση για το αν θα γίνουν ή όχι αυτόν τον μήνα εγκαίνια στο έργο του Βερούλειου. Δεν θέλησε να κάνει καμία πρόβλεψη επειδή (ακούμε) έχουν δει πολλά τα μάτια της. Η χθεσινή κινητικότητα στο έργο (αν και Αύγουστος) δείχνει ότι τα εγκαίνια στο σχεδόν ολοκληρωμένο νέο Βερούλειο θα επιδιωχθεί να γίνουν λίγο πριν ή λίγο μετά τον 15Αυγουστο. Ο στόχος είναι εφικτός. Είναι δίκαιο το έργο να εγκαινιαστεί από αυτόν που το αποφάσισε , το ωρίμασε και εκτέλεσε. Επειδή ζούμε στην Ελλάδα ας μην είμαστε και τόσο σίγουροι στο συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα. Αρχικά το συγκεκριμένο έργο επρόκειτο να εγκαινιαστεί στο τέλος του Ιούλη.

 


 

Από τη μια το κράτος προσπαθεί να πείσει τους πολίτες για την υποχρέωση τους το Καλοκαίρι να καθαρίσουν από τα επικίνδυνα χόρτα τις ιδιοκτησίες τους. Από την άλλη ο ελεγκτικός -ως προς τις δαπάνες- μηχανισμός σταματά τη ΔΕΥΑΚ που πασχίζει να κάνει το ίδιο πράγμα. Το αυτονόητο. Αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Είναι καταστάσεις που συνεχίζονται με όλες τις Κυβερνήσεις.

 

Γράφαμε χθες στην Πρωινή για την υπηρεσία του Επίτροπου εδώ στην Καβάλα, ο οποίος ουσιαστικά σταμάτησε έργο αποψίλωσης περιμετρικά των κτιρίων της ΔΕΥΑΚ. Μήπως ανακάλυψε κάποιο σκάνδαλο; Μήπως το ποσό ήταν τεράστιο, σε βαθμό να κινδυνεύει ο προϋπολογισμός της χώρας; Τίποτα από τα δύο δεν συνέβη. Η υπηρεσία εξάντλησε την αυστηρότητα της, λάτρεψε τους τύπους κι έτσι έχασε την ουσία.

 

Ο Θεός να βάλει το χέρι του να μην υπάρξει περιστατικό πυρκαγιάς γύρω από τους βιολογικούς, γύρω από τα αντλιοστάσια κτλ. Μόνο ο καλός Θεός των ελλήνων μπορεί κι αυτή την φορά να μας γλιτώσει από τα χειρότερα. Άλλοτε ξεχνάμε τις υποχρεώσεις μας. Κι άλλοτε ανακύπτουν ανυπέρβλητα μα και εντελώς αφύσικα προβλήματα ώστε να μην τις υλοποιήσουμε. Τόσο ωραία.

 

Σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα της πατρίδας μας στο τέλος αυτής της ιστορίας δεν θα γίνει τίποτα. Απολύτως τίποτα. Η ΔΕΥΑΚ θα έχει κάνει την ημιτελή προσπάθεια της για να κόψει τα επικίνδυνα χόρτα κι ο κ. Επίτροπος θα έχει υλοποιήσει τις μνημονιακές οδηγίες. Τους νόμους, τις διατάξεις και τις παραγράφους. Όλοι θα είναι σίγουροι ότι δεν έκαναν λάθος μα η απαραίτητη εργασία δεν θα έχει υλοποιηθεί.

 

Σύντομα κάποια άλλη υπηρεσία θα επιβάλλει πρόστιμο στον απλό πολίτη επειδή αυτός δεν έκοψε τα χόρτα γύρω από το σπίτι ή το οικόπεδο του. Στην Ελλάδα άλλο πράγμα ο πολίτης κι άλλο πράγμα η τοπική αυτοδιοίκηση, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου κτλ. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

 

Αποτελεσματικός ο Μακάριος Λαζαρίδης. Για τις διακοπές ρεύματος που μας ταλαιπωρούν απευθύνθηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ. Ο οποίος (αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου) απέδωσε τις βλάβες στο παλιό υπόγειο δίκτυο της Καβάλας. Είναι έτσι τα πράγματα;

 

Ας μας επιτρέψει να αμφιβάλλουμε. Το υπόγειο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ (της ΔΕΗ παλαιότερα) στο κέντρο της πόλης είναι πολύ πρόσφατο. Δεν υπάρχει έτσι η δικαιολογία ότι ως παλιό παρουσιάζει συχνά βλάβες. Κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει. Το οποίο οι πολίτες θέλουν να μάθουν.

 

Δυστυχώς όπως λειτουργεί το «απρόσωπο» κι απόμακρο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ οι της Καβάλας δεν μιλούν κι οι των Αθηνών δεν απαντούν στο τηλέφωνο. Κανονικά ο κ. Λαζαρίδης πρέπει να ξαναπάει στον επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να του παρουσιάσει ακόμη περισσότερα στοιχεία για αυτά που έγιναν στην πόλη και τον υπόλοιπο νομό την προηγούμενη εβδομάδα.  Να τον πείσει να ασχοληθεί περισσότερο με την περίπτωση μας.

 

Λόγω της κακοκαιρίας του Σαββατοκύριακου δεν είχε χθες το πρωί τηλεφωνικές συνδέσεις όλο το Διοικητήριο. Η βλάβη ευτυχώς διορθώθηκε πριν το μεσημέρι. Ας μας επιτραπεί μια ερώτηση μόνο. Κοτζαμάν Διοικητήριο, δεν υπάρχει κάποιος να διαπιστώσει το πρόβλημα όταν αυτό ανακύπτει; Πρέπει να το μάθουν τη Δευτέρα το πρωί που επανέρχονται στην εργασία τους; Δεν πάει κανείς στο γραφείο του το Σάββατο ή την Κυριακή; Δεν υπάρχει ούτε ένας στο κτίριο το Σαββατοκύριακο να ειδοποιήσει;

 

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ανακοίνωσε χθες την απόρριψη της ένστασης του Βασίλη Ξουλόγη επί σειράς 5 πρόσφατων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου. Η ένσταση απορρίφθηκε επειδή στο μεταξύ ο κ. Ξουλόγης παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος και κατά την Αποκεντρωμένη έπαψε να έχει έννομο συμφέρον.

 

Αυξάνονται τα προβλήματα στη συνοικία του Βύρωνα με τα κομμένα χόρτα δίπλα στους κάδους απορριμμάτων. Εκτός από τη γνωστή στοίβα στην οδό Περγάμου, μπόλικα κομμένα κλαδιά και χόρτα υπάρχουν σε 2-3 σημεία στην οδό Εγνατίας. Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Καβάλας πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε αυτές τις περιπτώσεις.

 

Την Παρασκευή 16 Αυγούστου το Δημοτικό Ωδείο επαναλαμβάνει την Καλοκαιρινή του εκδήλωση. Μας καλεί στην αυλή του 7ου Δημοτικού (Παναγία) σε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Τραγουδάμε το φεγγάρι». Τραγουδούν η Λίτσα Ασωνίτου και ο Σταύρος Κητής. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Η Κορίνα Βουγιούκα έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση σε μουσικό γεγονός που είναι σε εξέλιξη στο Μόλυβο. Σχετικό αφιέρωμα με συνέντευξη της παρουσιάστηκε την Κυριακή στην κρατική τηλεόραση. Η εκδήλωση – φεστιβάλ αφορά τα εξής: «Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου ο Μόλυβος, η πατρίδα του Αρίωνα του κιθαρωδού, φιλοξενεί για όγδοη συνεχή χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας « Αρίων» !Η έμπνευση, το ταλέντο και η μαγεία του ήχου, κάθε βράδυ, στις συναυλίες διάσημων μουσικών από τη Γερμανία, την Αργεντινή, την Ιαπωνία, τη Σλοβακία, την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μικρές παραστάσεις – performances με παραδοσιακή, κλασική μουσική και φλαμένκο, στα πιο όμορφα σημεία του Μολύβου. Μικρές εκπλήξεις, που δεν πρέπει να χάσετε. Και όπως κάθε χρόνο, μοιραζόμαστε μουσικές εμπειρίες και απολαμβάνουμε δημιουργικές διακοπές με σεμινάρια, διαγωνισμούς, εργαστήρια και πολλές ακόμα δράσεις για παιδιά, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και καθηγητές».

 

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συζητήθηκε χθες το νομοσχέδιο για τις αλλαγές του «Κλεισθένη». Επί του παρόντος δεν προκύπτουν νέα στοιχεία, τροποποιήσεις κτλ. Αυτά θα τα μάθουμε στο τέλος. Είναι από χθες συγκεκριμένα αρνητική στις αλλαγές η αντιπολίτευση. Γεγονός αναμενόμενο.

 

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έδεσε χθες για λίγες ώρες το ιστιοφόρο κρουαζιερόπλοιο Sea Cloud. Προέρχονταν από την Σκόπελο. Πριν την Σκόπελο είχε επισκεφθεί (το Σάββατο) το λιμάνι της Καβάλας. Το κρουαζιερόπλοιο «πιάνει» πολλά λιμάνια στο Βόρειο Αιγαίο, πάντα μένει λίγες ώρες σε αυτά.

 

Ανακοινώθηκαν χθες οι συναυλίες των εκδηλώσεων «Γιορτές της παλιάς πόλης» στην Ξάνθη: «Τις φετινές Γιορτές Παλιάς Πόλης θα ανοίξουν το Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 οι Χρήστος Νικολόπουλος, Πίτσα Παπαδοπούλου και Γιάννης Σαββιδάκης. Ακολουθούν: Κυριακή 01/09 Λένα Αλκαίου και Ζωή Παπαδοπούλου. Τρίτη 03/09 οι Εμιγκρέ. Τετάρτη 03/09 η Χρύσπα. Πέμπτη 05/09 ο Λεωνίδας Μπαλάφας. Παρασκευή 06/09 ο Χρήστος Θηβαίος και οι String Demons. Σάββατο 07/09 η Φωτεινή Βελεσιώτου και ο Σωτήρης Μπαλλάς».

 

Από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μαθαίνουμε τα νέα του Καβαλιώτη Υφυπουργού Εξωτερικών: «Με τον Αμερικανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Ενεργειακές Πηγές, Φράνσις Φάνον θα συναντηθεί αύριο (Τρίτη) το πρωί στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η Ομάδα Εργασίας Στρατηγικού Διαλόγου για ενεργειακά θέματα, η οποία θα συνέλθει υπό τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών και τον Αμερικανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών, θα εξετάσει θέματα όπως η διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων ενεργειακών πόρων μέσω Ελλάδας, οι δυνατότητες για αμερικανικές επενδύσεις στον ελληνικό ενεργειακό τομέα, οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην αγορά υδρογονανθράκων, καθώς και την επέκταση τις διμερούς συνεργασίας στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Διαβάστε επίσης