• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φυσικά και είναι είδηση το ότι από χθες γίνεται κλάδεμα και περιποίηση των φυτών επί της διαχωριστικής νησίδας στο δρόμο προς το Παληό. Δημιουργούσαν πρόβλημα στην ορατότητα των οδηγών των διερχόμενων οχημάτων. Ακόμη μεγαλύτερη και σημαντικότερη είδηση είναι ότι για το έργο (του Δήμου Καβάλας) συνεννοήθηκαν ο Δήμος Καβάλας και η Π.Ε. Καβάλας. Στις μέρες μας ακόμη κι αυτή η συνεννόηση και συνεργασία υπηρεσιών είναι (τις περισσότερες φορές) άπιαστο πουλί !

Μια προσεκτική ματιά στην οδό Ομονοίας δείχνει ότι η ελεγχόμενη στάθμευση μάλλον έκανε το… θαύμα της. Χθες το πρωί – σε ώρα κυκλοφοριακής αιχμής- μεγάλα τμήματα της οδού ήταν άδεια από παρκαρισμένα αυτοκίνητα (φωτογραφία). Προφανώς όσοι υπό άλλες συνθήκες θα στάθμευαν στο σημείο που φαίνεται στη φωτογραφία, το αποφεύγουν λόγω της ελεγχόμενης στάθμευσης. Η οποία ακόμη κι αγοράσεις κάρτα, επιτρέπει μέγιστο όριο παρκαρίσματος τις 2 ώρες.

Σε γενικές γραμμές η ελεγχόμενη στάθμευση (εφαρμόζεται από τις 15 Ιουλίου) επηρέασε τα δεδομένα παρκαρίσματος στο κέντρο. Κανείς δεν είναι σίγουρος ότι τα έκανε καλύτερα. Ας μη ξεχνάμε τέλος ότι η ελεγχόμενη στάθμευση εφαρμόζεται σε συγκεκριμένους κεντρικούς δρόμους από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή. Όχι τα Σαββατοκύριακα αφού τα Σαββατοκύριακα δεν λειτουργεί η Δημοτική Αστυνομία. 

 


Το βράδυ της Τρίτης μίλησε στην ολομέλεια της Βουλής η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάνια Ελευθεριάδου. Ήταν η πρώτη της ομιλία στην ολομέλεια αλλά αυτό δεν φαίνονταν καθόλου. Από τα πρώτα λεπτά  και τα πρώτα της λόγια υπήρξαν αντιδράσεις και διακοπές από τα κυβερνητικά έδρανα. Ο διάλογος «άνοιξε» κι ήταν έντονος, σε σημείο που το προεδρείο παρενέβη για τον διακόψει. Σαν έτοιμη από καιρό η κ. Ελευθεριάδου, είχε μεν χαρτιά μπροστά της αλλά όπως φάνηκε τα αγνόησε. Μίλησε χωρίς να τα συμβουλεύεται θαρρείς και είχε εμπειρία πολλών ετών.

 

Την ίδια ημέρα μίλησε στην ολομέλεια της Βουλής και ο Μακάριος Λαζαρίδης. Τόσο η κ. Ελευθεριάδου όσο και ο συνάδελφος της από τη ΝΔ ασχολήθηκαν με το νομοσχέδιο (που τελικά ψηφίστηκε) για τις αλλαγές στη διακυβέρνηση. Μια μέρα μετά (χθες) και οι δύο έδωσαν στη δημοσιότητα το βίντεο της ομιλίας τους μαζί με το αναλυτικό κείμενο.

 

Στα κεντρικά και τοπικά μέσα ενημέρωσης ήταν χθες και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Επισκέφθηκε την έδρα της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα. Είχε ζέστη στη Λάρισα χθες. Όχι όμως αυτήν που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνάντησε στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο.

 

Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή το περίφημο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον «Κλεισθένη». Σωστά ειπώθηκε ότι θα πρέπει να περιμένουμε αλλαγές και διορθώσεις επί του αρχικού εισηγητικού σχεδίου. Αυτές αφορούν και τα ήδη γνωστά ζητήματα ουσίας και ζητήματα που μπορούν να περιγραφούν ως λεπτομέρειες. Ο αλλαγμένος και νέος «Κλεισθένης» θα είναι αυτός που θα δημοσιευτεί (την ερχόμενη εβδομάδα) στην εφημερίδα της Κυβέρνησης. Άρα η υπομονή για το τελικό κείμενο θα συνεχιστεί και μετά τη σημερινή ψηφοφορία.

 

Από το τηλεγράφημα του ΑΠΕ και τη χθεσινή ομιλία του Υπουργού μαθαίνουμε ότι τον Χειμώνα ο «Κλεισθένης» θα καταργηθεί. Αναλυτικά το ρεπορτάζ με την ομιλία του κ. Θεοδωρικάκου αναφέρει: «Ο κ. Θεοδωρικάκος προανήγγειλε την κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον χειμώνα». Οι εκλογές του 2023 στην αυτοδιοίκηση θα γίνουν με τα γνωστά, προηγούμενα δεδομένα.

 

Η Παναγία ίσως έβαλε το …χέρι της κι έτσι βρέθηκε κατάλληλος (από επιχειρηματικής πλευράς) χώρος για το περιβόητο «Φεστιβάλ Μπύρας». Θα γίνει στο χώρο της πρόσφατης μουσικής εκδήλωσης του Γιώργου Μαζωνάκη, στην είσοδο της Νέας Ηρακλείτσας. Η επί των οικονομικών συμφωνία είναι γεγονός. Εμπλέκουμε και την Παναγία σε αυτό διότι εκείνες τις ημέρες η Νέα Ηρακλείτσα θα γιορτάζει τα εννιάμερα από την κοίμηση της.

 

Φεύγοντας μακριά από την Καβάλα η εκδήλωση γλιτώνει την κριτική και την παρατηρητική ματιά της αγοράς. Χάνει την κίνηση που έχει το κέντρο της πόλης. Ωστόσο μια χαρά είναι κι η περιοχή που επιλέχθηκε. Ευχόμαστε στους διοργανωτές (που δεν είναι η Action Team) να έχουν καλά και πολλά κέρδη. Τους ευχόμαστε επίσης η επόμενη τους εκδήλωση να βρει τρόπο να (ξανα)τρυπώσει στην πόλη.

 

Ανάμεσα σε πολλά άλλα που κι αυτό το Καλοκαίρι συμβαίνουν στο Νοσοκομείο είναι κι η «φυσιολογική» συζήτηση περί του νέου διοικητή. Για την ακρίβεια αναμένονται δύο νέα πρόσωπα. Διοικητής και ο αναπληρωτής του. Δεδομένα στην υπόθεση δεν υπάρχουν. Η προκήρυξη των θέσεων θα γίνει τον Σεπτέμβρη. Ως τότε μπορούμε απλώς να αναφέρουμε διάφορα ονόματα. Κάποια έχουν όντως ενδιαφέρον, άλλα δεν έχουν κανένα.

 

Απ’ όσα συζητούνται στο Νοσοκομείο θα «κρατήσουμε» μόνο το όνομα του Θανάση Πάσχου. Ο οποίος λέγεται ότι ενδιαφέρεται, όταν βγει η προκήρυξη. Ο κ. Πάσχου κατάγεται από την Καβάλα, έχει στενές σχέσεις με την οργάνωση Υγείας της ΝΔ (σε κεντρικό επίπεδο) κι ήταν ένας πολύ καλός διοικητής στο Νοσοκομείο της Ξάνθης.

 

Στο ίδιο «γήπεδο» θέλουν να αγωνιστούν οι τοπικοί παράγοντες του κόμματος. Κατανοητό. Φυσιολογικό για τα ελληνικά δεδομένα. Με ολίγη από τη γνωστή ελληνική βιασύνη θα προβλέψουμε ότι ανάλογα με την πρόταση που θα καταθέσουν, θα έχουν πολλές ή λίγες ελπίδες αυτή να ικανοποιηθεί. Κι επειδή είναι γενικά νωρίς ακόμη για πιο συγκεκριμένες αναφορές, ας περιμένουμε να φθάσουμε στον Σεπτέμβρη. Τότε φαίνεται ότι θα έρθει η ώρα αυτού του θέματος.

 

Γράφαμε χθες ότι από την Κυριακή δεν σημειώθηκε διακοπή ρεύματος στην Καβάλα. Κάναμε λάθος. Νέα διακοπή ρεύματος ταλαιπώρησε την Τρίτη το απόγευμα τμήμα της συνοικίας του Περιγιαλίου. Επειδή έρχεται νέος καύσωνας, ας φροντίσουν στο ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας να ετοιμαστούν. Να λάβουν από τώρα τα μέτρα τους.

 

Με αφορμή τη διαμαρτυρία κατοίκων του οικισμού Σαράντα στη Νέα Ηρακλείτσα, ακούμε ότι σχεδόν μία εβδομάδα τώρα δεν λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες. Αυτοί που βρίσκονται στη διασταύρωση προς Άγιο Ανδρέα. Δεν υπάρχει κάποιος αρμόδιος να διορθώσει τη βλάβη που έχουν τα φανάρια;

 

Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή της. Η γέφυρα κατέρρευσε στις 9 Νοέμβρη του 2018. Παρασκευή αργά το μεσημέρι. Πέρασε καιρός μέχρι να καταλήξουμε στις επόμενες ενέργειες. Εδώ και λίγο καιρό γνωρίζουμε ότι η διόρθωση της ζημιάς θα γίνει από την Εγνατία Οδό ΑΕ. Η προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας ΑΜΘ με την εταιρία δεν υπογράφεται αφού άπαντες περιμένουν τη νέα διοίκηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ.

 

Αποφασίσαμε, μέχρι να λυθεί οριστικά και με έργο το πρόβλημα, να υπάρξει μια πιο σωστή προσωρινή λύση. Αυτή περιγράφεται στην απόφαση που έλαβε τον Απρίλιο το Δημοτικό Συμβούλιο. Προχθές η απόφαση εγκρίθηκε από την υπερκείμενη αρχή. Αλλά…

 

Η Αποκεντρωμένη που ενέκρινε, ζητά και αλλαγή του ρυμοτομικού! Η δε απερχόμενη διοίκηση του Δήμου ανησυχεί,  μήπως με την ευκαιρία του έργου για τη βελτίωση της προσωρινής λύσης «ξυπνήσει» το γνωστό ιδιοκτησιακό ζήτημα του παλιού Νοσοκομείου. Καταλαβαίνουμε ύστερα απ’ όλα αυτά ότι: Για την οριστική λύση θα περιμένουμε χρόνια. Σίγουρα 2. Ίσως και 3 ή περισσότερα. Για μια καλύτερη προσωρινή διευθέτηση της κατάστασης πάλι θα περιμένουμε. Αφήστε που αυτή ίσως να μην υλοποιηθεί ποτέ!

 

30 περίπου βραβεύσεις ετοιμάζεται να κάνει στη γιορτή αθλητισμού του αύριο ο Δήμος Παγγαίου. Ακούμε και διαβάζουμε τα παράπονα αυτών που περίμεναν να βραβευτούν μα δεν βραβεύονται. Η εκδήλωση θα είναι ατέλειωτη κι όσοι την παρακολουθήσουν ας είναι υπομονετικοί.

 

Με αυτήν την ευκαιρία θυμόμαστε το ρεκόρ του Λευτέρη Αθανασιάδη. Προ πολλών ετών, στην εποχή της παντοδυναμίας του, αποφάσισε να βραβεύσει όλους τους Καβαλιώτες που πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο. Επέλεξε ως τόπο της εκδήλωσης το Βερούλειο όπου κλήθηκαν οι Καβαλιώτες πρώην πολεμιστές κι αν δεν ζούσαν, οι απόγονοι τους. Ρεκόρ έκανε υπό την έννοια ότι ποτέ άλλοτε δεν βραβεύτηκαν σε εκδήλωση τόσοι πολλοί όσοι βραβεύτηκαν εκείνο το βράδυ. Βράδυ Καλοκαιρινό, αν θυμόμαστε καλά.

 

Μεγάλη βραδιά η σημερινή για τις Κρηνίδες. Μετά από δύο αναβολές λόγω καιρού, γίνεται στο γήπεδο του χωριού ο καλοκαιρινός χορός της ομάδας της περιοχής. Ο γνωστός και ιστορικός Κεραυνός Κρηνίδων ελπίζει σήμερα να μην βρέξει και να πάνε όλα καλά με την γιορτή του.

 

Παραδίπλα, στο χωριό των Φιλίππων, ήταν χθες η ΔΕΥΑΚ μαζί με το νέο Δήμαρχο. Κι αφού έγιναν συνεννοήσεις και συζητήσεις, ρωτήθηκαν οι εμπλεκόμενοι αν η κατάσταση με την ύδρευση των Φιλίππων έχει βελτιωθεί. Βεβαίως, απάντησε ο Μπάμπης Κουφατζής. Όχι, φώναξαν κάτοικοι του χωριού. Άντε τώρα να βγάλει άκρη κάποιος που δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Διαβάστε επίσης