• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Άδειο και πεντακάθαρο είναι εδώ και λίγες μέρες το γραφείο του γενικού γραμματέα του Δήμου Καβάλας. Απόδειξη ότι η διαδικασία αποχώρησης ξεκίνησε έγκαιρα, γίνεται σωστά. Η αυτού του είδους κινητικότητα συνεχίζεται καθημερινά μιας και ήρθε η ώρα της παράδοσης παραλαβής. Χθες το πρωί στο γραφείο της Δημάρχου έγινε μια μικρή γιορτή λόγω του ότι χθες η Δήμητρα Τσανάκα είχε τα γενέθλια της. Αργά χθες το μεσημέρι ήταν στο δημαρχείο και ο κ. Μουριάδης. Ο οποίος έστειλε ανακοίνωση του –συγχαρητήρια για τους επιτυχόντες στις εξετάσεις- από το e mail του Δήμου Καβάλας.

 

Κάπου στην οδό Βόλου, δίπλα σε πρόσφατα μπάζα, και μια μπετονιέρα. Σκουριασμένη από τη μακρά παραμονή της στο πεζοδρόμιο. Τα μπάζα ο Δήμος Καβάλας δεν τα απομακρύνει αν και οι δημότες βγάζουν κάθε μέρα τέτοια από τα σπίτια τους. Με την μπετονιέρα άραγε μπορούμε να έχουμε ελπίδες;

 


 

Όλα τα κόμματα, κι όταν λέμε όλα εννοούμε όλα τα κόμματα, ισχυρίζονται διαχρονικά ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ανεξάρτητη. Αποκομμένη από αυτά. Το δηλώνουν ευθέως, πλαγίως, εμμέσως και αμέσως. Σε κάθε ευκαιρία. Εσχάτως τα κόμματα αποφάσισαν να το δείξουν κιόλας. Έκαναν κάποια βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση αλλά ταυτόχρονα δεν ήταν σίγουρα. Άραγε έκαναν καλά;

 

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τη θεωρία, περί ανεξαρτησίας της αυτοδιοίκησης, με τον «Κλεισθένη». Η ΝΔ διαπίστωσε πρόβλημα κυβερνησιμότητας (!) και τον … «διόρθωσε». Κάποιοι είπαν να δοκιμάσουν – ως ανεξάρτητοι από τα κόμματα- να συνεργαστούν. Αφήνοντας στην άκρη αυτά που τους χωρίζουν. Όπως φαίνεται είναι δύσκολη η συνεργασία αφού 1) «περνά» από τα κόμματα, πρέπει να εγκριθεί από αυτά 2) εμποδίζει διάφορες φιλοδοξίες προσεχών εκλογών.

 

Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε δύο κοντινά μας παραδείγματα. Που δεν έχουν καταλήξει ακόμη. Κανονικά έπρεπε να περιμένουμε. Να σχολιάσουμε μόνο όταν υπάρξει τελικό αποτέλεσμα. Αυτό, λυπούμαστε, δεν είναι δυνατόν. Είναι τέτοιες οι προκλήσεις, είναι τόσο πολλές οι αφορμές που δεν μπορούμε να περιμένουμε. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όσο πρέπει.

 

Κάποιος που γνωρίζει λεπτομέρειες και παρασκήνιο, δηλώνει με νόημα: Οι νομαρχιακές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν στο να μην γίνει η συμφωνία Μέτιου- Σιμιτσή! Ας πούμε ότι έχει δίκιο. Παρατήρηση πρώτη. Για άλλο λόγο οι κομματικοί της ΝΔ δηλώνουν τη διαφωνία τους, για εντελώς διαφορετικό οι κομματικοί του ΠΑΣΟΚ. Κι ενώ περιμέναμε ουσιαστικό αποτέλεσμα από αυτούς της ΝΔ, τελικά η «άνωθεν» παρέμβαση έγινε στο ΠΑΣΟΚ. Που νωρίτερα είχε ερωτηθεί κι είχε εγκρίνει!

 

Δύο κόμματα που στο πρόσφατο παρελθόν συνεργάστηκαν μεταξύ τους, άριστα θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί, γίνονται εμπόδιο για τη συμφωνία Μέτιου- Σιμιτσή. Οι παρατάξεις των οποίων αποδεικνύεται ότι δεν είναι και τόσο ανεξάρτητες. Κι αν ο Μέτιος κάτι κατάφερε με το κόμμα του, ο Κωστής Σιμιτσής δεν μπορούσε να περιμένει ότι το πράσινο φως θα άλλαζε. Ξαφνικά θα γίνονταν κόκκινο!

 

Σε όλη την Ελλάδα οι δήμαρχοι είναι άλλος λίγο κι άλλος περισσότερο κομματικός. Διάφοροι δηλώνουν ανεξάρτητοι μα δεν λένε την αλήθεια. Όταν είχαν την ανάγκη, στηρίχθηκαν στα κόμματα άρα οφείλουν σε αυτά μια μικρή ή μεγάλη χάρη. Υπάρχουν πραγματικά ανεξάρτητοι Δήμαρχοι; Κατά τη γνώμη μας όχι. Όλοι είναι ευάλωτοι στις πιέσεις και στις «άνωθεν» οδηγίες.

 

Στην περίπτωση της ΑΜΘ έγινε αυτό που «έπρεπε». Στο τέλος της ιστορίας μίλησε το κόμμα κι έτσι το πράγμα επηρεάστηκε αρκετά. Ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί από εδώ και πέρα. Γνωρίζουμε με ασφάλεια ότι χαμένη κι αυτήν την φορά είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η οποία ούτε για αστείο μπορούμε να δεχθούμε ότι είναι ανεξάρτητη.

 

Αυτό σημαίνει πολλά. Σημαίνει ότι τα κόμματα θα την κάνουν σα τα μούτρα τους… Θα της μεταδώσουν τις ασθένειες και τα κουσούρια τους. Οτιδήποτε αποφασίζεται θα είναι προϊόν κομματικής διαδικασίας και συζήτησης κι έτσι οι κομματικοί θα κάνουν και στην αυτοδιοίκηση κουμάντο. Προσέχοντας πρώτα το κόμμα και μετά όλα τα άλλα.

 

Στην Καβάλα υπάρχει μια νομαρχιακή επιτροπή που … «συνεδριάζει» κάθε μέρα στην καφετέρια. Καμιά φορά οι καρέκλες δεν επαρκούν κι έτσι καταλαμβάνουν πολύ μεγάλο μέρος του πεζοδρομίου. Αυτή η λειτουργία τύπου «καφετέριας», αυτό το καθημερινό κουτσομπολιό των αργόσχολων και των συνταξιούχων φυσικά και δεν είναι πολιτική. Είναι κάτι άλλο που στο τέλος είναι πολύ πιθανό να επικρατήσει. Το ίδιο πράγμα άλλωστε γίνεται μεσημέρια ή βράδια σε ταβέρνες, καμιά φορά και στα τύποις πολιτικά και κομματικά γραφεία.

 

Αυτοί θέλουν να επιβληθούν στην τάχα ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση. Κι όπως κι άλλη φορά γράψαμε, ένα ακόμη σύστημα έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει όσους αντιδρούν. Στο τέλος τέλος δεν έχει τόση σημασία το περιεχόμενο της συμφωνίας του Μέτιου με τον Σιμιτσή. Σημασία έχει να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα να συζητούν χωρίς να ζητήσουν, χωρίς να πάρουν από κανέναν την άδεια. Αλλού να συμφωνούν κι αλλού να διαφωνούν. Κι όταν συμφωνούν, να υλοποιούν αυτό που αποφάσισαν.

 

Το δεύτερο τοπικό παράδειγμα είναι αλλού ίδιο κι αλλού διαφορετικό με το προηγούμενο. Μουριάδης και Μάκης Παπαδόπουλος συναντήθηκαν κι άρχισαν (έστω κι αργά) διάλογο. Ο οποίος ακούμε ότι έγινε σε καλό κλίμα. Τις νομαρχιακές επιτροπές τις ρώτησαν; Απευθύνθηκαν στην καφετέρια; Έκαναν έγγραφη αναφορά στο κόμμα; Πήραν τις σχετικές άδειες ή νομίζουν -οι κουτοί- ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν;

 

Ένας εφοπλιστής ορίστηκε από την Κυβέρνηση νέος πολιτικός διοικητής στο Άγιο Όρος. Σιγά μην είχε ελπίδες κάποιος άλλος. Πάντα οι εφοπλιστές προηγούνται, ειδικά όταν έχουν κάνει σχετικές δωρεές τόσο στην Εκκλησία της Ελλάδας όσο και στο Πατριαρχείο. Παντού και πάντα τα χρήματα παίζουν το ρόλο τους.

 

Η οποία Κυβέρνηση όρισε την Άτζελα Γκερέκου πρόεδρο του ΕΟΤ, στη συνέχεια όρισε και Γενικό Γραμματέα αυτού. Όρισε Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, αμέσως μετά και Εθνικό Διοικητή Πολιτικής Προστασίας. Αυτές τις περιττές θέσεις όφειλε να τις καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το έκανε κι έτσι το κουσούρι, το λάθος κι η υπερβολή συνεχίζονται.

 

Δημοπρατείται στο τέλος Σεπτέμβρη έργο συντήρησης στο Διοικητήριο. Θα γίνει υγρομόνωση στην οροφή του κτιρίου. Ο ανάδοχος έχει προθεσμία 180 ημέρες αλλά ποιο δημόσιο έργο τέλειωσε στην ώρα του; Δυστυχώς πιθανότερο είναι και σε αυτήν την περίπτωση να βιώσουμε την εμπειρία των παρατάσεων.

 

Κι ενώ για την οροφή του κτιρίου υπάρχουν 180.000 ευρώ, για το Αμφιθέατρο συνεχίζεται η αδράνεια. 5 συνεχόμενα χρόνια αν και επρόκειτο για πρώτη τους προτεραιότητα. Έτσι θα τον θυμόμαστε τον κ. Μαρκόπουλο. Τον Αντιπεριφερειάρχη που στο Αμφιθέατρο έδωσε – λάθος- όνομα κι επί της ουσίας μηδέν.

 

Χθες ο κ. Μαρκόπουλος έκανε μια γιορτή στο γραφείο του, επί της ευκαιρίας της λήξης της θητείας του. Κάλεσε μόνο τα φιλικά μέσα ενημέρωσης ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος της τόσο ενοχλητικής κριτικής. Πέρασαν καλά κι ευχήθηκαν γρήγορα να ξανασυναντηθούν. Στα ίδια μέρη…

 

Με αποφάσεις που έλαβε τον προηγούμενο μήνα η ΔΕΥΑ Νέστου επέβαλε πρόστιμο από 1.000 ευρώ σε δύο δημότες δημοτικού διαμερίσματος του ίδιου Δήμου, οι οποίοι αποδείχθηκε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα έκλεβαν νερό από το δίκτυο της ύδρευσης. Έναν έλληνα κι έναν αλλοδαπό. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ΔΕΥΑ Νέστου πληροφορήθηκε το γεγονός, στη συνέχεια το επιβεβαίωσε, από καταγγελία περιοίκων. Ή μήπως η καταγγελία περιοίκων είναι κάτι απολύτως συνηθισμένο;

 

Αν τηρήσουν το λόγο τους και δεν ορκιστούν σήμερα οι δύο τοπικοί σύμβουλοι Πολυστύλου, τότε ανακύπτει θέμα με τους αντικαταστάτες τους. Εφόσον δεν δεχθούν οι αναπληρωματικοί του ίδιου συνδυασμού, θα αντικατασταθούν από επιλαχόντες των άλλων συνδυασμών. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος, στο τοπικό Πολυστύλου- Δάτου κτλ, ο συνδυασμός Μουριάδη μπορεί και να μην έχει κανέναν εκπρόσωπο.

 

Στο διάστημα από την εκλογή του έως σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ Καβάλας Μακάριος Λαζαρίδης έκανε τις απαραίτητες ενέργειες, πήρε κυβερνητικές υποσχέσεις κι έτσι προανήγγειλε: 1)Προστασία από αέρα για τις περιπτώσεις χαλαζόπτωσης 2) Ίδρυση ΚΕΠ στα Λιμενάρια 3) Τεχνητό Νεφρό στο ΚΥ Πρίνου. Ο κ. Λαζαρίδης χθες περιόδευσε στη λαϊκή αγορά της Χρυσούπολης.

 

Οι ταμπέλες στο κέντρο της πόλης που αναφέρουν, γνωστοποιούν και ενημερώνουν για την ελεγχόμενη στάθμευση πρέπει απαραίτητα να συμπληρωθούν. Το ίδιο μήνυμα και στα αγγλικά προκειμένου να κατατοπίζονται οι αλλοδαποί τουρίστες.

 

Διαβάστε επίσης