μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Την εποχή που στην Ελλάδα δεν υπήρχε ΑΣΕΠ, όσοι κατάφερναν και με ρουσφέτι έμπαιναν στο δημόσιο (ή στους δήμους) δεν ήταν πλήρως ικανοποιημένοι. Συνέχιζαν να ζητούν. Πλέον ο στόχος τους είχε αλλάξει. Πέραν του εαυτού τους επεδίωκαν να βολέψουν και μέλη των οικογενειών τους! Αν λοιπόν είχαν τη δυνατότητα, ήταν ικανοί να βάλουν με μέσο στο δημόσιο (και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα) τους πάντες και τα πάντα. Ακόμη και τους καλούς τους γείτονες.

 

Οι περισσότεροι έλληνες άλλωστε είχαν κάποτε την ευκαιρία να προσληφθούν , μη αξιοκρατικά, και να εργαστούν στο δημόσιο. Όσοι τότε το αρνήθηκαν, σήμερα χτυπάνε το κεφάλι τους. Σαφώς και δεν είχαν την υπολογίσει την κρίση, την οποία μάλλον και δεν την περίμεναν. Πίστευαν ότι το ελληνικό δημόσιο έχει αντοχές. Την ίδια στιγμή με μια αξιοπρόσεκτη και άκρως ελληνική νοοτροπία (τους), επέμεναν να τις δοκιμάζουν.

 

Οι ευθύνες είναι σαφώς μοιρασμένες. Σε αυτούς που ζητούσαν και σε αυτούς που ικανοποιούσαν. Ένα αλισβερίσι που ίσως συνεχίζεται και σήμερα, σε σαφώς μικρότερη έκταση. Πάντως ακόμη και σήμερα υπάρχουν «παράθυρα» ώστε τα «δικά μας παιδιά» να έχουν μια ευκαιρία. Τα «ξένα παιδιά» δεν μας ενδιαφέρει το τι θα πράξουν. Ας κόψουν το κεφάλι τους!

 

Όλα αυτά μας ήρθαν στο μυαλό με την ιστορία που διηγήθηκε πρόσφατα και δημοσίως ο Ανέστης Τσουρουκίδης. Τάχα μια δημοτική υπάλληλος έτυχε απρεπούς συμπεριφοράς από αιρετό. Αυτό έγινε όταν η … «καημένη» η υπάλληλος έκανε μια απλή. Μια αθώα και δικαιολογημένη ερώτηση στον αιρετό.

 

Ο Ανέστης Τσουρουκίδης είναι και έμπειρος και έξυπνος. Δεν μας είπε αν έλεγξε την καταγγελία, ούτε αποδεχόμαστε ότι τόσο εύκολα την πίστεψε για να την δημοσιοποιήσει. Μάλλον την χρησιμοποίησε για να πλήξει τη νέα διοίκηση. Άρχισε με λίγα λόγια μια αντιπολίτευση, στηριγμένη σε υποτιθέμενα περιστατικά που είναι απλά και τόσο χαρακτηριστικά για την Ελλάδα.

 

Στο Δήμο Καβάλας ένα μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων συνεχίζουν εργάζονται χωρίς να έχουν προσληφθεί αξιοκρατικά. Αυτοί ειδικά οι υπάλληλοι, όχι όλοι φυσικά, πάντα σκέπτονταν και σκέπτονται τα συγγενικά τους πρόσωπα. Προσφέρουν άριστες υπηρεσίες στους αιρετούς (στους διοικούντες) γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν άλλα. Να γίνει με το παιδί τους ότι έγινε και με αυτούς.

 

Όταν μάλιστα πρόκειται για προεκλογική περίοδο, τότε ακόμη περισσότερο. Τότε κάποιοι κακοί υπάλληλοι γίνονται προεκλογικά εργαλεία, προεκλογικά χέρια στους υποψηφίους. Στους υποψήφιους που είναι και οι εν ενεργεία . Για αυτήν την διαθεσιμότητα και προσφορά θα υπάρξει αντάλλαγμα. Αφού μεσολαβήσει επανεκλογή, θα κατατεθεί για να ικανοποιηθεί το αίτημα.

 

Στον κ. Τσουρουκίδη θα απαντήσουμε με μια άλλη ιστορία. Δική μας ιστορία. Αν μπορεί ας την ελέγξει. Εμείς ισχυριζόμαστε ότι είναι αληθινή. Ένας δημοτικός υπάλληλος «έσκιζε» τα ιμάτια του υπέρ της κ. Τσανάκα. Αγωνιούσε, ξενυχτούσε, εργάζονταν όσο ποτέ στη ζωή του για την υποψηφιότητα. Όταν όμως βγήκαν τα αποτελέσματα και η κ. Τσανάκα ηττήθηκε, έσπευσε (λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα) να λάβει μέρος στα πανηγύρια του νικητή!

 

Πρώτα «έκλαψε» στο χώρο του ηττημένου, μετά γέλασε και γιόρτασε στο γραφείο του νέου δημάρχου. Αυτή η συμπεριφορά που είναι ελληνική 100%, δείχνει το πώς σκέπτονται ορισμένοι άνθρωποι. Οι οποίοι μετέρχονται όλων των μέσων προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους. Να βρουν δουλειά και για τους δικούς τους ανθρώπους. Αν όλα αυτά πρέπει να τα δικαιώσουμε και να τα συνεχίσουμε, ας το αποφασίσουν οι έχοντες εξουσία. Οι πρώην και οι επόμενοι.

 

Ξεκίνησε χθες από την πρόσοψη του κτιρίου της αίθουσας επιβατών η πρωτοβουλία του ΟΛΚ να διαφημιστεί, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη δημιουργία του. Δύο μεγάλα διαφημιστικά αυτοκόλλητα θα μπουν εξωτερικά στο κτίριο κι ακόμη περισσότερα μπάνερ στην παραλία. Γιατί κι ο ΟΛΚ έχει δικαίωμα να γιορτάσει τα γενέθλια του.

 

Επί του μείζονος σημασίας θέματος, των επόμενων διοικούντων στον ΟΛΚ, δεν υπάρχει είδηση. Μόνο φήμες. Η διαδικασία θα γίνει- λένε με σιγουριά όσοι γνωρίζουν- και θα εξελιχθεί τον μήνα Σεπτέμβρη. Ο Θεός βοηθός. Σίγουρα ο … Θεός των Νεοδημοκρατών έχει προβάδισμα.

 

Για την ιστορία και μόνο. Οι ναυαγοσώστες που εργάζονται στις παραλίες για το Δήμο της Καβάλας έχουν στη διάθεση τους έναν απινιδωτή. Αυτός βρίσκεται στην έδρα της παρεχόμενης υπηρεσίας και μακάρι να είναι αχρείαστος. Πάντως υπάρχει κι αυτό είναι το καλό της υπόθεσης.

 

Δεν υπήρξαν την Τετάρτη αλλά και χθες Πέμπτη νεότερα περί του αποτελέσματος του διαλόγου των παρατάξεων Μουριάδη- Παπαδόπουλου. Κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Δεν αποκλείεται ακόμη και σήμερα (το απόγευμα) να υπάρξει απάντηση των μεν στην πρόταση των δε.

 

Αν κάποιος έχει χρόνο, ας παρακολουθήσει τις υπό συζήτηση συνεργασίες που επιδιώκονται σε Δήμους και Περιφέρειες σε όλη τη χώρα. Ας βρει κι ας ενημερωθεί επί των επίσημα ανακοινωμένων συμφωνιών. Όσων έγιναν ήδη. Π.χ. αυτή του κ. Πατούλη με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ κ. Σγουρό. Αλλού δηλαδή γίνεται «Κλεισθένης» μα στο Νομό Καβάλας απολύτως τίποτα…

 

Ξεχάσαμε να το αναφέρουμε κι έτσι το αδικήσαμε. Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα ο Χρήστος Τσοχαταρίδης έκανε τον απολογισμό του. Αρχικά είπε ότι δύο θητείες είναι αρκετές (σωστό) ενώ για την παρουσία του στα έδρανα της αντιπολίτευσης ευχαρίστησε ειδικά τον κ. Βαγγέλη Παππά. Για τον οποίο υποστήριξε ότι από αντιπολιτευτικής πλευράς ήταν ο δάσκαλος του!

 

Την Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί στο αρχαιολογικό μουσείο των Φιλίππων μουσική εκδήλωση. Οργανωτής είναι ο σύλλογος «Αμφιών». Η εκδήλωση έχει τίτλο «Μελοποιημένη ποίηση από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα». Η εκδήλωση προγραμματίζεται να αρχίσει στις 8.30 το απόγευμα.

 

Ούτε ένα, ούτε δύο. Τρία ποδοσφαιρικά ματς επρόκειτο να γίνουν το Σαββατοκύριακο στο ανακαινισμένο Βερούλειο. Την ιδέα την είχαν τα σωματεία που φαίνεται ότι πίστεψαν στα λόγια των αιρετών. Σύμφωνα με τα οποία το γήπεδο είναι έτοιμο προς χρήση. Δυστυχώς το γήπεδο δεν είναι έτοιμο. Θα χρειαστούν ακόμη 15 ημέρες δουλειάς. Αλλά ακόμη κι όταν ετοιμαστεί, πόσο είναι σωστό να γίνονται τρία ματς μέσα σε 2 μέρες;

 

Του θέματος αυτού επιλήφθηκε ο νέος αντιδήμαρχος –αρμόδιος για τον αθλητισμό και τα γήπεδα- Απόστολος Μουμτζάκης. Ως παλιός διαιτητής κατάφερε και συνεννοήθηκε με τα σωματεία, στα οποία ανακοίνωσε τα άσχημα νέα. Βερούλειο στις ομάδες για ματς και προπονήσεις μετά τις 16 Σεπτέμβρη. Ελπίζουμε η υπόσχεση του να τηρηθεί. Όπως ελπίζουμε η νέα διοίκηση του Δήμου να βρει και να τοποθετήσει στο γήπεδο έναν ή περισσότερους δημοτικούς υπαλλήλους.

 

Ανάρτηση του Ανέστη Τσαβδαρίδη με χιούμορ και κριτική προς τη διοίκηση του Δήμου Παγγαίου: «Χθες (το απόγευμα της Τετάρτης) το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παγγαίου(αυτό που υποτίθεται παίρνει μόνο διαχειριστικές αποφάσεις και γι’ αυτό δεν μπορούσε να πάρει απόφαση για Λευκή Νύχτα) αποφάσισε αύξηση των δημοτικών τελών κατά 60% όσο και το ποσοστό που ξανακέρδισε στις εκλογές».

 

Το Επιμελητήριο Καβάλας ξεκίνησε ήδη την προβολή της συμμετοχής του στη προσεχή ΔΕΘ. Τοπικά προϊόντα και τουριστικοί προορισμοί του Νομού (μαζί με καταλύματα κτλ) θα βρίσκονται στο περίπτερο 3, stand 1. Από τις 7 έως τις 15 Σεπτέμβρη.

 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Τάνια Ελευθεριάδου έκανε δηλώσεις προχθές στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο Καβάλας». Αναφέρθηκε στην Καλοκαιρινή νομοθετική εργασία της Βουλής: «Είναι πολύ δύσκολο να έρχονται τόσα και τόσο σημαντικά νομοσχέδια και να περνάνε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Είναι απογοητευτικό να έχουν ψηφισθεί τόσο σημαντικά νομοσχέδια για τους πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν καταλάβει απολύτως τίποτα. Όμως, θα δουν τις συνέπειες από τον Σεπτέμβρη. Κι εμείς, από τη θέση της αντιπολίτευσης να παροπλιζόμαστε, να μην μπορούνε να κάνουμε τίποτα, διότι περνάνε χωρίς καμία διαδικασία. Αυτά που ψηφίστηκαν μέσα στον Αύγουστο θα έχουν δυσμενείς συνέπειες, κυρίως για τη μεσαία τάξη. Θα είναι αρνητικό το αν συνεχιστεί αυτή η τακτική κι η νοοτροπία της Νέας Δημοκρατίας, να περνά τόσο σοβαρά νομοσχέδια χωρίς να γίνεται η απαιτούμενη συζήτηση στις Επιτροπές και στη Βουλή, και χωρίς να δίνεται ο χρόνος στα μέσα ενημέρωσης -όσα είναι αντικειμενικά- να μεταβιβάσουν στον κόσμο όσα θα ψηφιστούν, ώστε να δούμε και τις αντιδράσεις των πολιτών. Πιστεύω ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν διαβάζουν τα νομοσχέδια κι αυτό φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται στη Βουλή, που δεν αντιδρούν σε άρθρα νομοσχεδίων που έρχονται την τελευταία στιγμή, κι από τον τρόπο που ψηφίζουν».

Διαβάστε επίσης