• 29 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Προσωπικό της Περιφέρειας ΑΜΘ κάνει ότι είναι δυνατόν να επαναφέρει στη σωστή της θέση οδική πινακίδα που οδηγός αυτοκινήτου (μάλλον φορτηγού) την στράβωσε. Φωτογραφία χθεσινή, στη διασταύρωση προς Περιμετρική ακριβώς μπροστά στο γηροκομείο.

 

Πρώτος στο γραφείο του Δημάρχου μπήκε την Κυριακή το πρωί ο νέος Δήμαρχος κ. Μουριάδης. Ακολούθησαν οι δημοτικοί του σύμβουλοι. «Πρώτη φορά μπαίνω εδώ μέσα» είπε αυθόρμητα ο Γιώργος Μιχαηλίδης.

 

 


 

Εξ αιτίας της αλλαγής του νόμου για την αυτοδιοίκηση και της ψήφισης του «Κλεισθένη», άπαντες μελέτησαν το περιεχόμενο του κι επηρεάστηκαν. Άρχισαν να μας μιλούν για τις συνεργασίες, τόνιζαν την αναγκαιότητα τους. Έτσι πορεύτηκαν προεκλογικά παρουσιάζοντας -κάθε ένας υποψήφιος- τις δικές του δεσμεύσεις. Ο Κλεισθένης στο μεταξύ άλλαξε. Άλλαξε αρκετά. Τα περί συνεργασιών παραμένουν ισχυρά ακόμη και σήμερα. Στην περίπτωση του Δήμου Καβάλας υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το αν τελικά θα γίνουν και τι θα περιλαμβάνουν.

 

Παρατηρούμε, βλέποντας τι συμβαίνει αλλού, ότι όσοι συνεργάζονται κατηγορούνται. Καταγγέλλονται. Τους κατηγορούν και τους καταγγέλλουν όσοι δεν μετέχουν στις συνεργασίες. Όσοι αντίθετα δεν συνεργάζονται,  βρίσκουν εύκολα δικαιολογίες και νέα επιχειρήματα. Τελικά όλοι θέλουν την ουσία του Κλεισθένη αλλά την θέλουν στα μέτρα τους. Τα οποία συχνά δεν είναι κάτι αντικειμενικό. Αφορά δε τις φιλοδοξίες του καθενός.

 

Η συνεργασία χρειάζεται θυσίες, διάλογο, συναντήσεις κι υποχωρήσεις. Αυτά δεν έγιναν σχεδόν πουθενά. Όταν δεν υπάρχουν οι σωστές βάσεις, δεν μπορείς να την περιμένεις. Λες ψέματα όταν ισχυρίζεσαι ότι την επιδιώκεις. Μετά από αυτά τα θεωρητικά ας ξαναγίνουμε συγκεκριμένοι.

 

Ο Θόδωρος Μουριάδης όντως στη διάρκεια του Καλοκαιριού δεν έκανε και πολλά πράγματα. Τώρα τελευταία συνάντησε, συζήτησε αλλά όπως φαίνεται δεν συμφώνησε. Δεν ήταν αναμενόμενο; Ο Κλεισθένης δεν αναφέρεται σε δουλειές «αγγαρεία». Ούτε μνημονεύει διαβουλεύσεις της τελευταίας στιγμής. Περιγράφει κάτι άλλο, που στην περίπτωση του Δήμου Καβάλας δεν έγινε. Κι η πρώτη ευθύνη είναι του νέου δημάρχου. Αυτό είναι ένα το κρατούμενο.

 

Το άλλο – δεύτερο κρατούμενο- σχετίζεται με τη σπουδή της αντιπολίτευσης να του κάνει κριτική. Κι ενώ η άμεση κριτική για όσα δεν έγιναν το Καλοκαίρι είναι σωστή, δεν είναι σωστή η απαίτηση να συζητηθεί και με την αντιπολίτευση η πρόταση της διοίκησης για τη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Εδώ δεν έγιναν άλλα, θα γίνονταν αυτό;

 

Είναι σαφές ότι με αυτήν την ψευτοαφορμή για τον νέο πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κάποιοι αρχίζουν και πάλι την αντιπολίτευση τους. Που προβλέπουμε ότι θα είναι ίδια, ακριβώς ίδια, με την προηγούμενη αντιπολίτευση. Είναι δικαίωμα τους. Είναι δική τους επιλογή.

 

Μόνο που ο Μουριάδης δεν είναι Τσανάκα. Ο νέος Δήμαρχος είναι κάτι εντελώς διαφορετικό όπως ήδη φάνηκε: 1) Δεν έχει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο όπως είχαν όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι 2) Αρνείται τη βοήθεια που του δίνει ο νόμος που … «βελτίωσε» τον Κλεισθένη 3) Δημιουργεί διαπαραταξιακή επιτροπή ώστε όλες οι προσλήψεις να είναι όσο γίνεται αξιοκρατικές 4) Δημιουργεί κι άλλη διαπαραταξιακή επιτροπή για να προετοιμάζει τα μείζονος σημασίας θέματα 5) Δίνει χώρο, δηλαδή γραφείο – τηλέφωνο  κτλ , στην αντιπολίτευση ώστε να οργανωθεί καλύτερα.

 

Αυτές οι εξαγγελίες Μουριάδη μας προετοιμάζουν για το πολύ διαφορετικό της υπόθεσης. Αν γίνουν αυτά, τότε η 4ετια που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες θα είναι περισσότερο της αντιπολίτευσης και λιγότερο της διοίκησης. Θα είναι μια περίοδος όπου θα επιβάλλονται οι συνεργασίες. Όμως αυτές ακόμη κι αν γίνει έκπληξη και επιτευχθούν, δεν φαίνεται ότι θα έχουν σωστή βάση.

 

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι ο νέος Δήμαρχος δίνει μεγάλη έμφαση στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας και στην παραγωγή έργου. Διατηρώντας ταυτόχρονα τις περισσότερες γνωστές τοπικές εκδηλώσεις. Ακόμη κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, πάλι η διοίκηση θα είναι σε δύσκολη θέση αφού για την καθημερινότητα δεν υπάρχει προσωπικό ενώ για τα έργα χρειάζεται μπόλικος χρόνος.

 

Το χθεσινό παράδειγμα του έργου στο Νοσοκομείο (ενεργειακής αναβάθμισης κτλ) μιλά από μόνο του: Το έργο άρχισε να ετοιμάζεται πριν το 2015. Θα δημοπρατηθεί ως το τέλος του έτους και θα είναι έτοιμο (στην καλύτερη περίπτωση) τον Δεκέμβρη του 2023. Πάνω κάτω αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα όλων των έργων που θα αρχίσουν τώρα. Άρα από πλευράς έργου πιο εφικτός στόχος είναι τα τελειώσουν τα υφιστάμενα παρά όσα σχεδιάζονται από χθες Δευτέρα.

 

Πώς όμως να τελειώσουν τα υφιστάμενα; Παρατάσεις και άλλες ατυχίες εμποδίζουν την πρόοδο και την ολοκλήρωση των περισσότερων. Ακόμη και το έργο των μικρών παρεμβάσεων στην κεντρική πλατεία, ακόμη κι αυτό σταμάτησε λίγες μέρες μετά την έναρξη του. Η μελέτη μάλλον δεν ήταν σωστή κι ένα μεγάλο μπλέξιμο απασχολεί τη νέα διοίκηση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση πήγε να γίνει μια βελτίωση της πλατείας αλλά κι αυτό δεν είναι σίγουρο. Σήμερα στην πλατεία υπάρχει ένα σταματημένο έργο κι ένα εργοτάξιο που κάνει τα πράγματα χειρότερα.

 

Ο νέος Δήμαρχος βάζει δύσκολα στον εαυτό του αν και με τις πρώτες του αποφάσεις του γράφει ιστορία. Είναι ο πρώτος Δήμαρχος που επεκτείνει την αξιοκρατία και στα δίμηνα, είναι ο πρώτος δήμαρχος που θέλει να κάνει επιτροπή όλων των παρατάξεων που θα προ συνεδριάζει για να εξετάζει τα σοβαρά ζητήματα της πόλης.

 

Οι αποφάσεις του είναι σωστές. Το ακούμε να το παραδέχεται η αντιπολίτευση. Άλλοι το λένε φωναχτά κι άλλοι με το ζόρι. Όμως το πλαίσιο που δημιουργείται «αδυνατίζει» τη διοίκηση κι ενισχύει την αντιπολίτευση. Αυτός μάλλον είναι ένας άλλος Κλεισθένης. Ο Κλεισθένης που εμπνεύστηκε ο Θόδωρος Μουριάδης.

 

Πρόθεση του Χρήστου Μέτιου ήταν τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας να την λάβει ο Κωστής Σιμιτσής. Ο κ. Μέτιος λογάριασε χωρίς να υπολογίσει τον… ξενοδόχο. Το ΠΑΣΟΚ του έκοψε την όρεξη κι έτσι φυσιολογικά χθες ορίστηκε στην ίδια θέση ο Κώστας Αντωνιάδης. Είναι έμπειρος, είναι ενημερωμένος. Ξέρει τι πρέπει να κάνει.

 

Του το γράφει σύντομα, περιεκτικά και συγκεκριμένα ο πρώην Νομάρχης κ. Θόδωρος Καλλιοντζής: « Καλή επιτυχία στον Κώστα Αντωνιαδη . Να αφήσεις δυνατό δημιουργικό αποτύπωμα. Να δώσεις οντότητα στον ρόλο του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Καβάλας . Το πέρασμά σου να μην θυμίζει μόνο εθιμοτυπικές συναντήσεις και εκδηλώσεις. Ώρα για έργο και πάλι».

 

Η συγκεκριμένη ανάρτηση μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους αν και όλα όσα περιγράφονται είναι πολύ δύσκολα για την εποχή που διανύουμε. Σήμερα το μεσημέρι θα γίνει η απαραίτητη τελετή παράδοσης παραλαβής στον δεύτερο όροφο του Διοικητηρίου και μετά βλέπουμε. Ο κ. Αντωνιάδης εγκαταστάθηκε από χθες στο νέο του γραφείο.

 

Η σημερινή τελετή θα γίνει ανάμεσα στον πρώην και τον επόμενο, οι οποίοι μεταξύ τους είχαν- έχουν και θα έχουν ανύπαρκτες σχέσεις. Το ότι ο ένας θα παραδώσει στον άλλον, αν όντως γίνει κάτι τέτοιο, είναι είδηση. Μεγάλη είδηση. Και καλή.

 

Ο Κωστής Σιμιτσής αναλαμβάνει καθήκοντα Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης. Θέλει να αναβαθμίσει τη θέση αν και πολλά περιθώρια εκ του νόμου δεν υπάρχουν. Θα εγκατασταθεί σε γραφείο του 4ου ορόφου του Διοικητηρίου και θα περιοδεύει στην ΑΜΘ. Είδηση είναι επίσης το ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού δεν προέρχεται από το Ν. Καβάλας. Ο πρώτος μη Καβαλιώτης στη θέση ήταν ο Μ. Αμοιρίδης. Ορίστηκε τέτοια εποχή πριν από 5 χρόνια.

 

Σήμερα μάλλον θα υπάρξει η επίσημη απόφαση του νέου Δημάρχου Καβάλας για τον ορισμό των αντιδημάρχων. Αναμένουμε σήμερα την αντίστοιχη του Δήμου Παγγαίου. Χθες εργάστηκε κανονικά στο γραφείο της η νέα γενική γραμματέας του Δήμου ενώ από πλευράς συμβούλων υπάρχουν δύο ακόμη μηχανικοί. Ο Μπάμπης Πεταμίδης και ο Θωμάς Μαυρίδης. Ο κ. Μαυρίδης μελέτησε το έργο της ύδρευσης για τους Φιλίππους (από τις πηγές Κεφαλαρίου), ήταν συνεργάτης και του Στάθη Εριφυλλίδη. Ο Μπάμπης Πεταμίδης ήταν έως πρόσφατα αντιδήμαρχος στο Δήμο της Θάσου.

 

Πολλές ευχές για γρήγορη ανάρρωση στον δημοσιογράφο Μιχάλη Κουμρίδη, ο οποίος πρόσφατα είχε μια μικρή περιπέτεια με την υγεία του. Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα επανέλθει δριμύτερος. Τόσο στη Δ.Ε. Φιλίππων όσο και στην πόλη της Καβάλας.

 

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε εργατικό ατύχημα που έγινε πρόσφατα σε λατομείο της περιοχής του Νέστου. Κακώς η Α.Δ. Καβάλας δεν εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου. Δεν γνωρίζουμε τον λόγο αλλά αυτά τα περιστατικά πρέπει να γίνονται και επίσημα γνωστά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης