• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το όλο θέμα δεν είναι τοπικό. Παρά ταύτα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, κινηματογραφικό και όχι μόνο. Ο Κώστας Γαβράς (φωτογραφία) ετοίμασε μια καινούργια ταινία, η οποία παρουσιάστηκε εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Θέμα της ταινίας η περίοδος της οικονομικής κρίσης,  με υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας τον Γ. Βαρουφάκη. Από κινηματογραφικής πλευράς η ταινία δεν φαίνεται να αρέσει. Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε πρόσφατα, ο έλληνας σκηνοθέτης είπε μεταξύ άλλων: « Η ευρωπαϊκή Αριστερά απέτυχε σχεδόν παντού. Όταν μιλάμε για την αριστερά, ποια είναι; Για μένα δεν είναι οι άνθρωποι, αλλά δυο-τρεις ιδέες για την κοινωνία, μια φιλοσοφία ζωής. Αυτή τη φιλοσοφία της, η Αριστερά σήμερα πρέπει να την ξαναδεί. Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι έγινε στις μέρες μας μια νεοφιλελεύθερη αυτοκρατορία».

*Σε συνέχεια αυτής της υπόθεσης – του ίδιου πάνω κάτω ιδεολογικού προβληματισμού- αναδημοσιεύουμε μόλις χθεσινό κείμενο του κ. Σταμάτη Μαλέλη: « Ο πρώην γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Σταμάτης Μαλέλης, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα από τον θώκο του διαφωνώντας με τις επιλογές της Γεννηματά, παρενέβη στον διάλογο που ξεκίνησε δημόσια μέσω άρθρου του στο in.gr . “Το μείζον θέμα της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς δεν είναι τα ονόματα και τα σύμβολα αλλά οι πολιτικές” αναφέρει ο κ. Μαλέλης ζητώντας: “Είναι σαφές ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να στρίψει το τιμόνι ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Πρέπει να βάλει κατακόκκινες γραμμές με τη συντήρηση. Η συνεχής ροή στελεχών μας προς τη Νέα Δημοκρατία, δείχνει ότι κάποιοι ήταν έτοιμοι από καιρό. Ας το πάρουν κάποιοι είδηση. Σοσιαλδημοκρατία δεν σημαίνει φλερτ με τη Δεξιά. Όσοι το έκαναν στο παρελθόν είναι υπεύθυνοι που το 40% έγινε 4% και 8%. Αντίπαλος μας είναι η Δεξιά”».

 


 

Συνεχίστηκαν χθες αργά το μεσημέρι οι ορκωμοσίες. Πάντα στο γραφείο του νέου Δημάρχου. Ορκίστηκαν (από τον κ. Μουριάδη) ο Άκης Τελίδης και ο τοπικός σύμβουλος Παύλος Χαβιαρόπουλος. Ο τελευταίος με αθλητική και Καλοκαιρινή ενδυμασία.

 


 

Τα γράφαμε πριν από λίγες μέρες. Τα συνεχίζουμε σήμερα. Μας δόθηκε σχετική αφορμή από το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας. Η διοίκηση του Συνδέσμου συνάντησε προχθές στην Αθήνα τον Πρωθυπουργό. Η κουβέντα είχε ως αφορμή της την έκθεση της Θεσσαλονίκης.

 

Ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων κατέθεσε έξι δέσμες μέτρων (6 προτάσεις με λίγα λόγια) για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την έμπρακτη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην περιφερειακή βιομηχανία. Η πρώτη πρόταση αφορά τη θέσπιση ειδικού προγράμματος ανάπτυξης της Θράκης. Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνονται και οι παραμεθόριες περιοχές.

 

Με λίγα λόγια στην συγκεκριμένη πρόταση δεν περιλαμβάνεται η πόλη και ο Νομός Καβάλας. Η ενέργεια του Συνδέσμου δεν μας ξαφνιάζει. Στο παρελθόν ελάχιστα ενδιαφέρθηκε για το Νομό μας. Το ότι από την ενιαία Περιφέρεια ΑΜΘ ξεχωρίζει μόνο τη Θράκη είναι ένα ακόμη «καμπανάκι» στα αφτιά όλων μας.

 

Με άλλη πρόταση του ο ίδιος φορέας των βιομηχάνων ζητά να δημιουργηθεί ένα δίκτυο διεθνών ζωνών βιομηχανίας και εμπορίου στις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης, Πάτρας και Ηρακλείου. Όλα αυτά δείχνουν σε τι μεγάλη υπόληψη έχει την Καβάλα ο Σύνδεσμος. Κι εμείς το ίδιο.

 

Αν μπορούσε κάποιος να μετρήσει τις φωτογραφίες που βγήκαν χθες το μεσημέρι στην εκδήλωση στο Διοικητήριο, θα τις έβγαζε εκατοντάδες. Μπορεί και χιλιάδες. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την αγάπη των ανθρώπων στη φωτογράφηση δημιουργούν συνεχώς διάφορα τέτοια ρεκόρ. Στο τέλος δεν πρόκειται για εκδήλωση αλλά μόνο για διαδικασία λήψης φωτογραφιών. Ελάχιστοι δίνουν σημασία στα λόγια που με την ευκαιρία ακούγονται.

 

Επί της ουσίας. Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος ήταν Μαρκόπουλος ως το τέλος κι ο Κώστας Αντωνιάδης προσπαθεί να βρει βηματισμό μιας και τα νέα του καθήκοντα είναι εντελώς διαφορετικά από τα προηγούμενα. Οι δύο άνδρες ήρθαν χθες πιο κοντά. Αλλά αυτό είναι κάτι εντελώς προσωρινό.

 

Δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για το πότε θα υπάρξει συνένωση των δύο «γαλάζιων» παρατάξεων. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός. Είναι άραγε και σε αυτές τις περιπτώσεις; Μπορεί ναι, μπορεί όχι. Προς το παρόν και από τις δύο πλευρές τηρούνται μεγάλες αποστάσεις. Υπό αυτήν την έννοια ήταν θετική έκπληξη και η παρουσία Μαρκόπουλου στην εκδήλωση και αυτή του Αλέξανδρου Ιωσηφίδη.

 

Για την περίσταση υπήρχε στον χώρο ένας ιδιαίτερα λιτός μπουφές. Κάτι τυροπιτάκια και κάτι κρουασανάκια. Λόγω της ώρας τα «πολιόρκησαν» οι παρόντες. Ο Θόδωρος Καλλιοντζής που θα τα είδε, θα θυμήθηκε σίγουρα πόσο διαφορετική ήταν και σε αυτόν τον τομέα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Πόσο πιο ανεξάρτητη οικονομικά. Πιο δυναμική, με καθοριστική παρουσία σε όλα τα ζητήματα. Ακόμη και στα κεράσματα, όταν αυτά απαιτούνταν.

 

Ο μήνας Σεπτέμβρης θα είναι ο μήνας των αποφάσεων για τις πολύ πιθανές αλλαγές στη διοίκηση του ΟΛΚ. Είναι μάλλον οριστικό το ότι στον Οργανισμό δύο θα είναι τα πρόσωπα διοίκησης. Άλλος θα οριστεί πρόεδρος του συμβουλίου κι άλλος διευθύνων σύμβουλος αυτού.

 

Το προσωπικό της PFIC καθάρισε την Παναγούδα αλλά τα κομμένα κλαδιά και χόρτα ήταν και χθες εκεί. Η υπηρεσία Καθαριότητας σκοπεύει να τα απομακρύνει σήμερα. Ελπίζουμε πριν το απόγευμα γίνει στον ίδιο χώρο η εκδήλωση του συλλόγου κατοίκων της Αγίας Παρασκευής.

 

Παράπονα για τη λειτουργία της διαδικασίας της ανακύκλωσης μας έρχονται από τα ορεινά χωριά του Δήμου Καβάλας. Στο Λυκόστομο οι μπλε κάδοι έχουν να αδειάσουν από τον Ιούλιο! Ξεχειλίζουν! Τα ίδια και στα κοντινά του Λυκόστομου  χωριά. Ο νέος Αντιδήμαρχος πρέπει να ερευνήσει την υπόθεση για να λύσει το πρόβλημα.

 

Η Τάνια Ελευθεριάδου ήταν η μοναδική βουλευτής που παρίστατο στη χθεσινή εκδήλωση παράδοσης- παραλαβής στο Διοικητήριο. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι στην Αθήνα, ο Γιάννης Πασχαλίδης πήγε χθες ενώ στην πρωτεύουσα είναι και ο Μακάριος Λαζαρίδης.

 

Συλλογή σχολικών ειδών, τα οποία στη συνέχεια θα παραδώσει στην Πνοή, πραγματοποιεί αύριο και μεθαύριο η περιβόητη Action Team. Μετά από δύο φεστιβάλ, στα οποία ενεπλάκη άμεσα ή έμμεσα, ήρθε η ώρα να θυμηθεί την φιλανθρωπία και τις καλές πράξεις. Σύντομα ωστόσο θα επανέλθει στα φεστιβάλ. Στα οποία είναι πολύ πιθανό τελικά να επικεντρωθεί.

 

Η ομάδα (αν υπάρχει όπως ήταν αρχικά) είναι η μοναδική που λειτουργεί άλλοτε εθελοντικά κι άλλοτε οργανώνοντας φεστιβάλ. Άλλος που να κάνει το ίδιο δεν υπάρχει. Όλοι οι άλλοι είναι είτε μόνο των φεστιβάλ, είτε μόνο του εθελοντισμού και των φιλανθρωπικών εκδηλώσεων.

 

Δεν πτοείται το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Παρά το ότι οι αφίσες τους «κατεβαίνουν» στο λιμάνι, οι εξορμήσεις στην υπόλοιπη πόλη συνεχίζονται. Προχθές έκαναν αφισοκόλληση νύχτα στις οδούς Χρυσοστόμου Σμύρνης και Τενέδου. Λες και η επιτυχία του φεστιβάλ θα κριθεί από το πόσες αφίσες θα βάλουν στους δρόμους.

 

Το απόγευμα της Δευτέρας βρέθηκαν στο Δημαρχείο υποψήφιοι με το Θόδωρο Μουριάδη. Του έκαναν μια μικρή εκδήλωση και του έδωσαν δώρο εικόνα αγίου. Οι περισσότεροι ήταν υποψήφιοι που δεν εξελέγησαν. Ο κ. Μουριάδης χάρηκε από την ιδέα και τη μικρή έκπληξη που του επιφύλαξαν.

 

Ο Φιλήμονας Ξουλόγης ήταν χθες στη διεύθυνση των παιδικών σταθμών. Μαζί με τον κ. Μουριάδη. Μια επίσκεψη που δείχνει ότι ο κ. Ξουλόγης αποδέχθηκε την πρόταση έτσι ώστε να είναι ο επόμενος πρόεδρος της δημοτικής κοινωνικής «Αλληλεγγύης».

 

Στην παρουσίαση του έργου ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου είδαμε μετά από αρκετό καιρό τους δύο πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Παπαφιλίππου και Μορφίδη. Ο κ. Παπαφιλίππου προέρχονταν από extra large διακοπές. Οι οποίες έγιναν που αλλού; Στη Θάσο.

 

Σύμπτωση. Αυτό το διάστημα οριστικοποιείται η συνταξιοδότηση των ιατρών Αρχέλαου Γρανά και Δήμητρας Τσανάκα ενώ στη σύνταξη βγήκε στο τέλος Αυγούστου και ο Άρης Βέρρος. «Μου φαίνεται σα να είναι ψέμα» έλεγε την Κυριακή, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.

 

Ανάρτηση του Δημήτρη Παπουτσή με αφορμή τη χθεσινή επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ: «Πολλοί σπεύδουν βιαστικά και αγχωμένα να απαλλαγούν από το ΠΑΣΟΚ, όλοι όμως έχουν έναν λόγο να θέλουν τους Πασόκους στο δικό τους κόμμα…
Και φυσικά πολλοί θέλουν να γίνουν ΠΑΣΟΚ, εκτός απ’ το ΠΑΣΟΚ…».

Αν όσα κυκλοφορούν είναι αλήθεια τότε η συμφωνία περιλαμβάνει κι άλλες αποφάσεις- τοποθετήσεις. Τις οποίες όπως φαίνεται θα τις πληροφορηθούμε αργότερα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης