μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Παραδόξως η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη ήταν αρκετά ήσυχη και πέραν του δέοντος συναινετική. Στην αντιπολίτευση υπάρχουν οι βιαστικοί και οι υπερβολικοί. Υπάρχουν ωστόσο και οι μετριοπαθείς. Οι «προσγειωμένοι» στην πραγματικότητα. Αυτοί επικράτησαν, επηρέασαν τους άλλους κι έτσι έγινε αυτό που τελικά ήθελε το Υπουργείο. Η διοίκηση των 9 δημοτικών συμβούλων τα πήρε όλα!

 

Επειδή ο νέος Δήμαρχος δεν ξεχνά τον Κλεισθένη- τις συνεργασίες και το διάλογο, έκανε μια μικρή υποχώρηση κι έδωσε επιπλέον θέση στην αντιπολίτευση σε όλα σχεδόν τα διοικητικά συμβούλια. Για τα δεδομένα του νέου Κλεισθένη τούτο είναι έκπληξη. Υπέρ αρκετό. Εκτιμήθηκε από αυτούς που επωφελούνται κι έτσι άπαντες έζησαν καλά κι εμείς καλύτερα.

 

Τώρα περιμένουμε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης (υπηρεσία Καβάλας). Αφού οι αποφάσεις της Τρίτης καθαρογραφούν κι αναρτηθούν στη Διαύγεια, θα σταλούν προς έγκριση από την υπερκείμενη αρχή. Θα εγκριθούν; Μπορεί ναι. Μάλλον ναι.

 

Υπάρχει πάντως το «κουσούρι» της διαδικασίας για την πρόσκληση της συνεδρίασης. Την μετέπειτα ακύρωση και την εκ νέου πρόσκληση. Αν όντως έγιναν παντού τα ίδια- χθεσινός ισχυρισμός του Λεωνίδα Παππά- τότε οι Αποκεντρωμένες θα κάνουν τα … στραβά μάτια. Θα εγκρίνουν τους ορισμούς για να πάρει μπρος το πράγμα των νέων διοικήσεων. Εδώ που τα λέμε είναι κάτι που επιβάλλεται και άργησε αρκετά.

 

Όπως καταλαβαίνουμε ουδείς της αντιπολίτευσης είναι διατεθειμένος να κάνει σχετική προσφυγή ή ένσταση. Αλλά μη το δένουμε κόμπο. Άβυσσος η ψυχή των ανθρώπων. Ειδικά όταν θίγονται. Όταν νομίζουν ότι θίγονται ή όταν θέλουν να προβληθούν. Κατόπιν τούτου ας περιμένουμε (κι ας περιμένουν) λίγο ακόμη. Οι νέες διοικήσεις αναλαμβάνουν καθήκοντα όταν οι αποφάσεις ορισμού τους εγκριθούν. Ως τότε υπομονή και ενημέρωση. Όπως οι ποδοσφαιριστές, στην αρχή κάθε σεζόν κάνουν την λεγόμενη προετοιμασία τους.

 

Για το καλό κλίμα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη ρόλο έπαιξε το ότι δήμαρχος και επικεφαλής συναντήθηκαν δύο φορές. Συζήτησαν, συμφώνησαν, διαφώνησαν αλλά επικοινώνησαν. Αποδεικνύεται ότι αυτές οι συναντήσεις είναι πολύ χρήσιμες. Στο χέρι του κ. Μουριάδη είναι και να τις συνεχίσει αλλά κυρίως να τις καθιερώσει. Είναι κάτι που η αντιπολίτευση το ζητά. Και καλά κάνει.

 

Η συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Κουμουτσάκο έγινε κανονικά. Προχθές Τρίτη στην Αθήνα. Λέγεται ότι παραβρέθηκε και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Δεν υπήρξαν ανακοινώσεις. Κι εδώ που τα λέμε είναι λογικό να μην υπήρξαν ανακοινώσεις. Επί του θέματος της άφιξης νέων προσφύγων στο «Ασημακοπούλου» γενικά δεν υπάρχουν νέα. Αυτό προέκυψε και από τα όσα είπε (μετά από σχετική ερώτηση) ο Θόδωρος Μουριάδης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Εντός του στρατοπέδου υπάρχουν σήμερα περίπου 500 πρόσφυγες, οι οποίες ζουν σε ένα γκέτο. Αυτό δημιουργήθηκε και με ευθύνη του υπευθύνου της δομής. Του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Το προσωπικό του είναι απρόθυμο να υποδεχθεί επισκέπτες. Τελευταία αυτό αλλάζει. Το διαπιστώνουμε από την ανακοίνωση της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών.

 

Η ανάρτηση της οποίας αναφέρει: «Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών ανατολικής Μακεδονίας επισκέφθηκε μετά από πρόσκληση την ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών Καβάλας. Σε συνεργασία με το Σύλλογο ΑμεΑ Π.Ε. Καβάλας και τον Αθλητικό Σύλλογο ΑΟΚ ΑμεΑ, ενημερώσαμε τα παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή για τις αναπηρίες και φυσικά ακολούθησαν διάφορες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, βιωματικά παιχνίδια. Ευχαριστούμε πολύ την οργάνωση Solidarity Now για την πρόσκληση, την άριστη συνεργασία και την άψογη φιλοξενία».

 

Το συγκεκριμένο γκέτο προέκυψε από την πρώτη στιγμή που οι πρόσφυγες άφησαν τα αντίσκηνα για χάρη του στρατοπέδου. Αμέσως ο ΔΟΜ έβαλε αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Αποθάρρυνε όσους ενδιαφέρονταν να μάθουν περισσότερα για τους πρόσφυγες, να τους συμπαρασταθούν κτλ. Άλλο που δεν ήθελαν ορισμένοι φορείς. Αφού δεν ήταν ευπρόσδεκτοι στη δομή, ούτε που ξαναπάτησαν σε αυτήν!

 

Στη συνέχεια, ο ένας μετά τον άλλον, αρχίσαμε να διαπιστώνουμε τη δημιουργία του γκέτο. Δεν ήταν φυσικό επόμενο; Οι μεν δεν επέτρεπαν επισκέψεις, οι δε τις απέφευγαν. Μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα φθάσαμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Ενώ η δομή είναι εντός πόλης (η μοναδική όπως λένε μέσα σε πόλη), ταυτόχρονα είναι και πολύ μακριά από αυτήν. Δεν είναι μεγάλη η επιτυχία μας; Τρομερή!

 

Αφού λοιπόν απομόνωσαν τους πρόσφυγες, μετά κλειδώθηκαν εντός του στρατοπέδου για να κάνουν τις παράνομες οικοδομικές τους εργασίες. Καταλαβαίνουμε τι περιμένει τους επόμενους πρόσφυγες. Θα τους προσφερθεί μια καλή στέγη (με όλα τα κομφόρ) αλλά και μια φοβερή μοναξιά. Την οποία εγγυάται η λογική του ΔΟΜ. Μπράβο του και εις ανώτερα.

 

Λύθηκε το πρόβλημα που ανέκυψε με σελίδα στο Facebook, η οποία τάχα μπέρδευε τους πολίτες αφού αυτοί νόμιζαν ότι είναι σελίδα του Δήμου Νέστου. Οι διαχειριστές της σελίδας ανακοίνωσαν ότι: «Εξ αιτίας νομικών ζητημάτων που ανέκυψαν ως προς την επωνυμία της ομάδας μας και πιθανής σύγχυσης αυτής με την επίσημη σελίδα του Δήμου Νέστου, κρίθηκε σκόπιμο η σελίδας μας να μετονομαστεί σε ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΝΕΣΤΟΥ. Λυπούμαστε για οποιαδήποτε μη ηθελημένη αναστάτωση προκλήθηκε στον Δήμο Νέστου. Το όνομα θα αλλάξει σε 25 μέρες, όταν και το facebook αφήσει. ( Αλλαγή ονόματος γίνετε κάθε 28 μέρες )».

 

Με την ευκαιρία των συνεχιζόμενων εκδηλώσεων της «Εβδομάδας Νεολαίας» ο Μητροπολίτης Στέφανος δίνει το μεσημέρι συνέντευξη τύπου. Θέλει να εξηγήσει τον σκοπό των εκδηλώσεων, να μιλήσει για αυτές που έπονται. Οι οποίες μάλλον είναι οι βασικότερες.

 

Δειλά δειλά ξανάρχισε το δημοτικό έργο στην κεντρική πλατεία. Η κινητικότητα είναι δύο τριών ημερών κι αφορά και το πάνω μέρος αλλά και κάτω. Προς την πλευρά της οδού Βενιζέλου. Λόγω της προηγούμενης καθυστέρησης, δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών. Προχωράμε και βλέπουμε.

 

Ο Βαγγέλης Παππάς υποστήριξε χθες ότι στο θέμα των δρομολογίων των φέρι μποτ οι εταιρίες έχουν δημιουργήσει καρτέλ. Δεν είναι ο πρώτος που πιστεύει κάτι τέτοιο. Το συγκεκριμένο επιχείρημα δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε από αυτούς που θέλουν να πιέσουν τις εταιρίες για περισσότερα δρομολόγια ειδικά τον Χειμώνα.

 

Η Τροχαία Καβάλας έπραξε άριστα. Με δελτίο τύπου που εξέδωσε χθες μας ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της εξόρμησης της σε περιστατικά παράνομων σταθμεύσεων δικύκλων. Κυρίως στο κέντρο της πόλης. Η προσπάθεια συνεχίζεται αλλά η Δημοτική Αστυνομία σιωπά. Αν και συμμετέχει στην ίδια εξόρμηση (λέμε τώρα), δεν έχει τίποτα να ανακοινώσει. Μήπως επειδή δεν κάνει κάτι συγκεκριμένο;

 

Η σημερινή διαμαρτυρία σε σχέση με την πολιτική της νέας Κυβέρνησης πρόκειται να γίνει στη Θάσο, μπροστά από το κατάστημα της ΔΕΗ στο Λιμένα. Διαμαρτυρία για να μην ιδιωτικοποιηθεί η επιχείρηση: Αντιγράφουμε ανάρτηση της σελίδας 902.gr: «Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτίριο της ΔΕΗ στη Θάσο την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη στις 10:30 π.μ. καλούν Σωματεία της Καβάλας και της Θάσου. Συγκεκριμένα το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Καβάλας – Θάσου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ Καβάλας – Θάσου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Καβάλας και Θάσου, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας, το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Καβάλας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η Ενσωμάτωση»

 

 

Διαβάστε επίσης