• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η πρώην βουλευτής κ. Αλεξάνδρα Τσανάκα (φωτογραφία) έκανε χθες μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση, σχετική με την αποτυχημένη συγκέντρωση πολιτών (όχι συλλόγων) έξω από το «Ασημακοπούλου»: «Προς τους 11 πολιτιστικούς συλλόγους που καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας για να μην εγκατασταθούν πρόσφυγες ή μετανάστες στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου να θυμίσω : 1. Πάντα μετακινούνταν οι λαοί για να έχουν ένα καλύτερο αύριο πχ οι κάθοδος των Δωριεών.  2. Δεν φταίνε οι πρόσφυγες αλλά οι κυβερνήσεις που είτε με πολέμους ή κλέβοντας τους πόρους για τα προς το ζειν ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ τους ανθρώπους να μεταναστεύουν. 3. Φυσικά και πρέπει να υπάρχει σχέδιο για το που και πως θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες αλλά κυρίως πως θα αφομοιωθούν και θα ζήσουν με αξιοπρέπεια. Τέλος με τέτοιου τύπου εκδηλώσεις αναθαρρούν οι ξενόφοβοι και οι ρατσιστές. Εγώ πάντως δεν πρόκειται να πάω σε καμία από τις δύο εκδηλώσεις και παρακαλώ και όλους τους πολίτες της Καβάλας να κάνουν το ίδιο».

*Ανάρτηση για την ίδια συγκέντρωση έκανε προχθές βράδυ – ως άτυπος εκπρόσωπος της ΝΟΔΕ Καβάλας- και ο κ. Φρατζεσκάκης. Κείμενο προχειρογραμμένο με βασικό κουσούρι το ότι μπερδεύει τα ονόματα των στρατοπέδων της περιοχής του Περιγιαλίου. Καλή η προσπάθεια μα δεν βρήκε στόχο. Στο «Κωτσάλου» γίνονται αγώνες ποδοσφαίρου, δουλεύουν δημοτικοί υπάλληλοι κτλ.

 

Εγκαινιάζεται το απόγευμα η έκθεση του Επιμελητηρίου Καβάλας. Ξεκίνησε πριν περίπου 27 χρόνια ως έκθεση τοπικών προϊόντων, ιδέα του τότε προέδρου Απόστολου Μαρδύρη. Στην πορεία εξελίχθηκε, είχε τις καλές της και τις κακές της στιγμές. Το εκθεσιακό κέντρο την βοήθησε αλλά όχι όσο περιμέναμε. Η κρίση την επηρέασε και την επηρεάζει. Την έκανε πιο μικρή (χρονικά), με πωλήσεις και πολλά παράλληλα γεγονότα. Όλα αυτά είναι κοντά στον αρχικό στόχο. Ως «τοπικό προϊόν» οφείλουμε να την προσέξουμε περισσότερο. Η έκθεση άλλωστε είμαστε εμείς. Άλλοι ως επισκέπτες κι άλλοι ως επαγγελματίες κτλ.

Σε ανάμνηση της αρχής, ανατρέχουμε στο φωτογραφικό αρχείο της Πρωινής για μια φωτογραφία εγκαινίων.

Ήταν το Φθινόπωρο του 2005, η έκθεση γίνονταν στην πυλωτή του διοικητηρίου. Εκείνη την ημέρα των εγκαινίων έβρεχε πολύ.

 


 

Πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του Δημάρχου Θόδωρου Μουριάδη μία ακόμη συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στο Δήμο Καβάλας. Τρίτη στη σειρά; Μάλλον. Είναι τόσο συχνές οι συναντήσεις τους που χάσαμε τον λογαριασμό. Περί αυτού δεν υπάρχει λόγος γκρίνιας ή διαμαρτυρίας. Ας συναντώνται κι ας μην τους προλαβαίνουμε…

 

Οι συχνές τους συναντήσεις επηρεάζουν θετικά τις σχέσεις τους. Επηρεάζουν θετικά και τα ζητήματα της πόλης κι οφείλονται: α) Σε αυτόν που έχει την πρωτοβουλία (το Δήμαρχο) β) Στο κλίμα συναίνεσης που επιχείρησε να διαμορφώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση ο «Κλεισθένης».

 

Αλλού άπαντες – οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων- απέτυχαν. Στις μεταξύ τους συναντήσεις κάτι κατάφεραν. Κι αν τα οφέλη δεν φαίνεται να προκύπτουν άμεσα, θα τα βρούμε μπροστά μας στην πορεία. Αυτό είναι βέβαιο. Αν μάλιστα οι συναντήσεις τους συνεχιστούν, τότε ακόμη καλύτερα. Δεν ξέρουμε αν τούτο ισχύει για τους επικεφαλής. Σίγουρα ισχύει για τα συμφέροντα της πόλης.

 

Σήμερα συζητούν και συμφωνούν (στις περισσότερες των περιπτώσεων) στα απλά. Στα εύκολα. Στηριγμένοι σε αυτήν την καλή αρχή, σε αυτήν την βάση, θα προσπαθήσουν αύριο να εμπλουτίσουν την ατζέντα τους και με όλα τα άλλα. Που είναι πιο κρίσιμα αλλά και πιο δύσκολα.

 

Πριν τη συνάντηση των επικεφαλής έγινε στο Δημαρχείο η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Λες και ήταν η πρώτη μέρα στο σχολείο… Τα «πρωτάκια» προσπαθούσαν να μάθουν, να αντιληφθούν και να συνηθίσουν. Δικαιολογημένη, αναμενόμενη η στάση τους. Αυτή η εκπαιδευτική διαδικασία υποστηρίχθηκε κι από τους παλιότερους. Ναι μεν έκαναν «την τρίχα τριχιά» αλλά κι αυτό το περιμέναμε. Κάθε αρχή και δύσκολη.

 

Θυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια (της θητείας της κ. Δήμητρας Τσανάκα) στις συνεδριάσεις τόσο της Οικονομικής Επιτροπής όσο και της Ποιότητας Ζωής προσέρχονταν μόνο η διοίκηση. Η αντιπολίτευση απουσίαζε συστηματικά. Ο «Κλεισθένης» έβαλε πάλι το χέρι του, πάλι προς τη σωστή κατεύθυνση. Εμπλούτισε τις δύο επιτροπές με περισσότερους συμβούλους της αντιπολίτευσης κι έκανε το πράγμα ενδιαφέρον.

 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μια δύσκολη υπόθεση για αυτόν που θα αποφασίσει να ασχοληθεί ουσιαστικά. Για αυτόν που θα διαβάσει, θα ετοιμαστεί, θα μελετήσει. Αυτός που βλέπει την Τ.Α. μόνο ως ευκαιρία προβολής, θα ακολουθήσει μια άλλη πορεία. Από περιπτώσεις αυτού του είδους «χορτάσαμε». Και «καήκαμε» ταυτόχρονα. Πάλι ο Κλεισθένης κάνει το πράγμα δυσκολότερο. Πρέπει να ασχοληθείς ώρα ώστε να μπορέσεις να κάνεις και την σωστή παρατήρηση και την σωστή πρόταση.

 

Χρειάζεται κόπος για να κάνεις την σωστή αντιπολίτευση. Το εύκολο, το ζούμε μια ακόμη φορά, και συνηθισμένο είναι να «πιαστείς» από τη γραφειοκρατία. Από το τυπικό της διαδικασίας. Το ένα θα σου μυρίζει, το άλλο θα σου βρωμά. Θα θέτεις συνεχώς θέματα μη ουσιαστικά. Τα οποία ελάχιστα ενδιαφέρουν τους πολίτες. Η σωστή αντιπολίτευση αντίθετα είναι κάτι άλλο. Που όμως είναι ταυτόχρονα και απαιτητικό.

 

Όσοι έχουν άλλες καθημερινές αγωνίες ή προτεραιότητες, το αποφεύγουν. Τους καταλαβαίνουμε και τους δικαιολογούμε. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για μια σειρά από γνωστά μας πρόσωπα που όλη την ημέρα κάαααααθονται. Αυτοί άραγε γιατί δεν «ζορίζονται» ώστε να φθάσουν σε μια αντιπολίτευση όπως αυτή που αξίζει στην πόλη; Γιατί π.χ. δεν θέτουν το ζήτημα της Δ. Αστυνομίας, η οποία και επί Μουριάδη βρίσκεται αλλού και όχι στα καθημερινά προβλήματα;

 

Όσο περισσότερο εξελίσσονται τα πράγματα τόσο πιο πολύ αντιλαμβανόμαστε την ουσία του «Κλεισθένη». Τον στόχο του. Έβαζε δύσκολα σε όλους. Συνεννοήθηκαν λοιπόν να τον αποφύγουν ώστε να επανέλθουν στα προηγούμενα. Στους μεν εξασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα, στους δε συντηρείται η φιλοδοξία. Βολεύονται άπαντες.

 

Επειδή ωστόσο ο «Κλεισθένης» δεν είναι και τόσο εύκολος αντίπαλος, κάπου κάπου ξεπροβάλει μπροστά τους. Θυμίζει την παρουσία του, επηρεάζει (χωρίς ίσως να το καταλαβαίνουν) τις δράσεις τους. Τελικά δημιουργεί θετικά γεγονότα που αλλάζουν προς το καλύτερο την ατμόσφαιρα. Ίσως γιατί κι ο «Κλεισθένης» θέλει το χρόνο του…

 

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για τον αυριανό νυχτερινό αγώνα δρόμου ακούσαμε ότι τα έσοδα της διοργάνωσης θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό. Αυτή η αναφορά ήταν η κυριότερη και σημαντικότερη. Προσφάτως παρακολουθήσαμε άλλες «σπουδαίες» διοργανώσεις (να μην λέμε ονόματα), τα έσοδα από τις οποίες πήγαν σε κάποιες γνωστές τσέπες!

 

Στην Καβάλα θα βρίσκεται την Κυριακή η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας- Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα. Βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση από τα μέσα Ιουλίου. Η κ. Γκίκα θα εκπροσωπήσει την Υπουργό Παιδείας σε εκδήλωση της Ένωσης Εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας που θα γίνει στο Αμφιθέατρο.

 

Από τις 9 Σεπτέμβρη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Παγγαίου έχει αντιπρόεδρο προερχόμενο από την αντιπολίτευση. Εκλεγμένο ομόφωνα. Πρόκειται για τον δημοτικό σύμβουλο κ. Γιώργο Χριστουδουλίδη. Μία ακόμη απόδειξη καλής συνεργασίας στον Δήμο.

 

Συνέντευξη τύπου δίνει το μεσημέρι στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης. Η συνέντευξη θα δοθεί μαζί με το Σύνδεσμο Εκπαιδευτών Υποψήφιων Οδηγών Καβάλας. Θέμα των οποίων είχε θετική κατάληξη πολύ πρόσφατα. Η διοίκηση του συνδέσμου συνάντησε προχθές και τον κ. Μέτιο.

 

Σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη ήταν χθες ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Κουνάκος. Η συζήτηση του με τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης (ήταν κι αυτός στο συνέδριο) «έβγαλε» είδηση: «Ευκαιρία μετά την τοποθέτηση του υφυπουργού Μακεδονίας- Θράκης Θεόδωρου Καράογλου στο συνέδριο μας, να του θέσω και ζητήματα που απασχολούν το Δήμο Καβάλας, όπως δομή προσφύγων στο στρατόπεδο Ασημακοπουύλου κ. α θέματα ανάπτυξης στην περιοχή μας. Ευχαριστεί το επιμελητήριο για την πρόσκληση να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης… αλλά όπως μου είπε ταυτόχρονα τρεις εκθέσεις στη βόρεια Ελλάδα… Θα δοθεί ευκαιρία στο άμεσο μέλλον να υπάρξει συνάντηση αφού προετοιμαστούμε με τα ανοικτά και μεγάλα θέματα της περιοχής μας». Κατά συνέπεια τα εγκαίνια της έκθεσης το απόγευμα θα τα κάνει μόνος του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

Η τοπική εταιρία Λευκοσιδηρουργία Καβάλας ΑΕ έκανε δώρο ένα κλιματιστικό για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελευθερούπολης. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ευχαριστεί με επιστολή του την εταιρία για την δωρεά της.

Διαβάστε επίσης