• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η ΝΟΔΕ Καβάλας επωφελήθηκε της ευκαιρίας,  της επίσκεψης στην Καβάλα της Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Αναστασίας Γκίκα. Τη συνάντησε και συζήτησε μαζί της τόσο τα θέματα του υπουργείου όσο και της γενικότερης πολιτικής επικαιρότητας. Η κ. Γκίκα που ήταν σε Δράμα και Καβάλα το περασμένο διήμερο, συνέφαγε (το βράδυ του Σαββάτου) με τους εκπροσώπους της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών Καβάλας. Στη φωτογραφία από την επίσκεψη της στη ΝΟΔΕ, δίπλα της οι Μπάμπης Δράκος και Στέλλα Παπαδοπούλου.

 

Ας δούμε την έκθεση KavalaExpo 2019 από την πλευρά των παραλειπόμενων της τελετής των εγκαινίων. Στη φωτογραφία οι 3 βουλευτές Καβάλας, συμπεριλαμβανομένης και της εκπροσώπου της αντιπολίτευσης. Ήταν δίπλα δίπλα αλλά δεν είχαν και πολλά μεταξύ τους. Ειδικά οι Πασχαλίδης- Λαζαρίδης. Σα να μην έβλεπε ο ένας τον άλλον! Δεν αντάλλαξαν ούτε έναν τυπικό χαιρετισμό!

Ενώ στην τελετή των εγκαινίων ήταν η σύζυγος του αείμνηστου Απόστολου Μαρδύρη, απουσίαζε ο πρώην πρόεδρος κ. Άγγελος Τσατσούλης. Η απουσία του λέγεται ότι δεν ήταν τυχαία. Απουσίαζε επίσης ο Γιώργος Καλαντζής αν και αυτές τις μέρες είναι στην Καβάλα. Στο περιθώριο των πολλών συζητήσεων στα «πηγαδάκια» ακούσαμε ότι για νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας «οδεύει» ο Θόδωρος Χατζηχρήστος. Πρόεδρος του σωματείου των ζαχαροπλαστών.

 


 

Ας αρχίσουμε με το πιο πρόσφατο χρονικά γεγονός. Το Kavala Night City Run. Το οποίο ας μας επιτραπεί να το αναφέρουμε ως Νυχτερινό Αγώνα Δρόμου. Τα πρώτα της χρόνια η διοργάνωση είχε προβλήματα. Αρκετά σοβαρά. Αμφισβητήθηκε, δέχθηκε κριτική για την οικονομική ενίσχυση από πλευράς Δήμου κτλ. Χρόνο με το χρόνο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων. Ως που περισσότεροι από 1.000 τρέχουν βράδυ στους δρόμους της πόλης.

 

Αυτή η αδιαμφισβήτητη επιτυχία έβαλε τέλος στην κριτική. Και στις γκρίνιες. Πλέον όλοι δηλώνουν υποστηρικτές και μάλιστα φανατικοί. Επειδή όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι, διαπιστώσαμε προχθές μια διακριτική στάση των νέων. Οι οποίοι ίσως κι από χαρακτήρα, προτίμησαν να κάτσουν στην άκρη. Δίνοντας με αυτόν τον τρόπο περισσότερο χώρο στους διοργανωτές. Ήταν κάτι σωστό.

 

Ο Νυχτερινός Αγώνας Δρόμου της Καβάλας είναι ο μεγάλος «εχθρός» των δημοσίων υπαλλήλων. Ακόμη κι αυτών που πρόβλεψαν να πληρωθούν υπερωρίες. Αναστατώνει κι αλλάζει τα κυκλοφοριακά δεδομένα. Δημιουργεί ουρές αυτοκινήτων στους κεντρικούς δρόμους. «Σπάει» τη μονοτονία. Αυτό μάλιστα το κάνει για καλό σκοπό, φέτος για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καρκίνου.

 

Η διοργάνωση καθιερώθηκε. Πρέπει να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Ας μη δημιουργούν προβλήματα οι «κολλημένοι» στο γράμμα του νόμου και στο τι συμβαίνει συνήθως. Ας βοηθήσουν ώστε του χρόνου να γίνει ακόμη καλύτερη, μια ακόμη μεγαλύτερη «αναστάτωση» στην Καβάλα. Αυτές οι «αναστατώσεις» είναι που μας χρειάζονται. Γίνονται αφετηρία να ξυπνήσουμε. Είτε μεταφορικά, είτε κυριολεκτικά.

 

Δεύτερο σημαντικό γεγονός των προηγούμενων ημερών η έκθεση του Επιμελητηρίου. Φέτος τη βοήθησε αρκετά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Επιτέλους ένας δικός μας άνθρωπος εκεί όπου πραγματικά λαμβάνονται οι αποφάσεις. Αυτός την ενίσχυσε, την τόνωσε και την έκανε κορυφαία για φέτος στην ΑΜΘ. Ιδού η Ρόδος λοιπόν. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να συνεχίσει να βαδίζει ο διοργανωτής φορέας.

 

Από την έκθεση απουσίαζαν και φέτος οι μεγαλύτερες και καλύτερες τοπικές εταιρίες. Πέρασε απαρατήρητο; Μάλλον. Η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου (για την επόμενη έκθεση) πρέπει να απευθυνθεί σε αυτούς. Στους μεγάλους της τοπικής οικονομίας. Αν συνεχίσουν να απουσιάζουν, ποιος ο λόγος να πηγαίνουν όλοι οι άλλοι;

 

Είδαμε επίσης ότι ο χρόνος είναι όντως ο καλύτερος γιατρός… Πιο κοντά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης με τη διοίκηση. Όχι όλοι κι όχι παντού. Υπάρχει παρόλα αυτά μια αλλαγή, η οποία ίσως και να έχει τη σημασία της. Φημολογείται ότι ο ουρανός σύντομα θα σκοτεινιάσει… Έρχονται (;) «επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα»….

 

Εντελώς άδειο ήταν στην τελετή των εγκαινίων το περίπτερο του Επιμελητηρίου Έβρου. Μια δυσάρεστη έκπληξη για τον κ. Τοψίδη, ο οποίος έφθασε στην εκδήλωση μετά των Ιωσηφίδη και Μαρκόπουλου. Στις φωτογραφίες που για την περίπτωση υπήρξαν, ο φακός επικεντρώνεται στο μοναδικό μπάνερ. Αποφεύγοντας να παρουσιάσει το άδειο περίπτερο. Ήθελε ο Τοψίδης αλλά ποιος ξέρει τι έγινε με τα εκθέματα…

 

Ενωτική και συμβουλευτική προς όλους η ομιλία του Μητροπολίτη Στέφανου στα εγκαίνια της έκθεσης. Σύντομη και περιεκτική. Ο Μητροπολίτης είπε επίσης ότι παρευρίσκονταν πρώτη φορά στην τελετή εγκαινίων αφού όπως θύμισε πέρσι έτυχε να απουσιάζει από την Καβάλα την ημέρα των εγκαινίων της.

 

Μετά το τέλος των ομιλιών και της περιήγησης στα περίπτερα το Επιμελητήριο παρέθεσε την καθιερωμένη δεξίωση. Φέτος επελέγη η επιχείρηση Vranas, στην ανατολική είσοδο της πόλης. Όλα ήταν πολύ ωραία και καλά προετοιμασμένα. Η επιλογή ήταν πετυχημένη.

 

Η νέα παράταση στο έργο της Μεγάλης Λέσχης δόθηκε, λένε με νόημα οι αρμόδιοι, με τη σύμφωνη γνώμη και της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας ΑΜΘ. Αυτό για τον κόσμο δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Σημασία έχει η νέα και πολλοστή παράταση.

 

Διορθωτική- επαναληπτική απόφαση για τη διαδικασία κάλυψης της θέσης του διοικητή του Νοσοκομείου. Η απόφαση του Υπουργού κ. Κικίλια ουσιαστικά αλλάζει την προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων. Αυτή υπολογίζεται ότι άρχισε στις 20 Σεπτέμβρη κι έχει διάρκεια περίπου 15 ημέρες.

 

Όσοι ενδιαφέρονται για τις γνωστές θέσεις διοίκησης στο Νομό (Νοσοκομείο, ΟΛΚ και Παιδόπολη) είναι όλοι από αισιόδοξοι έως σίγουροι. Επειδή είναι πολλοί, κάποιων η σιγουριά και η αισιοδοξία δεν θα δικαιωθεί. Ας προσέξουν λοιπόν γιατί όλοι δεν χωρούν στις θέσεις που στοχεύουν!

 

Την προηγούμενη εβδομάδα η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Καβάλας επέβαλε πρόστιμο 500 ευρώ σε συμπολίτη, επειδή ο σκύλος του ενοχλούσε τους γείτονες. Προηγήθηκε καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα. Το περιστατικό έγινε σε πολυκατοικία, στις 3 το πρωί. Ο ιδιοκτήτης του σκύλου απουσίαζε από το διαμέρισμα και το κακόμοιρο το ζώο κάτι θα ήθελε και γαύγιζε επίμονα.

 

Άρχισαν να ετοιμάζονται οι δημοτικές εκδηλώσεις την περίοδο των εορτών. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πάει να γίνει ότι δεν έγινε πέρσι. Θυμάστε; Θυμάστε τις αντιδράσεις της αγοράς και τις διαφωνίες με την τότε διοίκηση; Ε λοιπόν τώρα που άλλαξε η διοίκηση του Δήμου, όλα τώρα αρχίζουν από μηδενική βάση. Και καλά κέρδη!

 

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες έσπευσαν την Παρασκευή το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας. Προετοιμασμένοι άριστα. Προς έκπληξη τους απουσίαζε από τη συνεδρίαση ο κ. Κουνάκος. Η συνεδρίαση εξελίχθηκε πολύ γρήγορα κι οι υπάλληλοι επέστρεψαν ταχύτατα στα γραφεία τους…

 

Οι πρόσφατες και διαδοχικές εκλογές στην Καβάλα έχουν – καλώς ή κακώς- συγκεκριμένα και γνωστά αποτελέσματα. Αν προσθέσουμε τα ποσοστά (ή τις ψήφους )των ακροδεξιών με αυτές των υποστηρικτών του Σώρρα τότε το άθροισμα που προκύπτει είναι δεν είναι 5%. Είναι δυνατόν μέρος αυτών των πολιτών να αποφασίζει το τι θα συμβεί στην πόλη; Είναι δυνατόν αυτές τις μειοψηφίες (μειοψηφίες των μειοψηφιών) να τις λαμβάνουμε υπόψη ως κάτι σημαντικό;

 

Όσο κι αν φωνάζουν, όσα μικρόφωνα κι αν βρίσκουν πρόκειται για τους λίγους. Τους ελάχιστους. Οι οποίοι δεν πιστεύουμε ότι τελικό στόχο έχουν ότι φαίνεται. Κάποιοι μπορεί, αρκετοί άλλα σκέπτονται. Πιο ενοχλητικοί είναι όσοι επιδιώκουν μόνο την προβολή τους. Άρα την κοινωνική τους καταξίωση.

 

Στις μικρές κοινωνίες δεν υπάρχουν μυστικά. Δεν υπάρχουν λάθη. Τα πράγματα ήταν και παραμένουν ξεκάθαρα. Ότι κι αν κάνουν λοιπόν θα μείνουν ίδιοι. Αυτοί που πραγματικά είναι. Όπως ακριβώς είναι. Δεν μπορείς να κρυφτείς ή να προσποιηθείς στις μικρές κοινωνίες αφού τα υποτιθέμενα μυστικά σου είναι γνωστά στους πάντες.

 

Σήμερα λοιπόν που συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο (μια ακόμη ευκαιρία να προβληθούν) ας πάρουν πρώτοι το λόγο οι πολλοί. Όλοι όσοι δρουν ψύχραιμα αλλά γνωρίζουν καλά τι κάνουν. Το περίπου 5% θα πρέπει να μιλήσει στο τέλος. Αφού εκφραστούν όλοι οι άλλοι.

 

Αναρτήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι δηλώσεις πόθεν έσχες των πολιτικών. Για πάρα πολλούς από αυτούς προκύπτει το ίδιο συμπέρασμα. Ούτε επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση, ούτε την αισθάνθηκαν. Προόδευσαν οικονομικά αφού το… «επάγγελμα» έχει σίγουρη επιτυχία. Όταν λοιπόν μιλούν για την κρίση κι όταν αποφασίζουν για αυτήν, ασχολούνται με τα προβλήματα όλων των άλλων. Όχι τα δικά τους.

Διαβάστε επίσης