μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Την Άνοιξη φέτος (Μάρτιο και Απρίλιο του 2019) υλοποιήθηκε από τη διοίκηση της κ. Δήμητρας Τσανάκα σχέδιο κατάργησης παρτεριών εντός των πεζόδρομων. Τα παρτέρια (και τα λουλούδια) που καταργήθηκαν βρίσκονταν κυρίως στον Άγιο Νικόλαο. Η φωτογραφία (από τον Άγιο Νικόλαο) , λίγους μήνες μετά την παρέμβαση, δείχνει τι έγινε εκεί όπου πλέον δεν υπάρχουν παρτέρια. Στη θέση τους «φύτρωσαν» τραπέζια και καρέκλες. Όχι ότι δεν το περιμέναμε, το περιμέναμε και με το παραπάνω. Απλώς η οριστικοποίηση της εξέλιξης αποδεικνύει το λάθος της απόφασης. Φανερώνει το υποκριτικό των ανθρώπων που κατά τα άλλα «μάχονται» υπέρ του πρασίνου, της τάξης και της σωστής λειτουργίας κεντρικών περιοχών.

Πρέπει επίσης να θυμηθούμε ότι την πρωτοβουλία τότε της κ. Τσανάκα είχαν σιωπηρά υποστηρίξει λαλίστατες κατά τα άλλα παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Συμπεριλαμβανομένης κι αυτής που στη συνέχεια έγινε διοίκηση του Δήμου. Όταν ο Δήμος Καβάλας δίνει αυτό το καλό παράδειγμα, συντελώντας καθοριστικά στην περί των τραπεζοκαθισμάτων υπερβολή, τότε πώς να μην τον ξεπεράσουν οι επαγγελματίες; Όσο για τους πεζούς, αυτοί ας κόψουν το λαιμό τους να βρουν χώρο να βαδίσουν…

 

Στη χθεσινή αποχαιρετιστήρια και απολογιστική συνέντευξη τύπου του κ. Χρήστου Ηλιάδη είχε πολύ διακριτική παρουσία ο εικονιζόμενος στη φωτογραφία κ. Μιχάλης Τσοκτένογλου. Μέλος του προηγούμενου συμβουλίου, βγαίνει εκτός με τις αποφάσεις της προηγούμενης Δευτέρας. Η περίπτωση του δεν είναι σαν του Ηλιάδη. Ο Μιχάλης Τσοκτένογλου ως στέλεχος ή πρώην στέλεχος της τοπικής ΝΔ είχε δίκιο να ελπίζει ότι θα έμενε στη διοίκηση του ΟΛΚ. Αμ δε. Μπορεί να τον κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ (από «καραμπόλα») αλλά τελικά τον «έφαγε» το κόμμα που τόσα χρόνια με συνέπεια στήριζε.

 


 

Με βασική αλλά και ασήμαντη αφορμή την έκθεση του Επιμελητηρίου,  παρακολουθήσαμε μια άνευ προηγουμένου «επίθεση» προς τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Μάρκο Δέμπα. Η οποία φυσικά και γίνεται με όρους «ζούγκλας», ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια της κριτικής.  Πρόκειται για ένα ξεκαθάρισμα προσωπικών λογαριασμών, στηριγμένο σε γεγονότα που μπορεί και να είναι αληθινά.

 

Κι αν κάπως έτσι ξεκινήσαμε, η συνέχεια είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Και απωθητική. Σε αυτόν τον ακραίο καυγά αναφέρονται πρόσωπα της τοπικής ΝΔ, παράγοντες του τόπου που κι αυτοί δεν έχουν μεταξύ τους συμπάθεια. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ο βασικός λόγος της έντασης είναι άλλος. Κι όχι αυτός που φαίνεται.

 

Προβλέπουμε ότι ο καυγάς θα συνεχιστεί, δίπλα του ανέκυψαν ήδη αρκετοί παράλληλοι. Δυναμικοί επίσης. Ποιοι χάνουν από αυτήν την ιστορία; Πρώτα πρώτα το Επιμελητήριο ως θεσμός. Στη συνέχεια χαμένος είναι ο πολιτισμένος διάλογος, στη διάρκεια του οποίου αυτός που έχει δίκιο το βρίσκει.

 

Η τοπική ΝΔ, την οποία αφορά το όλο θέμα, θα παρουσιάζει συχνά τέτοια ξεσπάσματα. Άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν αυτό που αποζητά η ψυχή τους,  θα ξεσπούν κατά παντός άλλου. Τον οποίο θα θεωρούν υπεύθυνο. Κι ας μην είναι. Πλέον άπαντες θα κρίνονται όχι από το τι ψηφίζουν αλλά από το που βάζουν σταυρό προτίμησης. Σε ποιόν λένε ή δεν λένε «καλημέρα», με ποιον φωτογραφίζονται κτλ.

 

Ας δούμε ψύχραιμα κάποιες ουσιαστικές παραμέτρους της όλης υπόθεσης. Υπάρχει ή όχι συμφωνία ανάμεσα σε Δέμπα- Παναγιωτίδη; Οι φερόμενοι ως αυτόπτες μάρτυρες πρέπει να μιλήσουν. Κι αν υπάρχει συμφωνία, το σωστό είναι να τηρηθεί. Όπως ακριβώς ειπώθηκε όταν αυτή έγινε. Αν κάνουμε λάθος και δεν υπάρχει, ας πάψουν να την επικαλούνται.

 

Το Επιμελητήριο της Καβάλας είναι ένας βασικός θεσμός του τόπου ο οποίος κάθε μέρα «τραυματίζεται» ανεπανόρθωτα από τον λαϊκισμό και το υπό συνθήκες νύχτας, ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Άπαντες οι εμπλεκόμενοι πρέπει να σκεφθούν το Επιμελητήριο. Να ξεκαθαρίσουν τα πραγματικά γεγονότα, ώστε επιτέλους να πάμε μπροστά. Όπως αξίζουμε.

 

Οι αντίθετες μεταξύ τους παρέες ας πάψουν να εκδικούνται η μία την άλλη. Η τοπική κοινωνία, να το ξέρουν, στο τέλος θα εκφραστεί. Αρνητικά και για τις δύο ομάδες. Τα μέλη των οποίων (ως άριστοι ηθικοί αυτουργοί) συνεχίζουν να μένουν μακριά από τη δημοσιότητα. Άλλοι επιλέχθηκαν πάλι να κάνουν τη λεγόμενη «βρώμικη» δουλειά.

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα ψηφίστηκε η σύνθεση της δημοτικής επιτροπής τουρισμού. Πρόεδρο η διοίκηση του Δήμου πρότεινε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Κώστα Πεφάνη. Η συγκεκριμένη πρόταση προκάλεσε αμηχανία στους συμβούλους της παράταξης του κ. Μάκη Παπαδόπουλου. Ήταν φανερό ότι ξαφνιάστηκαν. Η αντιπολίτευση πρότεινε για την ίδια θέση την κ. Ιωσηφίδου.

 

Οι μισοί σύμβουλοι του απόντα από τη συνεδρίαση Μάκη Παπαδόπουλου δήλωσαν την παρουσία τους κι οι άλλοι μισοί ψήφισαν τον κ. Πεφάνη. Είδηση θα ήταν αν ψήφιζαν την κ. Ιωσηφίδου. Αν και όπως φάνηκε κάποιοι ήταν έτοιμοι, τελικά το απέφυγαν. Ή μήπως το άφησαν για την άλλη φορά και την επόμενη ευκαιρία;

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα. Η συνεδρίαση θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα αλλά το απόγευμα και το βράδυ της Πέμπτης. Το νέο το γνώριζε από νωρίς χθες το πρωί ο κ. Γραμμένος, το δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τη γιορτή του Διονυσίου του Αρεοπαγίτη.

 

Ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης βρίσκεται στην Αθήνα, σήμερα λέγεται ότι θα έχει τις σημαντικές συναντήσεις του προγράμματος του. Αυτές που αφορούν τους νέους πρόσφυγες στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου». Τα επιχειρήματα του κ. Μουριάδη είναι γνωστά, όπως κι αυτά της άλλης πλευράς.

 

Ο Θέμης Καλπακίδης έμεινε σε όλη τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα. Σχολιάζοντας τη μαραθώνια διαδικασία είπε στην Πρωινή ότι «… στα σοβαρά θέματα της ημερήσιας διάταξης είχαμε μείνει οι μισοί». Οι άλλοι μισοί αποχώρησαν λόγω του «προχωρημένου» της ώρας.

 

Την Τετάρτη το απόγευμα συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παγγαίου. Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε το δικαίωμα δημοτικών συμβούλων και αντιδημάρχων να οδηγούν υπηρεσιακά αυτοκίνητα όπως κι αυτό να έχουν έκπτωση στη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων. Ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Ελευθερών κ. Πριονίδης αρνήθηκε και τις δύο διευκολύνσεις. Δήλωσε μάλιστα ότι τα χρήματα για το κινητό τηλέφωνο θα τα κάνει δωρεά κάθε μήνα σε κοινωφελές ίδρυμα της περιοχής.

 

Από τα μέσα του τρέχοντος μήνα σκοπεύει να μειώσει ελαφρώς τα δρομολόγια του και το υδροπτέρυγο. Συγκεκριμένα θα εκτελεί 3 την ημέρα ενώ θα καταργηθούν αυτά της Κυριακής. Το υδροπτέρυγο είναι γνωστό ότι θα μείνει στα δρομολόγια και τον Χειμώνα.

 

Μετά και τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του κ. Χρήστου Ηλιάδη πρέπει να παραδεχθούμε ότι αποχωρεί σαν κύριος από τη διοίκηση του ΟΛΚ. Είναι σημαντικό ότι δεν έκανε κανένα παράπονο, κανένα «αντάρτικο». Ίσα ίσα που ευχήθηκε πολλές φορές καλή επιτυχία σε όσους τον διαδέχονται.

 

Το χθεσινό δελτίο τύπου του Μακάριου Λαζαρίδη από τη συνάντηση του με τον Υπουργό Υγείας μήπως στέλνει (και) μηνύματα στην Καβάλα; Ας μη ξεχνάμε ότι αυτό το Υπουργείο, αυτός ο Υπουργός, θα μας έχουν είδηση τις προσεχείς ημέρες.

 

Χθεσινή απογευματινή ανάρτηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου: «Κατά τη συνάντηση με τον επιχειρηματία κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη, σήμερα (χθες) στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συνυπέγραψα την αποδοχή δωρεάς ενός Πλοίου Γενικής Υποστήριξης ανοικτής θαλάσσης, για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Η ευγενική δωρεά του κ. Λασκαρίδη θα συμβάλει στην επαύξηση των δυνατοτήτων υποστήριξης της αποστολής και των έργων του Πολεμικού Ναυτικού».

 

Με την ευκαιρία της χθεσινής γιορτής των εργαζόμενων στη δικαιοσύνη, μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση από την περιοχή της Λάρισας. Δικηγόρος έκλεισε το γραφείο της κι εργάζεται στην καθαριότητα Δήμου! Ας δούμε το κείμενο: «Είναι απίστευτες οι διαστάσεις που έχει προσλάβει η οικονομική κρίση στους ελεύθερους επαγγελματίες όλων των επιστημονικών κλάδων. Η αναδουλειά, σε συνδυασμό με την φορολόγηση, έχει αναγκάσει πολλούς να μεταναστεύσουν ή να στραφούν σε άλλες κατευθύνσεις. Μία πρωτόγνωρη όσο και σοκαριστική περίπτωση αλλαγής επαγγέλματος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του kosmoslarissa.gr, εκείνη που συναντάμε στον Δήμο Τεμπών. Μια Λαρισαία δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας η οποία διατηρούσε επί χρόνια δικηγορικό γραφείο στην πόλη μαζί με συναδέλφους της, έκανε τα χαρτιά της και προσελήφθη στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Τεμπών.
Η ίδια, μητέρα τριών παιδιών, έχοντας μάλιστα και μεταπτυχιακό, δεν έχει πρόβλημα να μαζεύει καθημερινά σκουπίδια με το απορριμματοφόρο του Δήμου για να βγάλει το ψωμί της».

 

Διαβάστε επίσης