μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η αποστολή του Λυκείου των Ελληνίδων έφθασε χθες στο Τόκιο. Η φωτογραφία μπορεί να είναι αναμνηστική αλλά έχει τη σημασία της αφού δείχνει ότι όλα τα μέλη της αποστολής είναι μια χαρά. Ξεκουράστηκαν λίγο κι αμέσως μπήκαν στο πρόγραμμα της επίσκεψης. Έχουν να κάνουν στην Ιαπωνία πολλά και διάφορα. Καλά να περάσουν.

(Το φωτογραφικό ρεπορτάζ- κάτι σαν συνεχής ανταπόκριση από το Τόκιο- έχει την υπογραφή της Βένης Γρηγοριάδου).

 


 

Προηγούμενοι νόμοι που ουσιαστικά δυνάμωσαν την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα (νόμοι της δεκαετίας του ’80),  υποχρέωναν τις διοικήσεις των Δήμων να κάνουν συχνά λαϊκές συνελεύσεις. Τότε οι συνελεύσεις γίνονταν μόνο στις γειτονιές αφού κάθε χωριό ήταν μια ξεχωριστή κοινότητα.

 

Επειδή ο κόσμος δεν πήγαινε στις λαϊκές συνελεύσεις, επόμενοι νόμοι κατήργησαν την υποχρεωτικότητα της διαδικασίας. Η λαϊκή συνέλευση σήμερα είναι είδηση αφού γίνεται σπάνια. Συνήθως τη θυμόμαστε στην προεκλογική περίοδο. Λαϊκές συνελεύσεις- πολλές και όχι λίγες- υπόσχονται όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι.

 

Όποτε χρειάστηκε να γίνει λαϊκή συνέλευση δεν είχε επιτυχία. Ο κόσμος δεν προσέρχεται. Δεν τις προτιμά. Άλλες φορές η λαϊκή συνέλευση γίνεται «εργαλείο» ώστε να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους όσοι βρίσκονται στην εξουσία. Τον ίδιο στόχο έχει η εκάστοτε αντιπολίτευση αλλά πάντα οι συνελεύσεις κρίνονταν και κρίνονται στο ίδιο σημείο. Στο πόσο σε αυτές συμμετέχουν οι πολίτες.

 

Η πρόσφατη λαϊκή συνέλευση στις Κρηνίδες ήταν μια αποτυχία. Το αντιλήφθηκαν αμέσως όσοι συμμετείχαν. Το δείχνουν οι φωτογραφίες και τα τηλεοπτικά πλάνα. Οργανώθηκε γρήγορα, ίσως και βιαστικά. Υπήρχε λόγος για αυτήν τη βιασύνη. Υπάρχει θέμα(;) στις Κρηνίδες κι έτσι οι διοργανωτές ίσως και να μην τη διαφήμισαν όσο έπρεπε. Όπως έστρωσαν έτσι κοιμήθηκαν…

 

Φυσικά και οι ευθύνες των διοργανωτών είναι πολύ μικρές σε σχέση με τις ευθύνες όσων απουσίαζαν. Οι απουσίες αυτές δεν περνούν απαρατήρητες. Μήπως τελικά στις Κρηνίδες ο κόσμος δεν ανησυχεί και δεν ενοχλείται που κλείνει η τράπεζα; Μήπως ο καναπές είναι τόσο αναπαυτικός που από αυτόν δεν σηκώνεται κανείς εύκολα; Μήπως την ώρα της συνέλευσης η τηλεόραση είχε μπάλα;

 

Πολλές οι απορίες. Πολλές κι οι δικαιολογίες. Όλα αυτά δεν αλλάζουν την τελική εικόνα μιας συνέλευσης … αιρετών. Που κι αυτοί δεν ήταν όλοι. Οι γνωστοί υποψήφιοι δήμαρχοι έσπευσαν. Οι δημοτικοί σύμβουλοι το ίδιο. Χαρακτηριστική η συμμετοχή και των πρώην δημοτικών συμβούλων. Απουσίαζαν οι πολίτες. Για χάρη των οποίων γίνονται όλα όσα γίνονται.

 

Εντύπωση προκαλεί η στάση των 4 βουλευτών του Νομού. Θα μας πουν άπαντες ότι ήταν στην Αθήνα κι είχαν άλλες υποχρεώσεις. Δεκτό. Δεν μπορούσαν αλήθεια να εκπροσωπηθούν στη συνέλευση μέσω συνεργατών ή συνεργάτη τους; Δεν το θεώρησαν σωστό, δεν το σκέφθηκαν. Κακώς.

 

Άλλη λεπτομέρεια της ίδιας διαδικασίας η στάση του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη. Ο κ. Αντωνιάδης διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν είχε ενημερωθεί αναλυτικά για το πρόβλημα! Τα λόγια του έκαναν τους άλλους να τον κοιτούν αμήχανα αφού κατάλαβαν ότι είχε δίκιο. Πάλι η βιασύνη, η έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης έκανε το … «θαύμα» της.

 

Αύριο διακόπτει τη λειτουργία του το μοναδικό τραπεζικό κατάστημα των Κρηνίδων. Η κοινωνία των Κρηνίδων είχε μια τελευταία ευκαιρία και την έχασε. Απουσίασε από τη λαϊκή συνέλευση κι έτσι έδωσε το δικαίωμα στην τράπεζα να υλοποιήσει με μεγαλύτερη άνεση το σχέδιο της. Ένα ακόμη παράδειγμα το οποίο δείχνει ότι πολλές φορές οι ευθύνες των απλών πολιτών είναι μεγαλύτερες από αυτές των αιρετών.

 

Θα αναφέρουμε κάτι ακόμη. Αν το πρόβλημα το είχε η Καβάλα κι αν ότι έγινε στις Κρηνίδες επιχειρούνταν να γίνει στην Καβάλα, πάλι η λαϊκή συνέλευση (ή όπως αλλιώς ονομάζονταν η διαδικασία) θα είχε την ίδια τύχη. Πάλι οι πολλοί θα απουσίαζαν…

 

Εντελώς συμπτωματικά με το θέμα του καταστήματος των Κρηνίδων, οι τράπεζες ανακοίνωσαν χθες νέες χρεώσεις ως προς τη χρήση των πιστωτικών καρτών. Εκπρόσωποι της τράπεζας Πειραιώς ήταν προχθές στην Αλεξανδρούπολη, αναζήτησαν – γράφουν τα site της Αλεξανδρούπολης- επενδύσεις και επενδυτές. Για γέλια ή για κλάματα;

 

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας ο κ. Κουνάκος παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση για όλες τις συνεδριάσεις: Κάθε Δευτέρα το τοπικό συμβούλιο, κάθε Τετάρτη η Οικονομική Επιτροπή και κάθε Πέμπτη το δημοτικό συμβούλιο. Η πρόταση έγινε δεκτή με επιφυλάξεις αφού καλό το πρόγραμμα αλλά άγνωστες οι βουλές της υπηρεσίας… Αφήστε που η συγκεκριμένη πρόταση ξέχασε την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Που κι αυτή κάποια μέρα θα πρέπει να βρει για να συνεδριάζει.

 

Συνήθως οι πρώτες ανακοινώσεις για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Φιλίππων γίνονται είδηση σε αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης στη διάρκεια του Χειμώνα. Τα διαβάζουμε σε συνεντεύξεις του κ. Γκόνη. Χθες αυτό άλλαξε. Για το επόμενο φεστιβάλ Φιλίππων μίλησε πρώτος ο δήμαρχος, στη συνέντευξη τύπου που έγινε στην Καβάλα.

 

Διακοπή νερού σημειώθηκε χθες το πρωί στον Τίμιο Σταυρό. Απροειδοποίητη. Οφείλονταν σε βλάβη, η οποία διορθώθηκε σχετικά γρήγορα. Προχθές υπήρξε (δεύτερο συνεχόμενο απόγευμα και βράδυ) διακοπή ρεύματος σε διάφορες συνοικίες. Ο πολίτης ταλαιπωρείται και (προσπαθεί να) κάνει υπομονή.

 

Πρόσφατα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Καβάλας διαμαρτυρήθηκε επειδή με τις έκτακτες μεταθέσεις δεν έρχεται στην Α.Δ. Καβάλας κανείς επιπλέον αστυνομικός. Η ίδια συνδικαλιστική Ένωση θέτει συνεχώς το γνωστό θέμα έλλειψης προσωπικού στις υπηρεσίες της πόλης. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι δυνατόν να υπάρξει ένταση της αστυνόμευσης πέριξ του «Ασημακοπούλου»; Το βλέπουμε δύσκολο.

 

Πλησίον του μνημείου των Εβραίων Καβαλιωτών υπάρχει (στο πεζοδρόμιο) ράμπα για ΑμΕΑ. Η οποία καταστράφηκε. Είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για καροτσάκι με μωρό. Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να επιληφθεί της κατάστασης και να διορθώσει το πρόβλημα.

 

Χθεσινό κείμενο του γιατρού Περικλή Αμπεριάδη με αφορμή το νέο πόλεμο στη Συρία. Αυτόν που με την ανοχή των Αμερικάνων ξεκίνησε ο Ερντογάν: «Λυπάμαι τους αδερφούς Κύπριους που τόσα χρόνια περιμένουν την Διεθνή κοινότητα ( Αμερικάνους) να σεβαστούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Λυπάμαι που έχουν στηρίξει όλες τους τις ελπίδες στις αμερικάνικες και ισραηλινές εταιρείες εξόρυξης πετρελαίων( ενδυναμώνοντας την ασφάλεια του νησιού!!!!). Λυπάμαι τους Κούρδους που εδώ και δέκα χρόνια τους υποσχέθηκαν ανεξάρτητο κράτος και τώρα τους πουλάνε ανοιχτά, επιτρέποντας στους Τούρκους εισβολή σε ξένο κράτος ( πάλι!). Τέλος λυπάμαι και εμάς που ακούμε από επίσημα χείλη ότι οι βάσεις των Αμερικανών ( οι νέες ) θα μεγιστοποιήσουν την εθνική μας κυριαρχία και ασφάλεια. Αμ δε! Ο σουλτάνος την δουλειά του την κάνει και μεις δυστυχώς δεν ξέρουμε να την κάνουμε. Άσε που από παλιά ( Ομηρικά χρόνια) είμαστε οι Λωτοφάγοι!».

 

Ο συμπολίτης δικηγόρος Νίκος Σιδηρόπουλος σχολιάζει τη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Νοβάρτις και τη δίωξη Παπαγγελόπουλου: «Αναφορικά με τη συζήτηση στη Βουλή, έχει η χώρα προβλήματα εσωτερικά και κυρίως εξωτερικά και χάνεται πολύτιμος χρόνος με ανούσιες κορώνες και κοκορομαχίες. Μόνο θλίψη και προβληματισμό».

 

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Κοκκινοχώματος επισκέφθηκε τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Αντωνιάδη: «Με τις καλύτερες εντυπώσεις έγινε η συνάντηση του Διοικητικού Συμβούλιου του Συλλόγου μας με τον Αντιπεριφερειαρχη Π.Ε Καβάλας Αντωνιάδη Κωνσταντίνο όπου συζητήθηκαν διάφορα θέματα πολιτιστικού και όχι μόνο περιεχομένου. Ο Αντιπεριφερειαρχης δεσμεύτηκε να υποστηρίξει κάθε δράση του σωματείου μας. Κύριε Αντωνιάδη σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη σας».

Διαβάστε επίσης