μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια αφού η φωτογραφία τα λέει όλα. Μια επικίνδυνη σχάρα στο πεζοδρόμιο, παγίδα για κάθε πεζό. Βρίσκεται έξω από το γυμναστήριο «Αλεξάνδρα Δήμογλου» στην Καλαμίτσα. Η περιοχή είναι πολυσύχναστη και για μικρά παιδιά. Ένας λόγος παραπάνω το πρόβλημα να διορθωθεί γρήγορα.

 

Ήταν πολύ όμορφα χθες το πρωί και το μεσημέρι στο εντευκτήριο του Φυσιολατρικού Ομίλου. Ο καλός καιρός έγινε αφορμή να ανέβουν στο βουνό (περιαστικό δάσος) μέλη του ομίλου αλλά και πολλές οικογένειες. Οι δράσεις έγιναν παράλληλα, κατάλληλες για μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά, έμαθαν παίζοντας για την ανακύκλωση. Οι μεγάλοι συζήτησαν πιο σοβαρά θέματα. Ξεχώρισαν οι ναυτοπρόσκοποι (φωτογραφία). Ήταν μια ωραία εκδήλωση την οποία στήριξαν τα μέλη του συλλόγου ΚΕΘΕΑ- Κιβωτός, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων. Μια εκδήλωση που ο ΦΟΚ όπως φαίνεται καθιερώνει.

 


 

Το λένε με αξιοπρόσεκτη σιγουριά οι ειδικοί. Οι επιστήμονες. Η εβδομάδα – ισχυρίζονται- που αρχίζει σήμερα θα «κυλήσει» όλη με καλό καιρό. Σχεδόν Καλοκαιρινό. Δυστυχώς η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι η μοναδική τόσο έγκυρη για το νέο 7ήμερο. Όλα τα άλλα «παίζονται», είναι υπό συζήτηση…

 

Για την πόλη και το Νομό η νέα εβδομάδα δεν «φέρνει» κάτι ιδιαίτερο. Δεν το περιμένουμε συγκεκριμένα. Είναι προγραμματισμένες κυρίως εκδηλώσεις, συνεντεύξεις τύπου κτλ. Μια συνηθισμένη διαδικασία, μάλλον στο τέλος και ευχάριστη. Αυτή η ευχάριστη επαρχιακή ησυχία, αυτή που πολλές φορές κάνει τη διαφορά.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες έχουμε το χρόνο, τη δυνατότητα, να γυρίσουμε λίγες μέρες πίσω. Π.χ. στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Πέμπτης. Εκεί όπου ξαφνικά οι ρόλοι άλλαξαν. Η τακτική επίσης. Πλέον η παράταξη «Ανάσα» θέτει θέματα διαδικασίας. Η παράταξη του κ. Μάκη Παπαδόπουλου αναδιπλώθηκε, προτιμά την υπομονή. Η οποία είναι ταυτόχρονα αναμονή.

 

Η «Ανάσα» δηλαδή η πρώην διοίκηση του Δήμου Καβάλας, έκανε προσφυγή. Χθες εξέδωσε σχετική (και με την προσφυγή) ανακοίνωση. Η οποία μοιάζει με απολογία αλλά κατά τους συντάκτες του κειμένου δεν είναι. Η στήλη το είχε σημειώσει έγκαιρα. Όλα αυτά που ανέκυψαν τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη τελικά θα κριθούν από την υπερκείμενη αρχή.

 

Κάναμε λάθος θεωρώντας τον έλεγχο (της Αποκεντρωμένης) ως κάτι απαραίτητο. Τελικά η υπηρεσία παρεμβαίνει αλλά λόγω της προσφυγής. Η απόφαση επί της οποίας αναμένεται ίσως και σε ένα μήνα από σήμερα. Μέχρι τότε οι διοικήσεις θα συνεδριάζουν και θα αποφασίζουν…

 

Αυτή η αντιπολίτευση των τύπων και των διαδικασιών ενοχλεί. Και αυτόν που την ασκεί και αυτόν που διοικεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι έμπειροι και έξυπνοι την αποφεύγουν. Ξέρουν ότι θα έχουν σύντομα καλύτερες ευκαιρίες. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι «κλασικοί» που επιμένουν. Όταν αυτοί είναι οι πρώην, τότε ο συνδυασμός είναι ακόμη χειρότερος.

 

Πολύ σωστή η παρατήρηση του Μάκη Παπαδόπουλου για τα κυκλοφοριακά δεδομένα στο κέντρο, ειδικά στην έξοδο προς Φάληρο της Ερυθρού Σταυρού. Η δημοτική αστυνομία συνεχίζει να απουσιάζει κι έτσι μόνο μία λωρίδα εξυπηρετεί αυτούς που το μεσημέρι επιστρέφουν σπίτι.

 

Γενικά η διοίκηση Μουριάδη δεν ασχολείται με τη Δημοτική Αστυνομία. Σα να δουλεύουν εκεί όλα «ρολόι». Επειδή αυτό δεν είναι αληθές, κάποιος πρέπει να ενημερωθεί κι αμέσως μετά να δράσει. Να αλλάξει. Ένα από τα πρώτα που πρέπει να αλλάξουν είναι το προαναφερθέν θέμα.

 

Σχετικά με τα όσα γίνονται στη Θράκη για την πιθανή επένδυση του χρυσού, υπήρξε απρόοπτη εξέλιξη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Μούτλιας όχι μόνο καταψήφισε το ψήφισμα αλλά χαρακτήρισε λαϊκιστές όσους το εγκρίνουν και το προωθούν. Μεγάλη  κουβέντα. Πάρα πολύ μεγάλη κουβέντα.

 

Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία. Εκτός από αυτούς που καταψηφίζουν κι αυτούς που εγκρίνουν το ψήφισμα υπάρχουν κι αυτοί που του ασκούν κριτική. Αλλά στο τέλος το ψηφίζουν. Ποιος ξέρει τι φοβούμενοι. Αυτοί, κατά τον κ. Μούτλια, είναι λαϊκιστές ή όχι;

 

Χωρίς κόσμο έγιναν χθες οι επίσημες εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα. Η συμφωνία των Πρεσπών έπαψε να είναι πρόσφατη άρα κίνητρο γνωστών ανθρώπων. Αφήστε που εν τω μεταξύ η Κυβέρνηση άλλαξε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον αντιπολίτευση. Κατά συνέπεια ο βασικός στόχος επετεύχθη. Τώρα βρισκόμαστε σε διαδικασία συμβιβασμού με τη συμφωνία, στην οποία άλλοι «μπήκαν» νωρίς. Οι περισσότεροι πρόσφατα.

 

Λόγω άλλης επικαιρότητας αδικήθηκε η σχετικά πρόσφατη επίσκεψη του Δημάρχου Θόδωρου Μουριάδη (και) στη διοίκηση της ΕΤΑΔ, στην Αθήνα. Ο κ. Δήμαρχος συζήτησε και ζήτησε από την ΕΤΑΔ την Καλαμίτσα και το κτίριο της παλαιάς Μεραρχίας. Η συζήτηση συνεχίζεται.

 

Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο η επίσκεψη να μην λήφθηκε σοβαρά υπόψη επειδή κανείς δεν πιστεύει ότι ο Δήμος Καβάλας μπορεί κάτι να εξασφαλίσει από την ΕΤΑΔ. Το νέο διευθύνοντα σύμβουλο της οποίας δεν διόρισε ακόμη η νέα Κυβέρνηση!

 

Ποσό 336 ευρώ πλήρωσε το Επιμελητήριο του Έβρου σε αυτό της Καβάλας. Η πληρωμή αφορά το περίπτερο στην έκθεση KavalaExpo. Θυμίζουμε ότι στα εγκαίνια της έκθεσης (το πρώτο και βασικό βράδυ αυτής) το περίπτερο ήταν εντελώς άδειο. Κάποια κινητικότητα υπήρξε ευτυχώς τις επόμενες ημέρες (Σάββατο- Κυριακή- Δευτέρα). Άρα τα χρήματα δεν πήγαν χαμένα.

 

Ομόφωνη απόφαση έλαβε πρόσφατα η διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας. Ενίσχυσε με ποσό 1.500 ευρώ τον Εμπορικό Σύλλογο Ελευθερούπολης. Η οικονομική ενίσχυση αφορούσε την πραγματοποίηση της Λευκής Νύχτας προχθές.

 

Στον αγώνα ορεινού δρόμου στο Παρανέστι έλαβε μέρος χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βασίλης Λεμονίδης. Σε μια δύσκολη διαδρομή, υπό συνθήκες Καλοκαιριού, δεν τα πήγε κι άσχημα. Κατά τους διοργανωτές τερμάτισε στην 14η θέση. Οι συμμετοχές ήταν αρκετές. Από την Καβάλα το ίδιο.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα γράφαμε για την ηρεμία στο Επιμελητήριο μετά τη γνωστή και πρόσφατη «καταιγίδα». Όσα έγιναν ή δεν έγιναν το προηγούμενο διάστημα, δικαίωσαν πλήρως εκείνο το κείμενο. Την πρόβλεψη. Η ηρεμία θα συνεχιστεί- φαίνεται- τις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες. Επόμενο κρίσιμο σημείο (αν είναι κρίσιμο), η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα.

 

Οι Ρουμάνοι τουρίστες στήριξαν όσο κανείς άλλος την τοπική οικονομία και φέτος το Καλοκαίρι. Καλώς ή κακώς δεν έρχονται μόνο αυτοί στην περιοχή. Έρχονται κι άλλοι Ρουμάνοι. Μια οικογένεια (ή μήπως παρέα;) «εγκαταστάθηκε» την Παρασκευή στον κόμβο Φαλήρου όπου έκανε συστηματική επαιτεία στα αυτοκίνητα που περίμεναν στο φανάρι.

 

Λάβαμε από συμπολίτη το ακόλουθο ηλεκτρονικό μήνυμα: “Πήγαμε στα έκτακτα του νοσοκομείου Καβάλας λόγω προβλήματος της γυναίκας μου. Μας έδωσαν ένα κύπελλο για ούρα. Όταν πήγαμε στη τουαλέτα δεν είχε χαρτί ούτε για τα χέρια. Πήγα να βρω στις ανδρικές φυσικά δεν υπήρχε τίποτα. Οι τουαλέτες ήταν γεμάτες κόπρανα. Έκανα παράπονα στα έκτακτα και μου έδωσαν ένα ρολό χαρτί υγείας. Δεν κάνω παράπονα για την αναμονή. Όλοι γνωρίζουμε τη συμβαίνει με το κλάδο της υγείας αλλά 2019 και να βλέπουμε τουαλέτες ποιο βρώμικες από της πλατείας …..».

 

Συμπολίτης που πρόσφατα ταξίδεψε από την Κεραμωτή στο Λιμένα επιβεβαίωσε πλήρως όσα είχαν διηγηθεί προηγούμενοι επιβάτες φέρι μποτ. Το ταξίδι «μεγάλωσε», διαρκεί περίπου μία ώρα (αντί 30 λεπτών). Αυτό μάλιστα ισχύει όχι για ορισμένα αλλά για τα περισσότερα πλοία.

 

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάϊ ήταν καλεσμένος την Παρασκευή το βράδυ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μίλησε για τα ζητήματα της αρμοδιότητας του λόγω της πολεμικής επικαιρότητας στην Τουρκία, στη Συρία κτλ. Η συζήτηση του έγινε με τη δημοσιογράφο παρουσιάστρια κ. Σία Κοσιώνη.

 

Εντός των ημερών επιστρέφει από το Τόκιο η αποστολή του Λυκείου των Ελληνίδων. Τα μέλη της έγκαιρα ενημέρωσαν μέσω του facebook ότι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο από την κακοκαιρία στην περιοχή. Η οποία προβλήθηκε στα δελτία ειδήσεων κι όπως ήταν φυσικό ανησύχησε τους συγγενείς στην Καβάλα.

 

Με καθυστέρηση ακόμη και 1 ώρας έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου η συγκέντρωση- πορεία διαμαρτυρίας των Κούρδων της περιοχής. Εξ αιτίας της καθυστέρησης δεν ήταν λίγοι όσοι πίστεψαν ότι αυτή τελικά δεν θα γίνει. Συνέβη το αντίθετο, έγινε κι είχε επιτυχία. ΄

 

Ο Υπουργός Τουρισμού περιοδεύει στις Περιφέρειες της χώρας. Προτιμά τις έδρες των Περιφερειών όπου συγκαλεί συσκέψεις. Αυτό θα κάνει αύριο στην Κομοτηνή. Για την Ανατολική Μακεδονία Θράκη η συγκεκριμένη σύσκεψη έπρεπε να γίνει στην Καβάλα ή στη Θάσο. Εδώ είναι ο τουρισμός και όχι στη Θράκη.

Διαβάστε επίσης