• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πραγματοποιήθηκαν το πρωί και στην Καβάλα οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για τη γιορτή του προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας Αγίου Αρτεμίου. Τελέστηκε δοξολογία, μετά το τέλος της οποίας διαβάστηκε η ημερήσια διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Δόθηκε δεξίωση στο ξενοδοχείο Ωκεανίς. Η φωτογραφία προέρχεται από την αποχώρηση των επισήμων από την εκκλησία του Αγίου Παύλου.

Στον περίβολο της εκκλησίας μίλησε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος των αστυνομικών του Νομού Καβάλας κ. Νίκος Ίμβρος. Εμμέσως πλην σαφώς διαμαρτυρήθηκε επειδή στις έκτακτες μεταθέσεις του περασμένου Σεπτέμβρη η Διεύθυνση της Καβάλας δεν είχε καμία απολύτως ενίσχυση. Συνέδεσε το γεγονός με την ανάγκη αυξημένων μέτρων επιτήρησης στην περιοχή της δομής φιλοξενίας προσφύγων- μεταναστών. Άφησε να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο κ. Ίμβρος χαρακτήρισε το περιπολικό που διαθέτει το Α.Τ. στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» σαράβαλο, το οποίο όπως τόνισε δυσφημεί την περιοχή αφού το βλέπουν αμέσως μόλις βγαίνουν από το αεροπλάνο τουρίστες και άλλοι επισκέπτες.

 

Πέντε παρτίδες έμειναν για την Σταυρούλα Τσολακίδου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκάκι για νέες γυναίκες (έως 20 ετών) που συνεχίζεται στην Ινδία. Έως τώρα είναι στην 8η θέση (ουσιαστικά ισοβαθμεί στην 3η θέση αλλά λόγω κριτηρίων κατατάσσεται 8η), με πολύ μικρή διαφορά από τα κορίτσια που προηγούνται. Τα αποτελέσματα της ως τώρα της δίνουν 4,5 βαθμούς σε 6 παρτίδες. Χθες όλες οι συμμετέχουσες είχαν ρεπό ενώ σήμερα η Καβαλιώτισσα σκακίστρια παίζει με την ευρισκόμενη στην πρώτη θέση σκακίστρια από το Ιράν.

 


 

Την απόλυτη ευθύνη για τη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» είχε και έχει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Το προσωπικό του βρίσκεται στο χώρο συνεχώς, παρακολουθεί κι εξυπηρετεί. Φροντίζει, αντιμετωπίζει τα διάφορα προβλήματα κτλ. Ταυτόχρονα απομακρύνει όσους είναι ανεπιθύμητοι. Αυτό γίνεται κυρίως με τους επισκέπτες. Οι περισσότεροι εκ των οποίων χαρακτηρίζονται απρόσκλητοι με αποτέλεσμα γρήγορα να αποχωρούν.

 

Προχθές ο ΔΟΜ υποδέχθηκε στη δομή το Νίκο Παναγιωτόπουλο. Τον ξενάγησε και τον ενημέρωσε. Για να συμβεί αυτό έπρεπε ο Υπουργός να αναφέρει δημόσια- μεταξύ σοβαρού κι αστείου- το ότι στους προαναφερθέντες «κανόνες» της δομής και του ΔΟΜ περιλαμβάνεται κι ίδιος. Μάλλον δεν ήταν υπερβολή ή λογοπαίγνιο. Ήταν μια αλήθεια. Εξ αυτού του λόγου ο ΔΟΜ επιχείρησε να διορθώσει τις εντυπώσεις. Του έδωσε … άδεια να μπει στη δομή!

 

Η παρουσία του κ. Παναγιωτόπουλου στους χώρους ήταν σύντομη ενώ οι δημοσιογράφοι έμειναν πολύ μακριά. Μάλλον επρόκειτο για όρο απαράβατο που έθεσε ο ΔΟΜ. Οι δημοσιογράφοι ενοχλούν, δεν μπορούν να δουν από κοντά όλα όσα συμβαίνουν στο «Ασημακοπούλου». Εκεί που – με 800 πρόσφυγες μετανάστες- δημιουργήθηκε έστω προσωρινά μια νέα συνοικία της πόλης. Η οποία δεν είναι σαν τις άλλες….

 

Ας είναι καλά ο ΔΟΜ. Το γκέτο που δημιούργησε με τους ανόητους κανόνες που επέβαλλε, προοδεύει. Μεγαλώνει. Κι ενώ το προσωπικό του έχει εξασφαλισμένο μεροκάματο , σίγουρη απασχόληση(μιας και το προσφυγικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί άμεσα) αυτό που έφτιαξε είναι ένα ακόμη παράδειγμα προς αποφυγή. Μια περιοχή περιτριγυρισμένη από σύρματα. Ένα σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης που για να περάσεις τη μπάρα πρέπει να ελεγχθείς, να λάβεις σχετική άδεια.

 

Λυπούμαστε που τον ανέχονται και τον στηρίζουν. Τον φοβούνται και τον υπολογίζουν. Κάπως έτσι οι πρόσφυγες- μετανάστες ποτέ δεν θα ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό της Καβάλας. Ο κόσμος της οποίας θα τους βλέπει πάντα από μακριά, θα τους φοβάται και δεν θα τους πλησιάζει. Πώς αλήθεια να γίνει κάτι άλλο όταν δεν έχει καμία σχέση μαζί τους;

 

Για το συγκεκριμένο γκέτο λοιπόν πρώτος υπεύθυνος είναι ο περίφημος ΔΟΜ. Έργο του είναι αυτή η απομόνωση. Το οποίο κάθε μέρα το ενισχύει και περισσότερο. Ένα λάθος που κανείς δεν τον πιέζει να διορθώσει. Κι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος που επισκέφθηκε τη δομή, ακόμη κι αυτός έκανε μια επίσκεψη «κομμένη ραμμένη» στα μέτρα της προαναφερθείσας κατάστασης. Επισκέφθηκε ένα γκέτο κι έφυγε σίγουρος ότι αυτό βρίσκεται στη … σωστή κατεύθυνση. Γκέτο ήταν, γκέτο θα παραμείνει!

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν χθες το απόγευμα στο γήπεδο. Παρέα με το Θόδωρο Ζαγοράκη είδαν τη νικηφόρα αναμέτρηση του ΑΟΚ (με αντίπαλο τη Βέροια). Στο ημίχρονο κ. Παναγιωτόπουλος είχε μια αρκετά ιδιωτική συζήτηση με τον κ. Ντίνο Κλειτσιώτη. Φεύγοντας ο κ. Κλειτσιώτης από το μέρος του Υπουργού, φάνηκε να συμφωνεί πλήρως μαζί του.

 

Φαίνεται λοιπόν ότι ο κ. Παναγιωτόπουλου τον υποστηρίζει. Κι αφού τον υποστηρίζει τον καθιστά το φαβορί για την κάλυψη της θέσης του διοικητή στο Νοσοκομείο. Περιμένουμε αποφάσεις από την Αθήνα εντός των ημερών. Οτιδήποτε άλλο ανακοινωθεί, εκτός από το όνομα του Ντίνου Κλειτσιώτη, θα είναι μεγάλη έκπληξη.

 

Ο Θόδωρος Μουριάδης θα ακούσει σήμερα (στις δύο συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου) πολλά και διάφορα. Σίγουρα για τις κουρτίνες που έχουν μεγάλο προϋπολογισμό, για την προσπάθεια εργάτες καθαριότητας να γίνουν διοικητικοί υπάλληλοι και φυσικά για την απόφαση ορισμού μελών στη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ. Η οποία αν δεν διορθώθηκε, πρέπει τυπικά να διορθωθεί.

 

Όλα αυτά στην πάντα ενδιαφέρουσα συζήτηση πριν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Σχετικά με τις κουρτίνες γίνεται μεγάλος ντόρος, στον οποίο έβαλε το χεράκι της ακόμη και η βουλευτής κ. Τάνια Ελευθεριάδου. Επί του θέματος έχουμε να σημειώσουμε ότι τον Δήμαρχο τον εξέθεσε η υπηρεσία του. Που προϋπολογίζει αυτό το ποσό και το ζητά συγκεκριμένα στον σχετικό κωδικό του προϋπολογισμού.

 

Όπως απόρησαν και απορούν τόσοι και τόσοι, έτσι έπρεπε να πράξει κι ο Δήμαρχος. Ζητώντας τα έγγραφα να αναφέρουν νούμερα που έχουν σχέση με την πραγματικότητα και την αληθινή δαπάνη που θα υπάρξει. Όπως έλεγαν στον καιρό τους οι πρώην, το ποσό των 22.000 ευρώ προϋπολογίζεται. Δεν σημαίνει ότι θα ξοδευτεί όλο! Ναι αλλά οι αρνητικές εντυπώσεις υπήρξαν. Δικαιολογημένα και τα αρνητικά σχόλια. Όχι όμως οι υπερβολές.  Γιατί υπήρξαν και τέτοιες.

 

Στη διάρκεια της πρώτης χρονικά συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου θα γίνει προσπάθεια εκλογής Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Η θέση προβλέπεται αλλά ταυτόχρονα είναι- κατά την άποψη μας- κάτι περιττό. Αυτόν τον ρόλο (συμπαραστάτη του πολίτη κτλ) έχουν και πρέπει να έχουν όλοι όσοι διοικούν. Κι όσοι είναι στην αντιπολίτευση. Ένας παραπάνω δεν θα προσθέσει κάτι ιδιαίτερο.

 

Ο έμπορος Γιάννης Κελγιώργης ξεκίνησε την πάντα προσεκτική και διακριτική του προσπάθεια ως υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου. Τώρα – ως μέλος του απερχόμενου δ.σ.- έχει να επιδείξει σημαντικό έργο. Η υποψηφιότητα Κελγιώργη ξεχωρίζει, του ευχόμαστε καλή επιτυχία.

 

Σύντομη ήταν την Παρασκευή η παρουσία στο πρώην ΤΕΙ (νυν ΔΙΠΑΕ) του έλληνα επίτροπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Χρήστου Στυλιανίδη. Ο κ. Στυλιανίδης συμφώνησε ότι η μετανάστευση οφείλεται και στην κλιματική αλλαγή. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε χαρακτηριστικά: « Η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που συμβαίνει τώρα. Δεν είναι fake news όπως πιστεύουν κάποιοι». Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη η Ευρώπη έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και ήδη δρα για να το αντιμετωπίσει. Άλλοι, όπως π.χ. οι ΗΠΑ, κάνουν ότι δεν βλέπουν. Ότι δεν ακούν. Δεν είναι … λογικό με τον πρόεδρο που διαθέτουν;

 

Ο συμπολίτης Άρης Χρηστίδης έκανε μια ανάρτηση για τα δέντρα, την οποία την ξεκίνησε με τη θεωρία. Κείμενο για το κλάδεμα των δέντρων που βρήκε στην ιστοσελίδα του Δασαρχείου. Στη συνέχεια έγινε ποιο συγκεκριμένος: « Συνήθως όμως βλέπουμε άλλα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, κλαδέματα με ιδιαίτερο ζήλο, λες και τα μισούν τα δέντρα, ενώ άλλες πάλι φορές… βλέπουμε πλήρη αδιαφορία. Στην Καβάλα στην Ερυθρού στο ύψος του Parking «Ροδόπη» λίγα μόλις μέτρα από το Δημαρχείο, τα δέντρα είναι άρρωστα αλλά κανείς δε φαίνεται να ασχολείται. Πολλοί που τα έχουν αντικρίσει αλλάζουν δρόμο και δεν περνούν κάτω από τα δέντρα που στάζει και λερώνει το πεζοδρόμιο. Όποιος περνά από το σημείο αντικρίζει ένα σιχαμερό περιβάλλον με τα δέντρα να αρχίζουν να μαραζώνουν. Σίγουρα εδώ χρειάζεται κλάδεμα να φύγουν τα άρρωστα και τα νεκρά κλαδιά, αλλά και ράντισμα φαντάζομαι. Κρίμα τόσο ωραία δέντρα να χαλάσουν ή και αν δε χαλάσουν να να φαίνονται τόσο άσχημα».

Διαβάστε επίσης