• 29 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών του Νομού Καβάλας προετοιμάζει την εθελοντική του αιμοδοσία, η επικείμενη είναι αφιερωμένη στον αξέχαστο πιτσιρικά Στράτο Ραφαήλ Μπίνη. Η πρώτη ανακοίνωση του γεγονότος έγινε χθες:  «Διοργανώνουμε το 62ο Εθελοντικό Αιμοδοτικό Διήμερο, την Παρασκευή 01 και το Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2019 ,στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Καβάλας, από τις 08.00 εώς και τις 14.30 ,με την συνεργασία του Γ.Ν.Καβάλας.
Το διήμερο θα είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Ευστρατίου-Ραφαήλ Μπίνη, ενός αγγέλου που ταξίδεψε στις αυλές του παραδείσου.. Χάρισε και εσύ λίγο από το αίμα σου…Μπορεί να σώσεις ένα παιδί που κινδυνεύει!  Ευχαριστούμε τον Στρατηγό της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας για την παραχώρηση της Λέσχης, τους χορηγούς για την οικονομική τους στήριξη, τον ζωγράφο μας Ρωμύλο Βαρβέρη, την γραφίστα μας Κατερίνα Κελέσογλου, το ακούραστο τμήμα αιμοδοσίας του Γ.Ν.Καβάλας, τις συνεργαζόμενες ομάδες και τέλος όλους εσάς που στηρίζετε την εθελοντική αιμοδοσία».

 

Εγκαταστάθηκαν στα ακροατήρια του Δικαστικού Μεγάρου Καβάλας τα επιπλέον και μεγάλα κλιματιστικά, τα οποία θα λειτουργήσουν όταν χρειαστεί ώστε να ενισχύσουν κατ’ αρχήν τη θέρμανση των συγκεκριμένων χώρων. Αγοράστηκαν πρόσφατα. Ήταν απαραίτητα. Τα κλιματιστικά μπήκαν στα ακροατήρια που φιλοξενούν περισσότερο συχνά κόσμο. Κυρίως στο ισόγειο του κτιρίου. Η παρέμβαση δεν λύνει το πρόβλημα του κρύου- ειδικά του κρύου- αλλά και της ζέστης στο χώρο αναμονής. Αλλά αυτός ο χώρος (στο ισόγειο επίσης) είναι τεράστιος. Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να εξεταστούν και να γίνουν άλλες ενέργειες.

 


 

Οι σχολικές επιτροπές του Δήμου Καβάλας έχουν χρέος (και στην αγορά) που συνολικά φθάνει στο ποσό των 600.000 ευρώ! Αν και επίσημες ανακοινώσεις δεν έγιναν, κάθε σχολική επιτροπή οφείλει από 300.000 ευρώ περίπου. Το χρέος αφορά νόμιμες δαπάνες που πολλές έγιναν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

 

Στο Δήμο δεν βλέπουμε να ανησυχούν. Πολύ σύντομα –λένε όσοι ξέρουν- θα υπάρξει η επιχορήγηση του κράτους (συνολικό ποσό 200.000 ευρώ) ενώ μία ακόμη ισόποση δόση θα μπει στο ταμείο του Δήμου και των Επιτροπών αρχές του έτους. Ας ευχηθούμε τα πράγματα να εξελιχθούν θετικά και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Όσοι δε περιμένουν να πληρωθούν, η αναμονή ευχόμαστε να είναι μικρή.

 

Το κόψιμο των χόρτων που δεν έγινε στην ώρα του, γίνεται τώρα. Διότι τώρα ο Δήμος Καβάλας έχει προσωπικό ενώ ταυτόχρονα τον βοηθά και ο καιρός. Υπάρχει σχεδόν καθημερινό κόψιμο χόρτων στις συνοικίες, λες και είναι Απρίλιος και Μάης και όχι τέλος Οκτώβρη!

 

Είναι κι αυτή μια πρόοδος. Στα δρομολόγια που ανακοίνωσαν οι εταιρίες για τις επόμενες ημέρες υπάρχουν τέτοια και στην εθνική γιορτή κι αργία της 28ης Οκτώβρη. Το εντυπωσιακό- εδώ που έφθασαν τα πράγματα- είναι ότι δρομολόγια την προσεχή Δευτέρα θα γίνουν κανονικά και στη γραμμή του Πρίνου!

 

Στα δικαστήρια θα συνεχιστεί το πρόσφατο αρκετά σοβαρό επεισόδιο στη συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΥΚ. Η διοίκηση κατέθεσε μήνυση κατά του ΠΑΜΕ. Η μήνυση, λέγεται, κατατέθηκε από την γενική γραμματέα προς τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ Γιάννη Γαγκίδη.

 

Την Παρασκευή που βρέθηκε στην Καβάλα, ρωτήθηκε σχετικά με την προοπτική αναβάθμισης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θάσου. Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε ότι το αίτημα θα συζητηθεί με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου. Από το Νοέμβρη και μετά. Ο ίδιος εμφανίστηκε θετικός.

 

Η Πυροσβεστική στη Θάσο διατηρεί κλιμάκιο, το οποίο μπορεί σχετικά εύκολα να αυτονομηθεί και να αναβαθμιστεί. Το ίδιο αίτημα προώθησε πρόσφατα στον αρχηγό της Πυροσβεστικής ο βουλευτής Καβάλας κ. Γιάννης Πασχαλίδης. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να περιμένουμε.

 

«Ορισμένα πράγματα δεν λέγονται δημόσια» είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος λίγο πριν επισκεφθεί τη δομή φιλοξενίας των προσφύγων- μεταναστών στο «Ασημακοπούλου». Η φράση του ήταν η εξήγηση της απόφασης του να μην μιλήσει δημόσια (να μην κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους) για όσα επρόκειτο να δει και να μάθει. Μαθαίνουμε επίσης ότι πρόθεση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι οι πρόσφυγες στην Καβάλα να μείνουν λιγότεροι από 1.000.

 

Στο μεταξύ διάφορες φήμες συνεχίζουν να «κυκλοφορούν» για τάχα επόμενα ακίνητα ή χώρους που θα ετοιμαστούν για τον ίδιο λόγο. Οι φήμες είναι εντελώς αυθαίρετες. Ανυπόστατες. Διαψεύδεται κατηγορηματικά και το σενάριο φιλοξενίας προσφύγων –τάχα- στις Κατασκηνώσεις της Νέας Περάμου.

 

Ο Μάρκος Δέμπας και ο Κωστής Σιμιτσής είναι πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον του Βιοτεχνικού Πάρκου. «Θα προχωρήσει» είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Ο κ. Σιμιτσής περιμένει εξελίξεις το αργότερο ως το τέλος Νοέμβρη. Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Αντιπεριφερειάρχης (και πρώην Δήμαρχος) θα είναι ο επικεφαλής της νέας προσπάθειας. Ίσως δηλαδή γίνει ο επόμενος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας του ΒΙΟΠΑ.

 

Για να προσδιοριστεί η απαραίτητη γενική συνέλευση, στην οποία θα εκλεγεί νέο διοικητικό συμβούλιο του ΒΙΟΠΑ, πρέπει νωρίτερα να οριστούν οι εκπρόσωποι των τριών μετόχων. Για την Περιφέρεια αυτό ίσως έγινε ήδη, στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αν δεν έγινε χθες θα γίνει στην προσεχή συνεδρίαση.

 

Μετά τη Θάσο και η Ελευθερούπολη γιόρτασε την Κυριακή την 107η επέτειο από την απελευθέρωση της. Στις εκδηλώσεις ήταν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Μακάριος Λαζαρίδης. Ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει αυτές τις μέρες ταξίδι στις Βρυξέλες, την Παρασκευή θα είναι στη Θεσσαλονίκη. Πολύ πιθανό να εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στην παρέλαση στην πόλη μας τη Δευτέρα.

 

Διατυπώθηκαν καταγγελίες για αδέσποτο σκυλί που την Κυριακή, μέσα σε χρονικό διάστημα λίγης ώρας, επιτέθηκε σε δύο παιδιά που έπαιζαν έξω από το κυλικείο του γυμναστηρίου της Καλαμίτσας. Ο Δήμος Καβάλας ισχυρίζεται ότι δεν έγινε δέκτης καμιάς από τις καταγγελίες. Τα περιστατικά περιγράφονται αναλυτικά από αυτόπτες μάρτυρες. Το αρμόδιο συνεργείο δημοτικών υπαλλήλων πρέπει να ρίξει μια ματιά στην περιοχή.

 

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει γενική συνέλευση στην Αναπτυξιακή Καβάλας. Λόγω των εκλογών στους μετόχους (Δήμους του Νομού) θα πρέπει να εκλεγεί νέα διοίκηση της εταιρίας. Στην οποία από το 2014 πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης.

 

Λάβαμε επιστολή συμπολίτη σε σχέση με πρόσφατο σχόλιο της στήλης: «Με αφορμή το σημείωμα στα Μικρά Πρωινά, για τις φόρμες εργασίας των οδοκαθαριστών σε πληροφορώ τα εξής. Ο Δήμος Βενετίας έχει το περισσότερο προσωπικό από κάθε άλλη πόλη, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών. Όλοι οι οδοκαθαριστές φορούν τις φόρμες τους, όπως θα δεις στις σχετικές φωτογραφίες. Ρώτησα Έλληνα εργαζόμενο και μου είπε ότι κανείς δεν σκέφθηκε να μην τη φορέσει γιατί απλά δεν θα πάρει μεροκάματο! Αν αυτό γίνει αδικαιολόγητα για 3 μέρες, θα απολυθεί»

 

Αντιγράφουμε από την σελίδα του Δήμου Καβάλας στο Facebook: «Στη Δημοτική Λαχαναγορά Καβάλας βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου 2019 ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριαδης, προκειμένου να επιθεωρήσει τις εργασίες καθαρισμού που γίνονται στον περιβάλλοντα χώρο. Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εμπόρους που χρησιμοποιούν τις εν λόγω εγκαταστάσεις και να καταγράψει με προσοχή τα αιτήματα τους».

 

Το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας βοηθάει στη συγκέντρωση χρημάτων για τον μικρό Παναγιώτη – Ραφαήλ από την Χαλκίδα, που πάσχει από νωτιαία μυϊκή ατροφία τύπου 1 και χρειάζεται άμεσα βοήθεια. Για το λόγο αυτό τοποθέτησε κουμπαρά στην είσοδο του ΛΕΚ προκειμένου όλη η οικογένεια του Λυκείου, μικροί μεγάλοι να προσφέρουν ότι μπορούν και στη συνέχεια να γίνει κατάθεση στο λογαριασμό που έχουν ανοίξει οι γονείς του. Το ΔΣ ευχαριστεί εκ των προτέρων.

 

Ένα ακόμη ρεπορτάζ από την πρόσφατη δραστηριότητα του Νίκου Παναγιωτόπουλου: Μια ευχάριστη έκπληξη επιφύλαξε χθες το βράδυ 20 Οκτωβρίου ο ΥΕΘΑ κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος στα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούν στο Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης και στο προσωπικό του κλιμακίου των πυροσβεστικών αεροσκαφών της 359 ΜΑΕΔΥ που αναπτύσσεται στη Μονάδα.  Πριν την αναχώρηση του από την περιοχή για την Αθήνα θέλησε να χαιρετίσει το προσωπικό του Κλιμακίου και του Αεροπορικού Αποσπάσματος τιμώντας έτσι την συνεισφορά τους στην πυρασφάλεια της περιοχής καθ` όλη τη διάρκεια της Πυροσβεστικής περιόδου. Είχε επίσης την ευκαιρία να  συζητήσει με το προσωπικό τα προβλήματα που τους απασχολούν και δεσμεύθηκε ότι το επόμενο διάστημα θα αξιολογήσει τις προτάσεις που του κατατέθηκαν για την επίλυση τους. (Πηγή enoplos.gr)

Διαβάστε επίσης