• 29 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σύμφωνα με πληροφορίες που «έρχονται» από την Ελευθερούπολη, η Κυβέρνηση πίεσε πολύ πρόσφατα το Δήμαρχο Παγγαίου προκειμένου να δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας προσφύγων στα κτίρια των κατασκηνώσεων της Νέας Περάμου.

Ο κ. Αναστασιάδης που ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε: « Το θέμα ετέθη. Χάρη στον Υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο και στη στάση μας, η πρόταση που ετέθη, νομίζω ότι απομακρύνθηκε». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης τα ίδια φέρεται να αποκάλυψε και σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Παγγαίου που έγινε προ λίγων ημερών στην έδρα του Δήμου. 

 

Η ιστορία της φιλοξενίας των προσφύγων στην Καβάλα ξεκίνησε εκείνον τον αξέχαστο Φεβρουάριο του 2016. Τότε είχαν «εγκλωβιστεί» στην πόλη περίπου 1.300 πρόσφυγες. Οι οποίοι κοιμήθηκαν στο εκθεσιακό κέντρο αλλά (νωρίτερα) και στο κολυμβητήριο. Τελικά οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στα αντίσκηνα, από τον Αύγουστο του 2016 εγκαταστάθηκαν στο «Ασημακοπούλου». Έφυγαν από το «Ασημακοπούλου» για να ετοιμαστούν τα κτίρια κι επανήλθαν σε αυτό.  Αρχικά στο «Ασημακοπούλου» ήταν λίγοι. Περίπου 70-80 άτομα. Το Νοέμβρη του 2018 (επίσκεψη του τότε υπουργού κ. Βίτσα) έγιναν 500 και πολύ πρόσφατα (μετά τα έργα ανακαίνισης και τις νέες αφίξεις) 800. Στη φωτογραφία η αναχώρηση τους από το Εσκή Καπού για την πρώτη τους άφιξη στο Ασημακοπούλου. Τέλος Καλοκαιριού του 2016. 

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να ελπίζει στον Χειμώνα και στα προγράμματα φιλοξενίας τους σε ξενοδοχεία ή και σε διαμερίσματα. Ελπίζει σε αλλαγή των γενικότερων δεδομένων ώστε να αποφασίσουν να γυρίσουν στις χώρες τους όσοι αντιλήφθηκαν ότι ποτέ δεν θα φθάσουν στον ευρωπαϊκό «παράδεισο».

 


 

Πόσο σοβαρά να λάβουμε υπόψη μας τα λόγια των υπευθύνων της Εγνατίας Οδού ΑΕ; Η εταιρία ανακοίνωσε – μεταξύ άλλων- ότι θα κλείσει τον κόμβο της Μουσθένης για να κατασκευάσει πλευρικά διόδια. Η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας εξέδωσε ανακοίνωση απαγόρευσης κυκλοφορίας με ημερομηνία έναρξης των έργων (και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων) στις 24 Σεπτέμβρη! Τα έργα στον κόμβο δεν άρχισαν ακόμη και δεν φαίνεται ότι θα αρχίσουν σύντομα.

 

Πόσο σοβαρά να λάβουμε υπόψη μας όλες τις πρόσφατες υποσχέσεις περί των ενεργειών της εταιρίας στην πεσμένη γέφυρα; Μήπως γίνει ότι έγινε σε όλα τα έργα (εντός του νομού Καβάλας) κατασκευής πλευρικών διοδίων; Διότι αυτό που έγινε με την περίπτωση του κόμβου της Μουσθένης, έγινε κι αλλού. Παντού η εταιρία είναι κατά πολύ εκτός του χρονοδιαγράμματος που η ίδια ανακοίνωσε!

 

Ένα ζευγάρι ξένων επισκεπτών στην Καβάλα (όχι Βαλκάνιοι) βάδιζε χθες το στους δρόμους της πόλης. Περπάτησε από το ξενοδοχείο ή το χώρο στον οποίο διαμένει έως την συνοικία της Παναγίας. Τους είδαμε κουρασμένους να ανεβαίνουν τη Θ. Πουλίδου. Τους είδαμε και στην αρχή της 7ης Μεραρχίας (κοντά στο γηροκομείο)  να περπατούν επίσης στην άκρη του δρόμου. Το πεζοδρόμιο στην οδό 7ης Μεραρχίας συχνά είναι «πιασμένο». Από παρκαρισμένα αυτοκίνητα!

 

Στην Αθήνα βρίσκονταν χθες το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου των εργαζομένων στη ΒΦΛ. Είχε προγραμματισμένο ραντεβού με τη διοίκηση της εταιρίας. Ο χρόνος πέρασε και περνά αλλά οι «πληγές» του παρελθόντος δεν λένε να κλείσουν. Για να συμβεί αυτό το σωματείο προσπαθεί συστηματικά. Ελπίζουμε το ίδιο να κάνει και η εταιρία.

 

Οι ειδήσεις από τις άδειες που εκδίδει η Πολεοδομία Καβάλας συνεχίζονται. Χθες εγκρίθηκε το αίτημα ιδιοκτήτη ισόγειου καταστήματος στη Θάσο. Θα το μετατρέψει σε κατοικία. Προφανώς ενοικιαζόμενη. Φθάσαμε στο σημείο στη Θάσο τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ή σπίτια να προσφέρουν καλύτερο εισόδημα από τα ενοικιαζόμενα μαγαζιά!

 

Ο Κωστής Σιμιτσής μνημονεύει με ανάρτηση του τα περί χρεών των δύο Σχολικών Επιτροπών (χθεσινό σχόλιο της στήλης), προκαλεί τους εμπλεκόμενους να επιβεβαιώσουν και να εξηγήσουν το θέμα που προκύπτει. Ταυτόχρονα διατυπώνει ερώτημα: «Όσοι κόπτονται για τις κουρτίνες του Δημαρχείου τι λένε σχετικά;».

 

Οι εξηγήσεις που έδωσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Θόδωρος Μουριάδης δίνουν τέλος στην υπόθεση. Αποκαθιστούν την αλήθεια, γίνονται ένα μάθημα στη διοίκηση ώστε από εδώ και πέρα να είναι πιο προσεκτική. Και με την ουσία και με τα τυπικά.

 

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας τη Δευτέρα είχε τις ευχάριστες της στιγμές. Τις «οικογενειακές». Εκτός από τον κ. Καμίνη που έκανε επίσκεψη- έκπληξη, τα μέλη του συμβουλίου έδωσαν θερμές ευχές τόσο στη Δήμητρα Τσανάκα όσο και στο Μανώλη Κελαϊδάκη. Και οι δύο είχαν σύντομες περιπέτειες με την υγεία τους.

 

Η κ. Τσανάκα αποχώρησε δικαιολογημένα νωρίς από τη συνεδρίαση. Ο Γιώργος Γραμμένος, έχοντας μεγάλη αγωνία για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας περί της εκλογής του Συμπαραστάτη, έτρεξε να την προλάβει. Να την σταματήσει. Η πρώην Δήμαρχος τον διαβεβαίωσε να μην ανησυχεί. Όντως, ο Θανάσης Αθανασίου εξελέγη με την πρώτη ψηφοφορία. Με χαρακτηριστική άνεση.

Την ίδια πάνω κάτω ώρα συνεδρίαζε στην Κομοτηνή το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ. Μια απ’ τα ίδια. Ένταση, αντιπαράθεση, χαρακτηρισμοί κι αποχώρηση των «μεγάλων» παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Αργά το βράδυ της Δευτέρας η παράταξη Τοψίδη είχε κυκλοφορήσει ήδη το σχετικό καταγγελτικό δελτίο τύπου της. Δεύτερο στη σειρά.

 

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υπέγραψε απόφαση ικανοποίησης του αιτήματος της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου για την πραγματοποίηση εκδήλωσης στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Η απόφαση της Υπουργού έχει ημερομηνία 18 Οκτώβρη αλλά η εκδήλωση έγινε από στις 21 Σεπτέμβρη! Όπως λέμε «αποφάσισε κατόπιν εορτής».

 

Κατά πλειοψηφία αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της «Αλληλεγγύης» να εξυπηρετήσει κι αυτόν τον Χειμώνα το σύλλογο της συνοικίας του Αγίου Λουκά. Παραχωρεί χώρους για τις πρόβες του χορευτικού κτλ. Οι χώροι αυτοί βρίσκονται στο ΚΑΠΗ της ίδιας συνοικίας. Φρατζεσκάκη και Προμούσας δήλωσαν την παρουσία τους για άλλους λόγους και όχι για λόγους ουσίας.

 

Με απόφαση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής ορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα των εκλογών του ΤΕΕ. Στην Καβάλα, στο γραφείο του ΤΕΕ ΑΜ, θα είναι δύο. Αυτό έχει συμβεί κι άλλη φορά κι έχει σχέση με τη γρήγορη εξέλιξη της διαδικασίας της ψηφοφορίας. Στη Δράμα το εκλογικό τμήμα θα είναι ένα.

 

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Απόστολος Μουμτσάκης, υποδέχτηκε την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, στο δημαρχιακό μέγαρο Καβάλας, εκπαιδευτικούς και μαθητές από την Ιταλία και την Τουρκία. Οι δύο αποστολές, οι όποιες παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα Erasmus, ξεναγήθηκαν στους χώρους του δημαρχείου, γνώρισαν τη λειτουργία του και έμαθαν λεπτομέρειες για την ιστορία της πόλης. Στο πρόγραμμα μετέχει και το 6ο Γενικό Λυκείο Καβάλας.

 

Χθεσινό δελτίο τύπου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου: Συνάντηση με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκο Κενεβέζο, σήμερα, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Συζητήσαμε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και θέσαμε επί τάπητος τις προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιβεβαιώσαμε την κοινή επιθυμία για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών με στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών.

 


 

Η Πνοή και στη Θάσο

 

Σε εκδήλωση που έγινε την Κυριακή στη Θάσο βρέθηκαν δύο εκπρόσωποι του συλλόγου Πνοή. Η ανάρτηση αναφέρει:

«Την Κυριακή 20-10-19 το πρωί, η Πρόεδρος Ιωάννα Χατζηβαρύτη και η Γεν. Γραμματέας Νίκη Ανέστη βρέθηκαν στη Σκάλα Μαριών Θάσου. Συμμετείχαν, μετά από πρόσκληση που δέχθηκε η ΠΝΟΗ, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη φίλη Κα Σωτηρία Καλαϊτζή σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκάλας Μαριών “Η Γέννα”. Θέμα της εκδήλωσης η υποστήριξη στον μικρό Παναγιώτη- Ραφαήλ. Μια παράλληλη δράση όμως ήταν αφιερωμένη και στην ΠΝΟΗ. Και αυτή είχε να κάνει με συγκέντρωση ειδών προσωπικής υγιεινής γενικού καθαρισμού. Την εκδήλωση προλόγισε η Κα Σωτηρία Καλαϊτζή, κατόπιν μίλησε για τη “Διαφορετικότητα” η Κα Ασημίνα Αγγελίδου, Παιδοψυχολόγος- Ψυχολόγος υγείας και Ψυχοθεραπεύτρια. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από την εκπρόσωπο του Συλλόγου, την εκπρόσωπο του “Life… is Life”, η εκπρόσωπος των ΑΜΕΑ Τρικάλων και η Πρόεδρος της ΠΝΟΗΣ Ιωάννα Χατζηβαρύτη. Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Δήμαρχος Θάσου Ελευθέριος Κυριακίδης με τη σύζυγό του, εκπρόσωπος της Μητροπόλεως Φ.Ν. & Θάσου, μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων και Συλλόγων Γονέων του νησιού κ.α. Είχαμε και τη χαρά να συναντηθούμε και με μια παλιά καλή φίλη κ. Μαρία Σαλταρή Βαλαβάνη.  Ευχαριστούμε για την πρόσκληση και την υποστήριξη προς την ΠΝΟΗ, την Κα Σωτηρία Καλαϊτζή και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαριών Θάσου “Η Γέννα” και ενώνουμε τις ευχές μας με τις ευχές όλου του κόσμου ο μικρός Παναγιώτης – Ραφαήλ να πάει και να γυρίσει γερός και δυνατός».

Διαβάστε επίσης