μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Εδώ και πολλούς μήνες μπροστά από το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΚ στο Καρνάγιο είναι παρκαρισμένο το αυτοκίνητο της φωτογραφίας. Δεν έχει πινακίδες. Τα παράθυρα του μισοκατεβασμένα. Το αυτοκίνητο «φωνάζει» για την απομάκρυνση του προς την ανακύκλωση. Αλλά όσο κι αν «φωνάζει» οι αρμόδιοι και δεν ακούν και δεν βλέπουν!

 

Από την Τεχνική υπηρεσία της Π.Ε. Καβάλας γίνεται γνωστό ότι δεν θα υπάρξει νέα ασφαλτόστρωση στο τμήμα της οδού προς Ελευθερούπολη όπου δεν υπάρχει διαγράμμιση (κοντά στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΚ). Το ζήτημα που υπήρχε λύθηκε σε σχέση με το έργο και τον ανάδοχο. Γίνεται επίσης γνωστό ότι η διαγράμμιση θα επιδιωχθεί να γίνει το δυνατό συντομότερα.

 


 

Είναι απολύτως βέβαιο και εξακριβωμένο ότι έρχεται τριήμερο. Ελληνικό τριήμερο αργιών μετά εθνικής επετείου. Το οποίο μάλιστα θα εξελιχθεί με άριστες καιρικές συνθήκες. Οι έξυπνοι και προνομιούχοι έλληνες κατάφεραν ήδη να το επεκτείνουν, κάθε ένας το μεγάλωσε ανάλογα με τις δυνατότητες του. Κάποιοι άλλοι είναι ήδη σε εκδρομή. Η οποία άρχισε από χθες!

 

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες μας μπερδεύουν αρκετά. Σε συνδυασμό με τις αργίες δημιουργούν απορίες. Στην παρέλαση θα πάμε. Μήπως πρέπει να πάμε και στις παραλίες; Μήπως –για το τριήμερο- πρέπει να επανέλθουν οι βουτιές στη θάλασσα; Μήπως να επαναλειτουργήσουν προσωρινά τα γνωστά Καλοκαιρινά στέκια και παραλιακά μπαρ;

 

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ ο Χειμώνας είναι πάντα επικείμενος αλλά ταυτόχρονα και μακρινός. Ως το τέλος του μήνα το πράγμα δεν αλλάζει κι έτσι η γενικότερη σύγχυση ενισχύεται και μεγαλώνει. Για παράδειγμα, στο Δήμο Παγγαίου πρέπει να σκεφθούν ξανά την ημερομηνία διεξαγωγής της «Γιορτής του Κάστανου». Γιορτή στο δάσος με τις καστανιές, με κοντομάνικα δεν γίνεται. Γίνεται;

 

Ας μη διαφεύγει της προσοχής μας ότι τα ξημερώματα της Κυριακής αλλάζει η ώρα. Μια ώρα πίσω, για τη Χειμερινή ώρα. Δυστυχώς αλλάζει μόνο η ώρα. Ένα σωρό άλλα πράγματα (που συνήθως μας ενοχλούν) δεν αλλάζουν. Μένουν ίδια και απαράλλαχτα τόσο το Χειμώνα όσο και το Καλοκαίρι.

 

Λες και ήταν βόμβα… Έτσι «έσκασε» χθες το πρωί η έγκυρη πληροφορία, σύμφωνα με την οποία την Κυβέρνηση στην παρέλαση θα εκπροσωπήσει ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης. Υπήρξαν αντιδράσεις από γνωστούς ή άγνωστους ανταγωνιστές του. Αυτοί απόρησαν περισσότερο απ’ όλους.

 

Για να λέμε τα πράγματα όπως είναι, δίκαιη η απορία. Πλέον «ανοίγει» ένας άλλος δρόμος. Για πολλές επόμενες παρελάσεις. Κάθε τοπικός βουλευτής θα μπορεί να εκπροσωπεί την Κυβέρνηση, με ότι αυτό σημαίνει. Αυτόν ωστόσο το δρόμο τον «άνοιξε» ο Γιάννης Πασχαλίδης τον Οκτώβρη του 2019.

 

Λέτε να έπαιξε ρόλο και η πρόσφατη συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο;  Όταν συναναστρέφεσαι εκπροσώπους της εκκλησίας προκαλείς τις καλές ειδήσεις και εξελίξεις.  Ο ίδιος εξομολογήθηκε στους συνεργάτες του ότι κάτι σχετικό γνώριζε κι υποψιάζονταν από τις προηγούμενες ημέρες. Για το φόβο των Ιουδαίων, δεν είπε πουθενά και τίποτα. Προστάτευσε με τη σιωπή του την επιτυχία του κι αποδείχθηκε ότι καλά έκανε.

 

Από χθες είναι στην Καβάλα ο Γιώργος Καλαντζής. Αμέσως με την άφιξη του άρχισε επαφές και συναντήσεις. Όχι ότι δεν είναι ενημερωμένος. Είναι και με το παραπάνω. Θέλει όμως να ακούσει κι από πρώτο χέρι κάποια πράγματα, ώστε να τα επιβεβαιώσει. Δεν το βάζει κάτω ο Γιώργος.

 

Για την ερχόμενη εβδομάδα μετατίθενται οι εξελίξεις στο θέμα της ανακοίνωσης του νέου διοικητή του Νοσοκομείου. Τα δεδομένα δεν άλλαξαν κι ο Ντίνος Κλειτσιώτης παραμένει το πρώτο φαβορί. «Παίζουν» κι άλλα ονόματα αλλά φαίνεται (προσοχή, φαίνεται) ότι υπάρχουν στη συζήτηση απλώς για να την εμπλουτίσουν.

 

Τόσο ο Μακάριος Λαζαρίδης όσο και ο Λευθέρης Κυριακίδης κατηγορήθηκαν (ειδικά ο δεύτερος), κατηγορήθηκαν από τους αντιπάλους τους, ότι έχουν πολύ καλές σχέσεις με τις ναυτιλιακές εταιρίες της Θάσου. Άρα- ανέφερε το σενάριο- τα δρομολόγια δεν επρόκειτο να αυξηθούν. Κάποιοι μάλιστα μας προετοίμαζαν ακόμη και για μείωση.

 

Χθες που έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις συνέβη το αντίθετο. Ένα παραπάνω. Και οι δύο «βγήκαν» σε αντεπίθεση αφού τα σενάρια διαψεύστηκαν. Είναι έκπληξη το 3ο δρομολόγιο στη γραμμή του Πρίνου. Όντως το επεδίωξαν αλλά δεν το κατάφεραν οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αναζητούμε να εξηγήσουμε την έκπληξη κι έτσι μέσω υποθέσεων (και πληροφοριών) βγάζουμε το ακόλουθο συμπέρασμα.

 

Οι εταιρίες διασφάλισαν ότι για το προσεχές Καλοκαίρι δεν θα έχουν άλλον –ενοχλητικό- «συμπαίκτη» στη γραμμή της Κεραμωτής. Άρα και το επόμενο Καλοκαίρι θα είναι όπως φέτος. Αυτό το γεγονός τους προκάλεσε μεγάλη ανακούφιση κι ικανοποίηση που έκαναν πέτρα την καρδιά… Υποχώρησαν στο τρίτο και απογευματινό δρομολόγιο στη γραμμή του Πρίνου. Κάπως έτσι όλοι έχουν τη χαρά τους. Άλλοι μικρή χαρά κι άλλοι μεγάλη.

 

Τόσο οι ναυτεργάτες (ναι οι ναυτεργάτες) όσο και οι φορείς ζητούν αυτό που ζητούν οι εταιρίες. Όποιος εμφανιστεί στην Κεραμωτή να υποχρεώνεται να κάνει δρομολόγια και στον Πρίνο. Κι αυτό «κλείδωσε». Άρα ακόμη κι αν οι «συμπαίκτες» εμφανιστούν το Καλοκαίρι του 2021, ακόμη και τότε θα υποχρεωθούν να λάβουν ένα μερίδιο της δύσκολης Χειμωνιάτικης δουλειάς στη γραμμή του Πρίνου.

 

Και γιατί όλα αυτά, απλά στην πραγματική τους διάσταση, δεν έγιναν πέρσι ή πρόπερσι; Δύσκολη η απάντηση. Μάλλον ο τρόπος που κινήθηκαν οι προηγούμενοι δεν ήταν σωστός. Επιχείρησαν «πόλεμο» αλλά στην προκειμένη περίπτωση προτιμότερες ήταν οι «δημόσιες σχέσεις». Τόσο εδώ όσο και στην Αθήνα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από γονείς και κηδεμόνες μαθητών του 25ου δημοτικού σχολείου, την προσεχή Τρίτη το απόγευμα θα γίνει μια ακόμη συνάντηση περί της κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε ακίνητο της οδού Αιμιλιανού. Δεν γνωρίζουμε το λόγο, ίσως να υπήρξαν νέες εξελίξεις στο θέμα. Ίσως οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες να αισθάνονται ότι πρέπει να ετοιμαστούν για όσα «έρχονται».

 

Μεγάλο, των 20 ατόμων, θα είναι το ψηφοδέλτιο του Βασίλη Λεμονίδη στις προσεχείς εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου. Τα περισσότερα ονόματα «κλείδωσαν». Δεν θα είναι υποψήφιοι για δικούς τους λόγους ο Στέλιος Μάγος αλλά και η Μαρία Τσουρή.

 

Πραγματοποιήθηκε χθες στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης μια μεγάλη διαμαρτυρία δημοτικών υπαλλήλων του Δήμου σχετικά με όσα προβλέπει το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο. Στην Καβάλα το σωματείο δεν έκανε απολύτως τίποτα. Σα να μην υπάρχει Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο.

 

Συνεχίζει το ίδιο λάθος ο Κώστας Αντωνιάδης. Σε θέματα της Θάσου για τα οποία οργανώνει συσκέψεις, συνεχίζει να μην προσκαλεί την περιφερειακή σύμβουλο του νησιού. Δυστυχώς δεν μπορεί να ξεχωρίσει τις διαφορές με την παράταξη Τοψίδη από το θεσμικό ρόλο που καλώς ή κακώς έχουν κάποιοι άνθρωποι.

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας την περασμένη Δευτέρα τέθηκαν προς το Δήμαρχο διάφορες ερωτήσεις. Διάφορα τοπικά θέματα, άλλα επίκαιρα κι άλλα όχι. Ο Γιώργος Γραμμένος θεώρησε σωστό να ζητήσει τη γνώμη του (την άποψη του Δήμου Καβάλας) για την αρνητική έκβαση του αιτήματος των Σκοπίων που δεν μπορούν να ενταχθούν στην Ε.Ε. Δεν γνωρίζουμε την σκοπιμότητα του ερωτήματος αλλά αυτό ήταν εντελώς περιττό. Άλλο εξωτερική πολιτική κι άλλο τοπική αυτοδιοίκηση. Ειδικά ο κ. Γραμμένος δεν επιτρέπεται να τα μπερδεύει.

 

Εντείνουν τις προεκλογικές τους δράσεις τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός διαδικτύου η ΔΚΜ και η ΟΡΜΗ. Οι εκλογές άλλωστε στο ΤΕΕ ΑΜ δεν είναι καθόλου μακριά. Περισσότερα προεκλογικά γεγονότα θα πρέπει να περιμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα. Φυσικά αμέσως μετά την παρέλαση. Εκλογές το Νοέμβρη (εκτός του Εμπορικού Συλλόγου) υπάρχουν και για τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Καβάλας.

 

Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη είχαν πρόσφατα οι εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών (ΙΝΑΛΕ) της Νέας Περάμου. Συζητήθηκαν όλα τα θέματα του ΙΝΑΛΕ. Θα επιδιωχθεί συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ και στήριξη από την Περιφέρεια της ερευνητικής δουλειάς που γίνεται στο Ινστιτούτο.

 

Ο Δημήτρης Παπουτσής ήταν τις προηγούμενες ημέρες στο ΑΠΘ, παρακολούθησε συμβολικά το πρώτο μάθημα του Ευάγγελου Βενιζέλου στους φοιτητές της νομικής σχολής. Το ίδιο έκαναν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία είναι πάντα κοντά στον πρώην Υπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

 

Η είδηση για την εξόρμηση καθαριότητας στο Παληό δεν είναι το ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή. Η πραγματική είδηση αφορά τον προγραμματισμό της υπηρεσίας, η οποία θα εργαστεί στον οικισμό και αύριο Σάββατο!

Διαβάστε επίσης