μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τρεις από τους τέσσερις Δημάρχους του Νομού Καβάλας (Αναστασιάδης, Μουριάδης, Κυριακίδης) βρέθηκαν χθες το μεσημέρι στη γενική συνέλευση της Αναπτυξιακής Καβάλας (ΑΝ.ΚΑ). Μέχρι να ξεκινήσει η συζήτηση για την Αναπτυξιακή, είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν άλλα θέματα. Κατά κάποιο τρόπο κοινού ενδιαφέροντος. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι και οι 3 Δήμοι (Καβάλας, Θάσου, Παγγαίου) θα λάβουν χρήματα για να συντηρήσουν τις στάσεις των αστικών και υπεραστικών λεωφορείων. Η επιχορήγηση του Δήμου Καβάλας θα είναι περίπου 80.000 ευρώ ενώ του Δήμου Θάσου περίπου 20.000 ευρώ. Ο κ. Μουριάδης είπε ότι με τα χρήματα αυτά θα αντικατασταθούν οι στάσεις στο κέντρο, τα κουβούκλια των οποίων θα μεταφερθούν στις συνοικίες. Προφανώς θα ζητηθεί η βοήθεια του Αστικού ΚΤΕΛ, το οποίο γνωρίζει που πρέπει (στις συνοικίες) να δοθεί προτεραιότητα.

Στη συνέχεια οι Δήμαρχοι μίλησαν για τις προσεχείς Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Και οι τρεις τις περιέγραψαν ίδιες με τις περσινές. Ο κ. Μουριάδης σημείωσε ότι θα έχουν μικρότερο (σε σχέση με πέρσι) προϋπολογισμό. «Το πολύ 70.000 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά. Και οι τρεις Δήμαρχοι μετέφεραν τις εντυπώσεις τους από τις πρόσφατες συναντήσεις στο Υπουργείο των Εσωτερικών. Μουριάδης και Αναστασιάδης συνάντησαν τον Υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο. Ο Λευθέρης Κυριακίδης τον Θάσιο στην καταγωγή Υφυπουργό Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο. Οι Δήμαρχοι συζήτησαν κι άλλες διαδικασίες και οργανωτικές λεπτομέρειες. Συχνά ο παλαιότερος, του Δήμου Παγγαίου, συμβούλευε και καθοδηγούσε. Ειδικά τον κ. Λευθέρη Κυριακίδη της Θάσου.

Η συνέλευση της ΑΝ.ΚΑ. που ξεκίνησε στη συνέχεια έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Ήταν εκ των προτέρων γνωστό ότι ο κ. Αναστασιάδης παρέμενε πρόεδρος στο δ.σ. της εταιρίας. Τον Φίλιππα δεν τον αμφισβήτησε κανείς εκ των συναδέλφων του, περιλαμβανομένου και αυτού του Νέστου.

 


 

Αυτούς τους πρώτους δύο μήνες της διοίκησης Μουριάδη αποδεικνύεται περίτρανα ότι δύσκολο δεν είναι μόνο το έργο της διοίκησης. Ίδιες δυσκολίες παρουσιάζει και αυτό της αντιπολίτευσης. Όσα έγιναν την Τετάρτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι απόδειξη αμηχανίας και κακών επιλογών μιας ανυπόμονης αντιπολίτευσης. Η οποία ασχολείται με τις λεπτομέρειες. Τα κουτσομπολιά.

 

Κατανοούμε τη δυσκολία της περιόδου. Αν όντως θέλουν να είναι χρήσιμοι, τότε η αντιπολίτευση και οι ερωτήσεις τους οφείλουν να κινηθούν στα πραγματικά ζητήματα αυτής της πόλης. Υπήρξε βελτίωση στην Καθαριότητα; Ναι, υπήρξε. Όχι όμως αυτή που θα θέλαμε. Αλήθεια απομακρύνθηκαν ογκώδη αντικείμενα και χόρτα από τη συνοικία του Βύρωνα;

 

Υπάρχει δημοτικός υπάλληλος στο ανακαινισμένο Βερούλειο; Το υποσχέθηκε από το Καλοκαίρι η νέα διοίκηση. Τέλειωσε ο Οκτώβρης κι ο υπάλληλος δεν εμφανίστηκε ακόμη. Προκύπτει επίσης το ζήτημα της λειτουργίας του φωτισμού, τα πιτσιρίκια έκαναν προχθές προπόνηση στο σκοτάδι.

 

Βελτίωσε την παρουσία της στο κέντρο της Καβάλας η Δημοτική Αστυνομία; Υπάρχει καθημερινή παρακολούθηση του έργου της από εκπρόσωπο της διοίκησης; Αλήθεια, τηρείται παντού η ελεγχόμενη στάθμευση; Νομίζουμε πως όχι. Το προσωπικό φαίνεται να κάνει ελέγχους μόνο στους βασικούς κεντρικούς δρόμους. Σε άλλους (επίσης κεντρικούς) δεν περνά καθόλου. Αποτέλεσμα είναι ενώ π.χ. στην Ομόνοια να βλέπουμε κάρτες στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων, αλλού είναι σα να μην υπάρχει ελεγχόμενη στάθμευση! Όποιος κάνει μια βόλτα στην οδό Δαγκλή (προς το ΕΥΚ) θα καταλάβει τι εννοούμε.

 

Αν η αντιπολίτευση ασχοληθεί με την καθημερινότητα θα βρει θέματα, τα οποία θα αναδείξει. Τόσο κάθε μέρα, όσο (και περισσότερο) στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Η τεμπέλικη αντιπολίτευση καταλήγει σε αυτά που παρακολουθούμε. Οι προσφυγές στην Αποκεντρωμένη είναι ήδη δύο αλλά προχθές η ίδια υπηρεσία ακύρωσε απόφαση της Δημωφέλεια. Της προηγούμενης διοίκησης!

 

Η διοίκηση του κ. Μουριάδη είναι άπειρη. Κάνει λάθη. Δεν προσέχει όσο πρέπει τη διαδικασία. Δεν δείχνει να μαθαίνει από τα σφάλματα της. Από την άλλη πλευρά η στάση της πρώην Δημάρχου να ρωτά «που πήγε;», «τι ώρα πήγε;» κτλ είναι μια δυσάρεστη κατάσταση και τακτική. Έχουμε ξαναγράψει για το χάρισμα της υπομονής. Και την ανάγκη αυτή να υπάρξει μπόλικη το πρώτο διάστημα μιας θητείας.

 

Σημειώνουμε επίσης την ανάγκη η θεματολογία της αντιπολίτευσης να προκύπτει μέσα από μελέτη. Από δουλειά. Όσοι αυτά τα αποφεύγουν, θα συνεχίσουν να καταπιάνονται με το γράμμα του νόμου… Θα προσφεύγουν συνεχώς και θα περιμένουν μπας και δικαιωθούν για να πανηγυρίσουν.

 

Αν η αντιπολίτευση ακούσει την κοινωνία, την άποψη και τη φωνή των απλών ανθρώπων αυτής της πόλης, γρήγορα θα προσαρμοστεί. Θα λάβει μια σωστή πορεία. Αν αντίθετα κινείται στο πλαίσιο μιας εκδίκησης επί του εκλογικού αποτελέσματος, θα απομονωθεί.

 

Χωρίς την παρουσία του προέδρου Σωκράτη Μποζούδη πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η συνέντευξη τύπου του ΔΗΠΕΘΕ. Στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε η παιδική παράσταση που αρχίζει μεθαύριο Κυριακή. Την απουσία του προέδρου δικαιολόγησε ο Θ. Γκόνης. Τη συνέντευξη τύπου παρακολούθησε το μέλος του δ.σ. του ΔΗΠΕΘΕ κ. Κώστας Κατιώνης.

 

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον του κοινού για τις παραστάσεις στο «Αντιγόνη Βαλάκου» με τον Γιώργο Κιμούλη. Το έργο λέγεται «Το παγκάκι» κι έρχεται στην πόλη μας το προσεχές διάστημα. Τα εισιτήρια τα αναζητούν από τώρα οι συμπολίτες.

 

Χωρίς τηλεοπτική κάλυψη έγινε την Τετάρτη η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Οι κάμερες ήταν έξω από το Δημαρχείο καθώς έδωσαν προτεραιότητα σε άλλο περιστατικό που έτυχε να έχει γίνει την ίδια ώρα στην περιοχή. Τελευταία και οι δύο τοπικοί σταθμοί κάνουν ακόμη και live μεταδόσεις των συνεδριάσεων. Αρκεί να μην γίνεται την ίδια ώρα κάτι σημαντικότερο.

 

Βάφονται οι διαβάσεις μέσα στην Καβάλα; Ίσως. Πρόσφατα φρεσκαρίστηκαν 3 διαβάσεις πεζών στη διασταύρωση των οδών Κ. Τσολάκη και Ρωμανού. Αν όντως πρόκειται για δημοτικό έργο, τότε η δουλειά που έχει να γίνει είναι μπόλικη. Με την ελπίδα ότι αυτήν την φορά το βάψιμο θα αντέξει.

 

Θετικά σχολιάζονται οι παρεμβάσεις στο πράσινο, η ενίσχυση των λουλουδιών. Μια τέτοια παρέμβαση έγινε στον μικρό χώρο στο πλάι της ΛΑΦ Καβάλας. Όπως και στον κόμβο Φαλήρου. Όμως κι ο ΟΛΚ. Κι αυτός προσέχει κι αναπτύσσει τα λουλούδια στην παραλιακή ζώνη.

 

Στη Δράμα συνέχισε χθες την προεκλογική του προσπάθεια ο επικεφαλής της ΔΚΜ κ. Απόστολος Παυλίδης: «Με φίλους συναδέλφους συνυποψηφίους μηχανικούς μέλη της ομάδας της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών. Καβαλιώτες και Δραμινοί, προχωράμε μαζί, με τεχνογνωσία, θέληση, συνεργασία και αποφασιστικότητα, στη συνδιαμόρφωση μιας νέας αναπτυξιακής προοπτικής για τους μηχανικούς και τον τόπο μας».

 

Δεν λειτούργησαν στην ώρα τους χθες το απόγευμα τα φώτα στην Ομόνοια. Μάλλον έπαιξε ρόλο η αλλαγή της ώρας και η μη αλλαγή του σχετικού χρονοδιακόπτη. Ελπίζουμε να μην συμβούν τα ίδια και σήμερα το απόγευμα. Που  πάλι είναι ανοιχτή η αγορά.

 

Συνεχίζει να προβάλει τα ζητήματα λειτουργίας του Ακτινολογικού του Νοσοκομείου η διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων. Η κ. Πετράκη και τα άλλα μέλη του δ.σ. έστειλαν επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς. Σε αυτήν αναφέρουν: «Σας κοινοποιούμε έγγραφο-καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Καβάλας, σχετικά με την οριακή λειτουργία του Ακτινολογικού τμήματος του Νοσοκομείου, μετά την απόφαση για αναστολή λειτουργίας και ακύρωση των προγραμματισμένων εξετάσεων του μαστογράφου και την αδιαφορία του Διοικητή του Νοσοκομείου, που ενώ ήταν γνώστης των προβλημάτων στελέχωσης του Ακτινολογικού Εργαστηρίου, δεν προέβει στις απαραίτητες ενέργειες για την πρόσληψη Τεχνολόγων για την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες πρόσληψης Προσωπικού για την κάλυψη των υπηρεσιών».

 

Διαβάστε επίσης