μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Συνάντηση με τη Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, την Ένωση Κυριών και τον Πρόεδρο Κοινότητας κ. Καρακείσογλου είχε την Πέμπτη ο αντιδήμαρχος Λεωνίδας Παππάς. Συζητήθηκε το θέμα της λειτουργίας του Καπλανίδειου ξενώνα (ξενώνας αστέγων Δήμου Καβάλας). Είχε προηγηθεί επίσκεψη σε αυτόν. Ήταν παρούσα και η Ανθή Χατζηφραντζή.

 

Το πρόσφατο διήμερο βροχών είχε καλά και άσχημα νέα. Το κλειστό κολυμβητήριο πήρε (ως συνήθως) πολλά νερά. Έργο που έγινε αθόρυβα στη στέγη του γυμναστηρίου της Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου» απέδωσε. Το γήπεδο δεν είχε προβλήματα από τη βροχή. Προβλήματα υπήρξαν αντίθετα στο δικαστικό μέγαρο. Η φωτογραφία με τους δύο κουβάδες στο ισόγειο δείχνει τι έγινε. Όπως επίσης αποδεικνύει την αναγκαιότητα έργου στην οροφή του κτιρίου.

 


 

Προς γενική μας έκπληξη η κινητικότητα των ημερών στα θέματα Καβάλας- Εγνατίας Οδού ΑΕ περιλαμβάνει και το σχέδιο της κατασκευής και λειτουργίας μετωπικού σταθμού διοδίων στην Παράκαμψη. Μαθαίνοντας τα σχετικά νέα αντιλαμβανόμαστε ότι η προσπάθεια της πόλης δια των φορέων και παραγόντων της, είχε αποτέλεσμα. Σημαντικότερο και μεγαλύτερο απ’ ότι υπολογίζαμε. Η Εγνατία Οδός ΑΕ σκέπτεται να αλλάξει το σημείο, να μεταφέρει αλλού τα μετωπικά διόδια. Όχι πολύ μακριά, προς τα ανατολικά, αλλά εκτός Παράκαμψης.

 

Είναι μια επιτυχία. Μια μεγάλη επιτυχία. Η οποία επετεύχθη μετά από οργανωμένη και κοινή προσπάθεια. Συστρατεύτηκαν άπαντες. Ενώθηκαν και χωρίς καμία υστεροβουλία προσπάθησαν με κάθε τρόπο. Με κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια. Με καταγγελίες κι ανακοινώσεις. Στο τέλος υπήρξαν προσφυγές στη δικαιοσύνη, οι οποίες δικαιώθηκαν.

 

Να λοιπόν που φθάσαμε. Τα διόδια στην Παράκαμψη – καταστροφικά για την πόλη- δεν έγιναν. Ίσως να μην γίνουν ποτέ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας τα ζητά ανατολικότερα, περιμένει την έγκριση του αρμόδιου Υπουργείου. Ουσιαστικά το αρχικό σχέδιο πλέον δεν το υποστηρίζει ούτε καν η Εγνατία Οδός! Η οποία μερικώς υιοθετεί επιχειρήματα που τότε διατύπωνε η Καβάλα δια των εκπροσώπων της.

 

Το παράδειγμα, όποια εξέλιξη κι αν τελικά υπάρξει, πρέπει να έχει και διδακτικό χαρακτήρα. Πολλές φορές όσοι μας εκπροσωπούν, μαλώνουν μεταξύ τους. Με σφοδρότητα και πάθος. Λίγες φορές συνεργάζονται. Τα περί των καυγάδων τα γνωρίζουμε. Και δεν οδηγούν πουθενά και χάνουμε ευκαιρίες. Όπως ο δρόμος Ε61. Όταν όμως οι Καβαλιώτες συνεργάζονται, τότε όντως μπορούν να πετύχουν πολλά. Νικούν ακόμη και «μεγαθήρια» όπως η Εγνατία Οδός ΑΕ και το ΤΑΙΠΕΔ. Το οποίο είναι το αφεντικό της εταιρίας.

 

Ας έχουμε αυτά τα δεδομένα στο μυαλό μας αφού σύντομα θα υπάρξουν νέες αφορμές και ευκαιρίες. Εμείς θα αποφασίσουμε. Θα μαλώσουμε μεταξύ μας (μία ακόμη φορά) όταν θα ξαναγίνει επίκαιρο το έργο του Ε61; Θα μαλώσουμε μεταξύ μας όταν μία ακόμη φορά τεθεί θέμα κοπής δέντρων για να προχωρήσει η Περιμετρική; Ναι , είμαστε ικανοί να μαλώσουμε.

 

Θα προτάξουν τη φιλοδοξία και το εκλογικό τους συμφέρον κι έτσι θα στραφούν ο ένας κατά του άλλου μιας και πάντα μια επόμενη προεκλογική περίοδος έρχεται. Για χάρη της είμαστε ικανοί να καθυστερήσουμε την πρόοδο του τόπου. Για την οποία δήθεν ενδιαφερόμαστε. Μπούρδες.

 

Πολλές φορές άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε. Ακόμη και σήμερα κυκλοφορούν στην πόλη αδιόρθωτοι παράγοντες που στο βάθος του μυαλού τους έχουν ένα μόνο πράγμα. Την δική τους πρόοδο. Αυτοί οφείλουν να συνέλθουν, να συνεργαστούν και τελικά στην πράξη να αποδείξουν ότι ενεπλάκησαν στα κοινά όχι για δικό τους όφελος αλλά για να κάνουν τον τόπο ακόμη καλύτερο.

 

Ορισμένα παραλειπόμενα από την εκδήλωση του Επιμελητηρίου στο Λούσυ το Σάββατο. Αναμενόμενη η απουσία του Άγγελου Τσατσούλη. Τον δικαιολόγησαν αλλά… Ο Γιάννης Πασχαλίδης μία ακόμη φορά έδειξε πόσο… συμπαθεί τον Μακάριο Λαζαρίδη. Αρνήθηκε να καθίσει δίπλα του, στην πρώτη σειρά των καθισμάτων της αίθουσας. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δέχθηκε να φωτογραφηθεί πολλές φορές μάλιστα, με προέδρους άλλων Επιμελητηρίων της χώρας. Ήταν περιζήτητος!

 

Διατυπώνονται παράπονα προς το Επιμελητήριο σχετικά με τον κατάλογο των παλαιότερων επιχειρήσεων- καταστημάτων που βραβεύτηκαν. Υπάρχουν παρατηρήσεις για συμπολίτες που ενώ έπρεπε να τιμηθούν, δεν τιμήθηκαν. Το Επιμελητήριο πρέπει να εξηγήσει τα κριτήρια που χρησιμοποίησε. Κι έκανε λάθη, να τα διορθώσει.

 

Ο φορέας περίμενε λιγότερο κόσμο στην εκδήλωση αλλά δεν δικαιώθηκε. Χρειάστηκαν πολλές επιπλέον καρέκλες για να ικανοποιηθεί η μεγάλη προσέλευση. Από τους τελευταίους που μπήκαν στην αίθουσα, έφθασαν με καθυστέρηση, ο Χριστόδουλος Τοψίδης με το Θόδωρο Μαρκόπουλο.

 

Νέα δωρεά στην Π.Υ Καβάλας. Για αυτήν εγκρίνει και ευχαριστεί το αρχηγείο του σώματος: Εγκρίνουμε την αποδοχή δωρεάς τεσσάρων ελαστικών επισώτρων, για την κάλυψη των αναγκών της Π.Υ. ΚΑΒΑΛΑΣ που προσφέρονται από την εταιρεία «Ι. ΚΤΕΟ ΚΑΒΑΛΑΣ Α.Ε.».

 

Με ομόφωνη απόφαση της η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Παγγαίου κάνει δεκτό αίτημα κατοίκων σχετικά με την ονομασία περιοχής στην παραλία Φωλιάς: Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Επιτροπής έθεσε υπόψη των μελών της την υπ’ αριθμ.3/2019 ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας της Φωλεάς του ∆ήμου Παγγαίου σύμφωνα με την οποία μετά από προφορική αίτηση των εκπροσώπων του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Φωλεάς και Μυρτοφύτου «Ο ΠΥΡΓΟΣ» και λόγω του ότι υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι στην περιοχή που άλλοτε αποκαλείται ως «Πύργος Φωλιάς» και άλλοτε ως «Παραλία Φωλιάς » και περαιτέρω της εύλογης ανάγκης της ευχερούς και ασφαλούς επικοινωνίας, της διευκόλυνσης των συναλλαγών και της καθημερινότητας των πολιτών προτείνεται η ονοματοδοσία της περιοχής σε «Παραλία Φωλεάς»

 

Κεραία κινητής τηλεφωνίας στην Παναγία της Θάσου εγκρίνεται (θετική γνωμοδότηση) υπό όρους από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας Θάσου. Η κεραία που εξετάστηκε σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εξυπηρετεί δύο εταιρίες και βρίσκεται στην θέση «Καστανιά» περιοχή Παναγίας, του Δήμου Θάσου της Π.Ε. Θάσου, σε περιοχή του δικτύου Natura.

 

Με την ευκαιρία επίσκεψης στην Καβάλα του πανεπιστημιακού και ιστορικού Θάνου Βερέμη, ο κ. Μουριάδης του πρότεινε να είναι ομιλητής σε εκδήλωση για την επανάσταση του 1821. Η εκδήλωση θα γίνει στην πόλη μας για τη συμπλήρωση100 χρόνων από τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Ο κ. Βερέμης αποδέχθηκε την πρόσκληση.

 

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο η καθιερωμένη προ του Χειμώνα σύσκεψη. Δεν είδαμε μεταξύ των παρόντων εκπρόσωπο του ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας. Ελπίζουμε να μην είδαμε καλά. Δεδομένων των πολλών πρόσφατων γεγονότων και διακοπών ρεύματος (Χειμώνα και Καλοκαίρι), η υπηρεσία του ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας πρέπει να έχει στενή συνεργασία με όλους τους άλλους εμπλεκόμενους στα θέματα πολιτικής προστασίας.

 

Ένα ακόμη πολύ ωραίο αφιέρωμα στο Παγγαίο, διαφημίζει και το Νομό Καβάλας σε όλη την Ελλάδα. Προφανώς κείμενο του ανταποκριτή του ΑΠΕ στην Καβάλα Βασίλη Λωλίδη. Αμέσως αναπαρήγαγαν κείμενο και φωτογραφίες ιστοσελίδες απ’ όλη την Ελλάδα. Διαβάστε το, αναζητώντας το με τον τίτλο του «Παγγαίο, λίγο πριν βυθιστεί στη σιωπή του Χειμώνα».

 

Ο γιατρός Περικλής Αμπεριάδης ζητά και πάλι να ανοίξει ο δρόμος στα δήθεν υπό κατασκευή πλευρικά διόδια του κόσμου στο νέο λιμάνι. Η ανάρτηση του αναφέρει: «Ο ρόλος των βουλευτών είναι να νομοθετούν και να μεταφέρουν κεντρικά τα προβλήματα του νομού όπως και να διεκδικούν λύσεις. Το να διαφωνούν και να αντιπαρατίθενται δημόσια για θέματα που μπορούν να λυθούν άμεσα είναι τουλάχιστον κουραστικό και αδιάφορο για όλους εμάς που ταλαιπωρούμαστε καθημερινά. Προκαλώ τους δύο βουλευτές που τόσα ωραία λένε στα τοπικά ΜΜΕ ( ότι βιαζόμαστε ( !!!!!) να τελειώνει το θέμα) να έρχονται πρωί με βροχή και αύριο με χιόνι, από Χρυσούπολη στη δουλειά τους. Ας το δοκιμάσουν. Γνωρίζετε ότι η πλειοψηφία των κατοίκων δεν θέλει διόδια. Αλλά αν πρέπει ή δεν πρέπει να φτιαχτούν πλευρικά διόδια, δεν νοιάζει τον κόσμο. Άμεσα η ΕΓΝΑΤΙΑ να ανοίξει τον δρόμο. Έχουμε να δούμε εργασίες στον δρόμο μήνες. Αν λοιπόν είναι μάταιη η κατασκευή τους ( τώρα έγινε αντιληπτό? ) να ανοίξετε τον δρόμο κύριοι και να πάψετε να μαλώνετε για το ποιος πρωτοείδε τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ ή της ΕΓΝΑΤΙΑΣ».

 

Ο Μανώλης Κελαϊδάκης συγχαίρει τον βουλευτή Μακάριο Λαζαρίδη για το ενδιαφέρον του για την αξιοποίηση της Αλάνας: «Συγχαρητήρια στον Μακάριο Λαζαριδη για την δέσμευση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ ότι μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα βγει ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για την αλανα της Ηρακλειτσας. Αυτό είναι πραγματικά η αποστομωτική απάντηση σε όσους διακινούν όλο αυτό το διάστημα εικασίες περί hot spot στην Αλάνα» .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης