μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Από χθες 20 Νοέμβρη και για έναν μήνα ο γιατρός Θανάσης Ευαγγελίου (γιος του πρώην Δημάρχου Καβάλας Ευάγγελου Ευαγγελίου) θα εξετάζει δωρεάν παιδιά στη Χαλκιδική. Πρόκειται για ανακοίνωση του κέντρου αποκατάστασης «Ευεξία», το οποίο λειτουργεί στην περιοχή της Νέας Καλλικράτειας. Ουσιαστικά είναι μια συνεργασία του κέντρου με την ομάδα πρωτοβουλίας «Κοινωνία Ενεργών Πολιτών» της ίδιας περιοχής.

 

Παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στην Επιτροπή Διαβούλευσης το όπως πάντα φιλόδοξο τεχνικό πρόγραμμα έργων του επόμενου έτους (2020). Η στήλη προτιμά να παρουσιάσει μέσω φωτογραφίας ένα απλό έργο, μια απλή παρέμβαση στην οδό Πλαταιών. Είχαμε γράψει για την ανάγκη να υπάρχει κάγκελο στα σκαλάκια, ώστε να διευκολύνονται τα ηλικιωμένα άτομα που ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν προς το κέντρο της πόλης. Το κάγκελο μπήκε παντού στο δρόμο, ο οποίος ουσιαστικά είναι σκαλάκια. Το κάγκελο ζητήθηκε, η υπηρεσία ανταποκρίθηκε άμεσα. Αυτή είναι η ουσία και η καθημερινότητα. Τα έργα αυτεπιστασίας. Τα οποία διαβάζουμε ότι σε νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, ενισχύονται ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν σε όλους τους δήμους της χώρας. Για κάγκελα, λακκούβες και άλλες σημαντικές και μικρές εργασίες. Συνήθως στις συνοικίες των πόλεων.

 

 


 

Την ερχόμενη εβδομάδα η νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ν. Καβάλας έχει προγραμματισμένο ραντεβού με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Αντωνιάδη. Μια συνάντηση κατά κάποιο τρόπο εθιμοτυπική. Πρόθεση της διοίκησης είναι σε αυτήν να υπάρξει και ουσία. Σχετική με τον επίκαιρο αντικαπνιστικό νόμο.

 

Εξ αυτού του λόγου στη συζήτηση κλήθηκε να παραστεί και ο διευθυντής Υγείας (Νομίατρος) κ. Χρήστος Παπαδόπουλος. Προς το παρόν στην Καβάλα ο αντικαπνιστικός νόμος τηρείται μια χαρά και χωρίς εντατικούς ή αιφνιδιαστικούς ελέγχους. Αυτό συμβαίνει γιατί οι επαγγελματίες (όπως επίσης οι καπνιστές) τρόμαξαν! Τρόμαξαν απ’ όσα άκουσαν και διάβασαν. Αποφεύγουν τα πρόστιμα, τηρούν το νόμο. Δεν καπνίζουν εντός.

 

Ας μη ξεχνάμε ότι έως τώρα βοηθά και ο καιρός αφού η θερμοκρασία είναι σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Σύντομα αυτό θα αλλάξει. Επίσης σύντομα θα αρχίσουν και τοπικά έλεγχοι. Στους οποίους θα εμπλακεί ενεργά το προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας.

 

Γέμισε κόσμο χθες το απόγευμα η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Η πρώτη συνεδρίαση της νέας Επιτροπής Διαβούλευσης έγινε με πολλούς παρόντες. Πράγμα περίεργο αφού την επιτροπή έως πρόσφατα την απέφευγαν άπαντες! Αυτό μοιάζει να άλλαξε, ελπίζουμε όχι προσωρινά.

 

Το τεχνικό πρόγραμμα έργων του κάθε Δήμου είναι ένας ετήσιος μπούσουλας που συχνά η πράξη τον διαψεύδει. Αυτά που αναφέρονται γίνονται μεν αλλά στο ελάχιστο. Η διοίκηση του κ. Μουριάδη είναι φανερό ότι θα προσπαθήσει να δώσει προτεραιότητα στα έργα, χρηματοδοτώντας ταυτόχρονα πιο προσεκτικά τις διάφορες εκδηλώσεις. Σχετικά μηνύματα υπάρχουν πολλά. Άλλα συγκεκριμένα κι άλλα αόριστα.

 

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας δεσμεύτηκε να κάνει εντός του έτους μετακόμιση υπηρεσιών στον πρώτο όροφο του κτιρίου πρώην ΕΟΚ. Θα τα καταφέρει; Δεν είμαστε σίγουροι. Πρόσφατα δεσμεύτηκε να αρχίσει ως το Καλοκαίρι το έργο αμφιδρόμησης στο σημείο της πεσμένης γέφυρας. Θα τα καταφέρει; Είναι δε αρκετά πιθανό εντός του έτους να παραλάβει το έργο της Μεγάλης Λέσχης. Τελικά υπάρχουν όντως κάποιες προοπτικές. Αντίπαλος των οποίων είναι τι άλλο; Η γραφειοκρατία. Η οποία τους προηγούμενους τους νίκησε κατά κράτος.

 

Οι σταθεροί πελάτες της τράπεζας Alpha στο κατάστημα πρώην Εμπορικής (κάτω μέρος πλατείας)έλαβαν ειδοποίηση ότι το κατάστημα κλείνει. Αν το σενάριο επιβεβαιωθεί, που είναι σχεδόν σίγουρο, αύριο το κατάστημα λειτουργεί τελευταία μέρα. Από τη Δευτέρα η Alpha θα τους περιμένει όλους τους πελάτες της στο κατάστημα της Ομόνοιας.

 

Ιδιαίτερα δραστήριος ο αντιδήμαρχος Θόδωρος Παπαδόπουλος, με αρμοδιότητα τον πρώην Δήμο Φιλίππων. Οι εντατικές του ενέργειες είχαν αποτέλεσμα. Περίπου 15 στάσεις του υπεραστικού ΚΤΕΛ στην ίδια περιοχή θα αντικατασταθούν με νέες.

 

Την δαπάνη λέγεται ότι δέχθηκαν να αναλάβουν επιχειρήσεις της περιοχής, οι οποίες θα προβληθούν σε όσες στάσεις κατασκευάσουν καινούργιες. Το πιο πιθανό είναι κάθε επιχείρηση να αναλάβει να διορθώσει την στάση που βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις της.

 

Το Μουσικό Σχολείο της Ξάνθης ανακοίνωσε το φεστιβάλ μουσικών σχολείων στη γειτονική πόλη για το διάστημα 7 με 10 Μάη. Η απόφαση μας ενδιαφέρει αφού τον Μάη συνήθως υπάρχει το Καβαλιώτικο παρόμοιο φεστιβάλ, το οποίο δύο χρόνια τώρα συνδυάζεται με την πραγματοποίηση της Λευκής Νύχτας στην αγορά.

 

Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη ανέστειλε και επίσημα τη λειτουργία του. Το κόμμα «Ποτάμι» είναι και τυπικά παρελθόν. Αυτό στην Καβάλα έγινε πολύ νωρίτερα. Από την εποχή της απόφασης του τότε προέδρου για την ένταξη του κόμματος στο ΚΙΝΑΛ. Τότε το Ποτάμι έπαψε να υπάρχει στην Καβάλα. Από προχθές και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος οφείλει μια εξήγηση στους Θάσιους. Τον Οκτώβρη τους ανακοίνωσε ότι το έργο στο Υψάριο σταματά. Αυτό έγινε αλλά μόνο μετά τις παρεμβάσεις (κινητοποιήσεις) όσων είναι αντίθετοι στις επιπλέον κεραίες στο Υψάριο. Ουσιαστικά η υπόσχεση Παναγιωτόπουλου δεν τηρήθηκε. Ο Υπουργός πριν επανέλθει στο θέμα (γιατί πρέπει να επανέλθει) καλό είναι να έχει μια συζήτηση με τους επικεφαλής της ΥΠΑ. Στη Θάσο περιμένουν νέα του.

 

Οι διοικήσεις των σωματείων συνταξιούχων της Καβάλας ταξίδεψαν χθες στις Σέρρες κι έλαβαν μέρος σε περιφερειακή σύσκεψη. Εκεί αποφασίστηκε μία ακόμη διαμαρτυρία για τα προβλήματα των συνταξιούχων. Θα γίνει στην πόλη μας, στο τέλος του μήνα. Πιθανότερη ημερομηνία η 30η Νοέμβρη. Μάλλον στο Αμφιθέατρο.

 

Στη σύσκεψη των Σερρών χθες τέθηκε και το γνωστό θέμα της έξωσης τριών σωματείων συνταξιούχων από το γραφείο τους στο Εργατικό Κέντρο. Σύλλογοι και Ομοσπονδίες υποσχέθηκαν συμπαράσταση στα σωματεία ΒΦΛ- Καβάλα Όιλ και ΙΚΑ. Κάθε μέρα που περνά η αντίδραση των συνταξιούχων δυναμώνει. Ας μην μας ξαφνιάσει μια συγκέντρωση και διαμαρτυρία τους έξω από το ΕΥΚ κατά το προσεχές διάστημα.

 

Η Κυβέρνηση παρουσίασε χθες ένα πρώτο μέρος του νέου της σχεδίου για το προσφυγικό- μεταναστευτικό πρόβλημα. Όσα ακούσαμε δεν αφορούν την Καβάλα. Έχουν σχέση μόνο με τα γνωστά νησιά στο Βόρειο Αιγαίο. Κατά τους αρμόδιους υπουργούς οι ανακοινώσεις θα συνεχιστούν με επιπλέον μέτρα. Τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

 

Οργανωτικά και τεχνικά προβλήματα αντιμετωπίζει ξαφνικά η φετινή διοργάνωση της Ονειρούπολης στη Δράμα. Επειδή οι περίπλοκες περιγραφές ίσως μπερδέψουν, στη Δράμα συμβαίνει ένα απλό και συνηθισμένο γεγονός. Μαλώνουν μεταξύ τους. Έχοντας εμπειρία από δικούς μας ίδιους καυγάδες, ευχόμαστε καλά και γρήγορα ξεμπερδέματα.

 

Το Σάββατο 16 Νοέμβρη έκανε την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή ο πρώην βουλευτής Τάκης Εμμανουηλίδης. Ασχολήθηκε με την ποίηση του Χρήστου Τσελεπή, ποιήματα του οποίου διάβασε ο Γιάννης Κουκιάς. Η εκπομπή του κ. Εμμανουηλίδη λέγεται «Λόγια της πόλης», μεταδίδεται κάθε Σάββατο απόγευμα από τον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο Καβάλας.

 

Τον είχαμε ξεχάσει εντελώς τον ξενώνα αστέγων στη Νέα Καρβάλη. Κατασκευάστηκε και με χρήματα δωρεάς ιδιώτη, χρηματοδοτήθηκε από τα γνωστά ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά ως ξενώνας αστέγων δεν λειτούργησε ποτέ. Η πρόσφατη επίσκεψη στην Νέα Καρβάλη του αντιδημάρχου Λεωνίδα Παππά έκανε το θέμα λειτουργίας του πάλι επίκαιρο. Όμως είναι τόσο πολλές οι δυσκολίες που δεν βλέπουμε αποτέλεσμα. Υπό αυτές τις συνθήκες ένα πλήρως εξοπλισμένο κτίριο δεν χρησιμοποιείται. Εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια.

 

Αν δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ξενώνας, ας σκεφθούν κάτι άλλο. Επειδή κατασκευάστηκε για ξενώνας, δύσκολα μπορεί να μετατραπεί σε χώρο λειτουργίας συλλόγων ή χώρο εκδηλώσεων. Ας το παραχωρήσουν στη Δημωφέλεια να το μετατρέψει σε air BNB. Θα λέγαμε μεταξύ σοβαρού κι αστείου….

 

Θυμόμαστε τα λαμπρά και πανηγυρικά εγκαίνια του κτιρίου. Πολλά και μεγάλα λόγια. Πολλές και μεγάλες υποσχέσεις. Τιμές σε όσους έκαναν σημαντική δωρεά. Κι όταν … έσβησαν τα φώτα επήλθε το πλήρες σκοτάδι. Ένα σκοτάδι που συνεχίζεται για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Η χθεσινή και απογευματινή ανάρτηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου δείχνει πόσο αυτός επηρεάστηκε από τους καλούς του φίλους, αυτούς που συνάντησε στην πρόσφατη εκδήλωση του Επιμελητηρίου: «Πόσο ωραίο είναι να βραβεύεις δύο παιδικές σου φίλες στην εκδήλωση του φορέα όπου προεδρεύει παιδικός σου φίλος! Μεγαλώσαμε, καλές μου Τίνα Κιτσικοπουλου, Μανίνα Ζουμπουλάκη και Έλενα Δέμπα. Επίσης και αγαπητέ μου Πρόεδρε του Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μάρκο Δέμπα. Αλλά κρατάμε ακόμα».

 

Διαβάστε επίσης