• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το πρωί της Παρασκευής 9 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στη Δ. Βιβλιοθήκη εκδήλωση των ΚΑΠΗ, αφιερωμένη στη μέρα της γυναίκας. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από γυναίκες, μέλη των ΚΑΠΗ και μη. Εισαγωγικά έγιναν οι καθιερωμένες προσφωνήσεις, οι χαιρετισμοί κτλ. Όταν η ομιλήτρια πήρε το μικρόφωνο για την εισήγηση της, αντί άλλων λόγων παρουσίασε τον Μακάριο Λαζαρίδη! Ο οποίος παρίστατο στην εκδήλωση. Ελάχιστα νωρίτερα η ομιλήτρια φάνηκε να ζητά να αναφερθεί η παρουσία του κ. Λαζαρίδη από την υπεύθυνη των ΚΑΠΗ, λαμβάνοντας αρνητική απάντηση. Αφού λοιπόν τον Μακάριο Λαζαρίδη δεν τον παρουσίασαν όσοι έπρεπε, όταν έπρεπε, το έκανε η ομιλήτρια!
Ομιλήτρια ήταν η οικονομολόγος κ. Κατερίνα Χατζηδημητρίου, η οποία στο παρελθόν διετέλεσε μέλος της ΝΟΔΕ Καβάλας. Από εκεί φαίνεται προέρχονταν ο ζήλος της υπέρ του Μακάριου Λαζαρίδη. «Ανάμεσα μας είναι ο σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου της ΝΔ, κ. Μακάριος Λαζαρίδης και μας δίνει χαρά σε αυτήν την εκδήλωση» είπε, μπερδεύοντας τα προεκλογικά της ΝΔ Καβάλας με μια εντελώς άσχετη- ακομμάτιστη εκδήλωση! Έτσι έφερε σε δύσκολη θέση τις παρούσες στη συνάντηση κυρίες Φρατζεσκάκη- Δρακονάκη, που μάλλον δε φαντάζονταν ότι η μέρα της γυναίκας θα γίνονταν αφορμή αβάντας στον συμπαθή κατά τα άλλα Μακάριο.

Με τη βοήθεια της χθεσινής ηλιόλουστης κι ανοιξιάτικης Κυριακής, υλοποιήθηκε σε εξωτερικό τοίχο του γυμναστηρίου του 12ου δημοτικού σχολείου το γκράφιτι που βλέπετε. Γνωστοποιεί το όνομα του σχολείου, με τρόπο ιδιαίτερα όμορφο. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους είχαν την ιδέα και σε αυτούς που την έκαναν πράξη.
Την προηγούμενη εβδομάδα μαθητές άρχισαν να καθαρίζουν τους εξωτερικούς τοίχους (όπως επίσης τα τζάμια των παραθύρων) του γυμναστηρίου του 6ου Λυκείου. Μπράβο στα παιδιά που όπως φαίνεται έχουν κι άλλο καλό σκοπό για το σχολείο που τους φιλοξενεί.

==================================================================================

 

 

Αυθόρμητα, άμεσα και δικαιολογημένα ο μέσος έλληνας πολίτης ζητά την επιστροφή στην Ελλάδα των δύο στρατιωτικών που είναι κρατούμενοι στην Ανδριανούπολη. Δηλώνει αποφασισμένος να μην ταξιδέψει στην γειτονική Τουρκία έως ότου λυθεί η εκκρεμότητα. Φυσιολογικές αντιδράσεις από έναν λαό που ξέρει να αγαπά την πατρίδα του, υπό όρους λογικής και μέτρου.

 

Περιμένοντας την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, που όπως όλα δείχνουν έχει λόγους που καθυστερεί την απελευθέρωση των ελλήνων στρατιωτικών, σκεπτόμαστε την τουριστική περίοδο που πλησιάζει σε σχέση με τους Τούρκους σταθερούς μας επισκέπτες. Εμείς διακόπτουμε δικαιολογημένα τις εκδρομές μας στη γείτονα χώρα. Αυτοί;

 

Παράγοντες της αγοράς δε θέλουν να σκέπτονται το τι θα συμβεί αν η άλλη πλευρά πράξει κάτι ανάλογο. Χαίρονται που συνεχίζουν να βλέπουν Τούρκους τουρίστες να κυκλοφορούν στην Καβάλα, απόδειξη ότι ο κόσμος της Τουρκίας δεν επηρεάζεται και δεν αλλάζει τα σχέδια των μικρών και μεγάλων του διακοπών.

 

Πιθανόν να βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση. Όποιο κι αν είναι το τίμημα (αν υπάρχει τέτοιο), οφείλουμε να συνεχίσουμε το σκεπτικό μας. Τη στάση μας. Κάποιες φορές υπάρχουν ζητήματα στα οποία δεν χωρούν υποχωρήσεις ή συμβιβασμοί. Άλλωστε η μεγάλη πλειοψηφία των Τούρκων που μας επισκέπτονται, γνωρίζουν καλά τι σημαίνει Ερντογάν. Κατά βάθος κι αυτοί μαζί μας είναι.

 

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μανιάτης πήγε την Παρασκευή στην Ανδριανούπολη, έγραψε στα Νέα ενδιαφέρον κείμενο. Από το οποίο αντιγράφουμε: «Μετά το επεισόδιο με τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών στις Καστανιές από τον τουρκικό στρατό και τη συνεχιζόμενη κράτησή τους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης – φυλακές που δεν πλησιάζεις καν στα δύο χιλιόμετρα και όπου κρατούνται και αντιφρονούντες στο καθεστώς Ερντογάν -, κάτι άλλαξε. Τα ταξιδιωτικά γραφεία της Ορεστιάδας, για παράδειγμα, με μπροστάρη το Alpino Tours, έχουν αναβάλει τις ημερήσιες εκδρομές της Παρασκευής στην Αδριανούπολη και στο εδώ παζάρι. Φανταστείτε, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, τις ημέρες πριν από το περιστατικό της σύλληψης, περνούσαν πάνω από 500 άτομα την ημέρα από τις Καστανιές στην Αδριανούπολη, ενώ τις Παρασκευές ξεπερνούσαν τους 1.200! Μεγάλο μέρος περνούσε τα σύνορα με πούλμαν. Οι δύο λαοί έχουν τον δικό τους κώδικα επικοινωνίας πέραν των πολιτικών αντιπαραθέσεων. Τώρα όμως είναι η πρώτη Παρασκευή από το επεισόδιο της σύλληψης των Μητρετώδη και Κούκλατζη που κάτι μοιάζει να έχει μεταβληθεί. Οι κάτοικοι της Ορεστιάδας έχουν αποφασίσει ένα σιωπηλό μποϊκοτάζ, μέχρι – όπως λένε – να επιλυθεί το ζήτημα. Μάλιστα, ο Κούκλατζης ευαισθητοποιεί ακόμη περισσότερο την τοπική κοινωνία αφού είναι ντόπιος».

 

Το βράδυ της Πέμπτης ομάδα της Λαϊκής Ενότητας Καβάλας πήρε βούρτσες, κουβάδες κι αφίσες και βγήκε για αφισοκόλληση. Έβαλε σε κεντρικά σημεία τις αφίσες της για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ελλήνων.

 

Την Πέμπτη και την Παρασκευή η ίδια κομματική οργάνωση κατήγγειλε το περιστατικό του διαμερίσματος στην Ελευθερούπολη, επί του οποίου απάντησε -διαψεύδοντας το- ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Τυπικά ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και να έχει δίκιο. Ας πούμε ότι έχει δίκιο. Ουσιαστικά ένα διαμέρισμα που είναι πρώτη κατοικία, θα ξαναβγεί σε δημοπρασία. Για να το αγοράσει (είναι το πιθανότερο) η ίδια η Τράπεζα.

 

Κάποτε και ο ΣΥΡΙΖΑ ήξερε να παρακάμπτει τους πάντα ευνοϊκούς για το σύστημα τύπους, επικεντρώνονταν στην ουσία. Τώρα αυτό άλλαξε. Διαβάζοντας την ανακοίνωση του, διαβλέπουμε την ετοιμότητα του να αναφερθεί ακόμη και στην οικονομική αποτυχία των συγκεκριμένων επαγγελματιών προκειμένου να μας πείσει ότι η κρίση δε φταίει σε τίποτα. Η κακή επιχειρηματικότητα φταίει για όλα.

 

Με μία μόνο διαφορά. Οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες σε αυτήν την χώρα δεν είναι όλοι Novartis. Υπάρχει και ο κλάδος των μικρομεσαίων, η πλειοψηφία των οποίων είναι έντιμοι άνθρωποι. Άνθρωποι που ποτέ δε φαντάζονταν ότι λόγω της κρίσης θα έμπαινε σε κίνδυνο πλειστηριασμού ακόμη κι ένα μικρό διαμέρισμα σε πολυκατοικία της Ελευθερούπολης.

 

Περιζήτητο το αρχείο της εφημερίδας «Ταχυδρόμος». Μιας εφημερίδας που κυρίως λόγω της κρίσης διέκοψε την έκδοση της προ έτους. Αρχικά ο Δήμος Θάσου αγόρασε τόμους της εφημερίδας (αρχείο) από το 1945 έως το 2015. Πλήρωσε 15. 000 ευρώ. Τώρα ο Δήμος Καβάλας θέλει να αγοράσει για τις ανάγκες της Δ. Βιβλιοθήκης τόμους (αρχείο) προ του 1945. Θα πληρώσει 4.520 ευρώ. Αρκεί φυσικά το υλικό να χρησιμοποιηθεί.

 

Τα «ανοιχτά» θέματα της ΔΕΥΑΚ φαίνεται να έχουν θετική εξέλιξη, υλοποιείται στην πράξη αυτό που ευχήθηκαν και ζήτησαν όλοι. Ένα νέο ξεκίνημα. Εκτός από δύο: Η μηνυτήρια αναφορά του σωματείου, η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Α. Άμμου τα δύο προηγούμενα έτη. Η μηνυτήρια αναφορά δεν μπήκε στο αρχείο. Τουλάχιστον όχι μέχρι τώρα. Με τον βιολογικό ήδη ασχολούνται δύο υπηρεσίες της Π.Ε. Καβάλας.

 

Συνέδριο φιλοσοφίας που μέχρι τώρα πραγματοποιούνταν στην Καβάλα κι ήταν πανελλήνιο, μετακομίζει. Το προσεχές Φθινόπωρο θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Αναμενόμενη απόφαση αφού στη Θεσσαλονίκη θα βρει περισσότερο κοινό σχετικό με το θέμα του.

 

Η είδηση της σύλληψης νεοναζιστών της οργάνωσης Combat 18 αναφέρει δράση των μελών και στην Καβάλα. Κάτι τέτοιο ευτυχώς δεν επιβεβαιώνεται. Εδώ έχουμε άλλα, όχι Combat 18. Ούτε θέλουμε να αποκτήσουμε. Τα δε άλλα που έχουμε, «σώπασαν» από την εξιχνίαση της υπόθεσης του βανδαλισμού του μνημείου των Εβραίων και μετά. Η επιτυχία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας (Ιούλιος 2017) μας γλύτωσε από πολλά χειρότερα.

 

Οι επικείμενες αλλαγές του Καλλικράτη αναφέρονται και στην κατάργηση των χωρικών αντιπεριφερειαρχών. Αν αυτές εγκριθούν, τότε οι σημερινοί χωρικοί αντιπεριφερειάρχες θα βγουν στο κυνήγι του σταυρού προτίμησης! Μήπως αυτός είναι ο λόγος που ήταν στην πόλη μας προχθές (για την εκδήλωση αφιερωμένη στις γυναίκες) ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Πέτροβιτς;

 

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας μέρας της γυναίκας η διαιτολόγος Δέσποινα Μαυρίδου (μέλος του δ.σ. του ΔΗΠΕΘΕ- εκπρόσωπος της παράταξης Τόπος της Ζωής μας) έγραψε μεταξύ των άλλων: «Στην Καβάλα σήμερα μας λείπουν πολλά όσον αφορά τις σύγχρονες ανάγκες μας, πράγμα που αναγκάζει πολλές από εμάς να φύγουμε ξανά. Χρειάζεται οπωσδήποτε να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των γυναικών στη λήψη των τοπικών αποφάσεων, στο σχεδιασμό στοχευμένων πολιτικών, ειδικών δράσεων και ειδικών υπηρεσιών, ώστε να ζούμε σε ένα περιβάλλον που θα μας κρατήσει και θα μας δώσει τις ευκαιρίες που ζητάμε».

 

Θα συμπληρώσουμε μόνο τα εξής: Η Καβάλα έχει γυναίκα δήμαρχο ενώ όλες σχεδόν οι γυναίκες δημοτικοί σύμβουλοι με την παράταξη της πλειοψηφίας, είναι όλες σε συγκεκριμένες θέσεις και πόστα. Αντιδήμαρχοι, πρόεδροι, υπεύθυνοι τομέων κτλ. Άρα η ενθάρρυνση των γυναικών στη λήψη των τοπικών αποφάσεων μάλλον δεν αφορά τα σημερινά δεδομένα στο Δήμο. Κενά υπάρχουν αλλά είναι αλλού.

 

Διαβάστε επίσης