• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τρεις ηλικιωμένες γυναίκες, που και οι τρεις περπατούσαν με τα μπαστουνάκια τους, απομακρύνονται από εκκλησία της πόλης αμέσως μόλις τελειώσει η θεία λειτουργία κάποιας προηγούμενης Κυριακής. Για να βρουν το δρόμο τους δυσκολεύτηκαν. Έπρεπε να ξεπεράσουν το εμπόδιο πολλών επαιτών, οι οποίοι ζητούσαν επίμονα χρήματα. Στόχευσαν στις κυρίες, τις «πολιόρκησαν» μπας και πετύχουν όσα είχαν στο μυαλό τους. Οι συνηθισμένες αυτές καταστάσεις (σε όλες τις εκκλησίες της Καβάλας) αποκτούν ενδιαφέρον όταν διαπιστώνεται μια μη αναμενόμενη τροπή της υπόθεσης. Αυτό συμβαίνει όταν τελικά κάποια από τις υπό πίεση γυναίκες μετανιώνει. Επιστρέφει στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας, δίνει λίγα χρήματα στους ενοχλητικούς. Με αυτόν τον τρόπο η προσπάθεια τους δικαιώνεται, η παρουσία επαιτών έξω από τις εκκλησίες εδραιώνεται. Γιατί κατά βάθος οι ηλικιωμένοι (ειδικά οι γυναίκες) τον σκέπτονται τον άλλον, όποιος κι αν είναι. Όσο φορτικά κι αν συμπεριφέρεται.

 


 

Από το προχθεσινό δελτίο τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πληροφορούμαστε τα νεότερα στη διαδικασία άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης των μεγάλων λιμανιών της περιφέρειας. 10 στον αριθμό, ανάμεσα τους και αυτά της αρμοδιότητας του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας. Μια προσεκτική ανάγνωση του κειμένου επιβεβαιώνει πλήρως το ενδεχόμενο ο ΟΛΚ να ιδιωτικοποιηθεί με τον παλαιό και κλασικό τρόπο. Ολόκληρος και χωρίς εξαιρέσεις!

 

Η εξέλιξη θα είναι αρνητική για τα συμφέροντα της πόλης αφού ένας μεγάλος επιχειρηματίας – ιδιώτης (κατά πάσα πιθανότητα ξένος) θα τα πάρει όλα. Αν συμβεί αυτό τα δεδομένα θα αλλάξουν σε εντυπωσιακά μεγάλο βαθμό. Εις βάρος των Καβαλιωτών.

 

Επειδή οι σχετικές προειδοποιήσεις υπάρχουν και δεν είναι λίγες ή ασήμαντες. Επειδή η πλήρης ιδιωτικοποίηση βλάπτει τα συμφέροντα πολλών μικρομεσαίων (που έχουν σταθερή συνεργασία με τον ΟΛΚ), κάτι πρέπει να γίνει. Κάποιος πρέπει να αντιδράσει. Κάποιος πρέπει να στείλει μήνυμα στον Υπουργό Πλακιωτάκη. Τη δύσκολη αλλά επιβεβλημένη αυτή δουλειά οφείλουν να αναλάβουν πρώτοι οι 3 κυβερνητικοί βουλευτές. Ρόλο σημαντικό έχουν να παίξουν οι τοπικοί φορείς. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα.

 

Αντιλαμβανόμαστε ότι η ιδιωτικοποίηση είναι της μόδας, της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Δεν την αποφεύγουμε. Άλλο πράγμα όμως οι υπό- παραχωρήσεις μόνο στο νέο λιμάνι κι άλλο πράγμα να πουληθούν τα πάντα. Σε όλα τα λιμάνια της αρμοδιότητας του Οργανισμού. Ελπίδα μας μπορεί να είναι επίσης το ότι δύσκολα θα βρεθεί ιδιώτης να τα ζητήσει, να πληρώσει και να τα πάρει όλα. Απ’ την άλλη, με αυτήν την τουριστική προοπτική της Καβάλας κι αυτά τα έσοδα του ΟΛΚ κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι είναι αυτό που τελικά μας έρχεται…

 

Η μεταφορά των επίπλων (όλων των επίπλων) εντός του κτιρίου της Μεγάλης Λέσχης σημαίνει ότι πλησιάζει η ώρα λειτουργίας και εγκαινίων. Κανονικά, όταν με το καλό ετοιμαστεί η συγκεκριμένη εκδήλωση, την κορδέλα στην ανακαινισμένη Μεγάλη Λέσχη πρέπει να κόψουν τρεις «κυρίες». Η κυρία Γραφειοκρατία, η κυρία Καθυστέρηση. Ανάμεσα τους οφείλει να σταθεί πρώτη και καλύτερη (κρατώντας το ψαλίδι) η κ. Παράταση (στην προθεσμία περαίωσης των έργων).

 

Όσο για την μαρμάρινη πλάνα, αν τέτοια υπάρξει, θα πρέπει να γράφει με μεγάλα γράμματα: «Η ανακαίνιση της Μεγάλης Λέσχης είναι έργο του Δήμου Καβάλας που ολοκληρώθηκε μετά από 8 χρόνια κι αφού μεσολάβησαν αποφάσεις 3 δημοτικών συμβουλίων για τουλάχιστον 15 παρατάσεις επί της αρχικά προβλεπόμενης (από τη μελέτη) ημερομηνίας περαίωσης του».

 

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συνεχίσει την «αντιπολίτευση» του προς τη διοίκηση ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος. Αυτήν την διαφορετική «αντιπολίτευση», η οποία ώρες ώρες δημιουργεί την εντύπωση ότι ο άνθρωπος βγάζει κυρίως τα απωθημένα του. Ξεσπά. Ταυτόχρονα προκαλεί τις απαραίτητες εντυπώσεις, που αμέσως θα αναλυθούν και θα αναπαραχθούν από τη γνωστή ολιγομελή ομήγυρη.

 

Τα αισθήματα του κ. Παπαδόπουλου προς τον κ. Μουριάδη είναι γνωστά. Είναι ίδια με αυτά που είχε και προς την προηγούμενη δήμαρχο. Είναι αισθήματα που τα είχε και θα τα έχει προς τον οποιοδήποτε του στερεί τον γνωστό επιδιωκόμενο στόχο. Μόνο που αυτή δεν είναι αντιπολίτευση χρήσιμη και για τον ίδιο και για την Καβάλα.

 

Εξ αυτού του λόγου πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της ίδιας παράταξης προκύπτει εμπράκτως ότι δεν την ασπάζονται. Κρατούν σαφείς αποστάσεις αφού η αφετηρία τους είναι διαφορετική. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πικρίες, απογοητεύσεις. Δεν είναι θυμωμένοι με τον εκάστοτε νικητή των εκλογών.

 

Η προαναφερθείσα κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη (με πιο συχνές εντάσεις) δεδομένου του ότι και ο Θόδωρος Μουριάδης είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν πολυσυμπαθεί τον κ. Παπαδόπουλο. Οι κακές μεταξύ τους σχέσεις, έστω κι αν αυτό ισχύει για διαφορετικούς λόγους, μας υπόσχονται μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέχεια.

 

Ο γνωστός επικοινωνιολόγος κ. Λούλης έγραψε ένα ολόκληρο βιβλίο, κυκλοφορεί αυτές τις μέρες, για το συναίσθημα. Γράφει ότι πολλές φορές στην εποχή μας αντικαθιστά την πολιτική. Άρα και την όποια ιδεολογία. Τελικά όπως αυτός που κερδίζει πρέπει να διαχειριστεί σωστά την επιτυχία του, έτσι κι αυτός που χάνει οφείλει να κάνει το ίδιο με την αποτυχία του.

 

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το γραφείο των συνταξιούχων στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου. Τα πιο πρόσφατα νέα μας οδηγούν στα εξής συμπεράσματα: Οι συνταξιούχοι και τα σωματεία τους δεν θα αποχωρίσουν από το κτίριο. Η λύση του 3ου ορόφου υπάρχει αλλά μοιάζει προτιμότερη για τα σεμινάρια. Ο χώρος που χρησιμοποιούσε η πρώην Εργατική Εστία (ισόγειος στα ανατολικά του κτιρίου) είναι μια ακόμη επιλογή.

 

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα για τους πρόσφυγες στο «Ασημακοπούλου» μας λένε ότι τελευταία όχι μόνο δεν υπήρξαν νέες αφίξεις αλλά συνέβη το αντίθετο. Οικογένειες από τις πιο παλιές, κατάφεραν να βρουν τρόπο επανασύνδεσης με συγγενείς τους που βρίσκονται στην κεντρική και δυτική Ευρώπη. Αυτές έφυγαν από το πρώην στρατόπεδο κι έτσι ο αριθμός των προσφύγων του «Ασημακοπούλου» μπορεί και να μειώθηκε. Λίγο. Οριστικά ή προσωρινά είναι μια άλλη ιστορία.

 

Οι επαγγελματίες καταστηματάρχες της αγοράς είναι χαρούμενοι αφού η Black Friday τους βοήθησε. Λένε ότι υπήρξε μεγαλύτερη κίνηση κι από την Λευκή Νύχτα του Μάη. Λογικό. Οι εκπτώσεις προχθές ήταν υψηλότερες από τις εκπτώσεις στη Λευκή Νύχτα. Αποδεικνύεται ότι οι καταναλωτές χαίρονται με τις εκδηλώσεις, προτιμούν τις πραγματικές και μεγάλες εκπτώσεις. Από τις οποίες ωφελούνται.  Ας το έχουν υπόψη τους αυτό οι έμποροι κι ας κινηθούν ανάλογα στην επόμενη Λευκή Νύχτα.

 

Όπως παρατηρεί συμπολίτης, η ελληνική σημαία έξω από τα 18ο και 21ο νηπιαγωγεία στη Νεάπολη (ΔΕΠΟΣ) είναι κουρέλι. Δίκαια ζητά οι εκπαιδευτικοί να λάβουν πρωτοβουλία για την αντικατάσταση της.

 

Είδηση από τη σελίδα του Δήμου Καβάλας στο Facebook: «Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, επιθεώρησε το Σάββατο 30 Νοέμβριου 2019 τον καθαρισμό των ρεμάτων στον Προφήτη Ηλία και την Αγία Παρασκευή, ενώ ενημερώθηκε και για την πρόοδο αποκατάστασης του τοιχίου αντιστήριξης που κατέρρευσε στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης, πλησίον της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας».

 

Εκπρόσωποι της ΝΔ Καβάλας και του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας ήταν το Σαββατοκύριακο στη Αθήνα για κομματικούς λόγους. Συνέδριο και συνεδρίαση επιτροπής. Οι σχετικές φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο (ειδικά των Νεοδημοκρατών) «προδίδουν» αυτή τους την δραστηριότητα.

 

Υπάρχουν καταγγελίες στην Καβάλα για καταστήματα στα οποία δεν τηρείται ο αντικαπνιστικός νόμος; Φυσικά και υπάρχουν κι είναι αρκετές. Οι Καβαλιώτες προκύπτει ότι επιλέγουν να τις διατυπώνουν στο 100 και όχι στον τετραψήφιο αριθμό που ασχολείται με το θέμα. Ίσως γιατί θεωρούν ότι τηλεφωνώντας στο 100 η καταγγελία τους θα ελεγχθεί άμεσα.

 

Επιτυχία για το Δήμαρχο Παγγαίου κ. Φίλιππο Αναστασιάδη:  Μέλος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) εκλέχθηκε ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης, τοποθετώντας το Δήμο Παγγαίου στο επίκεντρο των γεγονότων, εκεί που χτυπά η καρδιά της Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Αναστασιάδης συγκέντρωσε 102 ψήφους και εκλέγεται μεταξύ των 19 μελών της παράταξης «Σύγχρονοι Ισχυρή Δήμοι».

Διαβάστε επίσης