μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος επισκέπτεται αρκετά συχνά την Καβάλα. Δική του απόφαση είναι να μην δίνει και μεγάλη δημοσιότητα σε αυτές τις επισκέψεις και δραστηριότητες του. Ως που αυτό άλλαξε. Χθες ενημερώθηκαν τα τοπικά μέσα να παρακολουθήσουν τη συνάντηση με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και τον πρόεδρο του σωματείου «Διάζωμα». Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Μέτιος φαίνεται να αποφάσισε να κάνει περισσότερο αισθητή την παρουσία του στην Καβάλα. Γιατί αμέσως μετά οι δημοσιογράφοι τον ακολούθησαν σε ραντεβού του με τον Μητροπολίτη Στέφανο.

 


 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Τάνια Ελευθεριάδου, στηριγμένη σε δημοσίευμα της Αυγής, έθεσε χθες το απόγευμα με ανακοίνωση της το μείζον θέμα του ΟΛΚ. Το μέλλον που μπορεί να έχει οργανισμός. Η παρέμβαση της έγινε στο γνωστό κλίμα άσκησης αντιπολίτευσης προς την Κυβέρνηση.

 

Ίσως χρειάζεται κι αυτό αλλά περισσότερο απ’ όλα χρειάζεται το ενδιαφέρον των κυβερνητικών βουλευτών. Σε συνέχεια όσων ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο, υπήρξαν χθες πολλά δημοσιεύματα. Κι αναφορές σε αθηναϊκές εφημερίδες κι ιστοσελίδες. Αυτές είναι περισσότερο εκτιμήσεις ή προβλέψεις. Σημασία έχει ο υπαρκτός κίνδυνος. Το καλύτερο κομμάτι της Καβάλας (το κεντρικό της λιμάνι) είναι αρκετά πιθανό να «περάσει» στα χέρια ιδιώτη.

 

Αθωώθηκαν χθες στην Κομοτηνή όσοι ήταν κατηγορούμενοι για προσλήψεις ειδικού προσωπικού. Αιρετοί σε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις του Νομού Καβάλας. Η σε βάρος τους κατηγορία προέκυψε μετά από ανώνυμη επιστολή και καταγγελία.

 

Η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε χωρίς την παρουσία κοινού. Μόνο ένας πολίτης έκατσε στις γνωστές θέσεις, παρακολουθώντας (όσο άντεξε) τη συζήτηση. Υπάρχουν συνεδριάσεις που ο χώρος των πολιτών δεν αρκεί. Υπάρχουν συνεδριάσεις που ισχύει το αντίθετο.

 

Με το νέο έτος προγραμματίζονται να γίνουν τα εγκαίνια του έργου της Μεγάλης Λέσχης. Με την προϋπόθεση ότι αυτό θα έχει τελειώσει ως τότε. Τα μερεμέτια που απέμειναν αφορούν μόνο το ισόγειο του ιστορικού κτιρίου. Εκεί ο μεγάλος χώρος θα φιλοξενήσει τις δραστηριότητες του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας κι ο μικρότερος θα μετατραπεί σε χώρο τέλεσης πολιτικών γάμων. Οι οποίοι στις αρχές του 2020 θα πάψουν να γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Καλά νέα για το ταμείο του Δήμου Καβάλας και τις δύο Σχολικές του Επιτροπές. Το κράτος επιχορήγησε τις επιτροπές με συνολικό ποσό 214.000 ευρώ. Η είδηση έγινε γνωστή στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής. Για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Καβάλας αναφέρθηκε – στην ίδια συνεδρίαση- σημερινό αποθεματικό μόνο 30.000 ευρώ αλλά και αισιοδοξία ότι σύντομα το ποσό θα αυξηθεί.

 

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες το τοιχίο στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης θα είναι έτοιμο ως το τέλος του μήνα. Μόλις οι εργασίες ολοκληρωθούν, αμέσως θα ανοίξει ο δρόμος για να επανέλθει στην κίνηση πριν προκύψει το πρόβλημα.

 

Σήμερα το πρωί θα είναι στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης η νέα πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της ΑΜΘ. Η πρώτη της επίσκεψη θα είναι ενημερωτική. Ουσιαστικά έχει αναλάβει καθήκοντα μιας και η εποχή του κ. Σωτήρη Σωτηριάδη τέλειωσε την περασμένη Παρασκευή.

 

Εν τω μεταξύ έγινε πολύς λόγος για την θητεία της κ. Μαρίνας Φιλιππίδου. Σε ηλεκτρονική της ανάρτηση απάντησε σε σχόλια, με το ακόλουθο κείμενο: «Όταν ανέλαβα τη θέση της Προέδρου του ΚΚΠ ΠΑΜΘ τον Οκτώβριο του 2013 (όχι το 2014) με τη συγχώνευση 5 Παραρτημάτων σε όλη τη Περιφέρεια μας, γνώριζα ότι η θέση αυτή ήταν άμισθη και την αποδέχτηκα. Η αμοιβή αποφασίστηκε πολύ αργότερα από το Υπουργείο και άρχισε να καταβάλλεται μόλις τον Ιανουάριο του 2015 (για 15 μήνες ήμουν άμισθη εν γνώσει μου ) και τον Ιούνιο του 2015 (για τους υπόλοιπους 5 μήνες έλαβα αμοιβή) αντικαταστάθηκα από τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις 16 μήνες πριν λήξει η θητεία μου χωρίς αιτιολογία (έληγε Οκτώβριο 2016). Για το λόγο αυτό κατέθεσα αγωγή ως είχα δικαίωμα (εργασιακό και νόμιμο δικαίωμα) για την αποζημίωσή μου από την παράνομη κατ’ εμέ αντικατάστασή μου (ακόμη και η Θάνου έκανε!). Από την αγωγή αυτή βέβαια ήδη έχω παραιτηθεί. Όσον αφορά για τον κύριο Σωτηριάδη, εκείνος ήταν πρόεδρος και για το υπόλοιπο της “δικής μου” θητείας (16 μήνες) και για άλλους 36 μήνες (η θητεία του), η οποία έληξε ήδη τον Οκτώβριο του 2019 και μάλιστα ο ίδιος παραιτήθηκε λίγους μήνες πριν. Επομένως δεν τον αντικατέστησε η ΝΔ, με το παραπάνω τον κράτησε και λίγο περισσότερο και καλά έκανε για τις ανάγκες του φορέα. Ανόμοιες καταστάσεις…όσο για την αναξιοκρατία…παντοτινή.

 

Μέχρι χθες την αντίθεση του στην επιλογή της κ. Τζαμαζλή (νέα πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας) είχε κάνει γνωστή μόνο ο Μανώλης Φρατζεσκάκης. Γεγονός ότι τυχαίο. Ο κ. Φρατζεσκάκης, προτείνει συνεργασία μεταξύ των τριών βουλευτών Καβάλας, φέρεται να προετοιμάζει την υποψηφιότητα του για τη θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ Καβάλας. Οι εκλογές θα γίνουν ως την Άνοιξη. Ο Μπάμπης Δράκος δεν έχει δικαίωμα να είναι εκ νέου υποψήφιος για τη θέση.

 

Θα πραγματοποιηθεί σήμερα η συνάντηση του Δημάρχου με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης; Αν γίνει, ευχόμαστε να μείνει μακριά από χυδαίες συμπεριφορές. Μια τέτοια είχε διαπιστωθεί στην έναρξη της προηγούμενης. Από έναν … ασυγκράτητο. Ο οποίος εκείνο το διάστημα είχε το μυαλό του στο Καστελόριζο!

 

Απολογιστική συνέντευξη τύπου θα δώσει αύριο στο Νοσοκομείο ο απερχόμενος διοικητής Τάσος Καρασαββόγλου. Ο ίδιος έδωσε τον τίτλο της συνέντευξης που θα παραχωρήσει: « Το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας από τον Ιούλιο του 2016 έως τον Δεκέμβρη του 2019. Ένας απολογισμός».

 

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής συζητήθηκε αναμόρφωση προϋπολογισμού του Δήμου Καβάλας, στην προβλέπεται και η αγορά μπάνερ. «Θα μπουν μπάνερ; Δεν είπατε ότι απαγορεύτηκαν;» ρώτησε τον Θ. Μουριάδη ο Κώστας Κουνάκος. «Δεν είναι για τους δρόμους της πόλης» απάντησε ο Δήμαρχος.

 

Εμμέσως πλην σαφώς καταλαβαίνουμε ότι φέτος θα είναι λιγότερες (και μικρότερου κόστους) και οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Παγγαίου. Που πάντως περιλαμβάνουν το «Χριστουγεννιάτικο όνειρο». Ως εκ τούτου τις πιο εντυπωσιακές και ακριβές εκδηλώσεις (λόγω των συναυλιών) θα κάνει φέτος ο Δήμος Νέστου.

 

Φημολογείται κινητικότητα κι επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την πρώην Εμπορική τράπεζα (κάτω μέρος της πλατείας). Δεν έχει ξεκαθαρίσει αν αυτό αφορά την Alpha τράπεζα (που θέλει να νοικιάσει το ακίνητο) ή επιχειρηματίες που θέλουν να το νοικιάσουν. Το πρώτο είναι το πιο πιθανό σενάριο.

 

Σε συνοικία της πόλης διαπιστώνεται η ύπαρξη ενός πραγματικά ετοιμόρροπου παλαιού σπιτιού. Στην πρόσφατη κακοκαιρία άλλωστε το σπίτι δεν άντεξε. Τμήμα του κατέρρευσε. Δίπλα σε ότι απέμεινε, έτοιμο να καταρρεύσει κι αυτό, υπάρχουν συνεχώς παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Κατοίκων της περιοχής. Οι οποίοι αποφασίζουν να ρισκάρουν αφού αλλού χώρος να παρκάρουν δεν υπάρχει!

 

Για τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας έχει μεγάλη σημασία το έργο του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου στην αγορά του Αγίου Νικολάου. Χθες το μεσημέρι εκπρόσωποι της διοίκησης του συζήτησαν με τον κ. Μουριάδη τα επόμενα βήματα της πρωτοβουλίας. Τα οποία φαίνεται ότι θα γίνουν το 2020. Θα είναι, φέρεται να τους είπε ο Δήμαρχος, γρήγορα και ουσιαστικά.

 

Αντιγράφουμε από την εφημερίδα Χρόνος της Κομοτηνής: «Στην κατασκευή πλευρικών διοδίων και στον κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής  Κομοτηνής προχωρά η Εγνατία Οδός και μάλιστα ταχύτατα, καθώς από αύριο ξεκινούν σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της αστυνομικής διεύθυνσης Ροδόπης». Αυτό που δεν γνωρίζουν στην Κομοτηνή είναι ότι τα πλευρικά διόδια η Εγνατία Οδός ΑΕ τα ανακοινώνει αλλά τα κατασκευάζει με ρυθμούς χελώνας!

 


 

Χωρίς φωτισμό το «Ανθή Καραγιάννη»

 

Λάβαμε από συμπολίτη την ακόλουθη επιστολή, την οποία πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας: « Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι το γήπεδο «Ανθή Καραγιάννη» είναι χωρίς φωτισμό. Συγκεκριμένα τις ώρες που δραστηριοποιούνται οι σύλλογοι του στίβου, όπου συμμετέχουν δεκάδες παιδιά, δεν έχουν φροντίσει οι υπεύθυνοι να υπάρχει επαρκής φωτισμός για αυτά. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι πρώτοι τραυματισμοί».

 

Δύο εορταστικές εκδηλώσεις του Δημοτικού Ωδείου

 

Δύο θα είναι οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας: 1) Ρεσιτάλ Κιθάρας του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας Φώτη Κουτσοθόδωρου.Το πρόγραμμα της συναυλίας θα ανακοινωθεί προσεχώς. Τόπος :Παλιά Μουσική (Χαλίλ Μπέη). Ημερομηνία: 15/12. 2) Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με θέμα τη γιορτή τών Χριστουγέννων και με τη συμμετοχή των μουσικών συνόλων και χορωδιών του ωδείου. Τόπος : Κινηματοθέατρο Oscar Ημερομηνία: 22/12.

Διαβάστε επίσης