• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Με ικανοποιητική προσέλευση δασκάλων και νηπιαγωγών πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Όσκαρ η τακτική γενική συνέλευση των μελών του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Καβάλας. Εξ αυτού του λόγου δεν λειτούργησαν χθες δημοτικά και νηπιαγωγεία σε όλο το Νομό. Στη διάρκεια της συνέλευσης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από πρόεδρος του συλλόγου ο κ. Απόστολος Μουμτζάκης. Παραιτείται λόγω της ενασχόλησης του με την τοπική αυτοδιοίκηση, από τη θέση του Αντιδημάρχου Καβάλας. Νωρίτερα είχαν συζητηθεί θέματα όπως η αξιολόγηση, το ασφαλιστικό, η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και όχι αναπληρωτών. Για τα ζητήματα της Καβάλας, ο σύλλογος συνεχίζει να ζητά άνετα και πιο μεγάλα νηπιαγωγεία. Σύμφωνα με πληροφορίες το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις για δύο χώρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν για αυτόν τον σκοπό. Με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης αυξήθηκαν νήπια και προνήπια κι έτσι οι χώροι των υφιστάμενων νηπιαγωγείων δεν επαρκούν.  (Η συνέλευση του συλλόγου έγινε στην αίθουσα του Όσκαρ αφού ο συνήθης τόπος του Αμφιθεάτρου ήταν «πιασμένος» από άλλο σύλλογο και εκδήλωση του).

 


 

Γράφαμε μόλις χθες: «Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας οφείλει να σπεύσει στο διάλογο με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης για να προλάβει τα χειρότερα». Χθες το μεσημέρι λοιπόν υπήρξαν τα χειρότερα. Επιβεβαιώθηκε το πρόβλημα στον προϋπολογισμό του 2020, το οποίο οφείλεται στην απόφαση που έλαβε πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο για τα δημοτικά τέλη.

 

Κατά τη διοίκηση το θέμα θα ξεκαθαρίσει στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να γίνει συζήτηση και συνάντηση του Δημάρχου με τους επικεφαλής. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα εξηγηθεί τι ακριβώς ζήτημα ανέκυψε, θα βρεθεί η καλύτερη λύση. Καλύτερη όχι για τη διοίκηση και την αντιπολίτευση. Η καλύτερη για τους πολίτες λύση.

 

Σπασμωδικές κινήσεις δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, σπεύδουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Κι ενώ ο Γιάννη Μούτλιας επιμένει στις γνωστές απόψεις του, άλλοι τα γυρίζουν. Επικεντρώνονται στα διαδικαστικά κι έτσι επιρρίπτουν ευθύνες μόνο στη διοίκηση του Δήμου. Αναφερόμαστε στο γνωστό θέμα της μη πρότασης σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

 

Διαδικαστικά ζητήματα σαφώς και υπήρξαν αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά. Σε αυτές τις περιπτώσεις την απειρία και τα λάθη ενός νέου Δημάρχου τα διορθώνει η εμπειρία και η ανάγκη να παραχθεί έργο. Εκείνη δυστυχώς την κρίσιμη ώρα που έπρεπε να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της πρότασης, κάποιοι έκαναν και αστειάκια! Αστειεύονταν με διάφορες ατάκες και υπερβολές. Κάπως έτσι έγινε ότι έγινε. Η ευκαιρία χάθηκε και δυστυχώς δεν μπορεί να γυρίσει πίσω.

 

Ας δούμε τώρα το θέμα των δημοτικών τελών σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2020. Η διοίκηση αποδέχθηκε την ήττα της (στη ψηφοφορία της Δευτέρας) αλλά η αρμόδια υπηρεσία όχι. Επανήλθε δριμύτερη και να το αποτέλεσμα. Αν τον Μουριάδη μπορούν να τον νικήσουν λόγω Κλεισθένη, δύσκολα μπορούν να τα καταφέρουν με την υπηρεσία.

 

«Μα καλά, γιατί δεν μας τα είπες αυτά εκείνη την ώρα που ψηφίζαμε τα δημοτικά τέλη» απευθύνθηκαν στον διευθυντή Γιάννη Χατζηκωνσταντίνου. «Σας τα είπα αλλά εσείς δεν τα ακούσατε» ήταν σε γενικές γραμμές η απάντηση του. Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου που δημιούργησε το θέμα (έστειλε επιστολή στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων) επιμένει ότι για όλα είχε προειδοποιήσει.

 

Μία ακόμη ανάρτηση για την πρόταση που δεν υποβλήθηκε στο πρόγραμμα για τη συνοικία της Παναγίας. Το κείμενο που ακολουθεί είναι του γιατρού και πρώην δημοτικού συμβούλου κ. Νίκου Κιοσέ: «Αρνήθηκαν την προοπτική ένταξης του δήμου σε πρόγραμμα ύψους 4.000.000€! Ο λόγος είναι τα μούτρα! Αφενός μεν κάνουν μουτράκια στον δήμαρχο που δεν τους παίζει – κακώς δεν τους παίζει – αφετέρου δε, δεν τους αρέσουν τα μούτρα των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα! Στερήθηκε ο Δήμος Καβάλας εκατομμύρια ευρώ, λόγω μούτρων! Λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμένα!».

 

Στην ίδια συζήτηση λαμβάνουν μέρος ηλεκτρονικά και οι απλοί πολίτες. Ένας από αυτούς γράφει: «Μ αυτά που έγιναν τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο Δημαρχείο Καβάλας γελάει ο κόσμος! Ψηφίστηκε λέει αύξηση των δημοτικών τελών σε πρόταση της αντιπολίτευσης που πέρασε γιατί έχει παραπάνω δημοτικούς συμβούλους από τον Μουριάδη (βλέπε Τσανάκα). Η οποία πριν 4 μήνες που ήταν στην δημαρχεία ούτε της περνούσε από το μυαλό τέτοια αύξηση (ποιος ξέρει πόσο φέσωσαν το Δήμο). Δηλαδή ο κόσμος ψήφισε Μουριάδη και αποφασίζει η Τσανάκα. Έτσι πέρασε η πρόταση Τσανάκα έναντι της πρότασης Μουριάδη. Που κι αυτός ζητούσε παραπάνω αύξηση δημοτικών τελών(47%). Μάλλον δεν έχουν ακούσει και οι δύο ότι ο κόσμος υποφέρει. Και μετά το κερασάκι. Ήρθε πρόταση από τον Δήμαρχο για πρόγραμμα αναβάθμισης της Παναγίας -επιδοτούμενο απο την Ε.Ε- και η αντιπολίτευση το απέρριψε. Ρε αυτήν την Καβαλίτσα θα την σκεφτείτε ποτέ; Δεν μπορείτε να συνεργαστείτε για το καλό της πόλης; Ζήτω η Ονειρούπολη! Ζήτω ο Μύλος των Ξωτικών. 100 χρόνια πίσω μας έχετε».

 

Ένα ακόμη παράδειγμα συνεργασίας. Στη Νέα Καρβάλη. Οι εκλεγμένοι στο τοπικό συμβούλιο (προερχόμενοι από διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις) δούλεψαν μαζί και εθελοντικά. Στόλισαν το χωριό, ετοιμάζουν την πρώτη εκδήλωση της εορταστικής περιόδου. Μπράβο τους.

 

Η συνέντευξη τύπου στο δημαρχείο χθες ήταν μια ευκαιρία να ερωτηθεί ο Δήμαρχος για τις φημολογούμενες παραιτήσεις στη Δημωφέλεια. Το ερώτημα διατυπώθηκε σωστά αλλά ο Δήμαρχος δεν απάντησε. Απέφυγε. Ακούμε ότι η παραίτηση ειδικά του κ. Σαρηγιαννίδη δεν αλλάζει. Νεότερα εντός των ημερών.

 

Θα δώσει συνέντευξη τύπου η διοίκηση του Δήμου για τα οικονομικά που βρήκε; Θα δώσει αλλά στο μεταξύ η συνέντευξη τύπου δεν προγραμματίζεται. Ο Λεωνίδας Παππάς την προαναγγέλλει συνεχώς. Ίσως γιατί είναι από αυτούς που την επιζητούν. Τα ίδια ισχύουν για πολλούς άλλους δημοτικούς συμβούλους της διοίκησης. Ωστόσο την τελική απόφαση θα την λάβει ο Δήμαρχος.

 

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Μπαίνει καθυστερημένα στην αίθουσα ο Κώστας Κουνάκος, τον υποδέχεται με θερμό τρόπο ο Δήμαρχος. Επακολουθεί χειραψία τους. «Κουράγιο» ακούγεται να λέει στον κ. Κουνάκο ο Θόδωρος Μουριάδης. Κι ο Κώστας Κουνάκος μένει άγαλμα! Αυτό το «κουράγιο» λίγοι το άκουσαν, κανείς δεν το κατάλαβε.

 

Σε βαριά ατμόσφαιρα έγινε το απόγευμα της Τρίτης η έκτακτη γενική συνέλευση των σχολικών τροχονόμων του Δήμου Καβάλας. Εντελώς συμπτωματικά ήταν στη διαδικασία και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ. Οι σχολικές καθαρίστριες ζητούν να μην απολυθεί συνάδελφος τους. Έκαναν ένσταση στην αρμόδια επιτροπή και περιμένουν. Έναν σχεδόν μήνα.

 

Το πλαίσιο εργασίας και επιλογής είναι τόσο θολό που άκρη δεν θα βγει. Σε αυτό το θολό τοπίο τα κατάφερναν άπαντες επί σειρά ετών. Τα έφερναν από εδώ, τα γύριζαν από εκεί κι έτσι στο τέλος όλοι έμεναν ευχαριστημένοι. Ως που ανέκυψε ζήτημα ανάμεσα σε δύο υποψήφιες σχολικές τροχονόμους. Τότε η επιτροπή αποφάσισε υπέρ της νέας κι ουσιαστικά απέλυσε την παλιά.

 

Μας κάνει εντύπωση η παθητική στάση τόσο της σχολικής επιτροπής (άρα και της διοίκησης του Δήμου) όσο και του διευθυντή του σχολείου αλλά και του συλλόγου γονέων- κηδεμόνων του ίδιου σχολείου. Ή έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους ή σιωπούν σκοπίμως. Κατά το σωματείο ισχύει το δεύτερο. Είναι όμως έτσι;

 

Μία ακόμη απόφαση στην Αθήνα για να υλοποιηθεί η δωρεά του ΑΟΚ στο ΕΚΑΒ Καβάλας. Χθες ο Υφυπουργός Υγείας κ. Β. Κοντοζαμάνης υπέγραψε απόφαση αποδοχής της δωρεάς του μικρού επιβατικού αυτοκινήτου. Η απόφαση αναφέρει ότι: «Το όχημα θα επιχειρεί ως όχημα άμεσης επέμβασης με την παρουσία ιατρού και διασώστη και με τον απαραίτητο εξοπλισμό, τον οποίο θα διαθέσει το ΕΚΑΒ, καλύπτοντας δυσπρόσιτες για τα ασθενοφόρα περιοχές».

 

Η διαδικασία ωστόσο δεν τελειώνει αφού σύμφωνα με την ίδια απόφαση: «…Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής στην οποία κοινοποιείται το παρόν με συνημμένα τα σχετικά έγγραφα, παρακαλείται να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες σχετικά με την έκδοση απόφασης για την κυκλοφορία του προαναφερομένου οχήματος».

 

Ανάρτηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου για τη χθεσινή του δραστηριότητα: «Από τη σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Σερβίας Aleksandar Vulin, στο πλαίσιο των εργασιών του Γ’ Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, στην Αθήνα.Συζητήσαμε θέματα για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα και την περιφερειακή συνεργασία στα Βαλκάνια καθώς και για τις προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

 

Διαβάστε επίσης