• 1 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Γέμισε –σχεδόν- από κόσμο το απόγευμα της Δευτέρας μια από τις μεγάλες αίθουσες του κινηματογράφου «Απόλλων». Η τοπική κοινωνία επιβεβαίωσε τις καλές της σχέσεις και με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ν. Καβάλας και με τη ΓΣΕΒΕΕ. Οι παρευρισκόμενοι στο γεγονός παρακολούθησαν δύο βίντεο, σχετικά με την ιστορία των φορέων. Στη διάρκεια των ομιλιών τονίστηκε η άριστη σχέση της ΓΣΕΒΕΕ με την Καβάλα, κάτι που έγινε με πρωτοβουλία του σημερινού της προέδρου Γιώργου Καββαθά. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η κ. Κατερίνα Κακιλή. Επακολούθησε δεξίωση στο καφέ μπαρ Hostel. Από πλευράς βουλευτών στο γεγονός ήταν η Τάνια Ελευθεριάδου. Είπε στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ότι ήρθε στην Καβάλα ειδικά για την εκδήλωση. Οι φωτογραφίες είναι του Παναγιώτη Ασημάκη.

 


 

Τώρα που ξεμπερδέψαμε (όπως ξεμπερδέψαμε) με την υπόθεση του προγράμματος για τη συνοικία της Παναγίας, ήρθε η ώρα του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Η νέα διοίκηση δεν έδωσε συνέντευξη τύπου αλλά τα υπονοούμενα της είναι συχνά. Άλλοτε συγκεκριμένα κι άλλοτε αόριστα.

 

Αφήνει να εννοηθεί ότι παρέλαβε έναν Δήμο που δεν είναι σε καθόλου καλή οικονομική κατάσταση. Συνέπεια του γεγονότος δικαιολογεί ως απαραίτητη αύξηση των δημοτικών τελών. Η οποία είναι μεγάλη, οριστική και τελεσίδικη (για το 2020). Η ίδια περί των οικονομικών συζήτηση συνεχίζεται. Αυτήν την φορά για τα οικονομικά της Δημωφέλειας.

 

Τη διοίκηση τη βοηθούν α) οι πρόσφατες σοβαρές καταγγελίες Μαυρίδη β)τα στοιχεία του Κώστα Κουνάκου. Κάπως έτσι φαίνεται να έρχονται πιο κοντά και οι Μουριάδης- Παπαδόπουλος. Ταυτόχρονα ο κ. Μουριάδης απομακρύνεται από την παράταξη της κ. Τσανάκα. Αυτά τα συμπεράσματα είναι τα αρχικά. Το θέμα έχει δρόμο μπροστά του.

 

Μια άλλη παράμετρος της συζήτησης για τη Δημωφέλεια αφορά το ποιος θα τη διοικήσει. Ο Λάζαρος Σαρηγιαννίδης παραιτήθηκε. Αποχώρησε. Ο Τάκης Αγγελίδης συζητά και το σκέπτεται. Με επιχορήγηση 400.000 ευρώ (από το Δήμο στη Δημωφέλεια) θα πρέπει να ξεχάσουμε όσα ξέραμε. Ειδικά στις εκδηλώσεις. Δυστυχώς το θέμα που ανακύπτει είναι μείζονος σημασίας. Το ερώτημα ένα και βασικό: Ποια είναι σήμερα η οικονομική κατάσταση της Δημωφέλεια;

 

Επί του θέματος πρέπει να γίνει αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση με στοιχεία. Κατάλληλος τόπος το Δημοτικό Συμβούλιο. Ακούμε ότι λόγω δαπανών εκδηλώσεων (και όχι λόγω επενδύσεων) και το αποθεματικό της μειώθηκε. Μαθαίνουμε ότι όλες σχεδόν οι δραστηριότητες της είναι ζημιογόνες. Ελπίζουμε αυτά τα νέα να μην είναι αληθινά.

 

Πρόσφατα η (νέα) διοίκηση της Δημωφέλεια συνέχισε τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων, σε τουλάχιστον 3 περιπτώσεις. Κι αν κάποιες ήταν αναγκαίες, κάποιες άλλες δεν φαίνεται να είχαν αυτό το χαρακτηριστικό. Ο Νίκος Μαυρίδης καταψήφισε αλλά ο επικεφαλής της παράταξης (όταν είχε την ευκαιρία) προτίμησε να ασχοληθεί με το μέλλον του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού…

 

Οι εργαζόμενοι της δημοτικής επιχείρησης φέρονται θυμωμένοι με τον κ. Μαυρίδη. Λέγεται ότι του έστειλαν επιστολή για να ανακαλέσει τα περί «πλυντηρίου». Πληροφορίες αναφέρουν ότι σκέπτονται να προσφύγουν ακόμη και στη δικαιοσύνη ενώ στο θέμα εμπλέκουν και τον συνδυασμό από τον οποίο ο κ. Μαυρίδης προέρχεται.

 

Μήπως την αδικούμε τη Δημωφέλεια; Μήπως πρέπει να την προστατεύσουμε; Είναι σωστό από το ένα άκρο να πηγαίνουμε στο άλλο; Από το 1,1 εκ ευρώ να την επιχορηγούμε με 400.000 ευρώ, κι αυτές με το ζόρι; Φανταζόμαστε ότι κανείς δεν φοβάται την δημοσιότητα και την παρουσίαση όλης της αλήθειας. Ας το επιδιώξουν λοιπόν. Με τελική πρόθεση όχι να αποδοθούν ευθύνες αλλά να διορθωθεί το λάθος. Αν υπάρχει κι όπου υπάρχει.

 

Από τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει θέμα και με τα χρέη της σχολικής επιτροπής Πρωτοβάθμιας. Η προηγούμενη διοίκηση επιρρίπτει ευθύνες στην κατάχρηση του 2014. Η νέα διοίκηση αποσυνδέει το γεγονός με το σημερινό πρόβλημα.

 

Ο Σωτήρης Λαζαρίδης είναι ο δεύτερος δημοτικός σύμβουλος που ενώ αποχώρησε από την επίμαχη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 9 Δεκέμβρη, εμφανίζεται να παρίσταται και να καταψηφίζει την πρόταση για τις μελέτες και τα έργα στην Παναγία. Ίδια ακριβώς περίπτωση με αυτή του κ. Γραμμένου.

 

Το οπτικοακουστικό υλικό της συνεδρίασης και της κρίσιμης ψηφοφορίας δείχνει ότι στις 2 το πρωί ήταν ελάχιστοι οι παρόντες στην αίθουσα. Μια μειοψηφία που τελικά έκρινε την τύχη του προγράμματος. Αυτό το γεγονός φανερώνει ένα ακόμη κουσούρι της διαδικασίας. Ελάχιστοι ανέλαβαν την ευθύνη να πουν το «όχι» που τόσο συζητήθηκε και συζητείται.

 

Άμεση η αντίδραση του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο χθεσινό δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας, με το οποίο αμφισβητούνταν τα πτυχία του Υφυπουργού κ. Στεφανή. Η χθεσινή απογευματινή ανάρτηση σημειώνει:  Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής δέχθηκε σήμερα μια απαράδεκτη προσωπική επίθεση δια του τύπου. Είμαι βέβαιος ότι δεν πτοείται από κάτι τέτοια χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Κάθε άλλο. Συνεργάζομαι άριστα μαζί του και τον γνωρίζω πλέον αρκετά καλά ώστε να εκφράζω αυτή μου τη βεβαιότητα. Προχωράμε δυνατά Αρχηγέ… Και ο,τι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς!

 

Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, το αίτημα του προέδρου του τοπικού Βουνοχωρίου προς τον αντιδήμαρχο κ. Θόδωρο Παπαδόπουλο. Του ζήτησε προσωπικό για να κοπούν τα χόρτα στο χωριό! Κόψιμο χόρτων τέτοια εποχή; «Με τις βροχές μεγάλωσαν. Δεν πρέπει να τα κόψουμε;» απάντησε αμέσως ο κ. Βασίλης Ελευθεριάδης.

 

Με τη Βέρα Κρούσκα θα συνεργαστεί την προσεχή Άνοιξη το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Η είδηση προέκυψε εκτός προγράμματος, από τη συζήτηση των θεμάτων του ΔΗΠΕΘΕ στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η παράσταση που θα ετοιμαστεί θα έχει τίτλο «Γυάλινος Κόσμος», γνωστό θεατρικό έργο του Τένεσι Γουϊλιαμς.

 

Όσοι ασχοληθούν με το διαγωνισμό εορταστικής βιτρίνας στην αγορά καλούνται να δουν και να αξιολογήσουν μια ακόμη πρωτότυπη χειροποίητη δημιουργία. Τη βιτρίνα του καφενείου «Η δραχμή» στην οδό Βενιζέλου. Πρόκειται για μια ιδέα που συνήθως δεν βλέπουμε σε παραδοσιακά καφενεία, κατασκευασμένη από την συγγραφέα Ευαγγελία Γιάννου.  Μπράβο της.

 

Με ομόφωνη απόφαση που έλαβε η διοίκηση της δημοτικής κοινωνικής «Αλληλεγγύης» συνεχίζει τις δωρεές εξοπλισμού σε δημόσια νηπιαγωγεία της πόλης. Αυτήν την φορά κάνει δώρο καρέκλες κτλ στο 15ο Νηπιαγωγείο της Καβάλας. Λογικό, από τη στιγμή που τα προνήπια βρέθηκαν από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς στα νηπιαγωγεία.

 

Η Τάνια Ελευθεριάδου συνεχίζει να ασχολείται με την προοπτική πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΟΛΚ άρα και των λιμένων – περιοχών αρμοδιότητας του. Αναδεικνύει το θέμα μπας και ξεκινήσει και στην Καβάλα η συζήτηση. Η οποία θα πρέπει να είναι αντίδραση και διαφωνία προς την προωθούμε διαδικασία. Προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι. Κακώς. Θα ξυπνήσουμε ένα πρωί κι ο ΟΛΚ δεν θα υπάρχει! Θα τον έχει διαδεχθεί μια ιδιωτική ανώνυμη εταιρία.

 

Περίεργα πράγματα. Από τη μια η Εγνατία Οδός ΑΕ φέρεται να μετακινεί προς Νέα Καρβάλη τα μετωπικά διόδια, από την άλλη απευθύνεται σε ιδιώτη για να προχωρήσει απαλλοτρίωση στην Παράκαμψη. Παίζει σε δύο ταμπλό; Πιθανόν. Στο Δήμο Καβάλας πρέπει να έχουν το νου τους μη τυχόν βρεθούν προ τετελεσμένων.

 

Ο Βασίλης Τραϊφόρος είναι ένας ακόμη συμπολίτης που σχολίασε στο διαδίκτυο την μη έγκριση της πρότασης στην συνοικία της Παναγίας. Το κείμενο του αναφέρει: «Δεν κατάλαβα τους λόγους για τους οποίους η αντιπολίτευση του δήμου, με φωτεινή εξαίρεση την παράταξη του κ. Βέρρου ,καταψήφισαν την πρόταση 4,5εκ. για την ανάπλαση της συνοικίας της Παναγίας. Έχει τίποτα καλύτερο να επιδείξει η Καβάλα ως τόπο; Και αυτοί οι αγενείς και αμετροεπείς λόγοι εναντίον του Δημάρχου, ότι τάχα ευνοεί το Ιμαρέτ, μόνο ντροπή προκαλούν, και χαρακτηρίζουν αυτούς που τους εκστομίζουν. Να ειναι βέβαιος ο δήμαρχος οτι σωστά έπραξε. Η Καβάλα ξέρει πως το Ιμαρέτ είναι σύμβολο που κοσμεί και αναβαθμίζει πανελλαδικά την πόλη μας. Όλα τα άλλα είναι επαρχιώτικες μικρότητες».

Διαβάστε επίσης