• 10 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Παρά το ότι βρισκόμαστε στην εορταστική περίοδο, το ΠΑΜΕ Καβάλας έκανε χθες το απόγευμα μία ακόμη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Πάλι στην πλατεία του Καπνεργάτη. Διαμαρτυρία για την ψήφιση του προϋπολογισμού αλλά και τις γενικότερες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Ομιλητής ήταν εκπρόσωπος του σωματείου των οικοδόμων, ο Κώστας Τιρτσίδης. Η προσέλευση δεν ήταν μεγάλη αλλά γενικά χθες το απόγευμα δεν είχε κόσμο στην αγορά. Σήμερα το πρωί το ΠΑΜΕ Καβάλας δίνει συνέντευξη τύπου, η οποία έχει ως θέμα της τις αποφάσεις που έλαβε στη χθεσινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο του ΕΥΚ.

 

Χθες το πρωί ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης καλωσόρισε στο Δημαρχείο μαθητές του Μουσικού σχολείου. Συνοδεύονταν από τους καθηγητές τους. Στην είσοδο του κτιρίου ακούστηκαν δεύτερη συνεχόμενη μέρα μουσικές που παραπέμπουν στα Χριστούγεννα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Καβάλας συνεχίζεται καθημερινά. Πρόσφατα μάλιστα κυκλοφόρησε και το σχετικό έντυπο, το οποίο μοιράζεται στους πολίτες. Για να γνωρίζουν που θα γίνει η κάθε επόμενη εκδήλωση.

 


 

Τόσο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) όσο και το Ινστιτούτο του (INSETE) ανακάλυψαν καθυστερημένα την τουριστική προοπτική της ΑΜΘ. Μας θυμήθηκαν πολύ αργά μιας και τα προηγούμενα χρόνια ασχολούνταν με την Κρήτη και την Μύκονο.

 

Στις πρώτες τους επισκέψεις στην Καβάλα φρόντισαν να μας προσγειώσουν. Μας έστειλαν σχετικό μήνυμα για να μειώσουν τις όποιες επιτυχίες μας αλλά ευτυχώς επανήλθαν. Από χθες με ένα ενδιαφέρον σεμινάριο προς ξενοδόχους. Και άλλους επαγγελματίες.

 

Θα μιλήσουμε για λογαριασμό του Νομού Καβάλας. Από τουριστικής πλευράς δεν είμαστε ούτε το κέντρο του κόσμου, ούτε το κέντρο της Ελλάδας. Είμαστε ένας αναπτυσσόμενος νομός, ο οποίος στηρίζεται στην «έκρηξη» του οδικού τουρισμού. Οι των Αθηνών και των παραδοσιακών προορισμών αυτόν τον τουρισμό τον υποτιμούν. Τον υποβαθμίζουν. Αφορά άλλωστε τους … φτωχούς επαρχιώτες.

 

Η λάθος προσέγγιση δείχνει έναν «νεοπλουτισμό», από αυτούς που στη χώρα μας θριαμβεύουν. Παρόλα αυτά ΣΕΤΕ και INSETE κυκλοφορούν στην ΑΜΘ, βρίσκονται πιο συχνά στην Καβάλα. Είναι περιοχές τις οποίες επιμελώς απέφευγαν. Οι αριθμοί ωστόσο υποχρεώνουν τους εξ Αθηνών ορμώμενους να σταθεροποιήσουν την δραστηριότητα τους και στην ΑΜΘ. Σημειώνουμε ότι το σεμινάριο που άρχισε χθες και συνεχίζεται σήμερα, το παρακολουθούν 16 άτομα, είναι με πληρωμή. Διότι στον τουρισμό το τσάμπα πέθανε!

 

Όσοι προσφάτως απέρριψαν την πρόταση του Δήμου για τα έργα και τις μελέτες στη συνοικία της Παναγίας, είχαν όλοι έναν… καλό λόγο να πουν για όλους τους εμπλεκόμενους. Τα περισσότερα αρνητικά σχόλια έγιναν για το Ιμαρέτ και το ΜΟΗΑ. Δεν γλίτωσαν κι οι υπόλοιποι. Η ομάδα των Παραμυθάδων ας πούμε. Περιγράφηκε και ως ΜΚΟ ενώ δεν είναι.

 

Δεν φαίνεται να γνωρίζουν τη σημαντική δραστηριότητα της ομάδας. Και να την ήξεραν, προσποιήθηκαν το αντίθετο. Η συγκεκριμένη ομάδα εθελοντών ακολουθεί μια συνεχώς ανοδική πορεία στον τομέα του λαϊκού ελληνικού και ξένου παραμυθιού. Πρόσφατα η ομάδα ήταν και στην Ξάνθη. Στις άλλες περιοχές και πόλεις δεν υπάρχει ούτε κριτική, ούτε αμφισβήτηση. Αυτά μόνο στην Καβάλα. Ευτυχώς από λίγους και συγκεκριμένους.

 

Την Τετάρτη το απόγευμα συνεδρίασε πρώτη φορά η νέα διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ ΑΜ. Συζητήθηκε η υπόθεση της πρότασης της Παναγίας και όπως λέγεται συμφωνήθηκε να υπάρξει σχετικό δελτίο τύπου. Που ως χθες το απόγευμα δεν φαίνεται να συντάχθηκε. Το άργησαν πολύ το δελτίο τύπου. Τόσο που πλέον μοιάζει να μην είναι απαραίτητο. Με καθυστέρηση αλλά σαφές περιεχόμενο υπήρξε χθες ανακοίνωση για το ίδιο θέμα του συλλόγου των Αρχιτεκτόνων.

 

Γράψαμε προ λίγων ημερών για την έλλειψη φωτισμού στους δρόμους μέσα στο ΔΙΠΑΕ της Καβάλας (πρώην ΤΕΙ). Πρώτη μέρα το απόγευμα της Τρίτης τα φώτα άναψαν. Το πρόβλημα λύθηκε. Μπορούν εύκολα οι φοιτητές να κατεβαίνουν με τα πόδια στη στάση του λεωφορείου αλλά και τα οχήματα να έχουν ασφαλή κίνηση εντός των εγκαταστάσεων.

 

Κάθε χρόνο πριν από τις γιορτές ο Εμπορικός Σύλλογος απευθύνεται στο Δήμο Καβάλας, ζητά να λειτουργήσουν μεταδίδοντας μουσική των Χριστουγέννων τα ηχεία που υπάρχουν στους εμπορικούς δρόμους. Αυτό έγινε και φέτος. Τα ηχεία ήδη λειτουργούν.

 

Ένα ακόμη στιγμιότυπο από την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη το μεσημέρι. Η συζήτηση περί των οικονομικών της Δημωφέλειας. Η παρατήρηση του κ. Κουνάκου για τα χρήματα της διαφήμισης στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Του απαντήθηκε ότι όλα τα μέσα θα κάνουν την ίδια διαφήμιση και θα πάρουν τα ίδια χρήματα.

 

«Μου ζητούν επιπλέον διαφήμιση κι επειδή δεν δίνω, τ’ ακούω» σχολίασε ο Δήμαρχος Καβάλας. «Μπορώ να σας βρω χορηγό ώστε να πληρώνει αυτός τις διαφημίσεις» επέμενε ο Κώστας Κουνάκος. Ο οποίος σε όλα τα θέματα της δημοτικής επιχείρησης δείχνει ένα μεγάλο ενδιαφέρον. Το οποίο καταλαβαίνουμε ότι θα συνεχιστεί.

 

Είναι σωστή η παρατήρηση, σύμφωνα με την οποία τα δημοτικά τέλη στην Καβάλα αυξάνονται και επειδή τα ποσοστά ανακύκλωσης είναι μικρά. Επιρρίπτεται ευθύνη στη διοίκηση. Κυρίως στην προηγούμενη. Κι αυτό είναι σωστό. Παρά ταύτα η ανακύκλωση πρέπει να μπει στο dna του Καβαλιώτη. Κάτι που όχι μόνο δεν έγινε αλλά δεν επιχειρήθηκε καν. Η ΔΙΑΜΑΘ έκανε σποραδικά κάποιες εκδηλώσεις (για τις οποίες πλήρωσε χρήματα), εκδηλώσεις που τελικά δεν απέδωσαν.

 

Κάποιος πρέπει να ασχοληθεί (και) με την ανακύκλωση. Αυτό για να γίνει πρέπει να δοθεί στη συγκεκριμένη δουλειά προτεραιότητα, να υπάρχει προσωπικό ώστε να αδειάζουν έγκαιρα οι μπλε κάδοι. Τις προάλλες δημοσιεύσαμε φωτογραφία μπλε κάδου στο Πολύστυλο που δεν άδειαζε επί μέρες.

 

Η διοίκηση της δημοτικής κοινωνικής «Αλληλεγγύης» του Δήμου Καβάλας έκανε δεκτό το αίτημα του συνοικιακού συλλόγου του Βύρωνα. Του παραχωρεί την αυλή του 8ου δημοτικού παιδικού σταθμού για να πραγματοποιήσει την Χριστουγεννιάτικη γιορτή του. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή το απόγευμα.

 

Ένα ακόμη περιστατικό από αυτά που συχνά ταλαιπωρούν τους οδηγούς. Πιο συχνά των λεωφορείων. Χθες το απόγευμα λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ «κόλλησε» μπροστά στο ΙΚΑ (σε απόσταση λίγων μέτρων από το πρακτορείο) επειδή παράνομη στάθμευση του έκλεινε το δρόμο. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι το λεωφορείο ακινητοποιήθηκε τουλάχιστον 15 λεπτά! Οι επιβάτες αποβιβάστηκαν εκεί και όχι στο πρακτορείο.

 

Τελικά η αγορά δεν λειτούργησε ούτε χθες το απόγευμα αλλά ούτε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας. Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων «μπαίνει» στο εορταστικό ωράριο (λειτουργία πρωί απόγευμα) από σήμερα. Την προσεχή Κυριακή τα καταστήματα θα είναι όλα ανοιχτά.

 

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός σχολίασε τις αποφάσεις του ΣΑΣ, οι οποίες είναι ταυτόχρονα πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας. Για τις νέες επιδοτούμενες ακτοπλοϊκές γραμμές (ανάμεσα στις οποίες αυτή Αλεξανδρούπολη- Σαμοθράκη- Λήμνος) ο κ. Σαντορινιός είπε ότι είχε προκηρυχθεί και στο παρελθόν αλλά δεν έγινε τίποτα αφού δεν ενδιαφέρθηκε καμία εταιρία.

 

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Καβάλας με τη Συμπαράταξη Πολιτών κ. Σταμάτης Σοφιανόπουλος έκανε ανάρτηση σχετική με την αύξηση των δημοτικών τελών: «Πέρασαν λέει οι αυξήσεις στα Δημοτικά τέλη στον Δήμο Καβάλας μετά την ψήφιση της απόφασης. Μια ερώτηση που μου γαργαλάει το μυαλό αγαπητοί συνδημότες μου…Γιατί φτάσαμε στο σημείο να έρθουν αυξήσεις; Αυτό το αναρωτήθηκε κανείς; Διότι κάποιοι το παίζουν παρθένες και παίζουν πονηρά παιχνιδάκια. ΥΓ: Μην ακούσω οτι αυτήν την στιγμή στηρίζω την τωρινή Δημοτική αρχή. Το αντίθετο θα έλεγα διότι έπρεπε να βγει ο σημερνός Δήμαρχος να ενημερώσει τον κόσμο γιατί θα πληρώσουμε παραπάνω. Το αν δεν το πράττει είναι ίδιος “υπόλογος”. Όχι όμως και υπεύθυνος για τις αυξήσεις».

 

Πρόσκληση από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, να παραστούμε σε σημερινή της εκδήλωση: Μια γιορτή που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 19:00 στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης (2ος όροφος) «Τα Χριστούγεννα αλλιώς», μια Χριστουγεννιάτικη γιορτή ενηλίκων. Για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και η Ομάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού «Οι Παραμυθάδες», συμπράττουν στην Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για ενήλικες θεατές. Τα διηγήματά μας φέτος, έρχονται μέσα από μία «άψυχη» ματιά για να μας κάνουν να δούμε «Τα Χριστούγεννα αλλιώς». Την παρέα μας θα συντροφεύσει μουσικά το Τμήμα Τσέλου του Ωδείου Νεάπολις με υπεύθυνη καθηγήτρια την Βασιλική Ζήσου. Την γιορτή θα προλογίσει η δημοσιογράφος Ρένα Πανταζόγλου. Σας περιμένουμε με χαρά.

 

Διαβάστε επίσης