μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τη δική του εκδήλωση στην πλατεία του Καπνεργάτη πραγματοποίησε χθες, πρωί και απόγευμα, το Τοπικό Συμβούλιο της Καβάλας. Ήταν μια ιδέα των παλαιότερων μελών (Κόγια- Ψωμάς- Χαβιαρόπουλος) που στηρίχθηκε στην ενότητα και την αρμονική συνεργασία, φυσικά και στην εθελοντική δουλειά. Βοήθησε ο καιρός αν και το κρύο ειδικά το απόγευμα δεν αστειεύονταν. Υπήρξαν συνεργασίες με τους πρόσκοπούς και τους μαθητές του δημόσιου ΙΕΚ, τμήμα μαγειρικής. Ο Τάσος Καλαφάτης, μέλος του τοπικού, πρόσθεσε τη μουσική και το τραγούδι. Από την εκδήλωση πέρασε πολύς κόσμος, μέλη του δημοτικού συμβουλίου αλλά και ο Δήμαρχος. Πρόθεση των μελών του τοπικού είναι η εκδήλωση να γίνει θεσμός, να πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην περίοδο των εορτών.  Τα είδη που προσφέρθηκαν χθες ήταν όλα δωρεάν.

Και χθες στην πλατεία Καπνεργάτη υπήρξε ο ευχάριστος εορταστικός συνωστισμός. Το ίδρυμα Αγία Μαρίνα, μαθητές κτλ συνυπήρξαν αρμονικά. Ο σκοπός άλλωστε ήταν κοινός, να δημιουργηθεί μια ευχάριστη και εορταστική ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης.

 


Πριν ακριβώς από μία εβδομάδα το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας έλαβε απόφαση παραχώρησης της χρήσης του ανακαινισμένου μεντρεσέ (στις Καμάρες) στο σύλλογο των Μικρασιατών. Η απόφαση αφορά τα 5 επόμενα χρόνια, τη λειτουργία στον ίδιο χώρο του γνωστού μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού. Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη ενώ θα έπρεπε. Διαφώνησε ο κ. Γιάννης Μούτλιας!

 

Απευθυνθήκαμε στον δημοτικό σύμβουλο ψάχνοντας τους λόγους της διαφωνίας του (οι οποίοι δεν αναφέρονται στο πρακτικό της απόφασης). Σε γενικές γραμμές μας είπε: «Διαφώνησα αφού θεωρώ αυτές τις κινήσεις σπασμωδικές. Όχι πολιτικά ορθές. Όλα αυτά τα μουσεία πρέπει να αξιοποιηθούν από το Δήμο Καβάλας. Να έχουν εισιτήριο. Όπως γίνεται παντού».

 

Αν κρίνουμε την άποψη αυτή με αυστηρά θεωρητικά και μόνο κριτήρια, μπορεί και να την δεχθούμε ως σωστή. Τα υπόλοιπα ωστόσο μέλη του δημοτικού συμβουλίου έκαναν διαφορετική προσέγγιση. Προτίμησαν τα πραγματικά δεδομένα της υπόθεσης. Συχνά η θεωρία και το ιδανικό γίνονται απλώς ένα πρόσχημα για να στηρίξει κάποιος μια σταθερή του διαφωνία προς το οτιδήποτε. Κι ο Γιάννης Μούτλιας ξέρουμε καλά ότι δεν πολυσυμπαθεί τον σημερινό δήμαρχο. Σπανίως ψηφίζει τις εισηγήσεις του.

 

Θα έχει τους λόγους του. Κάποια όμως θέματα ξεπερνούν τις συμπάθειες και τις αντιπάθειες. Ξεπερνούν το σήμερα και κυρίως το αύριο της αυτοδιοίκησης. Κάποια θέματα απαιτούν υπερβάσεις, ρεαλισμό και σεβασμό στο εθελοντικό έργο των άλλων. Στην προκειμένη περίπτωση του συλλόγου των Μικρασιατών της Καβάλας.

 

Ο κ. Μούτλιας ψήφισε λάθος μιας και φαίνεται ότι παρασύρθηκε –τελικά εγκλωβίστηκε- σε αυτό που άπαντες υπόσχονται ότι δεν θα κάνουν. Αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και μόνο. Αν είχε φρέσκα στο μυαλό του όλα τα δεδομένα της υπόθεσης (όπως φανταζόμαστε έκαναν όλοι οι άλλοι συνάδελφοι του) θα άφηνε το «όχι» για άλλα ζητήματα. Η αντίθετη ψήφος του κ. Μούτλια σε ένα τέτοιο ζήτημα  μας προετοιμάζει για τα καλύτερα. Που κι άλλη φορά σημειώσαμε ότι έρχονται…

 

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Τερψιχόρη» έσπευσε να καταθέσει αίτηση στον ΟΛΚ για εκδήλωση του. Έλαβε έγκριση. Η εκδήλωση θα γίνει στους φοίνικες, στην παραλία, το τριήμερο από 25 έως 27 Ιουνίου 2020. Είναι φανερό ότι οι σύλλογοι από τώρα έχουν το μυαλό τους στο προσεχές Καλοκαίρι. Να ήταν οι μόνοι; Ένα σωρό κόσμος σκέπτεται και δρα από το τώρα για το Καλοκαίρι.

 

Μέσω του ΟΑΕΔ φαίνεται ότι λύνεται το θέμα των σωματείων συνταξιούχων και του γραφείου τους στο κτίριο του ΕΥΚ. Ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ Πέτρος Ταχματζίδης δήλωσε στην Πρωινή ότι ο χώρος που χρησιμοποιούσε η Εργατική Εστία, ισόγειος αλλά στην ανατολική πλευρά του ίδιου κτιρίου, θα είναι καλύτερος του υφιστάμενου γραφείου. Οι εκπρόσωποι των σωματείων συνταξιούχων θα επισκεφθούν πάλι τον ΟΑΕΔ Καβάλας για να ρυθμίσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που πρέπει να μεσολαβήσουν. Ωστόσο η βασική απόφαση πάρθηκε. Σε αυτήν έπαιξε ρόλο η κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ (στην Αθήνα). Βοήθησε όπως ακούμε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

«Κλείδωσε» ο τόπος και ο χρόνος για την εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας του Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με τον Μάρκο Δέμπα ο φορέας θα κόψει τη βασιλόπιτα του 2020 στο χώρο του ξενοδοχείου Λούσυ. Επιλέχθηκε η Κυριακή 12 Γενάρη, στις 11.30 το πρωί.

 

«Δεν υπήρξε κάτι το ιδιαίτερο τα Χριστούγεννα» είπε για την κίνηση στις λαϊκές αγορές του Νομού Καβάλας ο πρόεδρος των μικροπωλητών κ. Σωτήρης Ιωαννίδης. Στόχος του σωματείου για το 2020 είναι «… να διατηρήσουμε τα κεκτημένα». Επίκειται νέα απαραίτητη διαγράμμιση των θέσεων στη λαϊκή της Καβάλας ενώ λόγω της Πρωτοχρονιάς η λαϊκή των Κρηνίδων θα γίνει αύριο. Το ίδιο συνέβη (πραγματοποίηση της λαϊκής Κρηνίδων Τρίτη και όχι Τετάρτη) και την παραμονή των Χριστουγέννων.

 

Η τουριστικού περιεχομένου ιστοσελίδα της Δημωφέλειας «Visit Kavala» αναπαράγει το 5λεπτο αφιέρωμα στην Καβάλα των Χριστουγέννων, της εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Υλικό που προβλήθηκε στην εκπομπή του Νίκου Μάνεση. Βλέπουμε υλικό από την ημέρα έναρξης των εορταστικών εκδηλώσεων. Προβάλλεται ειδικότερα η φιλαρμονική του Δήμου. Στο δεύτερο μέρος του βίντεο προβάλλονται οι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης με ρεπορτάζ στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Χρυσανθίδης.

 

Ενδιαφέρουσες οι δηλώσεις του Μακάριου Λαζαρίδη στο ράδιο Πρωινή. Όπως δήλωσε, η Εγνατία Οδός ΑΕ τον ενημέρωσε ότι σκοπεύει να ανοίξει την ανατολική είσοδο της Καβάλας ως τις 10 Γενάρη (κόμβος Άσπρα Χώματα). «Σύντομα θα έχουμε νεότερα για το παλιό Νοσοκομείο» είπε ο κ. Λαζαρίδης ενώ για την εκκρεμότητα στην ακτή της Καλαμίτσας υποσχέθηκε δράση αμέσως μετά τις γιορτές.

 

Η Περιφέρεια ΑΜΘ ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει στο εκθεσιακό κέντρο της Ι. Μητρόπολης (πλησίον του βαπτιστηρίου της Λυδίας) μεγάλο συνέδριο θεολόγων. Για τον σκοπό αυτό προϋπολογίζει και δεσμεύει ποσό 40.000 ευρώ. Δεν είναι πολλά για ένα συνέδριο; Φυσικά και είναι. Όποιος κι αν είναι ο φορέας διοργάνωσης, όποιο κι αν είναι το θέμα του συνεδρίου τα χρήματα είναι πάρα πολλά.

 

Δύο ακόμη παραιτήσεις στη διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης Δημωφέλεια. Παραιτήθηκε ο κ. Δημήτρης Μαδυτινός και ο κ. Μιχάλης Πιπιλιαγκόπουλος. Οι παραιτήσεις τους ήταν αναμενόμενες αφού είχαν μπει στη διοίκηση λόγω του κ. Λάζαρου Σαρηγιαννίδη. Ο οποίος παραιτήθηκε πρώτος.

 

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει μάλλον στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη η πρώτη σύσκεψη για το αεροπορικό σόου του 2020. Οι φορείς θέλουν η διοργάνωση να πραγματοποιηθεί αλλά το ζήτημα είναι πάλι οικονομικό. Ο Δήμος Καβάλας μειώνει τη συμμετοχή του, από τις 80.000 ευρώ στα μισά. Αναζητούνται πόροι, υπάρχουν σκέψεις να ζητηθεί βοήθεια από τον Υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο.

 

Συγκίνηση σε όλη τη χώρα προκάλεσε το Σάββατο το δυσάρεστο νέο του θανάτου του Θάνου Μικρούτσικου. Το 2018 λόγω ασθένειας δεν ήρθε σε εκδήλωση στο Φεστιβάλ των Φιλίππων. Επισκέφθηκε την Καβάλα λίγο αργότερα, τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους. Ήταν καλεσμένος στο φεστιβάλ της ΚΝΕ που έγινε στο πάρκο του Φαλήρου. Η συγκεκριμένη του συναυλία ήταν η τελευταία στην πόλη μας. Την οποία νωρίτερα είχε επισκεφθεί αρκετές φορές.

 

Δύο οχήματα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας έσπευσαν το πρωί του Σαββάτου σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη συνοικία της Παναγίας. Το πρόβλημα ξεκίνησε από σόμπα αλλά ευτυχώς δεν έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Το περιστατικό έληξε αρκετά γρήγορα. Τα Χριστούγεννα η Πυροσβεστική αντιμετώπισε μία ακόμη υπερθέρμανση καμινάδας, αυτήν την φορά σε κατοικία.

Διαβάστε επίσης