• 28 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας τέλειωσε τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας κι ήταν η τελευταία του 2019. Είχε αρχίσει στην ώρα της αλλά αρκετά διαφορετικά. Εκπρόσωποι συνοικιακών συλλόγων έκαναν είσοδο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου όπου τραγούδησαν τα κάλαντα. Δημοτικοί σύμβουλοι, δήμαρχος και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων παρασύρθηκαν και τραγούδησαν κι αυτοί. Ταυτόχρονα ενίσχυσαν τον κουμπαρά. Τα χρήματα θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό. Όλα.

 

Ένα διαφορετικό σκάφος δένει στις πλωτές εξέδρες του κεντρικού λιμανιού αυτό το διάστημα. Είναι το «υποβρύχιο» της φωτογραφίας. Ήρθε στην Καβάλα από τη Θάσο. Κι ήρθε μόνο για τη Χειμερινή περίοδο. Τα Καλοκαίρια στα ταξίδια του προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους επιβάτες -τουρίστες αφού το γυαλί στο εσωτερικό του τους επιτρέπει να δουν το βυθό της θάλασσας. Χθες το κόκκινο «υποβρύχιο» έκανε βόλτα στις δυτικές ακτές της πόλης. Όσοι το είδαν και δεν γνώριζαν, ξαφνιάστηκαν. Η εξήγηση ωστόσο είναι απλή (κι προαναφερθείσα).

 


 

Ισχυρή ελληνική παράδοση -ίσως και επιβεβλημένο γεγονός- η δοξολογία την πρώτη μέρα κάθε νέου έτους. Είθισται στην Καβάλα, αμέσως μετά να παρατίθεται εορταστικός καφές με κεράσματα στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη (παλαιότερα του Νομάρχη). Έτσι έγινε και φέτος. Σημειώστε ότι τα τελευταία χρόνια ο καφές και τα κεράσματα αναβαθμίστηκαν. Ενισχύθηκαν από την εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας. Δεν λέμε, η στιγμή είναι κατάλληλη.

 

Χρόνο με το χρόνο καθιερώθηκε κι αυτή η εκδήλωση. Στις εκδηλώσεις άλλωστε ήμασταν και είμαστε πρώτοι. Οι διοργανωτές προσκαλούν κι οι προσκεκλημένοι σπάνια απουσιάζουν. Κάπως έτσι ο χώρος του μεγάλου γραφείου του Αντιπεριφερειάρχη γεμίζει κόσμο. Κι απ’ το πουθενά, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα από τα πρώτα γεγονότα της νέας χρονιάς.

 

Αυτό έγινε και φέτος, προχθές 1η Γενάρη του 2020. Οικοδεσπότης ο κ. Κώστας Αντωνιάδης. Δίπλα του ο Μητροπολίτης κι ένα σωρό άλλοι. Κυρίως επώνυμοι αλλά και λίγοι ανώνυμοι. Σε αυτήν λοιπόν την εκδήλωση όσοι μίλησαν (πρώτος και καλύτερος ο Μητροπολίτης Στέφανος) αναφέρθηκαν στην ανάγκη των συνεργασιών. Είναι μια μόδα οι συνεργασίες. Μια μόδα της εποχής. Κι ενώ ακούμε πολλά για το πόσο ευνοούν, σπάνια τις βλέπουμε στην πράξη. Ακόμη σπανιότερα επωφελούμαστε αυτών.

 

Επί της πράξης τις αντιπαθούμε τις συνεργασίες. Ίσως επειδή πάντα έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, πιστεύουμε ότι μόνοι μας μπορούμε καλύτερα. Κι ενώ μιλούμε για τη συνεργασία κατά βάθος την αποφεύγουμε. Τα λόγια που συνεχώς ακούγονται και θα ακουστούν δεν πρέπει να μας ξεγελούν.

 

Λόγω του Κλεισθένη είμαστε σε εποχή συνεργασιών μήνες τώρα. Ε και; Δεν είδαμε τίποτα το διαφορετικό και τίποτα το ουσιαστικό. Η συνεργασία επετεύχθη κυρίως στην Περιφέρεια ΑΜΘ όπου ο κ. Μέτιος απέφυγε τον δεύτερο συνδυασμό και συνεργάστηκε με τον τρίτο. Είναι επιλογή συνεργασίας αλλά αν δεν υπήρχε ο γνωστός καυγάς των νεοδημοκρατών, δεν θα είχαμε ούτε αυτό το λίγο.

 

Ο Μητροπολίτης επωφελήθηκε της ευκαιρίας. Γύρω του ένα σωρό αυτοδιοικητικοί. «Άνοιξε» τη συζήτηση για τις συνεργασίες και δεν περιόρισε την έννοια στη διοίκηση ή την αυτοδιοίκηση. Στον ίδιο δρόμο βάδισε και ο επόμενος ομιλητής. Ο Κώστας Αντωνιάδης. Περί των συνεργασιών έκαναν αναφορά τόσο ο πρώην Δήμαρχος και νυν Αντιπεριφερειάρχης Κωστής Σιμιτσής όσο και ο κ. Μουριάδης.

 

Τα είπαν και ξαλάφρωσαν… Επί των πράξεων ισχύει το αντίθετο. Οι μεν δεν συνεργάζονται κι οι δε για να συνεργαστούν ζητούν τον ουρανό με τα άστρα! Κι ενώ όλοι λένε ότι θέλουν να συνεργαστούν, στο τέλος δεν βρίσκουν τον τρόπο. Και οι δύο πλευρές διαμαρτύρονται αλλά και οι δύο πλευρές (διοίκηση- αντιπολίτευση) έχουν τις ευθύνες τους. Εξ αιτίας των κοινών ευθυνών υπήρξε το πρόσφατο παράδειγμα απώλειας ενός ευρωπαϊκού προγράμματος. Κάποιοι δείχνουν να έβαλαν μυαλό. Θα το ξέρουμε στην επόμενη ευκαιρία.

 

Ας δούμε τώρα τη συνεργασία μέσω ενός ακόμη πιο πρόσφατου παραδείγματος. Των γεγονότων στη ΒΦΛ. Σκέτη απογοήτευση το ότι επανερχόμαστε θεατές σε ίδια γεγονότα. Σε ίδιες καταστάσεις. Κι όμως οι δύο πλευρές συνυπάρχουν (όπως συνυπάρχουν) εδώ και δύο χρόνια. Αποδεικνύεται ότι η αρχική συμφωνία είχε ημερομηνία λήξης. Διότι αν όντως ισχύει η αρχική συμφωνία (Δεκέμβρης του 2017) τότε απλώς την προσαρμόζεις στα νέα δεδομένα και προχωράς.

 

Ευχόμαστε οι άτυπες συζητήσεις που γίνονται συνεχώς να έχουν αποτέλεσμα. Αλλιώς ή και οι δύο πλευρές έλαβαν απόφαση να πνιγούν σε μια κουταλιά νερό ή κάτι άλλο συμβαίνει. Όσο εξελίσσεται ο χρόνος και δεν υπάρχει επικαιροποιημένη συμφωνία, το μυαλό μας περισσότερο θα πηγαίνει στο ότι κάτι άλλο συμβαίνει…

 

Τις προάλλες η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου πραγματοποίησε εκδήλωση στην αυλή του κτιρίου με την ευκαιρία της αλλαγής του χρόνου. Είδηση είναι ότι σε αυτήν προσήλθαν (δοκίμασαν σουβλάκια, άκουσαν live μουσική κτλ) και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ! Λέτε να αποφάσισαν να συνεργαστούν; Το βλέπουμε δύσκολο. Μάλλον ήταν μια έκπληξη των εορταστικών ημερών που διανύουμε. Ανάμεσα σε όσους έλαβαν μέρος στην εκδήλωση και ο Γιάννης Γιαγκίδης. Ο οποίος εκδιώχθηκε από τη διοίκηση του τοπικού φορέα.

 

Μπλε μπουφάν φορούν οι 135 πρώην απολυμένοι της ΒΦΛ. Χειμωνιάτικα και ανθεκτικά στο κρύο. Με αυτά ήταν χθες στο Δημαρχείο. Ίδια η ενδυμασία τους και σήμερα, στο ραντεβού με τον Κώστα Αντωνιάδη (10 το πρωί). Στη συνάντηση των 135 με το Δήμαρχο συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης έτυχε το φλουρί στην πίτα της Πρωτοχρονιάς στο γραφείο του. Εκεί έγινε και ένα άλλο περιστατικό άξιο αναφοράς. Λόγω του ότι απουσίαζαν και οι 4 βουλευτές κάποιος έπρεπε να πάρει το κομμάτι για τη Βουλή των Ελλήνων. Λογικό ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης να κοιτάξει προς την πλευρά του παρόντα κ. Γιώργου Καλαντζή. «Ως συνταξιούχος» του έκανε χιούμορ ο Αρχέλαος Γρανάς. «Δεν είμαι συνταξιούχος, είμαι ο πρώτος επιλαχών» του απάντησε αμέσως ο κ. Καλαντζής.

 

Στην ίδια εκδήλωση και στα πολλά πιτάκια που μοιράστηκαν, τυχερός ήταν ο πρόεδρος των Φροντιστών Καβάλας κ. Αργύρης Μυστακίδης. Γενικά οι πρόεδροι την Πρωτοχρονιά το πρωί στο γραφείο του κ. Αντωνιάδη ήταν πάρα πολλοί. Συλλόγων (κυρίως συλλόγων) αλλά και αρκετοί άλλοι.

 

Ο ΕΟΤ Βελγίου πραγματοποίησε πρόσφατα μια ωραία γιορτή σε κεντρική πλατεία της πόλης των Βρυξελλών. Ρεπορτάζ από την εκδήλωση της προώθησης του τουρισμού στην Ελλάδα υπήρξε στην κρατική τηλεόραση. Στη σύντομη συνέντευξη της η υπεύθυνη του ΕΟΤ εξήγησε ότι στα κεράσματα ξεχώριζαν κουραμπιές και μελομακάρονα Καβάλας. Αυτά ήταν προσφορά της εταιρίας Χρυσανθίδης.

 

Δεν φαίνεται να έχει μέλλον το δρομολόγιο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ που εξυπηρετεί κάθε Τετάρτη τη λαϊκή αγορά των Κρηνίδων. Μεταφέρει καταναλωτές στις Κρηνίδες από τα γύρω χωριά. Οι επιβάτες, τουλάχιστον μέχρι τώρα, είναι λίγοι. Αν δεν αυξηθούν, το δρομολόγιο θα σταματήσει να υπάρχει.

 

Ο Αντιδήμαρχος Λεωνίδας Παππάς ήταν χθες το μεσημέρι στο γραφείο του νομαρχιακού συλλόγου ΑμΕΑ. Παρουσία του η ομάδα Action Team παρέδωσε τα χρήματα της δωρεάς για τη μικρή Ιωάννα. Χρήματα από την εκδήλωση με τα φαναράκια. Ως χθες το απόγευμα δεν υπήρχαν αναλυτικές ανακοινώσεις. Αυτές αναμένονται. Το αργότερο σήμερα.

 

Αίτημα να επανέλθει το θέμα τους σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας κατέθεσαν οι υποστηρικτές του Σώρρα. Έχει ενδιαφέρον αν θα γίνει δεκτό και πότε θα υπάρξει η σχετική συζήτηση…

Διαβάστε επίσης