μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Συμπολίτης έστειλε στην Πρωινή τη φωτογραφία με τους φοίνικες στον κόμβο Φαλήρου. Γράφει: « Είναι οι φοίνικες κάτω από τον Πυθαγόρα. Παρατημένοι κι αυτοί στο έλεος του κόκκινου σκαθαριού, όπως οι περισσότεροι στην περιοχή μας. Χρειάζονται άμεσα καθαρισμό, απογύμνωση, αυστηρό ψέκασμα και επιτήρηση. Υπάρχει έστω μια ελπίδα να ξαναζωντανέψουν. Όχι άλλη αδιαφορία και εγκατάλειψη». Υπογράφει με χιούμορ ως ένας «σκαθαρόπληκτος συμπολίτης» αλλά όσα παρατηρεί είναι απολύτως σωστά.  Πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Καβάλας.

 

Με νεότερη υπόσχεση της που δόθηκε στη διάρκεια των εορτών, η Εγνατία Οδός ΑΕ ισχυρίστηκε ότι ως τις 10 Γενάρη (σύντομα δηλαδή) θα ανοίξει τον κόμβο στο νέο λιμάνι (φωτογραφία) ώστε να μπαίνουν κανονικά στην Καβάλα οχήματα που έρχονται από ανατολικά. Δεν φαίνεται να τηρείται κι αυτή η υπόσχεση. Ακόμη κι αν το ημιτελές έργο (πλευρικών διοδίων) καταργηθεί, για να επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάσταση χρειάζεται και στρώση ασφάλτου. Μόνο που αυτήν την χειμερινή περίοδο κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Οι μονάδες δεν παράγουν άσφαλτο αυτό το διάστημα. Ως εκ τούτου πιθανότερο είναι να περιμένουμε κι άλλο. Εκτός αν γίνει η ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη, τα πλευρικά διόδια συνεχιστούν και κάποια στιγμή (άγνωστο πότε) τελειώσουν. Οι θιγόμενοι από την κυκλοφοριακή αλλαγή πολίτες συνεχίζουν να περιμένουν. Και να διαμαρτύρονται.

 


 

Δεν υπήρξαν νεότερα χθες. Κατόπιν τούτου έχουμε μείνει στα νέα της Κυριακής. Τα οποία ο Γιάννης Πασχαλίδης φέρεται να συνεχίζει να επιβεβαιώνει. Θα γίνει συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας. Η οποία μάλλον θα είναι Τριμερής. Πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση, δεν ξέρουμε. Ο κ. Πασχαλίδης έλεγε χθες ότι «οδεύει» για την ερχόμενη εβδομάδα. Το θέμα παρακολουθούν στενά και οι δύο πλευρές. Καινούργια μεταξύ τους επικοινωνία δεν έγινε. Μάλλον έπαψαν να ανταλλάσουν τηλεφωνήματα και e mail. Στασιμότητα λοιπόν που ελπίζουμε να βγει σε καλό. Όλων.

 

Με την πραγματικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του ο Κωστής Σιμιτσής κατάφερε να παρουσιάσει στοιχεία τα οποία φαίνονται να συνδέουν εταιρίες του εργοστασίου με τοπικό μέσο ενημέρωσης. Ο πρώην Δήμαρχος είναι φανερό ότι έκανε έρευνα πολλών ημερών, καταλήγοντας σε συμπεράσματα σημαντικά. Όλα φυσικά φαίνονται ή και είναι νόμιμα. Υπάρχει απ’ την άλλη πλευρά και η ηθική τους πλευρά. Όχι φυσικά για τις εταιρίες αλλά για το μέσο ενημέρωσης.

 

Και κάτι ακόμη. Η έρευνα του κ. Σιμιτσή ξεκίνησε από ασήμαντη αφορμή. Προκειμένου να βρει τρόπο να ακούσει τι ειπώθηκε για αυτόν και στη συνέχεια να αποδείξει ότι δεν είναι… ελέφαντας. Μάλλον κι ο ίδιος δεν περίμενε ότι αυτή η δουλειά θα κατέληγε όπως κατέληξε.

 

Το κρύο συνεχίζεται και θα συνεχιστεί ίδιο όλη την εβδομάδα. Επηρεάζει τους πάντες και τα πάντα αν και οι πιο έμπειροι σχολιάζουν με μια απλή φράση. Λένε ότι απλά «καιρός του είναι». Ο Χειμώνας και η κακοκαιρία εύκολα καταλαβαίνουμε ότι δεν ταιριάζουν στην πόλη μας. Η Καβάλα υπάρχει για το Καλοκαίρι. Για τον τουρισμό και την κίνηση που δημιουργεί. Η ανάπτυξη θα έρθει από τον τουρισμό. Αν στο μεταξύ λύσουμε και τα άλλα μας προβλήματα (όπως αυτό των 135 εργαζομένων της ΒΦΛ) τότε ακόμη καλύτερα.

 

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της ΑΜΘ αποφάσισε ομόφωνα να διαθέσει ποσό 5.000 ευρώ για την αγορά πέντε γραφομηχανών τύπου Braille. Αμέσως μετά θα τις κάνει δώρο στον Σύνδεσμο Τυφλών της Ανατολικής Μακεδονίας, ο οποίος είναι μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών κι εδρεύει στην Καβάλα. Με άλλη απόφαση του το ίδιο ταμείο επιχορηγεί με 25.000 ευρώ τις επετειακές εκδηλώσεις των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό. Η Περιφέρεια ΑΜΘ έφτιαξε και οργανωτική επιτροπή για το ίδιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

 

Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ενέκρινε (όπως προβλέπεται) τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας για το έτος 2020. Αυτός προβλέπει έσοδα 3,3 εκ ευρώ και έξοδα 2,6 εκ ευρώ.

 

Μια ακόμη τουριστική επένδυση ενέκρινε πρόσφατα η αρχαιολογική υπηρεσία Καβάλας. Ειδικότερα εγκρίθηκε η ανέγερση διώροφου συγκροτήματος με υπόγειο – περίφραξη και κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες) στο Λιμένα της Θάσου. Ο επενδυτής είναι αλλοδαπός.

 

Μπήκαμε στο 2020 αλλά ο Δήμος Καβάλας ακόμη να αξιοποιήσει και να χρησιμοποιήσει τα γραφεία που έφτιαξε στον 1ο όροφο του κτιρίου πρώην ΕΟΚ. Και η διοίκηση Μουριάδη υποσχέθηκε μετακόμιση αλλά αυτή δεν έγινε εντός του 2019 όπως αναφέρονταν. Κάποτε μάλιστα είχε ανακοινωθεί πολύ συγκεκριμένα για τον Νοέμβρη αλλά ούτε τότε έγινε.

 

Η διοίκηση του Δήμου δεν έλυσε και το πρόβλημα έλλειψης υπαλλήλου στο ανακαινισμένο Βερούλειο. Το είχε υποσχεθεί από την τελετή των εγκαινίων του έργου, η οποία έγινε πανηγυρικά τον περασμένο Αύγουστο. Πολλές φορές οι αρμόδιοι έκαναν σχετική αναδίπλωση, δηλώνοντας ότι συνεχίζουν να ψάχνουν λύση στο πρόβλημα…

 

Σήμερα το πρωί συνεδριάζει εκτάκτως στο δημαρχείο η Οικονομική Επιτροπή, η οποία πρέπει να διορθώσει προηγούμενη απόφαση της. Σήμερα το απόγευμα στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη θα γίνει εκδήλωση για να τιμηθούν οι εθελοντές που το περασμένο Καλοκαίρι βοήθησαν στην πυροπροστασία.

 

Οι από αέρα φωτογραφίες της Δευτέρας στο λιμάνι, την ώρα της τελετής του αγιασμού των υδάτων, αποδεικνύουν ότι η προσέλευση του κόσμου ήταν περιορισμένη. Έπαιξε ρόλο το κρύο αλλά και το ότι η τελετή ίσως έγινε νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Η πομπή έφθασε στο σημείο που έπεσε ο σταυρός λίγο μετά τις 11.

 

Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη 8 Ιανουαρίου και ώρα 11.00 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ στην Αθήνα. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και η πρόταση για μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο αρδευτικών εγκαταστάσεων ΔΕΥΑ με εισηγητή τον Δήμαρχο Παγγαίου Φίλιππα Αναστασιάδη.

 

Έντονες είναι τις τελευταίες ημέρες οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξουν εξελίξεις στο Επιμελητήριο. Ως πρωταγωνιστής φέρεται να είναι ο Γιάννης Παναγιωτίδης. Που αν οι φήμες είναι αληθινές, κάτι ετοιμάζει. Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε.

 

Υπάρχουν σοβαρά εσωτερικά προβλήματα στο Ναυτικό Όμιλο Καβάλας. Τα οποία ίσως και να οδήγησαν ήδη στη διάσπαση του! Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν μιλά για το … «φονικό». Προσπαθούν αποφύγουν τα σχόλια για το τι έγινε προκειμένου να μας παρουσιάσουν μόνο τα νέα δεδομένα της υπόθεσης.

 

Να και μια είδηση που μας κάνει να ζηλεύουμε: Σε υψηλότατα ποσοστά ύψους 79% φτάνουν στον Δήμο Χαλανδρίου τα επίπεδα πετυχημένης ανακύκλωσης, δηλαδή σωστής εναπόθεσης των ανακυκλώσιμων υλικών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο αρμόδιος εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος και καθηγητής του ΕΜΠ, Γεράσιμος Λυμπεράτος.

Διαβάστε επίσης