• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τη βασιλόπιτα του έκοψε χθες το μεσημέρι στο «Πρώτο Κατσίκι» το σωματείο των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Καβάλας. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες οι εργαζόμενοι, το διοικητικό συμβούλιο, ο Δήμαρχος και η βουλευτής Τάνια Ελευθεριάδου. Χαιρετισμούς χωρίς ειδήσεις έκαναν ο Δήμαρχος, η βουλευτής (είναι και δικηγόρος του σωματείου), ο πρόεδρος Απόστολος Χρόνης και ο πρόεδρος του σωματείου Κώστας Χανδρουλίδης. Το τυχερό νόμισμα βρέθηκε στο κομμάτι της τεχνικής υπηρεσίας. Σημαίνει μέρες άδειας για το προσωπικό.

 

Στο Παλλάδιο την Κυριακή το απόγευμα έκοψαν τη βασιλόπιτα τους οι καθηγητές φυσικής του Νομού. Το σύντομο κείμενο (ανταπόκριση) είναι του κ. Αργύρη Μυστακίδη: Παλιοί και νέοι φυσικοί στο ετήσιο ραντεβού μας για την κοπή της πίτας του παραρτήματος Καβάλας της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Ευχαριστούμε τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας και φίλο πλέον της ΕΕΦ, Κώστα Αντωνιάδη και τον πρώην Νομάρχη Καβάλας και συνάδελφο Φυσικό Θεόδωρο Καλλιοντζή που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Και του χρόνου με υγεία!

 


 

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας έγιναν πολλά. Πάρα πολλά. Τόσα που η συνεδρίαση άρχισε στις 9.30 το πρωί και τέλειωσε στις 2 το μεσημέρι! Ο Κώστας Κουνάκος συνεχίζει να είναι αυστηρός με την προηγούμενη διοίκηση της Δημωφέλειας, ρωτά και ξαναρωτά διάφορα. Προσπαθεί ο τρόπος του να είναι σωστός ώστε –όπως και ο ίδιος παραδέχεται- να μην χάσει το δίκιο που υποστηρίζει ότι έχει. Είναι φανερό ότι μελέτησε έγγραφα που άλλοι τα βάζουν στην άκρη. Δε ρίχνουν σε αυτά ούτε μια ματιά.

 

Το περίεργο και διαφορετικό της υπόθεσης δεν είναι απαραίτητα κακό και επιλήψιμο. Αρκεί η δουλειά που έγινε να ακολουθεί τους κανόνες. Δεν είναι εύκολο. Και για αυτόν που ψάχνει και για αυτόν που είναι σίγουρος, άρα απαντά αμέσως και αναλυτικά. Κάθε μία πλευρά έχει τα δίκια της.

 

Στο δημοτικό συμβούλιο πρέπει να γίνει ακόμη πιο αναλυτικά (και δημοκρατικά) η συζήτηση που μόλις χθες άρχισε. Ο κ. Κουνάκος έχει απορίες, οι οποίες πρέπει να διατυπώνονται καλοπροαίρετα. Στο τέλος αυτής της δύσκολης διαδικασίας πρέπει άπαντες να αντιληφθούν ότι: Χρειάζεται σεβασμός στο δημόσιο χρήμα, χρειάζεται σεβασμός στην εργασία που έκαναν και συνεχίζουν οι άλλοι. Δεν έφθασε τυχαία εδώ που είναι σήμερα η Δημωφέλεια.

 

Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να συμφωνήσουμε στο αυτονόητο. Από τη μια περιστολή των δαπανών ώστε αυτές να κινούνται σε λογικά πλαίσια, από την άλλη ερώτηση και ενημέρωση. Καταγγελία μόνο αν και όταν χρειαστεί. Ένα (ίσως μόνο ένα) λάθος που έκανε ο κ. Κουνάκος είναι το εξής: Δεν απευθύνθηκε και εκεί που έπρεπε. Όφειλε να το κάνει αφού πριν σχηματίσεις άποψη για το οτιδήποτε πρέπει προηγουμένως να ακούσεις κι αυτόν που μάλλον ξέρει τα περισσότερα.

 

Μόνο με αυτόν τον τρόπο η δουλειά σου δεν θα πάει χαμένη. Στο τέλος τέλος ο κ. Κουνάκος εκφράζει μια άλλη άποψη για τη Δημωφέλεια. Αυτήν που μπορεί να έχουν κι άλλοι. Η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν πρέπει να χαθεί στις διαδικασίες και στις τυπολατρίες. Πρέπει να βρει το δρόμο της. Να διορθώσει όσα λάθη προηγουμένως έγιναν. Αν έγιναν. Όπου έγιναν.

 

Ένα άλλο θέμα σχετικό με τον κ. Κουνάκο είναι η ανοιχτή διαφωνία και αντιπαράθεση του με τον κ. Μούτλια. Στην τελευταία συνεδρίαση του 2019 οι δύο άνδρες είχαν ένα πρώτο φραστικό και μεταξύ τους επεισόδιο. Το οποίο δεν έλαβε μεγάλη έκταση. Το καζάνι σιγοβράζει κι ο Μάκης Παπαδόπουλος είναι στη μέση. Ποιόν από τους δύο να διαλέξει; Προς το παρόν κάνει προσπάθεια να είναι και με τους δύο. Δύσκολος στόχος.

 

Συνεχίζονται οι περίεργες ερωτήσεις του Κυριάκου Βελόπουλου. Ψάχνει να βρει τα δάνεια που έλαβαν όλοι οι Δήμοι της χώρας. Σχετικές ερωτήσεις, και για τους 4 Δήμους του Νομού Καβάλας, κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή. Ζητά πληροφορίες και για το αν αυτά εξυπηρετούνται ή όχι.

 

Απουσίασε από την Καβάλα και τις πολλές πίτες του προηγούμενου Σαββατοκύριακου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σε αρκετές είχε εκπροσώπους του. Τα καθήκοντα του είναι τέτοια που λογικό ακούγεται το ότι δεν άφησε το γάμο για να πάει στα πουρνάρια. Πάντως κάποιο από τα προσεχή Σαββατοκύριακα θα τον δούμε κι αυτόν στις πίτες των συλλόγων.

 

Βελτιώνεται συνεχώς η ηλεκτρονική παρουσία του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας. Ειδικά η παρουσία του στο Facebook. Η σελίδα που υπήρχε έχει όλο και συχνότερα ανακοινώσεις, οδηγίες κτλ. Είναι κάτι στο οποίο το νέο διοικητικό συμβούλιο σκοπεύει να επιμείνει. Και καλά θα κάνει.

 

Στο δικαστήριο ήταν χθες το πρωί το σωματείο των εργαζομένων στη ΒΦΛ. Μία ακόμη δίκη με 26 κατηγορούμενους (εργαζόμενους) για τα γεγονότα των απεργιών του 2016. Η υπόθεση αναβλήθηκε. Στο περιθώριο της δίκης συζητούνταν οι εξελίξεις την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα. Αυτός ήταν ο λόγος που άπαντες μετά την αναβολή πήγαν στο Εργατικό Κέντρο για ενημερωτική γενική συνέλευση.

 

Το θέμα της ΒΦΛ και των 135 εργαζόμενων δεν είχε ουσιαστική εξέλιξη ούτε χθες. Το σωματείο περιμένει την Τριμερή. Αυτή είναι πολύ πιθανή αλλά ούτε χθες υπήρξε συγκεκριμένη αντίδραση του Υπουργείου, πολύ περισσότερο πρόσκληση για να πραγματοποιηθεί. Εργαζόμενοι εκ των 135 συνεχίζουν να επικοινωνούν, να ρωτούν τον κ. Πασχαλίδη. Αυτός φέρεται να τους απαντά ότι η Τριμερής θα γίνει.

 

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης κοπής πίτας στη Λέσχη Ποντίων ο Αρχέλαος Γρανάς μίλησε για την ενότητα των ποντίων. Πρότεινε, εμμέσως πλην σαφώς, να ενωθούν οι σύλλογοι ποντίων στην Καβάλα. Ήταν ενωμένοι μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Μετά ήρθε η διχόνοια. Κι όπως έλεγε κι ο Παπανδρέου, πλέον το ποτάμι δεν φαίνεται να γυρίζει πίσω.

 

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε την Κυριακή το απόγευμα η εκδήλωση του Λυκείου των Ελληνίδων Καβάλας. Πολύ όμορφο το ημερολόγιο του Λυκείου για το νέο έτος. Η μεγάλη προσέλευση μελών απέδειξε τη σωστή πορεία ενός ιστορικού για την Καβάλα συλλόγου. Γίνεται καλή δουλειά στο Λύκειο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα τμήματα αυξήθηκαν και τα μικρά παιδιά σε αυτά επίσης. Μπράβο στο ανήσυχο διοικητικό συμβούλιο που πάντα έχει κάτι σημαντικό να οργανώσει και να πραγματοποιήσει.

 

Χθεσινή ανάρτηση συμπολίτισσας, σχετική με τις πολλές απόπειρες εξαπάτησης αυτήν την εποχή μέσω τηλεφώνου: «Με ξύπνησε ένα τηλεφώνημα σήμερα. Κλαίγοντας μια γυναίκα, τόσο που να μην διακρίνω την φωνή της και τα λόγια της, με καλούσε σε βοήθεια. Αποκαλώντας με μαμά. Μαμά πονάω,  έλα σε παρακαλώ. Έπεσα δεν το έμαθες; Έλα μαμά, η κόρη σου είμαι. Πονάω, έλα σε παρακαλώ. Όταν την ρώτησα, πως σε λένε κόρη μου -γιατί μια μάνα είναι αδιανόητο να μην καταλάβει το παιδί της- έκλεισε το τηλέφωνο. Το μοιράστηκα μαζί σας φίλοι μου για να είστε υποψιασμένοι. Οι καιροί δυστυχώς άλλαξαν».

 

Ανάρτηση του πρώην βουλευτή Δημήτρη Παπουτσή για την φημολογούμενη πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον Ευάγγελο Βενιζέλο: « Αν τελικά στην ιστορία έχουν κάποια αξία οι συμβολισμοί, ο επόμενος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος που έβαλε πραγματικά πλάτη για να σταθεί η χώρα όρθια… Στην αρχή με τον Γιώργο Παπανδρέου, κατόπιν με τον Λουκά Παπαδήμο και τον Αντώνη Σαμαρά. Και φυσικά στη συνέχεια, όταν στάθηκε απέναντι στις επικίνδυνες επιλογές των Τσίπρα – Καμμένου – Βαρουφάκη. Και αυτός είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Κάθε άλλη πρόταση, όσο σεβαστή κι αν είναι, θα έχει μικρότερη συμβολική και ουσιαστική αξία».

 

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας βρίσκονται από χθες για να χρησιμοποιηθούν από τους δημοτικούς συμβούλους κανάτες. Που πάνω τους έχουν το όνομα (λογότυπο) της ΔΕΥΑΚ. Οι κανάτες είναι δώρο της επιχείρησης ώστε σε όλες τις συνεδριάσεις οι δημοτικοί σύμβουλοι να πίνουν νερό Καβάλας και όχι εμφιαλωμένο.

 

Σχετική ομόφωνη απόφαση έλαβε πρόσφατα το συμβούλιο της επιχείρησης. Μέχρι τώρα οι δημοτικοί σύμβουλοι πίνουν όλοι εμφιαλωμένο νερό. Στο παρελθόν στην αίθουσα υπήρχαν κανάτες. Του καφενείου του Δημαρχείου. Μια φορά μάλιστα ο Σταύρος Πεταλωτής πήγε να χρησιμοποιήσει μια από αυτές κατά του Κώστα Κουνάκου. Άλλες εποχές, άλλες συνεδριάσεις και διαδικασίες. Ευχόμαστε οι νέες κανάτες να χρησιμοποιηθούν μόνο για κατανάλωση νερού. Τίποτα διαφορετικό και τίποτα επικίνδυνο.

Διαβάστε επίσης