• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στο Βελιγράδι ήταν το Σαββατοκύριακο ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης. Στην κεντρική πλατεία της πόλης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τουριστικής προβολής με τον τίτλο «Greece Weekend». Σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη «…η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. κερδίζει τις εντυπώσεις του Σερβικού λαού».

================================================================

Τόσο το αυριανό συλλαλητήριο όσο και η προετοιμασία του, έχουν χαρακτηριστικά δοκιμασίας. Μια δύσκολη δοκιμασία, ένα τεστ για όλους μας. Αν και τα τελικά αποτελέσματα θα υπάρξουν με την ολοκλήρωση της κινητοποίησης, ορισμένα συμπεράσματα προέκυψαν ήδη. Δεν είναι καθόλου θετικά αφού όπως συγκεκριμένα προκύπτει, πάλι «πιαστήκαμε» αδιάβαστοι…

 

Όλοι μας και όχι κάποιοι συγκεκριμένοι. Άλλος λίγο κι άλλος περισσότερο. Όλοι προσερχόμαστε στο αυριανό συλλαλητήριο μουδιασμένα. Σαν από υποχρέωση. Το βασικό πρόβλημα που διαπιστώνεται έχει σχέση με την ουσία του θέματος. Ενώ με τον λιθάνθρακα είχαμε αντιληφθεί πλήρως το πρόβλημα και τον κίνδυνο για την περιοχή, με τα διόδια δεν ισχύει το ίδιο. Πιστεύουμε ότι είναι κάτι ηπιότερο, κάτι που επειδή δε θα το βλέπουμε μπορεί και να μην αλλάξει καθόλου την καθημερινότητα μας.

 

Αφού λοιπόν τα διόδια στην Παράκαμψη δεν είναι και κάτι σπουδαίο, δεν έχει καμία σημασία αν γίνουν ή δεν γίνουν. Δεν υπάρχει λόγος κινητοποίησης, συμμετοχής στο συλλαλητήριο κτλ. Φυσικά κι αυτή η άποψη δεν είναι σωστή. Δυστυχώς δεν προλαβαίνουμε να αλλάξουμε ιδιαίτερα τη ροή των πραγμάτων.

 

Τότε με τον λιθάνθρακα δεν ήταν έτσι. Υπήρχε μπόλικος χρόνος να ενημερωθούν οι πολίτες, να καταλάβουν ακριβώς για τι πρόκειται. Κι όποιοι έκαναν λάθος εκτίμηση, υπήρχε χρόνος να αντιληφθούν και να διορθώσουν το λάθος τους. Σήμερα ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος μας. Ήδη το συλλαλητήριο έχει απόσταση λίγων μόνο ωρών.

 

Ταυτόχρονα καταλαβαίνουμε ότι απουσιάζει η εύστοχη και κατάλληλη ιδέα. Μια διαφορετική καινοτόμος πρόταση που κατά κάποιο τρόπο θα κάνει τη διαφορά. Θα πείσει τους πάντες, θα εξουδετερώσει και το τελευταίο επιχείρημα της απραξίας και της μη συμμετοχής.

 

Δυστυχώς στο χρόνο που απέμεινε δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε όλα όσα δεν έγιναν. Κι αυτά είναι πολλά. Ας φροντίσουμε τουλάχιστον να λύσουμε τις περισσότερες απορίες αλλά και παρεξηγήσεις. Να βρούμε τρόπο για τη συμμετοχή των σχολείων (δηλαδή των μαθητών), να εξασφαλίσουμε κλείσιμο της αγοράς(ειδικά των καφετεριών), συμμετοχή των απλών πολιτών. Οι οποίοι οφείλουν αύριο το μεσημέρι να είναι στον τόπο της συγκέντρωσης.

 

Πρέπει επίσης να γνωστοποιήσουμε απολύτως συγκεκριμένα τα επόμενα βήματα μας. Τις επόμενες δράσεις και ενέργειες. Φθάσαμε εδώ που φθάσαμε διότι το κρίσιμο διάστημα που προηγήθηκε «κοιμόμασταν». Τούτο το επωφελήθηκε η άλλη πλευρά. Ωρίμασε ανενόχλητη το έργο των διοδίων κι έτσι σήμερα είναι έτοιμη να το αρχίσει.

 

Η επιτυχία της αυριανής κινητοποίησης βρίσκεται στο τι θα κάνουμε μετά από αυτήν. Πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα επόμενων ενεργειών, που άμεσα θα γνωστοποιηθεί. Διότι το συλλαλητήριο δεν είναι η κορύφωση της αντίδρασης. Είναι (ευχόμαστε και ελπίζουμε) ένα καλό ξεκίνημα.

 

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα σιώπησαν για τα διόδια οι κυβερνητικοί βουλευτές. Κι ενώ στην Καβάλα δίδονταν η μάχη της αφύπνισης του κόσμου, οι βουλευτές μας έστελναν δελτία τύπου από την Αθήνα. Θέμα των οποίων ήταν η ομιλία τους σε νομοσχέδιο.

 

Δεν λέμε, καλά κι αυτά τα δελτία τύπου. Ενημερωτικά. Ωστόσο ειδικά την προηγούμενη εβδομάδα και οι 3 άλλη προτεραιότητα έπρεπε να έχουν. Ενημερώνοντας ταυτόχρονα για τις ενέργειες τους όλους εμάς. Κατόπιν τούτου φθάσαμε στην παραμονή του συλλαλητηρίου και δεν τους έχουμε ακούσει για το θέμα καθόλου!

 

Μια και το έφερε η κουβέντα. Η επίσκεψη του κ. Σταθάκη στην πόλη μας γίνεται χωρίς δελτίο τύπου. Δεν υπάρχει κανένα επίσημο κείμενο που να γνωστοποιεί τη σημερινή παρουσία του υπουργού στην περιοχή. Λες και έρχεται κρυφά. Ευρισκόμενος σε μυστική αποστολή…

 

Συνεδριάζει σήμερα το πρωί το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, Μεταξύ των άλλων στη συνεδρίαση θα λάβει μέρος και εκπρόσωπος της Εγνατίας Οδού ΑΕ. Κανονικά ο Αντιπεριφερειάρχης πρέπει να του μιλήσει ευγενικά, δείχνοντας του την πόρτα της εξόδου από τη σύσκεψη. Αν μπορεί φεύγοντας να πάρει και τα διόδια, ακόμη καλύτερα…

 

Σύντομη θα είναι αύριο το βράδυ η παραμονή του προέδρου της ΝΔ στην πόλη μας. Αν και κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι βέβαιη, το Ιμαρέτ ετοιμάζεται. Εκεί μαθαίνουμε ότι θα διανυκτερεύσει, προκειμένου τη Τετάρτη να κινηθεί οδικώς για τη Σόφια.

 

Διαρροές του δικτύου ύδρευσης αντιμετωπίζει καθημερινά η ΔΕΥΑΚ. Πολλές και δύσκολες περιπτώσεις, για τις οποίες οι πολίτες δεν έμαθαν να περιμένουν. Καλά κάνουν που διαμαρτύρονται προς την επιχείρηση. Η διαρροή σε πολυκατοικία της οδού Κομνηνών είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Η είσοδος της πολυκατοικίας έγινε έξοδος των νερών της ύδρευσης. Αυτό συνεχίζεται εδώ και εβδομάδες… Τώρα η ΔΕΥΑΚ αναζητά το ακριβές σημείο της βλάβης, ψάχνοντας κυρίως στην οδό της 16ης Ταξιαρχίας. Μέχρι να τη βρει, στη πολυκατοικία θα μπαινοβγαίνουν άνθρωποι μαζί με το νερό!

 

Από τη ΔΕΥΑΚ μαθαίνουμε ότι ολοκληρώθηκε η εκπόνηση της μελέτης για την ύδρευση του πρώην Δήμου Φιλίππων από τις πηγές Κεφαλαρίου. Μελετητής είναι ο συμπολίτης μηχανικός Θωμάς Μαυρίδης, που βρήκε τρόπο το έργο να έχει ανεξαρτησία σχετικά με άλλους δήμους που πιθανόν θα επιδιώξουν να εμπλακούν ή και να το σταματήσουν! Η ΔΕΥΑΚ σκοπεύει να παρουσιάσει τη μελέτη σύντομα.

 

Με απόφαση της διοίκησης της ανατέθηκε η διερεύνηση της υπόθεσης της ιδιοκτησίας της στις πηγές Κεφαλαρίου σε νομικό- καθηγητή Πανεπιστημίου. Η απόφαση της ΔΕΥΑΚ στηρίζεται στην πρόταση του προέδρου της Μπάμπη Κουφατζή: «..προτείνω να προβούμε στην σύνταξη γνωμοδότησης με θέμα αναφορικά με το ενεργό της συσταθείσας δουλείας αντλήσεως ύδατος υπέρ του Δήμου Καβάλας και ήδη της διαδόχου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καβάλας, όπως επίσης για τα δικαιώματα, αλλά ενδεχομένως και τις υποχρεώσεις, της τελευταίας έναντι του Δήμου Δοξάτου Δράμας, με

αντικείμενο την ως άνω πραγματική δουλεία αντλήσεως ύδατος».

 

Ο πρώην Νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής με αφορμή προδημοσίευση από το βιβλίο του Στάθη Εριφυλλίδη (υπάρχει αναφορά στο πρόσωπο του πρώην Νομάρχη), μας γράφει: «Δεν διόρισα ποτέ κανέναν διότι δεν γινόταν . Με προγράμματα ορισμένου χρόνου ,ναι. Η γυναίκα που αναφέρει ότι δεν δέχθηκε να είναι υποψήφια μαζί του και προτίμησε το δικό μου συνδυασμό, του αρνήθηκε για διάφορους λόγους αλλά κυρίως για το προφανέστατο. Δεν είχε πλέον τύχη καμία και η συμμετοχή του μόνο ζημία ή αλλοίωση του αποτελέσματος θα επέφερε. Όμως ποιο το νόημα για όλα αυτά ;».

 

Η εκδήλωση για το βιβλίο του κ. Εριφυλλίδη θα γίνει την προσεχή Τετάρτη το βράδυ στο Αμφιθέατρο. Όπως καταλαβαίνουμε από αυτά που ακούμε, διαψεύσεις επί του περιεχομένου του βιβλίου θα υπάρξουν αρκετές ακόμη.

 

Δύο είναι τελικά οι μηχανικοί που από την πόλη μας, μετανάστευσαν στο εξωτερικό όπου βρήκαν καλύτερη δουλειά. Και οι δύο ήταν μέλη της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ ΑΜ, εκλεγμένοι με την παράταξη ΟΡ.ΜΗ.

 

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος περιλαμβάνει και τον Δήμο Καβάλας στους Δήμους που σε κάθε συνέλευση της ΚΕΔΕ κάνουν ότι θέλουν, αγνοώντας τους υπόλοιπους και μικρότερους Δήμους. Τις προάλλες που στο δημοτικό συμβούλιο Αλμωπίας συζητήθηκε το σχέδιο «Κλεισθένης 1» ο κ. Μπίνος είπε μεταξύ των άλλων: «Έχω εναντιωθεί πολλές φορές και με την ΚΕΔΕ. Μαζεύονται μεγαλόσχημοι Δήμαρχοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Καβάλας και δεν ξέρω τι. Δε ξέρουν από αγροτιά. Δεν ξέρουν τον καημό που τραβάμε εμείς για να λύσουμε τα προβλήματα. Και όταν πάνε να ψηφίζουν, ψηφίζουν για το Κολωνάκι, για την Θεσσαλονίκη για την Αριστοτέλους. Κανένας δεν ασχολείται με αυτούς τους Δήμους. Είδατε ποτέ

εσείς οι νόμοι που βγάζουν να πριμοδοτούν Δήμους σαν τον Δήμο Αλμωπίας, ο οποίος έχει έκταση

τόσο μεγάλη και δεν είναι ίδιος με έναν αστικό Δήμο;».

 

Έλληνες και Βούλγαρους δημοσιογράφους φιλοξένησε το Σαββατοκύριακο η Δημωφέλεια. Ειδικά στους Έλληνες (από την Αθήνα), έδωσε προτεραιότητα στα γαστρονομικά. Εξ αυτού του λόγου στην παρέα ήταν και ο σεφ Νίκος Φωτιάδης.

 

Τα έργα της Fraport στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας είχαν άλλο σχεδιασμό. Θα άρχιζαν το Φθινόπωρο του 2017 και θα τέλειωναν την Άνοιξη του 2018. Στην εκδήλωση της την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρία ενημέρωσε τους φορείς ότι τα έργα τελειώνουν τον Δεκέμβρη. Στο μεταξύ και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε την έγκριση της για μικρές αλλαγές που έγιναν στο κατάστημα αφορολόγητων ειδών του αεροδρομίου.

 

Διαβάστε επίσης