μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Βασίλης Βασιλικός μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκαν προ λίγων ημερών την αίθουσα στην Αθήνα όπου συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Με την ευκαιρία ο Καβαλιώτης και Θάσιος συγγραφέας, το όνομα του οποίου έχει η Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Εδώ έχουμε κάτι αντίστοιχο με τη δολοφονία Λαμπράκη, μόνο που τότε δεν λέγονταν χρυσαυγίτες αλλά αγανακτισμένοι πολίτες. Η εισαγγελική πρόταση με αγανάκτησε. Το διακύβευμα της δίκης αυτής θα εξαρτηθεί από τη στάση των δικαστών: αν δεν ακολουθήσουν τη γραμμή της εισαγγελέως, θα αποδείξουν ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη αρχή και η μόνη που μπορεί να γιατρέψει τα δεινά του ναζισμού».

 

Η Fraport γιόρτασε και στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας τα 30 εκατομμύρια επιβάτες του 2019. Σε έναν από αυτούς (τον πιο τυχερό) έδωσε δωροεπιταγή. Στους υπόλοιπους συμβολικά δώρα. Πακέτα με γλυκά. Φωτογραφία του Φώτο Καπάϊος.

 


 

Αρκετά ικανοποιημένους μας αφήνουν οι πρόσφατες εξελίξεις στα θέματα των διοδίων πλησίον της πόλης. Τα μετωπικά μετακινήθηκαν εκτός Παράκαμψης και τα πλευρικά -του κόμβου του νέου λιμανιού- δεν θα γίνουν καθόλου. Ο αγώνας- σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής- δικαιώθηκε.

 

Δικαιώθηκε μετά από αρκετό καιρό. Η δικαίωση στηρίχθηκε με στις έξυπνες δικαστικές κινήσεις, τις υπέρ της Καβάλας δικαστικές αποφάσεις και τις καλύτερες σκέψεις όσων βρίσκονται τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Επαναλαμβάνουμε ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια των Καβαλιωτών πέτυχε επειδή σε αυτήν συμμετείχαν όλοι. Ήταν αγώνας κοινός που ένωσε όσους σε όλα τα άλλα δεν ενώνονται. Δεν ενώνονται με τίποτα!

 

Όσοι αιρετοί και πρώην αιρετοί (αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες) ευθύνονται για τη μη συντήρηση της γέφυρας που έπεσε, μπορούν να είναι χαρούμενοι. Δικαιούνται ακόμη και να πανηγυρίζουν. Η απαραίτητη πραγματογνωμοσύνη που διατάχθηκε εκείνο τον καιρό είναι ένα χρόνο τώρα «παγωμένη». Για τους γνωστούς οικονομικούς λόγους. Χωρίς πραγματογνωμοσύνη η υπόθεση απόδοσης  ευθυνών δεν μπορεί να σταθεί στο δικαστήριο και σε κανένα ακροατήριο.

 

Μια περίεργη παρατήρηση και αλλαγή. Φέτος σχεδόν όλοι οι σύλλογοι και φορείς που κόβουν βασιλόπιτα, αποφάσισαν την εκδήλωση να την πραγματοποιήσουν Σάββατο ή Κυριακή. Απορρίπτουν την ιδέα τέτοιας εκδήλωσης την Τετάρτη το απόγευμα ή άλλη μέρα (απόγευμα). Υπό αυτές τις συνθήκες και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο είναι πλήρες. Από βασιλόπιτες που θα κοπούν ταυτόχρονα. Αυτό μάλιστα θα συμβεί κυρίως την Κυριακή το πρωί.

 

Την περασμένη Δευτέρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας συνάντησε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα το προεδρείο της ΟΤΟΕ και το σωματείο των εργαζόμενων στη ΒΦΛ. Για την Καβάλα ενδιαφέρον υπήρχε στη δεύτερη συνάντηση. Για την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα (ακόμη και για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ) η πρώτη. Η οποία προβλήθηκε περισσότερο.

 

Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου (18.00) κόβει βασιλόπιτα ο συνοικιακός σύλλογος της Αγίας Παρασκευής. Αυτό αποφασίστηκε να γίνει στην αίθουσα του ξενοδοχείου Εσπέρια. Αίθουσα που και στο παρελθόν φιλοξένησε την ίδια εκδήλωση του συνοικιακού συλλόγου.

 

Η εταιρία δεν αντέδρασε δημόσια, τουλάχιστον έως χθες, στα όσα έγιναν στην Τριμερή της Τρίτης στο Υπουργείο Εργασίας. Τα λόγια που ακούσαμε προέρχονται μόνο από την πλευρά του σωματείου. Καταλαβαίνουμε ότι η Τριμερής συνάντηση είχε αποτέλεσμα. Που ενθαρρύνει και ενισχύει το διάλογο. Αν αυτή η συνάντηση γινόταν νωρίτερα, θα ήταν ακόμη καλύτερα.

 

Σύμφωνα με το δημοτικό σύμβουλο της «Συμπαράταξης Πολιτών» κ. Νίκο Μουρτασάγα, το οικόπεδο που ζητά από το Δήμο Καβάλας η Ιερά Μητρόπολη -προκειμένου να κατασκευάσει σε αυτό νέα εκκλησία- είναι οικόπεδο χαρακτηρισμένο για σχολείο! Μάλλον πρόκειται για το γνωστό οικόπεδο, για το νέο σχολείο της συνοικίας του Προφήτη Ηλία.

 

Μια παλιά ιστορία μπλεγμένη στα δασικά και στη γραφειοκρατία. Αν έτσι έχουν τα πράγματα και το οικόπεδο προορίζεται για σχολείο, ο Δήμος Καβάλας (σε ότι τον αφορά) οφείλει να προτιμήσει το σχολείο. Σε μικρή απόσταση άλλωστε από το οικόπεδο (αν είναι σωστή η παρατήρηση του κ. Μουρτασάγα) βρίσκεται ο ιερός ναός του Προφήτη Ηλία.

 

Προχθές το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών έκανε κινητοποίηση για να προωθήσει την κινητοποίηση της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ στη Θάσο. Στελέχη του ΠΑΜΕ ήταν στο νησί και προπαγάνδισαν τους λόγους της στάσης εργασίας. Είναι κάτι που για τη Θάσο δεν συνηθίζεται.

 

Εφόσον τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για τις δηλώσεις συμπολιτών και τις διορθώσεις των τετραγωνικών μέτρων των ιδιοκτησιών τους είναι αληθινά (30 δηλώσεις την ημέρα), τότε βέβαιο είναι ότι του χρόνου τα δημοτικά τέλη στην Καβάλα θα μειωθούν.

 

Αν όχι σε όλες, στις περισσότερες δηλώσεις τα τετραγωνικά μέτρα που δηλώνονται στο Δήμο είναι σαφώς περισσότερα των υφιστάμενων. Οι δε νέες χρεώσεις επί αυτών των αλλαγών εντάσσονται αμέσως στο ηλεκτρονικό σύστημα. Άρα τα οφέλη του Δήμου είναι άμεσα. Κάπως έτσι ο Δήμος Καβάλας καταφέρνει και αυξάνει τα έσοδα του. Ποια έσοδα; Τα ανταποδοτικά (της καθαριότητας) και μόνο.

 

Συνεχίζονται οι επιτυχίες του Δημάρχου Παγγαίου μέσω της διοίκησης της ΚΕΔΕ στην οποία συμμετέχει. Τα νέα τα μαθαίνουμε από το Δήμο Παγγαίου: Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον Δήμο Παγγαίου η ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ για την εκλογή του Δημάρχου Παγγαίου κ. Φίλιππου Αναστασιάδη ως: Εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ στο ΚΟΓΚΡΕΣΟ Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, αλλά και ως Πρόεδρο της επιτροπής ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

 

Σε συνέχεια αυτής της ανακοίνωσης άμεση ήταν η αντίδραση (και ανάρτηση) του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης στο Δήμο Παγγαίου κ. Ανέστη Τσαβδαρίδη: Η τοποθέτηση-εκλογή του Δημάρχου Παγγαίου κ. Αναστασιάδη σε θέσεις της ΚΕΔΕ από το ΔΣ της, του οποίου είναι μέλος, αποτελεί αναμφισβήτητα προσωπική του επιτυχία και ίσως στο μέλλον να φανεί χρήσιμη για τον τόπο μας αλλά και για τον ίδιο πολιτικά. Ο Δήμος Παγγαίου και οι δημότες του όμως έχουν πολλά και άμεσα προβλήματα και ανάγκες που απαιτούν λύσεις . Δυστυχώς η λεγόμενη “εξωστρέφεια” έγινε αυτοσκοπός με αποπροσανατολικες παρενέργειες. Έχεις την αίσθηση ότι ο Δήμος μας λειτουργεί με τον “αυτόματο πιλότο” και διαπιστώνεις ότι οι φιλότιμες και αξιέπαινες κάποιες φορές προσπάθειες αντιδημάρχων και άλλων παραγόντων δεν μπορούν να καλύψουν το κενό. Όσο για το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο έτσι κι αλλιώς με τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης μετατράπηκε σε μια ακόμη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, έχει να συνεδριάσει παρουσία του Δημάρχου πολύ περισσότερο από ένα μήνα».

 

Τρέχοντας έφθασε χθες το απόγευμα στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης. Άργησε στη σύσκεψη που αυτός συγκάλεσε αφού έπρεπε να επιστρέψει από τη Θάσο όπου ήταν από το πρωί. Συνοδεύοντας τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο. Ο κ. Μέτιος ήταν στην Καβάλα από το προηγούμενο βράδυ (το βράδυ της Τρίτης). Κάπως έτσι βρέθηκαν να περιμένουν τον κ. Αντωνιάδη στην είσοδο του διοικητηρίου οι Λεμονίδης- Δέμπας και Κελγιώργης. Ευτυχώς για αυτούς δεν περίμεναν πολύ ώρα.

 


 

Μήπως η ΕΤΑΔ ξυπνά;

Η Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (γνωστή μας ΕΤΑΔ) φαίνεται να ξυπνά. Αφυπνίζεται μετά από μακρά περίοδο χειμερίας ή άλλης νάρκης. Πέραν του ότι συζητά επί της ουσίας με το Δήμο Καβάλας για την Καλαμίτσα, δέχεται κυβερνητικές πιέσεις για την αξιοποίηση πάσης φύσεως τουριστικών ακινήτων αρμοδιότητας της. Ένα από τα οποία είναι η Αλάνα στη Νέα Ηρακλείτσα. Συγκεκριμένα νέα για την Αλάνα δεν υπάρχουν. Ίσως υπάρξουν αφού σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ η εταιρία πιέζεται ώστε να τρέξει!

Η είδηση είναι η ακόλουθη:  «Την ανάγκη αξιοποίησης ακινήτων της ΕΤΑΔ με τουριστικό ενδιαφέρον, αλλά και της περιουσίας του δημοσίου, που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, συζήτησαν ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ Στέφανο Βλαστό, σε συνάντηση εργασίας τους. Ο υφυπουργός Τουρισμού ζήτησε να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες από την πλευρά της εταιρείας, ενώ παράλληλα, έθεσε το ζήτημα της αξιοποίησης των ακινήτων που έχει στην κυριότητά της η ΕΤΑΔ, με δεδομένο ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο κ. Κόνσολας ζήτησε από τον κ. Βλαστό να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΤΑΔ και στον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης για να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία και σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρξει παραχώρηση ακινήτων του δημοσίου στους δήμους προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για κοινωφελείς σκοπούς».

Διαβάστε επίσης