μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η περίοδος ενημέρωσης και προσαρμογής συνεχίζεται για το νέο διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας. Χθες συνάντησε δύο εκπροσώπους του ιδιαίτερα δραστήριου Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου (φωτογραφία). Οι κυρίες Στεργίδου και Μπενάζη έκαναν σχετική ανάρτηση: «Από τη σημερινή μας συνάντηση με το νέο Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας. Ο κ. Κλειτσιώτης μας υποδέχτηκε εγκάρδια, ενημερώθηκε για τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας και δήλωσε ότι θα στηρίξει έμπρακτα το έργο της δομής, καταδικάζοντας απερίφραστα κάθε μορφή κακοποίησης. Τον ευχαριστούμε θερμά και του ευχόμαστε καλή δύναμη στην κομβική του θέση».

 

Το γραφείο του στο κτίριο του Δήμου στην οδό Φιλίππου (κτίριο ΔΗΠΕΘΕ) συνεχίζει να περιμένει ο Συμπαραστάτης του Δημότη, συμπολίτης δικηγόρος Θανάσης Αθανασίου (φωτογραφία). Ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση κι ήταν την Τετάρτη στην εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας στο Όσκαρ. Ο κ. Αθανασίου ευγενικά αναφέρθηκε στην καθυστέρηση που υπάρχει για το χώρο που θα χρησιμοποιεί κι ο Δήμαρχος του έδωσε μία ακόμη υπόσχεση για επίσπευση των διαδικασιών. Στο μεταξύ ήταν σίγουρος για τη δουλειά που γίνεται. «Αιτήματα πολιτών εξετάζονται και ικανοποιούνται ήδη» είπε για το έως τώρα έργο του. Κι όταν θα έχει τη δική του στέγη, τότε τα αιτήματα είναι λογικό να αυξηθούν.

 


 

Σημαντική αλλαγή διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα στην τοπική ΝΔ. Ένας μεγάλος αριθμός στελεχών που παραδοσιακά στήριζαν τον Γιώργο Καλαντζή, μετακινούνται προς το Νίκο Παναγιωτόπουλο. Αυτό συμβαίνει αθόρυβα αλλά και πολύ συγκεκριμένα. Όσο φυσιολογική κι αν είναι η εξέλιξη, κάποιοι βιάστηκαν πολύ να εγκαταλείψουν πολιτικά τον Γιώργο. Συνέχεια θα δοθεί με την πρώτη ευκαιρία. Δηλαδή με τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές.

 

Από σύμπτωση πληροφορηθήκαμε χθες την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη μετατόπιση των μετωπικών διοδίων στην Εγνατία Οδό, μετωπικά διόδια που αρχικά προτείνονταν στην Παράκαμψη. Δεν θα πιστεύαμε την πληροφορία αν δεν διαβάζαμε το σχετικό ΦΕΚ.

 

Είναι λοιπόν επίσημο και οριστικό. Τα μετωπικά διόδια θα είναι στο ύψος της ΒΦΛ και του κτιρίου πρώην Πλαστικά Καβάλας. Αυτή η αλλαγή διορθώνει κάπως τα πράγματα. Π.χ. δεν φαίνεται να χρειάζονται πλευρικά διόδια στον κόμβο του νέου λιμανιού. Ότι έγινε εκεί θα πρέπει να ξηλωθεί. Το ξήλωμα θα γίνει όταν ο ανάδοχος βρει χρήματα – μηχανήματα- υλικά κτλ.

 

Γιατί αλήθεια το Υπουργείο και η Εγνατία Οδός ΑΕ δεν μας ενημέρωσαν έγκαιρα; Γιατί απέφυγαν να αναφερθούν στη διαδικασία μέσω ΚΥΑ και ΦΕΚ; Το επόμενο ερώτημα είναι ακόμη πιο δύσκολο. Γιατί ενώ μετακινούν το σημείο των διοδίων, συνεχίζουν την απαλλοτρίωση επί της Παράκαμψης; Μήπως ξέχασαν να σταματήσουν την απαλλοτρίωση, με ότι αυτό συνεπάγεται;

 

Διαφορετική ήταν η φετινή εκδήλωση του Δήμου Καβάλας για τη βασιλόπιτα των εργαζόμενων του. Έγινε με καθυστέρηση, αρχές Φλεβάρη. Έγινε στο Όσκαρ και όχι στο «Αντιγόνη Βαλάκου». Έγινε Τετάρτη απόγευμα, που οι εργαζόμενοι τρέχουν σε άλλες οικογενειακές υποχρεώσεις. Έγινε χωρίς την παρουσία της αντιπολίτευσης.

 

Πολλές αλλαγές ας πούμε ότι ήταν αναμενόμενες. Η βασιλόπιτα του 2020 κόπηκε αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές και όχι πριν από αυτές. Η αντιπολίτευση άλλωστε (δηλαδή οι γνωστοί μας υποψήφιοι δήμαρχοι) απουσίαζαν τον Γενάρη γενικώς από τις βασιλόπιτες. Πέρσι που ήταν προεκλογική περίοδος δεν άφησαν καμία να μην συμμετάσχουν. Φέτος όμως δεν πήγαν ακόμη και στη βασιλόπιτα του Δήμου Καβάλας!

 

Αν κάνουμε λίγη υπομονή, θα ξαναδούμε τους υποψήφιους δημάρχους σε εκδηλώσεις βασιλόπιτας. Αλλά και στις λοιπές εκδηλώσεις της Καβάλας. Του χρόνου; Ίσως του χρόνου. Να περάσει λίγο ο καιρός, να έρθει πιο κοντά ο βασικός τους στόχος. Οι επόμενες δημοτικές εκλογές.

 

Με απόφαση που έλαβε ο Δήμαρχος της Θάσου κ. Λευθέρης Κυριακίδης συγκροτείται ομάδα εργασίας στον Δήμο για τα θέματα δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, ΕΤΑΔ, ΤΑΙΠΕΔ κτλ. Στην επιτροπή ορίστηκαν δύο επιστήμονες. Ένας δικηγόρος και ένας οικονομολόγος. Έργο τους θα είναι η συνδρομή στο Δήμαρχο.

 

Διαβάζουμε επίσης ότι «…οι ανωτέρω θα λειτουργούν αμιγώς συμβουλευτικά, χωρίς αποφασιστικές αρμοδιότητες οποιασδήποτε μορφής. Θα παρέχουν συμβουλές και θα διατυπώνουν γνώμες προς το Δήμαρχο στα ανωτέρω θέματα και θα συνεργάζονται με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου».

 

Στην Καβάλα ήταν την Τετάρτη ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΑΜΘ κ. Θανάσης Τσώνης. Είχε διάφορες επαφές, συνεργασίες κτλ. Μαζί του ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος της Καβάλας κ. Αλέξης Πολίτης. Σημειώνουμε ότι ο κ. Τσώνης πρόσφατα σχετικά ανέλαβε τη θέση, εκλέγεται στην ΠΕ Έβρου.

 

Διακοπή ρεύματος λόγω βλάβης σημειώθηκε στις Κρηνίδες, τα ξημερώματα της Πέμπτης. Ξεκίνησε από τις 4 το πρωί, το ρεύμα επανήλθε 4 ώρες μετά. Οι άνθρωποι πάλι ταλαιπωρήθηκαν. Διπλή ταλαιπωρία. Ήταν χωρίς ρεύμα και χωρίς ενημέρωση για την διαδικασία αποκατάστασης της βλάβης. Φυσικά ήταν και χωρίς θέρμανση. Εκτός αν το σπίτι ζεσταίνονταν με τζάκι ή σόμπα.

 

Χθες υπήρξαν και προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος. Κυρίως στην Ελευθερούπολη, τα Αμισιανά, το Κοκκινόχωμα κτλ. Για αυτές τις διακοπές υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, στην ιστοσελίδα του. Ποιος όμως διαβάζει την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ; Κάπως έτσι ένα σωρό άνθρωποι (μεταξύ αυτών εργαζόμενοι- επαγγελματίες) βρέθηκαν σε πρόβλημα. Οι συγκεκριμένες διακοπές ήταν και προγραμματισμένες και πολύωρες.

 

Για το Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας είναι συνηθισμένο γεγονός οι υποθέσεις (δίκες) με εμπλεκόμενους εργαζόμενους και στελέχη της ΒΦΛ. Η σημερινή στο Τριμελές διαφορετική. Εμμέσως πλην σαφώς καταγγέλλοντες είναι οι πρώην απολυμένοι. Κατηγορούμενοι όσοι στο πρόσφατο παρελθόν είχαν υποστηρίξει το γνωστό περιστατικό του εμπρησμού δασικής έκτασης, το είχαν δε συνδέσει με τις κινητοποιήσεις και τους τότε απεργούς. Επειδή η υπόθεση εισάγεται να δικαστεί πρώτη φορά, πιθανότερο είναι να αναβληθεί.

 

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης πρόβαλε χθες την απόφαση του να ενταχθεί στη διαδικασία ανακύκλωσης ρούχων μέσω ειδικών κάδων που θα εγκαταστήσει. Ο Δήμος Καβάλας πάει καιρός που είχε την ιδέα και την πρωτοβουλία. Κι ενώ αρχικά υπήρξε μια ανταπόκριση και μια προσφορά ρούχων, τελευταία η διαδικασία ατόνησε. Λες και οι Καβαλιώτες έβαλαν στους κάδους όλα τα ρούχα που τους περίσσευαν. Τα επόμενα θα τα βάλουν όταν αποφασίσουν να αλλάξουν την γκαρνταρόμπα τους.

 

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καβάλας κ. Σμαρώ Νικολαϊδου, το έργο της ανακαινισμένης Μεγάλης Λέσχης θα παραδοθεί προς χρήση το αργότερο ως τον Μάρτιο. Αυτή η υπόσχεση δόθηκε στον ιστορικό τοπικό σύλλογο από τον κ. Θόδωρο Μουριάδη. Οπότε έτσι θα περάσει και ο Φεβρουάριος…

 

Ρίχνοντας μια ματιά στις εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου διαπιστώνουμε με χαρά ότι οι πολλές βασιλόπιτες τέλειωσαν. Το διήμερο αύριο και μεθαύριο υπάρχουν κάποιες, σαφώς λιγότερες σε σχέση με αυτές των προηγούμενων ημερών. Ταυτόχρονα αρχίζει ο «βομβαρδισμός» προσκλήσεων για τους χορούς των συλλόγων. Κι όποιος αντέξει!

 

Μετά τον Μακάριο Λαζαρίδη και ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης έκανε ανάρτηση για τον πρόσφατο θάνατο του Βαρδή Μαυρόπουλου: «Ο Βαρδής Μαυρόπουλος ήταν μια φυσιογνωμία από τις λίγες στον χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου, για την Ελευθερούπολη αλλά και την Καβάλα γενικότερα. Όντας ηγετικό στέλεχος της πιο πετυχημένης ομάδας του Ορφέα Ελευθερούπολης, προσπαθησε να κληρονομήσει τα ιδεώδη του αθλητισμού στους μικρότερους. Ίδρυσε τον Φρίξο Ελευθερούπολης από όπου ξεπήδησαν πολλά ταλέντα του Καβαλιώτικου ποδοσφαίρου.

Ο Βαρδής όπως τον γνώρισα ήταν ένας άνθρωπος κοινωνικός, μεγαλωμένος μέσα στη πιάτσα, έκανε πλάκες, χαμογελούσε και σε χτυπούσε στη πλάτη για να προχωρήσεις όταν το χρειαζόσουν. Ήταν δίπλα μας στη προσπάθεια του ΓΣΕ, ήταν δίπλα σε μένα και την οικογένειά μου σε πολλές δυσκολίες. Από σήμερα όλοι μας νιώθουμε σαν κάποιο κομμάτι μας να έφυγε μαζί του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα… Αξέχαστος στις καρδιές μας, Βαρδή».

 

Στην τηλεόραση του Alpha μίλησε χθες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Διέψευσε τον Ταγίπ Ερντογάν για δήθεν συνεννοήσεις της Ελλάδας με την Τουρκία εν όψει της επετείου των γεγονότων στα Ίμια: «Τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τα Ιμια διέψευσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μιλώντας στον Alpha ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με την Τουρκία και πως είναι ψέματα όσα υποστηρίζει ο Ερντογάν. «Εμείς εκείνη τη μέρα, όλη την Παρασκευή, τρέχαμε με το θέμα του ερευνητικού και παρακολουθούσαμε αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας και συνέχισε: «Άλλωστε, αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονται από εμένα. Αν γινόντουσαν θα ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά δεν έγιναν ποτέ».

 

Διαβάστε επίσης