μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τη Δευτέρα το πρωί (προχθές) δύο Δήμαρχοι μαζί με τον διευθυντή της ΔΙΑΑΜΑΘ μίλησαν στους δημοσιογράφους για την ανάγκη οι πολίτες να κάνουν περισσότερη και συστηματικότερη ανακύκλωση. Φυσικά και είχαν δίκιο. Δύσκολα θα το βρουν. Το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουν να προβάλλουν την ανακύκλωση αλλά το αποτέλεσμα της επικείμενης καμπάνιας δεν είναι δεδομένο. Οι καλές εποχές πέρασαν. Στην Ελλάδα άλλωστε ξεχνάμε εύκολα. Ειδικά αν κάτι παύει να είναι μόδα…

 

Χθες το πρωί οδηγός λεωφορείου δεν σταμάτησε μπροστά σε διάβαση. Με αποτέλεσμα να τραυματίσει- ευτυχώς ελαφρά- πεζή. Το περιστατικό δημιουργεί απαισιοδοξία. Μελαγχολία. Είναι δυνατόν αυτοί οι πολίτες, που δεν σέβονται ακόμη και τις διαβάσεις, να πεισθούν κάνουν ακόμη περισσότερη ανακύκλωση; Η απάντηση φυσικά και είναι εύκολη.

 

Το χθεσινό περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Ούτε τυχαίο. Δυστυχώς είχε την προαναφερθείσα εξέλιξη. Σε άλλες περιπτώσεις οι πεζοί την γλίτωσαν τελευταία στιγμή. Άλλοτε σημειώθηκαν τροχαία ατυχήματα αλλά μόνο υλικών ζημιών. Οι έλληνες, όλοι μας δηλαδή, δεν βάζουμε εύκολα μυαλό. Δυστυχώς δεν αλλάζουμε τις κακές μας συνήθειες.

 

Θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να μάθουμε να σεβόμαστε τους πεζούς. Ακόμη περισσότερα μέχρι να βάλουμε στο πετσί μας την ανακύκλωση. Προτιμούμε να πληρώνουμε αλλά ανακύκλωση, σωστή ανακύκλωση, δεν θα κάνουμε άμεσα. Κι ας είναι αυτό το συμφέρον μας.

 

Μια μικρή βόλτα να κάνει κάποιος στο κέντρο ή στις συνοικίες της πόλης θα δει πράγματα που θα τον κάνουν ακόμη πιο απαισιόδοξο. Όταν πρόκειται για τους άλλους είμαστε αυστηροί. Όταν πρέπει εμείς να δώσουμε το καλό παράδειγμα, ξεχνάμε τις υποχρεώσεις μας. Αυτός λοιπόν που διαμαρτύρεται και φωνάζει, συνήθως αυτός είναι ο πρώτος κακός πολίτης.

 

Προ λίγων ετών επισκέπτονταν την Πρωινή συμπολίτης ο οποίος διαμαρτύρονταν για τα κακώς κείμενα που έβλεπε μπροστά του. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας άρχισε να τα φωτογραφίζει κιόλας. Έδειχνε τις σχετικές φωτογραφίες που τις είχε στο κινητό του ώστε η καταγγελία του να είναι περισσότερο πειστική.

 

Ως που ένα πρωί παρκάρισε το αυτοκίνητο του πάνω στο πεζοδρόμιο. Με τέτοιο τρόπο που «πλήγωνε» δέντρο που υπήρχε σε αυτό. Η Πρωινή συμπτωματικά φωτογράφισε το περιστατικό για να το καυτηριάσει. Όπως και έγινε. Την επόμενη μέρα το ίδιο πρόσωπο ξαναήρθε στα γραφεία της εφημερίδας.

 

Αυτήν την φορά για να παρουσιάσει μια μεγάλη γκάμα δικαιολογιών. Οι οποίες κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι καλώς έπραξε ότι έπραξε αφού: 1) Είχε σοβαρό και επείγοντα λόγο, 2)Παρκάρισε παράνομα αλλά για λίγα μόνο λεπτά 3) Στη συνέχεια περιποιήθηκε το δέντρο που ταλαιπώρησε.

 

Το έχουμε κι αυτό το … προτέρημα εμείς οι έλληνες. Δεν φτάνει που δεν διορθωνόμαστε, θέλουμε να βγούμε κι από πάνω. Ακόμη κι εκεί που φταίμε 100%. Υπό αυτήν την απλή και συνηθισμένη διαδικασία δείχνουμε τις ξεκάθαρες προθέσεις μας. Σε ότι μας αφορά θα κάνουμε τη δουλειά μας. Αυτό που μας εξυπηρετεί. Αυστηροί θα είμαστε μόνο με τους άλλους. Αν μάλιστα με κάποιους από αυτούς έχουμε προηγούμενα, εκεί να δείτε αυστηρότητα και ισχυρή καταγγελία.

 

Σε λίγες εβδομάδες τελειώνει ο Χειμώνας. Πανηγυρίζοντας θα υποδεχθούμε την Άνοιξη του 2020. Σε όλη την πόλη θα δούμε τις γνωστές εικόνες. Παντού πεταμένα παλιά έπιπλα, ανάμεσα σε στρώματα κτλ. Θα τρέχει ο Δήμος να τα μαζέψει αλλά θα είναι αδύνατο να τα προλάβει.

 

Σκοπός των Δημάρχων και της ΔΙΑΑΜΑΘ ως εκ τούτου πρέπει να είναι άλλος. Επειδή την ανακύκλωση δεν θα την αυξήσουμε με τίποτα, τουλάχιστον να μην την μειώσουμε. Αν καταφέρουμε και διατηρήσουμε το σημερινό 8% (αν το ποσοστό είναι αληθινό) της ανακύκλωσης, θα πρόκειται για μεγάλη μας επιτυχία.

 

Και κάτι τελευταίο ως προς το χθεσινό ατύχημα στη διάβαση των πεζών. Η συγκεκριμένη (στην Ερυθρού Σταυρού) δεν είναι η χειρότερη της πόλης. Στέκεται καλούτσικα στο οδόστρωμα, φαίνεται από όλους. Υπάρχουν πολλές άλλες, οι οποίες είναι σε σαφώς χειρότερη κατάσταση.

 

Στις 2 και 20 το πρωί της Τρίτης ολοκληρώθηκε η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας! Μα καλά, δεν είχαν δουλειά το επόμενο πρωί; Δεν είχαν αυτήν την αγωνία ώστε να συντομεύουν; Προκύπτει βέβαια ότι στο μεταξύ σημειώθηκαν αρκετές δικαιολογημένες αποχωρήσεις. Αυτών των χαρακτηριστικών.

 

Όσοι έμειναν ως το τέλος φαίνεται ότι δεν έχουν το άγχος των περισσότερων πολιτών. Το επόμενο πρωί δεν έχουν την πίεση που αντιμετωπίζει ένας μέσος εργαζόμενος ή επαγγελματίας. Θα μπορούσαν με λίγα λόγια να μείνουν στη συνεδρίαση όλο το βράδυ! Ή μήπως κάνουμε λάθος;

 


Για το ίδρυμα «Αγία Μαρίνα» που ευτυχώς ξεχάσαμε

Για περίπου 10 χρόνια τα οικονομικά προβλήματα του ιδρύματος ΑμΕΑ «Αγία Μαρίνα» απασχόλησαν τους εκπροσώπους μας. Όπως επίσης την τοπική κοινωνία. Ήταν προβλήματα που τέθηκαν σε βουλευτές, δημάρχους, στους νομάρχες, τους αντιπεριφερειάρχης κτλ. Εδώ λίγο καιρό το ζήτημα λύθηκε. Με την ιδιωτικοποίηση της προσπάθειας. Η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση έγινε για καλό. Τα παιδιά του ιδρύματος παρέμειναν στην ίδια στέγη, με τους ίδιους όρους. Το βασικό οικονομικό πρόβλημα λύθηκε. Τα άλλα δεν πιέζουν όσο πίεζαν τότε. Κάπως έτσι το ξεχάσαμε το ίδρυμα. Αυτό ωστόσο έγινε για καλό.

Χαιρόμαστε που τα νέα δεδομένα στην ιδιωτική πλέον «Αγία Μαρίνα» ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν από αυτούς που κάτι περισσότερο γνωρίζουν. Το Νομαρχιακό Σύλλογο ΑμΕΑ. Το αναφέρει συγκεκριμένα σε πολύ πρόσφατη ανάρτηση του:

«Τη Παρασκευή 14-2-2020 αντιπροσωπεία του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Ν. Καβάλας επισκέφθηκε το ιδιωτικό ΚΔΑΠ ΜΕΑ Καβάλας που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της Δομής της «Αγίας Μαρίνας» στο Περιγιάλι. Μας έγινε ξενάγηση στους εκ βάθρων ανακαινισμένους χώρους της νέας δομής όπου και συνομιλήσαμε με το επιστημονικό προσωπικό της δομής για τις υπηρεσίες και προγράμματα που παρέχονται στους ωφελούμενους. Επίσης συζητήθηκε η επέκταση των δραστηριοτήτων έτσι ώστε η εξωστρεφής δράση να έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ένταξης και κοινωνικοποίησης των ατόμων που παρακολουθούν τα ημερήσια προγράμματα της δομής .Θετική εντύπωση μας έκανε η οργάνωση του χώρου ,η εξειδίκευση των υπηρεσιών ανά κατηγορία αναπηρίας, το ωραίο περιβάλλον και ο επαγγελματισμός του προσωπικού κάτι που προδιαγράφει την αδιάλειπτα καλή λειτουργικότητα της νέας δομής».

 

 

Το δίκαιο παράπονο του πρώην Δημάρχου

 

Δίκαιο το παράπονο του Κωστή Σιμιτσή. Έχοντας ζήσει μια συγκεκριμένη κατάσταση, για την οποία τιμωρήθηκε πειθαρχικά, αναρωτιέται αν θα γίνει το ίδιο με τις διοικήσεις των σχολικών επιτροπών του Δήμου. Του απαντάμε ότι η δική του τιμωρία ήταν λάθος, οποιαδήποτε παρόμοια θα επαναλάβει το λάθος. Δεν φαίνεται ότι θα τον πείσουμε. Ο κ. Σιμιτσής γράφει: «Ο Κώστας Κουνάκος μιλώντας στο ραδιόφωνο της Πρωινής επανέλαβε κάτι γνωστό από καιρό: Οι δύο Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Καβάλας, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δεν υπέβαλαν προς έγκριση τον απολογισμό των ετών 2014, 2015, 2016, 2017 και 2018! Δέκα απολογισμοί συνολικά! Το 2014, μέσα στην προεκλογική περίοδο της υπερβολής και των ακροτήτων, η τότε διοίκηση του Δήμου κατηγορήθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση για τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Οι καταγγελίες υποβλήθηκαν μεταξύ άλλων στον Εισαγγελέα, στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, στην Αποκεντρωμένη. Η ποινική δικαιοσύνη με καθυστέρηση ετών αθώωσε όσους -αιρετούς και υπαλλήλους- είχαν κατηγορηθεί αδίκως. Όμως το Πειθαρχικό των αιρετών μού επέβαλε αργία 2 μηνών επειδή υπέβαλα με καθυστέρηση τον απολογισμό προς το Δημοτικό Συμβούλιο (έχω προσβάλει την απόφαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αν και εξέτισα την ποινή). Αν για μια καθυστέρηση δύο μηνών η πειθαρχική τιμωρία ήταν αργία δύο μηνών, τότε ποια ποινή πρέπει να επιβληθεί σε εκείνους που δεν υπέβαλαν καθόλου απολογισμούς για δύο Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου επί πολλά έτη; Και τι κρύβει άραγε αυτή η σοβαρή και επανειλημμένη παράλειψη;».

Διαβάστε επίσης