• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μια από τις σημαντικές αλλαγές στο προσεχές Cosmopolis είναι η καινούργια ιστοσελίδα του γνωστού φεστιβάλ . Η ιστοσελίδα  παρουσιάστηκε στη συνέντευξη τύπου της προηγούμενης εβδομάδας. Η Δημωφέλεια συνεχίζει τη συνεργασία της με την εταιρία ΜΑΝΒΙΖ (εταιρία της Καβάλας), η οποία έφτιαξε την ιστοσελίδα. Η εταιρία σε σχετική της ανάρτηση αναφέρει: «Με ανανεωμένη διάθεση και σύγχρονη ματιά δημιουργήσαμε την καινούρια ιστοσελίδα του Cosmopolis Festival www.cosmopolisfestival.gr, Συναυλίες και δράσεις με δυνατότητα online αγοράς εισιτηρίων! Σύντομα σε δεύτερη γλώσσα και πρόσβαση για ΑμεΑ. Το cosmopolis festival αλλάζει, εξελίσσεται, αναβαθμίζεται».

 

Στην πόλη των Σερρών επέκτεινε την προηγούμενη εβδομάδα τη δραστηριότητα της η τοπική ομάδα κατά της βίας «ΒΙΑ STOP». Μίλησε σε μαθητές, την παρουσίαση παρακολούθησαν φιλοξενούμενοι καθηγητές του ίδιου σχολείου. Προερχόμενοι από το εξωτερικό. Η επίσκεψη των στελεχών της ομάδας, απ’ όπου η φωτογραφία, έγινε στο 3ο Λύκειο της πόλης των Σερρών.

 


 

Η αντιμετώπιση κι αυτού του προβλήματος (του κορωνοϊού) είναι μια περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί οργάνωση, συντονισμό κι υπάκουους στις βασικές οδηγίες πολίτες. Αυτονόητα για όλους τους άλλους, δύσκολα για την Ελλάδα. Παρόλα αυτά η προσπάθεια άρχισε και συνεχίζεται. Ενταγμένη σε αυτό το πλαίσιο και η μόδα των απολυμάνσεων. Που κατά τους ειδικούς μικρή βοήθεια μπορεί να προσφέρει.

 

Κι όμως, από ψυχολογικής πλευράς μια απολύμανση πάντα παίζει το θετικό ρόλο της. Ο Δήμος Καβάλας και οι άλλοι Δήμοι τη δρομολόγησαν, δεδομένης της εντολής που έδωσε μόνο για τους αθλητικούς χώρους το αρμόδιο υπουργείο. Τώρα που βρήκαμε παπά θα θάψουμε 5-6, λέει το ρητό. Κάπως έτσι πορευόμαστε. Με διάφορα τεχνικά προβλήματα να ανακύπτουν συνεχώς

 

Πρώτα πρώτα το οικονομικό. Πρέπει να παρθούν έκτακτες αποφάσεις δαπανών, γεγονός που δεν είναι απλό. Θα είναι νόμιμη η διαδικασία αλλά η αντιπολίτευση πάντα περιμένει στη γωνία. Στη συνέχεια πότε και πως θα γίνει η κάθε απολύμανση. Τα παιδιά, αν πρόκειται για σχολεία, θα «χάσουν» μάθημα; Η απολύμανση θα γίνει πρωί ή απόγευμα;

 

Καλούνται οι γνωρίζοντες να δώσουν τις σχετικές οδηγίες αν και πάλι κάποιος περιμένει με το δάκτυλο στη σκανδάλη. Αυτός στην προκειμένη περίπτωση είναι ο γονέας, ο αθλούμενος κτλ. Κατόπιν όλων αυτών των ζητημάτων τα πάντα πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά. Για να αποδώσουν. Συχνά στην Ελλάδα όταν πας να λύσεις ένα πρόβλημα δημιουργείς αφορμές να κάνεις την κατάσταση ακόμη χειρότερη. Ας το έχουν στο μυαλό τους αυτοί που τις επόμενες μέρες θα δράσουν. Γιατί όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις σου, είναι πανεύκολο να μπλέξεις.

 

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας χθες το μεσημέρι άπαντες έμειναν με ανοιχτό το στόμα. Αυτό έγινε όταν πληροφορήθηκαν την προσφυγή Κώστα Κουνάκου επί παλαιότερης απόφασης της ίδιας επιτροπής. Την προσφυγή γνώριζαν (όπως φάνηκε) ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του. Όλοι οι άλλοι ξαφνιάστηκαν πολύ. Ειδικά οι της παράταξης της κ. Τσανάκα. Απίστευτο- που λένε- κι όμως αληθινό. Και προσωρινό; Αυτό άφησαν να εννοηθεί.

 

Η χθεσινή απογευματινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας έγινε με την παρουσία πολύ λίγων πολιτών. Υπήρξαν οι συνηθισμένοι από πλευράς αριθμού, δικαιολογημένοι, απόντες δημοτικοί σύμβουλοι. Η διαδικασία ξεκίνησε και συνεχίζονταν πολύ ήσυχα. Πράγμα ασυνήθιστο. Ίσως λόγω του ιού.

 

«Όποιος βήξει θα φύγει» έλεγαν με χιούμορ οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι. Παραδόξως στα πρώτα 60 λεπτά της συνεδρίασης δεν ακούστηκε ούτε κιχ. Πολύ περισσότερο δεν ακούστηκε βήξιμο.  Όπως επίσης υπήρξαν αρκετές ευχές για τους πρόσφατα εορτάζοντες. Το Δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Θόδωρο Παπαδόπουλο.

 

Ορισμένα πράγματα συνεχίζουν να είναι περίεργα. Τα είδαμε χθες το πρωί, στην βροχερή Καβάλα. Η κίνηση των αυτοκινήτων μεγάλη. Γεγονός αναμενόμενο. Το δικυκλιστών το ίδιο. Ποιών δικυκλιστών; Των ντελίβερι! Παρά τη χθεσινή κακοκαιρία και κατά διαστήματα δυνατή βροχή, «βροχή» ήταν και οι παραγγελίες. Επειδή ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, οι ντελιβεράδες έλαβαν τα μέτρα τους (αδιάβροχά) κι έσπευδαν εκεί που έπρεπε.

 

Ο προβληματισμός είναι λογικός. Δεν σκέπτονται (όσοι υπό δυνατή βροχή παραγγέλνουν τον καφέ σπίτι ή στο γραφείο) αυτούς τους ανθρώπους; Δεν εκτιμούν τη δυσκολία που υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις για την παράδοση μιας παραγγελίας; Τελικά είναι τόσο δύσκολο – όταν υπάρχει κακοκαιρία και μόνο τότε- να κάνεις μόνος σου τον καφέ; Πρέπει να σου τον φέρουν πακέτο;

 

Προχθές Κυριακή συνεχίστηκαν οι ενέργειες του Δήμου Καβάλας προκειμένου τα Χριστούγεννα να λειτουργήσει στην πόλη θεματικό και εορταστικό πάρκο. Κάτι σαν τον Πύργο των Ξωτικών (Τρίκαλα) και την Παραμυθούπολη (Δράμα). Ο ιδιώτης οργανωτής αυτών των δράσεων ήταν στην Καβάλα. Είδε ακίνητα και οικόπεδα –κυρίως δημοτικά- που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτόν τον σκοπό. Λέγεται ότι στην περιήγηση του συνοδεύονταν από το Δήμαρχο.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Δράμας δεν είναι σα το ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Ανέβαλε λόγω του κορωνοϊού την προγραμματισμένη του για χθες πολιτική εκδήλωση. Ήταν καλεσμένη του να μιλήσει για τα ασφαλιστικά θέματα η πρώην Υπουργός κ. Αχτσιόγλου. Η κ. Αχτσιόγλου θα επισκεφθεί τη Δράμα μόλις το επιτρέψουν οι γενικότερες συνθήκες.

 

Λόγω του κορωνοϊού αναβλήθηκε το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα γίνονταν στην Αθήνα 16 και 17 Μαρτίου. Από την Καβάλα (και την ΑΜΘ) οι έχοντες δικαίωμα συμμετοχής (σύνεδροι) είχαν προετοιμαστεί να συμμετάσχουν. Τώρα το ταξίδι ματαιώνεται.

 

Σύλλογοι και φορείς στην Καβάλα ανακοινώνουν με δελτίο τύπου τους τις εκδηλώσεις που ετοιμάζουν. Όταν τις αναβάλλουν λόγω του κορωνοϊού, προτιμούν να γνωστοποιούν την απόφαση τους μόνο μέσω του facebook. Το γεγονός δημιουργεί προβλήματα αφού μόνο μέσω του Facebook η ανακοίνωση ακύρωσης εκδήλωσης δεν είναι αρκετή. Τουλάχιστον όχι προς το παρόν. Χρειάζεται και το δελτίο τύπου.

 

Ενδιαφέρουσα η χθεσινή ανακοίνωση του συλλόγου κατοίκων της συνοικίας του Αγίου Κωνσταντίνου «Δρόμος του Νερού»:  «Η παιδική βιβλιοθήκη του Δήμου Καβάλας στη περιοχή του Τιμίου Σταυρού από τα μέσα Δεκεμβρίου παραμένει κλειστή. Σε συνάντηση με τον Δήμαρχο Καβάλας το Δ.Σ του Συλλόγου αιτήθηκε τη στέγαση του Συλλόγου στη βιβλιοθήκη ώστε έστω κάποιες μέρες να μπορεί να τη λειτουργεί. Παρά το ότι η πλειονότητα των Συλλόγων της πόλης στεγάζονται σε Δημοτικά κτήρια η απάντηση ήταν αρνητική λέγοντας μας ότι θα γίνει Κ.Δ.ΑΠ (κέντρο δημιουργικής απασχόλησης). Προς το παρόν πάντως είναι ένα πολύ καλό στεγασμένο παρκινγκ για μηχανάκια».

 

Με πολύ διακριτικό τρόπο και υπό τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας έγινε χθες διακίνηση υλικού των ενόπλων δυνάμεων από το νέο λιμάνι Φίλιππος Β’. Υποθέτουμε ότι τελικός προορισμός του υλικού αυτού ήταν ο Έβρος. Η εκφόρτωση έγινε το πρωί κι ήταν σχετικά σύντομη.

 

Με την έκταση που έλαβε το πρόβλημα του γνωστού ιού ήταν λογικό να υπάρξουν και τέτοιες ανακοινώσεις από ιδιωτικές σχολές της πόλης: «Λόγω της μεγάλης διάστασης που έχει πάρει το θέμα του Κορονοϊού θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η σχολή μας -10 χρόνια τώρα-καθαρίζεται ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. Ο χώρος της υποδοχής όπως επίσης και οι αίθουσες σκουπίζονται, σφουγγαρίζονται και αερίζονται επαρκώς ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. Όλες οι επιφάνειες και τα αντικείμενα με τα οποία έρχονται σε επαφή οι μαθητές μας (πληκτρολόγια, ποντίκια, μπάλες ισορροπίας) καθαρίζονται ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ με DETTOL. Τα μπάνια καθαρίζονται ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ με χλωρίνη, ο φωτισμός τους λειτουργεί με ανιχνευτές κίνησης. Στη σχολή μας υπάρχουν διαθέσιμα προς χρήση Αντισηπτικό υγρό και Αντισηπτικά μαντηλάκια.

 


Βλάβη στους ψυκτικούς θαλάμους των δημοτικών κοιμητηρίων

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας οφείλει να διορθώσει γρήγορα τη βλάβη που παρουσιάστηκε προ λίγων ημερών στους ψυκτικούς θαλάμους των δημοτικών κοιμητηρίων. Πληροφορηθήκαμε ότι εντοπίστηκε η αιτία της και οι ενέργειες που πρέπει από εδώ και πέρα να γίνουν. Αυτές όμως αργούν αδικαιολόγητα. Γιατί άραγε;

 

Διαβάστε επίσης