• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τις ματιάσαμε τις φωτεινές επιγραφές του Δήμου Καβάλας, τις δύο που αυτό το διάστημα αναγράφουν μηνύματα για τον κορωνοϊό. Η μια από τις δύο παρουσίασε βλάβη. Την οποία κατ’ εντολή του Δήμου ανέλαβε να διορθώσει ιδιώτης. Και οι δύο είναι αρκετά παλιάς τεχνολογίας, αγοράστηκαν και λειτούργησαν πρώτη φορά την εποχή του Στάθη Εριφυλλίδη.

 


 

Περίπου στις 6 χθες το απόγευμα σήμανε γενικός συναγερμός. Πρώτα οι γιατροί, μετά όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο. Στο τέλος η τοπική κοινωνία. Πληροφορήθηκαν την είδηση για το πρώτο βέβαιο κρούσμα κορωνοϊού στο Νομό μας. Από τότε όλα άλλαξαν. Για πολλούς με λάθος τρόπο. Τρομοκρατήθηκαν, πανικοβλήθηκαν. Κλείδωσαν πόρτες και παράθυρα στην οικία τους!

 

Μεγάλος ο … καημός αρκετών να μάθουν όσο το δυνατό περισσότερες λεπτομέρειες. Να παραβιάσουν τους κανόνες και τα προσωπικά δεδομένα. Αν μπορούσαν θα έμπαιναν ακόμη και στο σπίτι της γυναίκας που είναι άρρωστη, να την δουν από κοντά. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες «περνά» τη νόσο ήπια. Δεν κινδυνεύει.

 

Ας παραμείνουμε ψύχραιμοι λοιπόν. Κι ας θυμηθούμε τι έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες οι γιατροί μας. Επώνυμα και συγκεκριμένα. Δήλωναν άπαντες ότι ακόμη και κρούσμα να υπάρξει στο Νομό Καβάλας, δεν σημαίνει ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Αυτή τη μεγάλη αλήθεια ας την έχουμε οδηγό μας. Κι ας σταματήσουμε το κουτσομπολιό. Όσο κι αν το στηρίζουμε σε διάφορα επιχειρήματα.

 

(Στις 8 χθες το απόγευμα, με τη διαδικασία «από στόμα σε στόμα», ένα μεγάλο μέρος των Καβαλιωτών είχε πληροφορηθεί τα πάντα για το περιστατικό. Όνομα, επίθετο, διεύθυνση κτλ. Αυτό καθιστά την κατάσταση επικίνδυνη, ταυτόχρονα αποδεικνύει πόσο μικρή είναι η κοινωνία μας. Μικρή απ’ όλες τις απόψεις. Ευχόμαστε να μην υπάρξει κανένας κοινωνικός ρατσισμός. Πρόκειται για έναν ασθενή που όπως φαίνεται σε λίγες μέρες θα είναι μια χαρά στην υγεία του)

 

Σε συνέχεια όλων των ανωτέρων αντιγράφουμε το κείμενο του Ευριπίδη Ταρασίδη, δημοσιογράφου, όπως το ανάρτησε χθες το απόγευμα. Μετά τη γνωστοποίηση του περιστατικού κορωνοϊού στην Καβάλα: «Όλοι μας έχουμε αυξημένο άγχος και προφανώς δεν θέλουμε να προσβληθούμε από τον ιό. Αλλά το να ζητάει κάποιος να του πούμε ποια γυναίκα νόσησε στην Καβάλα, είναι στα όρια της διαπόμπευσης. Αλλά εμένα δεν με προβληματίζει αυτό. Με προβληματίζει που φοβάστε τόσο πολύ. Άρα πάει να πει πως δεν τηρήσατε τα μέτρα προστασίας, γράψατε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας τον Τσιόδρα που αποθεώνετε (και καλά κάνετε), δεν μείνατε σπίτι, δεν απολυμάνατε τα χέρια σας, κάνατε χειραψία, δεν πλύνατε τα χέρια σας και γενικά, δεν προσέχετε. Σταματήστε λοιπόν να ζητάτε να στιγματίσουμε έναν άνθρωπο που άλλο καημό δεν είχε τώρα από τη χάρη σας. Γιατί, να σας πω κάτι, αν τηρούμε τα μέτρα που ελήφθησαν, δεν έχουμε να φοβηθούμε και πολλά. Θα μου πείτε, παίζει και η τυχαιότητα. ΟΚ. Παίζουν όμως και κρούσματα τα οποία δεν έχουν καταγραφεί και δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο χρονών είναι, που μένουν και που προσβλήθηκαν.  Μένω σ’ αυτό που ο είπε ο καθηγητής Τσιόδρας σήμερα: προσοχή να μην στιγματίσουμε τους ανθρώπους. Ε κάτι παραπάνω θα ξέρει από εμάς. Από τα παραπάνω, εξαιρώ τις ευπαθείς ομάδες διότι αισθάνονται ένα φόβο που δεν μπορώ να τον νιώσω. Όχι πως έχουν δίκιο, αλλά εντάξει».

 

Στο ίδιο κλίμα και το κείμενο του συμπολίτη γιατρού Θόδωρου Μήτρα: «Ήρθε και στην Καβάλα. Ε ΚΑΙ; Το ξέραμε ότι θα γίνει! Με μαθηματική ακρίβεια. Καλύτερα τώρα στην αρχή παρά μετά. Αυτό ΔΕΝ αλλάζει κάτι. Δεν αλλάζει ΤΙΠΟΤΑ.
Ακούμε τους ειδικούς (τους πραγματικά ειδικούς), πλένουμε τα χέρια μας, μένουμε σπίτι και όλα θα πάνε καλά!

ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. Όσο πιο γρήγορα έρθει τόσο πιο γρήγορα θα τον…σκίσουμε. Είναι πολύ ωραίο να ξέρεις ότι στο τέλος ΕΜΕΙΣ θα νικήσουμε. Με συνέπεια όμως, υπακοή και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ. Είμαστε αλυσίδα και δεν πρέπει να σπάσει κανένας κρίκος της αλυσίδας».

 

Συνεχίζονται οι απολυμάνσεις, ειδικά αυτές στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (κι όσον αφορά την δική μας περιοχή). Διαβάσαμε προχθές ότι απολύμανση έγινε και σε υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Ακούγεται ότι ο Δήμος Καβάλας σκοπεύει να κάνει απολύμανση σε όλα τα κτίρια ευθύνης του. Απολύμανση έκανε στο γραφείο του στην Καβάλα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

Να μάθουμε να ξεχωρίζουμε την καθαριότητα από την απολύμανση. Η απολύμανση είναι μια ειδική διαδικασία, η οποία προϋποθέτει πολλά και διάφορα. Η καθαριότητα είναι κάτι σύνηθες και πιο απλό. Πολλές ενέργειες λοιπόν από αυτές που παρακολουθούμε είναι καθαριότητα και όχι απολύμανση.

 

Στον απόηχο της κρίσης για τον κορωνοϊό και λίγο πριν αυτή ξεκινήσει, διέκοψε τη λειτουργία του το κατάστημα Seven στην οδό Ερυθρού Σταυρού. Προηγήθηκε διαδικασία ξεπουλήματος των προϊόντων. Στη βιτρίνα του καταστήματος που άδειασε, υπάρχει ήδη ανακοίνωση για την εκ νέου ενοικίαση του.

 

Τώρα που η κίνηση στο κέντρο της πόλης άδειασε, πιο εύκολα εισέρχονται στους πεζόδρομους το πρωί επιβατικά και άλλα αυτοκίνητα. Ρόλο παίζει και το ότι δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός. Κι όπου δεν υπάρχει αστυνόμευση, οι οδηγοί κάνουν ότι θέλουν.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Αθηναϊκού τύπου, ο Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου κ. Στέφανος υποστήριξε -στην πρόσφατη συνεδρίαση της ιεράς συνόδου- την άποψη να μην κλείσουν καθόλου οι εκκλησίες. Άποψη που τελικά δεν έγινε δεκτή. Αμέσως προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα κι έτσι συμφώνησε να γίνεται μετάδοση των Χαιρετισμών από τα δύο τοπικά κανάλια. Ιδέα πολύ σωστή. Η οποία θα κάνει πρεμιέρα σήμερα το απόγευμα.

 

Εντός των ημερών θα γίνει στην ΧΧ Μεραρχία (στρατόπεδο στον Άγιο Λουκά) η καθιερωμένη τελετή παράδοσης παραλαβής λόγω της αλλαγής του Στρατηγού Διοικητή της. Λόγω της καταστάσεως είναι σίγουρο ότι όλα θα γίνουν σε στενό κύκλο και με λίγους παρόντες.

 

Διαβάζουμε τα χθεσινά κείμενα των ιστοσελίδων των Αθηνών για το πετρέλαιο του Πρίνου, απογοητευόμαστε που παντού η διαδικασία περιγράφεται ως «βαρίδι». Κι αν ο χαρακτηρισμός είναι οικονομικός και προσωρινός, να μην ξεχνάμε ότι αυτό το … «βαρίδι» στήριξε την τοπική εργασία και οικονομία. Είναι κάτι πολύ σημαντικότερο και μεγαλύτερο. Κι όπως είχε τις καλές του στιγμές, έτσι έχει και τις άσχημες του. Που γίνονται άσχημες εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και όχι εξ αιτίας της δουλειάς που κάνουν μαζί εταιρία και εργαζόμενοι. Για την Καβάλα λοιπόν μόνο «βαρίδι» δεν είναι ο Πρίνος. Για τους άλλους μπορεί. Για αυτούς που κρίνουν από απόσταση, για αυτούς που δεν ξέρουν πολλά πολλά.

 

Προχωρά και υλοποιείται η δωρεά της εταιρίας σεκιούριτι Brink’s στην Αστυνομική Διεύθυνση της Καβάλας. Ειδικότερα στο τμήμα Ασφαλείας. Την περασμένη Δευτέρα φορτηγό του Δήμου Καβάλας βοήθησε στην απομάκρυνση των παλαιών επίπλων που αντικαθιστούνται με νέα. Όλα προσφορά της εταιρίας.

 

Διαβάστε επίσης