μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας,  βγήκε χθες από το σπίτι για να αγοράσει μπακαλιάρο και ψωμί ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Ποτόλιας. Η φωτογραφία του στην άδεια Ομόνοια είναι μια ακόμη απόδειξη του Μένουμε Σπίτι. Μένουμε σπίτι εκτός αν πρόκειται για απαραίτητα ψώνια, τα οποία εκτός των άλλων παραπέμπουν στα ήθη και έθιμα ανήμερα του Ευαγγελισμού και της 25ης Μαρτίου.

 


 

Αφορμή για την απόφαση της Κυβέρνησης και την αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν όλα όσα έγιναν το Σαββατοκύριακο κυρίως στην Αθήνα. Κατά την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου – χθες- αυτό πέτυχε. Πέτυχε σίγουρα στην επαρχία. Πιθανόν και στην Αθήνα. Στο τέλος τέλος καταλαβαίνουμε εμείς οι επαρχιώτες ότι τα πάντα εξαρτώνται όχι από τη συμπεριφορά μας αλλά από το τι θα γίνεται στην πρωτεύουσα. Άντε και στη Θεσσαλονίκη. Όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Κάπως φυσιολογικό το γεγονός μιας και σε δύο πόλεις ήταν και παραμένει συγκεντρωμένος ο μισός πληθυσμός της χώρας.

 

Θα σημειώσουμε με σιγουριά ότι οι Καβαλιώτες ακολούθησαν χθες τις οδηγίες του κράτους. Έμειναν σπίτι ακόμη περισσότεροι, για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ε και; Ότι κι αν κάνουν οι κάτοικοι της Καβάλας και της κάθε Καβάλας, σημασία έχει τι κάνουν οι κάτοικοι των Αθηνών. Αυτοί πειθάρχησαν; Οι τηλεοράσεις και το διαδίκτυο δεν απαντούν ευθέως. Άλλωστε δεν πρόκειται για ένα σπριντ. Μιλάμε για έναν μαραθώνιο.

 

Ρόλο φυσικά παίζουν οι καιρικές συνθήκες. Αν συνεχίσουν να είναι όπως χθες τότε μια δεύτερη «απαγόρευση κυκλοφορίας» επιβάλλεται αμέσως μετά την πρώτη και την επίσημη. Τι είναι και τι κάνει η βροχή και το κρύο; Επί της ουσίας μας κρατούν σπίτι. Ο συνδυασμός δε των δύο γεγονότων αποδεικνύεται καταλυτικός. Αν δηλαδή ο καιρός συνεχιστεί το ίδιο Χειμωνιάτικος, βέβαιη είναι η επιτυχία του μέτρου για τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων.

 

Χθες στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για την πρόσληψη εποχιακού προσωπικού. Υπό φυσιολογικές συνθήκες η απόφαση θα ήταν μόνο της διοίκησης. Η οποία μόνη της θα έκανε την επιλογή των … «καταλληλότερων». Αυτό τουλάχιστον συνέβαινε πολλά προηγούμενα χρόνια. Από καλούς, μέτριους και κακούς Δημάρχους σε όλη τη χώρα.

 

Ο Θόδωρος Μουριάδης έλαβε κι αξιολόγησε σωστά και έγκαιρα το μήνυμα. Υποσχέθηκε διαπαραταξιακή συνεννόηση σε τέτοιες προσλήψεις. Την υπόσχεση την έδωσε τη 1η Σεπτέμβρη. Τα είπε στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και χθες υλοποίησε την υπόσχεση του. Ρόλο παίζουν ο Κλεισθένης που επηρέασε καθοριστικά τη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου, η στάση έως τώρα της αντιπολίτευσης και φυσικά η υπόσχεση του Σεπτέμβρη που έπρεπε να τηρηθεί.

 

Εντύπωση μας κάνει το ότι συμφώνησαν στις προσλήψεις με ελάχιστα λόγια. Τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Αυτό σημαίνει ότι είχε προηγηθεί συνεννόηση. Αυτή που γράφαμε και χθες. Οφείλουμε να ζητήσουμε να μάθουμε τι συνεννόηση είναι αυτή, για την οποία δεν πολυμιλούν δημοσίως. Θα φανεί στην πορεία και στην πράξη αλλά ακόμη κι αν μεταξύ τους τα βρήκαν, καλό είναι να πουν και στην κοινωνία πως ακριβώς συμφώνησαν…

 

Η χθεσινή απόφαση είναι κατά κάποιο τρόπο ιστορική. Όπως και η διαπαραταξιακή επιλογή του προσωπικού. Θυμόμαστε την τακτική του πανίσχυρου Δημάρχου Λ. Αθανασιάδη. Αφού κάλυπτε τις ανάγκες της παράταξης του και του ιδίου, άφηνε περιθώριο σε ορισμένους της αντιπολίτευσης κάπως να δράσουν κι αυτοί. Σε ποια αντιπολίτευση; Σε αυτήν που ήταν ήσυχη, σε αυτήν από την οποία είχε προσδοκίες.

 

Ήταν μια έξυπνη τακτική που κάποιοι συνέχισαν και κάποιοι άλλοι όχι. Επί της κ. Τσανάκα ο Μπάμπης Δράκος είχε την αρμοδιότητα αφού ζητήματα ανεύρεσης εργασίας γίνονταν μέρος των σημειώσεων του στο γραφείο του. Μακάρι αυτό που αλλάζει να αλλάζει οριστικά. Να αλλάζει σωστά. Διότι όπως σημειώναμε χθες άλλο πράγμα η αξιοκρατία και άλλο πράγμα η από κοινού απόφαση. Μια διαπαραταξιακή επιλογή που κι αυτή δεν θα είναι αξιοκρατική.

 

Μιας και αναφερθήκαμε στον κ. Δράκο. Ακούγεται έντονα κι είναι σίγουρο. Θα ανακοινωθεί και επίσημα. Οι εκλογές στις ΝΟΔΕ θα μετατεθούν για το Φθινόπωρο. Αυτό σημαίνει ανάπαυση και εκ νέου σχεδιασμός της προεκλογικής περιόδου. Η αναβολή των εκλογών δεν βολεύει τα φαβορί. Τα οποία ήταν προετοιμασμένα άριστα για τις εκλογές τον Μάη.

 

Για τη στενή –ως τις μέρες του κορωνοϊού- συνεργασία του Μπάμπη Δράκου με τον Μάκη Παπαδόπουλο υπήρξαν γκρίνιες. Από αυτούς που δεν ξεχνούν έτσι εύκολα. Είναι και τα διάφορα σενάρια για την ανταπόδοση της παρεχόμενης βοήθειας. Έχουν ακουστεί πολλά και διάφορα, τα περισσότερα σχετίζονται με τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

 

Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν στο πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας εργασίες και διακοπές ρεύματος. Για κατασκευές δικτύων ή συντηρήσεις αυτών. Από χθες Δευτέρα οι διακοπές ματαιώθηκαν κι έτσι μέχρι νεοτέρας δεν θα γίνει καμία εργασία που θα προκαλέσει προγραμματισμένη διακοπή. Λόγω του κορωνοϊού. Οι διακοπές από βλάβες είναι μια άλλη ιστορία.

 

Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε χθες η πρόεδρος του συνοικιακού συλλόγου της Χωράφας κ. Χαρούλα Τσαταλμπασίδου. Εδώ και μέρες ο σύλλογος απευθύνθηκε σε ηλικιωμένους κατοίκους της Χωράφας, δηλώνοντας πρόθυμος να τους βοηθήσει. Αλλά δεν υπήρξε κανείς να ζητήσει βοήθεια. «Αν το κάνουν επειδή ντρέπονται, να μην ντρέπονται» είπε μεταξύ άλλων η κ. Τσαταλμπασίδου.

 

 

Διαβάστε επίσης