μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Υπάρχει ένα λαϊκό ρητό που ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση. «Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» λέει ο λαός μας. Στο θέμα της όδευσης του ΤΑΡ (που έγινε και θέμα εκτέλεσης έργων ύδρευσης- άρδευσης) το ρητό είναι κατάλληλο. Με μία ακόμη παρατήρηση.

 

Ενώ συχνά η αντιπολίτευση επηρεάζει τη διοίκηση του Δήμου και κατά κάποιο τρόπο τη διορθώνει, σε αυτήν την υπόθεση ισχύει το αντίθετο. Πρώτα η διοίκηση είναι και με την αλλαγή της όδευσης και με τα έργα του ΤΑΡ, αμέσως μετά σπεύδει η αντιπολίτευση. Τα ίδια κι αυτή!

 

Κι αν κάποιοι μπερδεύτηκαν, αυτό είναι απολύτως λογικό. Είναι τέτοια η φύση του όλου ζητήματος που το μπέρδεμα μοιάζει αναπόφευκτο. «Φταίει» η πρωτοβουλία του αγωγού να πολλαπλασιάσει τα αντισταθμιστικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία, η ανάγκη να υπάρξει ύδρευση των Φιλίππων από το Κεφαλάρι αλλά και το γενικότερο πρόβλημα της λειψυδρίας. Που κι αυτό θα βοηθήσει ο ΤΑΡ προκειμένου να λυθεί.

 

Οι αιρετοί κοιτιούνται. Ο ένας κοιτά τον άλλον. Λένε ναι στα έργα αλλά συνεχίζουν να ζητούν και αλλαγή της όδευσης! Οι πολίτες που αντιδρούν απορούν, προσπαθούν να πείσουν τους συνομιλητές τους μόνο για την αλλαγή της όδευσης αλλά τούτο μοιάζει αδύνατο. Παίζει ρόλο ότι όσοι ζητούν αλλαγή της όδευσης κατέληξαν να είναι λίγοι. Τόσο λίγοι, που δεν το περιμέναμε…

 

Κι όμως, κάποτε όλα ήταν διαφορετικά. Γέμιζαν οι αίθουσες των λαϊκών συνελεύσεων. Ο κόσμος προσέρχονταν μαζικά στα συλλαλητήρια. Αυτός ο κόσμος μάλλον κουράστηκε. Απογοητεύτηκε; Ίσως και να απογοητεύτηκε. Κατέληξε να απουσιάζει από τα χωράφια, εκεί όπου το ραντεβού με τον ΤΑΡ είναι υπόθεση κάποιων μόνο ανθρώπων. Αυτών που αντέχουν, παραμένουν σταθεροί στις αρχικές τους απόψεις.

 

Είχε πολύ κόσμο η Καβάλα το τριήμερο. Ο καλός καιρός (σχεδόν καλοκαιρινός) μαζί με τις εκδηλώσεις και τα συνέδρια δημιούργησαν στην πόλη μας κλίμα μεγάλης κίνησης. Επωφελήθηκε τα μέγιστα η τοπική οικονομία κι οι επαγγελματίες – με το δίκιο τους- ζητούν ανάλογη συνέχεια. Που όπως φαίνεται θα την έχουν.

 

Το βράδυ του Σαββάτου η παραλιακή ζώνη (από το ΝΟΚ ως το Τελωνείο) είχε τόση κίνηση που απορούσες. Είναι η Καβάλα ή κάποια άλλη μεγαλούπολη; Είναι η Καβάλα, η οποία κι αυτήν την Θερινή περίοδο στηρίζει την ύπαρξη της στον τουρισμό. Ο οποίος συνεχίζει να ανταποκρίνεται. Να γεμίζει ξενοδοχεία, δωμάτια, διαμερίσματα, μαγαζιά. Καλό Καλοκαίρι λοιπόν και στους επαγγελματίες καλές εισπράξεις. Αλλά και καλές υπηρεσίες να παρέχουν σε όσους τους προτιμούν.

 

Στην Πρώτη Σερρών ήταν το Σάββατο ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάκης Εμμανουηλίδης. Εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις της Μαθητιάδας, στις οποίες έλαβαν μέρος αρκετοί μαθητές σχολείων του Νομού.

 

Με ποσό 600 ευρώ ενισχύει η Περιφέρεια ΑΜΘ το λαϊκό πανηγύρι στο πάρκο του Αγίου Λουκά, το οποίο οργανώνει ο σύλλογος της συνοικίας στις 16 Ιουνίου. Ποσό 1.000 ευρώ δίδεται από τον ίδιο φορέα στο σύλλογο των Προυσαλιωτών για εκδήλωση στο Αμφιθέατρο στις 9 Ιουνίου. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο συνθέτης Λευτέρης Παπαδόπουλος, που κατάγεται από την Προύσα.

 

Ανάμεσα στις άλλες τους υποχρεώσεις και ευθύνες οι υπεύθυνοι του Δήμου Καβάλας ας κάνουν μια βόλτα στην Περιμετρική. Οι οδικές πινακίδες έχουν εξαφανιστεί από τα κλαδιά των δέντρων. Τα οποία έκρυψαν και το πεζοδρόμιο. Το συγκεκριμένο πρόβλημα υπάρχει ειδικότερα κοντά στη διασταύρωση προς το Σανατόριο.

 

Κινητοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής τόσο η ομάδα ΔΙΑΣ όσο και η Π.Υ. Καβάλας. Ενημερώθηκε για καπνούς σε μπαλκόνι πολυκατοικίας επί της οδού Εθνικής Αντίστασης. Οι πυροσβέστες δεν χρειάστηκε να κάνουν τίποτα.  Ήταν ένα κερί που κάπνιζε σε μπαλκόνι, το οποίο το έσβησε μάλλον αυτός που το άναψε!

 

Αυτήν την Τετάρτη πραγματοποιείται τελικά η εκδήλωση της Θασιακής Ένωσης, για την παρουσίαση του νέου τόμου των Θασιακών. Ήταν να γίνει την προηγούμενη Τετάρτη αλλά μετατέθηκε για την προσεχή,  για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις με τον κ. Εριφυλλίδη και την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του.

 

Τα εγκαίνια του μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, στον ανακαινισμένο Μεντρεσέ στις Καμάρες, θα γίνουν τον προσεχή Σεπτέμβρη. Δηλαδή σε χρόνο αρκετά κοντά στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου των επόμενων δημοτικών εκλογών. Γενικά από τον Σεπτέμβρη και μετά μοιάζουν να προετοιμάζονται πολλά εγκαίνια…

 

Τον Ιούνιο τα νεότερα, μας είπε χθες ο γραμματέας της ΝΕ Καβάλας του Κινήματος Αλλαγής κ. Ιορδάνης Χοροζίδης. Εννοεί εκδήλωση και συγκεκριμένες διαδικασίες που τότε θα γίνουν τόσο στην πόλη όσο και στον υπόλοιπο Νομό.

 

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, Αναστασία Ιωσηφίδου, Μάρκος Δέμπας και άλλοι εκπροσώπησαν την Καβάλα την Παρασκευή στην Κομοτηνή, στα εγκαίνια της έκθεσης «Ανατολική Μακεδονία Θράκη» που οργανώνει η Helexpo ΔΕΘ. Την έκθεση εγκαινίασε ο Χρήστος Μέτιος, περίπτερο είχε σε αυτήν και το Επιμελητήριο της Καβάλας.

Διορθώνονται δύο λάθη υπηρεσιών του Δήμου

Δύο οικονομικής φύσεως λάθη υπηρεσιακών παραγόντων, θα διορθώσει με σημερινές αποφάσεις του το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Με τις αποφάσεις αυτές θα διαγραφούν χρέη που κακώς βεβαιώθηκαν σε πολίτες.

Στην πρώτη περίπτωση κάτοικος Μαρκόπουλου Αττικής βρέθηκε να χρωστά στο Δήμο Καβάλας 200 ευρώ συν τις προσαυξήσεις. Το υποτιθέμενο χρέος αφορούσε υπηρεσίες που του παρασχέθηκαν από τον πρώην Δήμο Φιλίππων (τέλη νεκροταφείου του πρώην Δήμου Φιλίππων). Αποδείχθηκε ότι ο συγκεκριμένος πολίτης ουδέποτε είχε οποιαδήποτε συναλλαγή ή εξυπηρέτηση στους Φιλίππους.

Στο δεύτερο λάθος πωλητής λαϊκών αγορών χρωστά 611 ευρώ συν τις προσαυξήσεις για πάγκο στη λαϊκή αγορά της πόλης. Απέδειξε ωστόσο ότι εδώ και καιρό σταμάτησε να προσέρχεται στο παζάρι του Σαββάτου, αφού ότι την ίδια μέρα βρίσκεται στο παζάρι της Ξάνθης. Τη συμμετοχή του στο οποίο πληρώνει κανονικά.

Παράπονα γυναικών

Όλες οι γυναίκες υποψήφιες των εκλογών της ΝΟΔΕ Καβάλας δεν είχαν καλά αποτελέσματα. Το παράπονο (μαζί με μια εξήγηση των αποτελεσμάτων) διατυπώνει με ανάρτηση της στο facebook η κ. Στέλλα Παπαδοπούλου. Απευθύνεται στην συνυποψήφια της κ. Σοφία Αθανασιάδου: « Αν δεν υπήρχε η ποσόστωση και το γνωστό επιχείρημα “μην ψηφίζετε τις γυναίκες δεν χρειάζεται αφού αυτές εκλέγονται ούτως ή άλλως” που κατά κόρον χρησιμοποιήθηκε σε αυτές τις εκλογές από τους άντρες συνυποψηφίους μας, να είσαι σίγουρη ότι τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά και που ξέρεις μπορεί να ήμασταν και ανάμεσα στους πρώτους».

Εκλογές του 2014

Στις δημοτικές εκλογές του 2014 στην Καβάλα η παράταξη της σημερινής δημάρχου υστερούσε σε αυτό που λέμε «παράσταση νίκης». Και εξ αυτού του λόγου δυσκολεύτηκε στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου της. Όταν κέρδισε τις εκλογές, εξελέγησαν μαζί της  άνθρωποι (νέοι δημοτικοί σύμβουλοι) που φαίνεται ότι ορισμένοι δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Υπολογίζουμε τον Χρήστο Πασχαλίδη σε αυτήν την κατηγορία. Όχι για την ανάρτηση του περί των επεισοδίων σε βάρος του κ. Μπουτάρη, αλλά για το ότι σπάνια παρευρίσκονταν στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ποιος ξέρει, αν συμμετείχε συχνότερα στη συλλογική διαδικασία ίσως να μην έκανε την επίμαχη ανάρτηση.

Αναβολή μετά κόπων και βασάνων…

Αναβλήθηκε για τον προσεχή Γενάρη υπόθεση του Τριμελούς Καβάλας που αναφέρονταν στα επεισόδια την εποχή των απολυμένων της ΒΦΛ. Έχει ενδιαφέρον ότι η αναβολή εξασφαλίστηκε μετά από δύο προσπάθειες των δικηγόρων, μιας και στο πρώτο αίτημα η απάντηση του δικαστηρίου ήταν αρνητική. Πρόκειται για επεισόδιο ανάμεσα σε απολυμένους και διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας, το οποίο έγινε κάτω από τη γέφυρα της Εγνατίας οδού. Για την ίδια υπόθεση μήνυση κατέθεσε και το διευθυντικό στέλεχος. Μετά την αναβολή της Παρασκευής, οι δύο μηνύσεις για το ίδιο περιστατικό θα συνεκδικαστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μηνυτές της υπόθεσης της Παρασκευής (πρώην απολυμένοι) δεν συμφώνησαν με το αίτημα της αναβολής!

Διαβάστε επίσης