μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιογράφοι απ’ όλη την Ανατολική Μακεδονία Θράκη έστειλαν επιστολή προς το διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (κέντρο αναφοράς κορωνοϊού για την Περιφέρεια μας) με ένα και μοναδικό αίτημα. Την ενημέρωση των μέσων άρα και των πολιτών. Ζήτησαν με λίγα λόγια το αυτονόητο. Το φυσιολογικό και αναγκαίο.

 

Όπως διαβάζουμε,  η ενημέρωση για τα κρούσματα κορωνοϊού στην ΑΜΘ μέσω δελτίων τύπου του Νοσοκομείου υπήρχε αλλά στην πορεία σταμάτησε. Χωρίς να υπάρχει λόγος. Επίσης τις προηγούμενες ημέρες σε συνέντευξη με τον περιφερειακό σύμβουλο Ξάνθης Μιχάλη Αμοιρίδη τον ρωτήσαμε για τα βεβαιωμένα κρούσματα του ίδιου Νομού. Μας απάντησε ότι δεν γνωρίζει πόσα είναι. «Δεν το ξέρουν ακόμη και τα μέσα ενημέρωσης της Ξάνθης», συμπλήρωσε.

 

Η όχι αναλυτική ενημέρωση πέραν του ότι δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τους πολίτες, δημιουργεί αδιέξοδα και δεν λύνει προβλήματα. Προκαλεί και μάλιστα μεγάλα. Αμέσως θα φέρουμε ένα δικό μας, Καβαλιώτικο, παράδειγμα. Εδώ και μέρες υπάρχει φήμη ότι στο στρατόπεδο «Καρακώστα» –έδρα της ΧΧ Μεραρχίας- έχουν μεταφερθεί στρατιώτες και στρατιωτικοί από το Πετροχώρι της Ξάνθης.

 

Λόγω μη ύπαρξης υπεύθυνης ενημέρωσης, οι φήμες αναφέρονται σε καταστάσεις που θεωρούνται εξωπραγματικές. Η προσπάθεια μας να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει «έπεσε» πάνω σε τοίχο σιωπής. Οι επικεφαλής της ΧΧ Μεραρχίας πρέπει να ενημερώσουν τι έχει συμβεί. Αν δεν το κάνουν, κακό του κεφαλιού τους. Από στόμα σε στόμα οι υπερβολές θα αποκτήσουν χαρακτηριστικά είδησης. Έτσι θα οδηγηθούμε σε μια κατάσταση που δεν θα μπορεί με τίποτα να ελεγχθεί.

 

Ρωτάμε λοιπόν τους αρμόδιους στην Καβάλα: Μετακινήθηκαν ή μετατέθηκαν στρατιώτες και στρατιωτικοί από τη Ξάνθη στην Καβάλα; Για ποιόν λόγο; Πόσο θα κρατήσει η μετακίνηση τους; Ανακύπτουν ή όχι ζητήματα υγείας; Που μένουν οι άνθρωποι αυτοί; Είναι σε περιορισμό στους θαλάμους ή όχι;

 

Διάφοροι συμπολίτες που κάτι σχετικό άκουσαν, έλεγαν και λένε ότι η απόφαση μετακίνησης σχετίζεται με τα αυξημένα κρούσματα στον διπλανό νομό. Επειδή ο κόσμος λέει πολλά κι επειδή φοβάται πολύ (κάποιες φορές χωρίς να υπάρχει λόγος) μόνο η επίσημη ενημέρωση θα βάλει ένα τέλος στην παραπληροφόρηση. Θερμή παράκληση στους έχοντες την ευθύνη διοίκησης της Μεραρχίας να μας πουν τι συμβαίνει. Μόνο έτσι θα σταματήσει μια διαδικασία που προκαλεί ανησυχία αν και πιθανότερο είναι να μην υπάρχει λόγος.

 

Η απαγόρευση κυκλοφορίας εντός του πάρκου Φαλήρου, με κλειδωμένες τις 3 εισόδους του, τηρήθηκε σε γενικές γραμμές και το Σάββατο. Μέρα λαϊκής αγοράς. Η πόρτα άνοιγε (από την πλευρά του κολυμβητηρίου) μόνο για να βαδίσουν οι μικροπωλητές ως τις τουαλέτες, οι οποίοι σε κάθε λαϊκή τους εξυπηρετούν.

 

Είναι της μόδας (και της ανάγκης λόγω των υφιστάμενων μέτρων) οι ειδικές συνεδριάσεις. Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παγγαίου. Πρόβα τις προηγούμενες ημέρες έκαναν με δική τους τηλεδιάσκεψη τα μέλη της ομάδας της πλειοψηφίας. Τηλεδιάσκεψη – συνεδρίαση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ των μελών της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ ΑΜ. Δια περιφοράς συνεδρίασε τις προηγούμενες ημέρες και η διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας.

 

Υλοποιείται το πρώτο μέτρο στήριξης όλων των εφημερίδων, τις οποίες πλέον βρίσκει κάποιος και στα σούπερ μάρκετ της Καβάλας. Η αρχή της πρωτοβουλίας δεν θεωρείται πετυχημένη αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οι εφημερίδες μπαίνουν σε αυτά τα καταστήματα αλλά το γεγονός δεν προβάλλεται. Ούτε προσφέρονται όπως θα έπρεπε ώστε να βοηθηθούν.

 

Όπως πάει το πράγμα μάλλον θα πρέπει να την ξεχάσουμε και τη Λευκή Νύχτα, προγραμματισμένη για την πρώτη Παρασκευή του Μάη. Ο Εμπορικός Σύλλογος δεν βιάζεται να αποφασίσει, έχει σχεδόν έτοιμο το πρόγραμμα της βραδιάς αλλά θα έχουν λήξει τα μέτρα σε έναν μήνα; Ακούμε ότι εναλλακτικό σενάριο είναι αυτό πραγματοποίησης της εκδήλωσης το Καλοκαίρι.

 

Ακόμη και την περασμένη Παρασκευή κάτοικοι της περιοχής του Καρνάγιου έβλεπαν να συνεχίζεταιτη διαρροή λυμάτων στη θάλασσα. Η διαρροή ήταν συνέπεια του σοβαρού προβλήματος που ανέκυψε στις 25 Μαρτίου στο αντλιοστάσιο της αποχέτευσης στο Περιγιάλι. Λύθηκε το πρόβλημα; Λύθηκε. Κι αφού λύθηκε, γιατί συνεχίζονταν να πέφτουν λύματα στη θάλασσα; Εκείνη την ημέρα γίνονταν κάποιες τελευταίες εργασίες, απάντησαν οι αρμόδιοι.

 

Σωματείο των εμποροϋπαλλήλων και του ΠΑΜΕ καλεί εργαζόμενους να βρίσκονται αύριο έξω από το Νοσοκομείο σε συγκέντρωση υπέρ της ενίσχυσης του ΕΣΥ. Ίδιο ενδιαφέρον δείχνουν και στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Αύριο σε όλη την Ελλάδα γιατροί και νοσηλευτές των νοσοκομείων θα κινητοποιηθούν για προσλήψεις και ενίσχυση των ιδρυμάτων. Έχει ενδιαφέρον πως θα αντιδράσουν οι πολίτες αφού κακά τα ψέματα, ειδικά αυτήν την περίοδο τα νοσοκομεία δεν τα πλησιάζει κανείς.

 

 

Διαβάστε επίσης