• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας, ως την Παρασκευή 10 Απριλίου θα έχει τελειώσει το έργο στην οδό Χρ. Σμύρνης κι ο δρόμος θα έχει επανέλθει στην κυκλοφορία. Δεν το θεωρούμε πιθανό. Λέγεται ότι οι πρόσφατες βροχές προκαλούν νέα καθυστέρηση, έστω λίγων ημερών. Χθες στο έργο δεν δούλευε κανείς. Εκτός από την στρώση της ασφάλτου πρέπει να ολοκληρωθεί και η κατασκευή του πεζοδρομίου στο ίδιο σημείο. Μερεμέτια θα πει κάποιος και θα έχει δίκιο. Κάτι παρόμοια – έστω περισσότερα- μερεμέτια είναι εμπόδιο εδώ και μήνες να ολοκληρωθεί το έργο της Μ. Λέσχης. Ευχόμαστε να μην γίνει στην οδό Χρ. Σμύρνης ότι γίνεται στη Μ. Λέσχη.

 


 

Στην χθεσινή καθημερινή τους ενημέρωση οι δύο εκπρόσωποι της πολιτείας μάλλον ήταν συνεννοημένοι μεταξύ τους. Είπαν τα ίδια πράγματα με διαφορετικά λόγια. Πάτησαν φρένο προκειμένου να σταματήσουν έγκαιρα τη συζήτηση για την προοπτική λήξης των μέτρων. Μια συζήτηση που «φουντώνει» συνεχώς, σε όλη τη χώρα. Αυτός μάλλον ήταν ο λόγος που χθες ανακοίνωσαν 70 νέα κρούσματα. Θυμάστε ότι την προηγούμενη μέρα είχαν ανακοινώσει μόνο 20.

 

Σπεύδουν οι έλληνες να ονειρευτούν, να προετοιμαστούν και να χαρούν. Αυτό γίνεται επειδή όπως όλα δείχνουν τέλος του μήνα θα βγούμε επιτέλους από το τούνελ. Αυτή η σπουδή δεν αρέσει στους ειδικούς. Στους γνωρίζοντες. Μπροστά τους έχουν μια ακόμη, μια δυσκολότερη αποστολή. Να συγκρατήσουν τους ανθρώπους, να τους πείσουν ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουν.

 

Η συγκεκριμένη προσπάθεια άρχισε χθες το απόγευμα. Δεν θα είναι εύκολη. Κάθε μέρα τα μέσα ενημέρωσης συντηρούν τη «φλόγα» καθώς αναφέρονται στον τρόπο που θα ξαναγίνουμε όπως πρώτα. Κάτι που θα συμβεί στον κατάλληλο χρόνο που επιτέλους δεν είναι μακρινός, ούτε αόριστος. Σκεφτόμαστε τα επόμενα καθώς τηρούμε τα υφιστάμενα. Απλά πράγματα για όλους. Μακάρι να αποδειχθούν το ίδιο απλά και στην πράξη. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Πάση θυσία.

 

Σε όλη την Ελλάδα χθες μέλη του ΠΑΜΕ και του κόμματος παραβίασαν τις απαγορεύσεις και τα μέτρα, έκαναν κινητοποίηση έξω από τα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό συνέβη μετά από μια άτυπη διαπραγμάτευση με τις αρμόδιες αρχές. Βρέθηκε η χρυσή τομή κι έτσι έγινε το χατίρι και των δύο πλευρών.

 

Τα λίγα μέλη του ΠΑΜΕ Καβάλας τα περίμεναν στον κόμβο του νέου Νοσοκομείου μπόλικοι αστυνομικοί. Γνωρίζοντας που θα κριθεί η αναμέτρηση, συζήτησαν και κατέληξαν γρήγορα στις λεπτομέρειες της. Η συμφωνία είναι μια επιτυχία (αφού έτσι δεν υπήρξαν χειρότερα), όμως κακά τα ψέματα. Τα χθεσινά έπρεπε να έχουν αποφευχθεί κι η διαμαρτυρία επί δίκαιων αιτημάτων έπρεπε να γίνει αλλιώς. Με τηλεδιάσκεψη!

 

Μια διαφορετική τηλεδιάσκεψη, πρωτοποριακή αλλά κατάλληλη για την περίοδο που διανύουμε. Τόσα και τόσα υλοποιούνται με αυτόν τον τρόπο, δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια φόρμουλα και διαδικασία; Θα ήταν κι ένα ακόμη ρεκόρ. Από τα πολλά που στην Ελλάδα καταρρίφθηκαν όλο αυτό το διάστημα εφαρμογής των μέτρων.

 

Με τη βοήθεια του Υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου παραλήφθηκαν και μοιράζονται στους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Καβάλας 1.500 χειρουργικές μάσκες. Ο κ. Παναγιωτόπουλος βοηθά γενικότερα το Νομό Καβάλας στην παραλαβή απαραίτητου υγειονομικού υλικού κι είναι «πίσω» από αρκετές δωρεές και παρόμοιες πρωτοβουλίες. Η αλήθεια είναι ότι δεν προβάλει αυτή του την δραστηριότητα.

 

Εδώ και λίγες εβδομάδες ενισχύθηκε το επιτελείο της διοίκησης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας. Προστέθηκε νέος αστυνομικός υποδιευθυντής (αυτά τα καθήκοντα ασκεί) ο κ. Χρήστος Σταμπουλής. Ο κ. Σταμπουλής ήρθε στην Καβάλα από τη Ξάνθη κι είναι ο πρώτος στη σειρά αστυνομικός υποδιευθυντής. Έπονται οι Κ. Σιμούδης και Γ. Αναγνωστόπουλος. Ο βαθμός του κ. Σταμπουλή είναι αστυνομικός διευθυντής.

 

Δεν λειτουργεί σωστά στην πόλη της Καβάλας ο φωτισμός οδών και πλατειών. Κεντρικοί και συνοικιακοί δρόμοι είναι στο σκοτάδι. Το πρόβλημα που συνεχίζεται κάθε απόγευμα και βράδυ έχει σχέση με την αλλαγή της ώρας, βασικά με την κακοκαιρία του προηγούμενου Σαββατοκύριακου.

 

Ο γιατρός του Νοσοκομείου Καβάλας Ξενοφώντας Κροκίδης μίλησε χθες για το εργαστήριο όπου ήδη γίνονται τεστ κορωνοϊού. Χαρακτήρισε τον νέο χώρο αξιοπρεπέστατο, σημείωσε ότι αυτό το νέο εργαστήριο του Νοσοκομείου θα βοηθήσει το ίδρυμα και στην εποχή μετά τον κορωνοϊό. Για την πορεία των μέτρων και της νόσου ο κ. Κροκίδης δήλωσε: «Νοιώθουμε ότι τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα. Φαίνεται ότι έτσι θα συνεχίσουμε τις επόμενες ημέρες. Το δεύτερο κύμα της νόσου εκτιμώ ότι θα το αντιμετωπίσουμε».

 

Η Ζωή Βυζοβίτη –βασικό στέλεχος του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών- περνά μια περιπέτεια με την υγεία της, νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Καβάλας. Της ευχόμαστε όλα να περάσουν γρήγορα ώστε να επανέλθει στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

 

Συνεχίζει να διαμαρτύρεται ο Χρήστος Ποτόλιας επειδή το Δημοτικό Συμβούλιο δεν συζητά σε όλη του τη διάσταση το πρόβλημα υγείας των ημερών. Χθες στο ράδιο Πρωινή είπε για όσα κουβέντιασε το συμβούλιο στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας: «Τρεις ώρες μιλούσαν για τα αυτονόητα, τους επαγγελματίες και την αγορά. Για το Νοσοκομείο δεν είπε κανείς τίποτα».

 

 


 

Επιστολή απάντηση του Γιάννη Πασχαλίδη

 

Αγαπητή Πρωινή, στην στήλη της εφημερίδας «μικρά πρωινά»  σήμερα αναφερθήκατε  στην ερώτηση που κατέθεσα για τα πλημμυρισμένα Τενάγη Φιλίππων και συγκεκριμένα  αναφέρετε:  «Η ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή (επίσης χθες) ο Γιάννης Πασχαλίδης, μια ακόμη φορά για τα πλημμυρισμένα Τενάγη, θα προστεθεί σε όλες τις προηγούμενες. Οι οποίες δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα……..»

Ορμώμενος από το εν λόγω σχόλιό σας θέλω να αναφέρω τα παρακάτω και παρακαλώ, όπως  δημοσιεύσετε το παρόν.

Το έτος 2014 όντας και τότε Βουλευτής μετά από επίπονες προσπάθειές μου:

με  πρόταση του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων η οποία είχε θέμα : «Έγκριση του Ενάριθμου Έργου  2014ΣE57200002 στο ΠΔΕ  2015, ΣΑΕ572» που αφορά την υπαγωγή των Τεναγών Φιλίππων στα υπό χρηματοδότηση αντιπλημμυρικά έργα, εγκρίθηκε  από τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με την ΣΑΕ 2015 ΣΕ5720002  το ποσόν του 1.000.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των επαναλαμβανομένων προβλημάτων στα Τενάγη Φιλίππων.  Από το ίδιο ως άνω Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας διατέθηκαν για καθαρισμό  κεντρικής τάφου Τεναγών Φιλίππων τα  παρακάτω  αναφερόμενα  ποσά: α) με  2014 ΕΠ 53100005  ποσό 184.000 ευρώ  και  β) 2014 ΕΠ 53100005 ποσό 120.000 ευρώ.  Από το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτήθηκε με το ποσόν των 50.000ευρώ έκαστος  των Δήμων Παγγαίου και Καβάλας. Διατέθηκε το ποσό των 879.685,75 ευρώ από πλευράς του τότε Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω κοινοτικών πόρων (υπ. αριθμ. 26817/29-12-2014 απόφασης) για την κατασκευή της γέφυρας Παλαιοχωρίου (βλ. δελτίο τύπου 21/3/2015).

Στο σήμερα και μετά την επανεκλογή μου, έχω ενοχλήσει επανειλημμένως το Υπουργείο Υποδομών και κατέθεσα εγγράφως στον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των Τεναγών Φίλιππων.

Πιο συγκεκριμένα,(βλ. δελτίο τύπου 30/1/2020)  ζήτησα την αρωγή του Υπουργείου όσον αφορά τον καθαρισμό των καναλιών και την άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στα Τενάγη Φιλίππων, προκειμένου οι αγρότες να μπορέσουν να σπείρουν για τη νέα χρονιά (2020).Το Υπουργείο (Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων) ζήτησε  τότε την υποβολή τεχνικού δελτίου (κόστος μελέτης) από το Δήμο Καβάλας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα αντιπλημμυρικά έργα στα Τενάγη Φιλίππων, το οποίο και ανέφερα στο σχετικό δελτίο τύπου. Ο Δήμος Καβάλας, όμως, ακόμη μέχρι και σήμερα, δεν προέβη στην υποβολή τεχνικού δελτίου (κόστος μελέτης), όπως με ενημέρωσαν οι ιθύνοντες του Υπουργείου.

Επομένως, όπως από τα παραπάνω προκύπτει, έχουν αποτέλεσμα οι ερωτήσεις, που καταθέτω, και οι πιέσεις, τις οποίες κατά καιρούς και εδώ και αρκετά χρόνια, ασκώ, όσο και αν κάποιοι τις λοιδορούν ως τυπικές. Η πραγματικότητα δείχνει άλλα πράγματα, καθώς και οι πολίτες ξέρουν πλέον να διακρίνουν μεταξύ αυτών που «τάζουν» τα πάντα, και αυτών που είναι πάντα δίπλα τους.

Τώρα, με δεδομένο το ότι η διάθεση του Υπουργείου έχει εκφραστεί, το γιατί οι αρμόδιοι για την υλοποίηση των έργων δεν προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες, ας το απαντήσουν καλύτερα οι ίδιοι. Τέλος, επιτρέψτε μου, ένα σχόλιο για το τι εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες. Οι αγρότες και επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα στα Τενάγη θέλουν λύση στο πρόβλημα τους τώρα, ούτε αύριο, ούτε κατόπιν διασκέψεων. Εγώ, ως Γιάννης Πασχαλίδης, και για τους ανθρώπους που με ξέρουν θα εργαστώ με ό,τι μπορώ για να δοθούν άμεσα λύσεις. Η μελέτη για τα Τενάγη Φιλίππων και η υλοποίηση της αποτελεί ένα μέτρο που θα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για τη περιοχή, τώρα όμως προέχει η υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων για να μπορέσουν οι επαγγελματίες να σπείρουν και να παράξουν.

Με εκτίμηση, Γιάννης Πασχαλίδης Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Διαβάστε επίσης