μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Βγήκαν και ξαναβγήκαν για περπάτημα το Σαββατοκύριακο οι Καβαλιώτες. Ακόμη περισσότεροι σε σχέση με το προηγούμενο. Ρόλο έπαιξε και ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος στη συνέντευξη προχθές το ενέκρινε αλλά με προϋποθέσεις. Αποφυγής συνωστισμού. Στη φωτογραφία περιπατητές στο στενό πεζοδρόμιο της Περιμετρικής. Άλλοι, για να αποφύγουν τον συνωστισμό, επιλέγουν να περπατούν ή να τρέχουν στα άδεια από αυτοκίνητα πάρκινκ στο κέντρο της πόλης. Οι της δεύτερης κατηγορίας είναι όσοι πραγματικά αθλούνται. Όλοι οι άλλοι κάνουν τη βόλτα τους. Ξεσκάνε όπως έχουν δικαίωμα.

 


 

Σάββατο 11 Απριλίου. Τα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν τον «βομβαρδισμό» των ειδήσεων σχετικών με τον κορωνοϊό. Έκπληξη καμία. Η ροή των προγραμμάτων διακόπτεται προκειμένου να γίνει γνωστή η είδηση του θανάτου του Περικλή Κοροβέση. Άνθρωπος των γραμμάτων, συγγραφέας. Στέλεχος της Αριστεράς, δημοσιογράφος. Αντιστασιακός.

 

Η παρένθεση κλείνει σύντομα. Επανερχόμαστε στα γνωστά. Τα νούμερα σοκάρουν. Τόσοι αρρώστησαν, τόσοι πέθαναν, τόσοι θάφτηκαν κτλ. Νέα παρένθεση. Ο Βαρουφάκης κατάφερε και βρέθηκε στην εξοχική του κατοικία αλλά τούτο συνέβη κατά παράβαση των εντολών και των μέτρων. Αγνόησε τον έλεγχο, προχώρησε ευθεία κι έφθασε στον προορισμό του. Δέχεται κριτική αλλά ο σκοπός του επετεύχθη. Πάνω απ΄ όλα μετρά το αποτέλεσμα. Ο Βαρουφάκης το κατάφερε.

 

Να συγκρίνουμε τις δύο ειδήσεις υπό την έννοια ότι και οι δύο αφορούν ανθρώπους της Αριστεράς. Ο θάνατος του Περικλή, η επίτευξη του προσωπικού στόχου του άλλου. Κι αν ο Κοροβέσης παρέμεινε ως το τέλος πιστός στις ιδέες του, ο άλλος καταφέρνει και μας πείθει ότι στην περίπτωση του ισχύει το γνωστό. Άλλα λένε τα λόγια του και τα ακριβώς αντίθετα οι πράξεις του.

 

Είναι μάλλον προσβολή για τον Κοροβέση να συγκρίνεται με τον Βαρουφάκη αλλά τα έφερε έτσι η ζωή. Και οι δύο ήταν είδηση το Σάββατο. Η Αριστερά ήρθε για λίγο στην επικαιρότητα, θα εξαφανιστεί σύντομα μιας και το σύστημα έχει σήμερα άλλες επιλογές. Άλλες προτεραιότητες.

 

Αρκετά προηγούμενα Σάββατα απουσίαζαν από την Εφημερίδα των Συντακτών τα άρθρα του Κοροβέση. Ήταν φανερό ότι κάτι συμβαίνει. Όσο έγραφε, το προηγούμενο της ασθένειας του διάστημα, έκανε εύστοχες παρατηρήσεις και αναλύσεις. Κι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος και καλύτερος στην κριτική του. Στην αμφισβήτηση του.

 

Δεν περίμενε να έρθει στην αντιπολίτευση. Του τα έγραφε κι όταν ήταν στην Κυβέρνηση. Έγραφε για την αγάπη προς την εξουσία, για την μετάλλαξη και την απόσταση από τις βασικές του αρχές. Έγραφε για την κοινωνική αδικία, τον καπιταλισμό. Για όλα αυτά τα περίεργα που κυριαρχούν σε έναν κόσμο υποτίθεται πολιτισμένο.

 

Πάνω κάτω τα ίδια δήλωνε στη Βουλή κι ο άλλος. Τις ίδιες απόψεις προπαγάνδιζε. Ως που ήρθε η ώρα και οι δύο κάπου να περάσουν το Πάσχα τους. Το Πάσχα του 2020. Ο πρώην υπουργός δεν πτοήθηκε. Πήγε στο παραθεριστικό κι ας μάλωσε με το προσωπικό του Λιμεναρχείου. Ο συγγραφέας έκανε ένα άλλο ταξίδι. Το τελευταίο. Και το πιο δύσκολο; Για τον Κοροβέση πολύ αμφιβάλλουμε. Η ζωή του, ειδικά τα χρόνια της Χούντας, είχε πολλά άλλα. Πολύ δυσκολότερα.

 

Στην μεταπολίτευση κατηγορήθηκε ακόμη και για το ότι ήταν αρχηγός της 17 Νοέμβρη! Στοχοποιήθηκε κι απομονώθηκε. Καθώς ήταν δοκιμασμένος στα δύσκολα, επανήλθε και συνέχισε να γράφει. Όσα υποστήριζε αναφέρονταν κι υπενθύμιζαν τον λεγόμενο «τρίτο δρόμο». Ο οποίος ειδικά στην εποχή μας μοιάζει να μην υπάρχει. Γεγονός που δεν τον πτόησε. Δεν τον επηρέασε. Συνέχισε να γράφει, ως το βιολογικό του τέλος.

 

Κι επειδή στη σημερινή Ελλάδα τα πράγματα αλλάζουν, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι οι Κοροβέσηδες λιγοστεύουν κι οι Βαρουφάκηδες αυξάνονται. Πολλαπλασιάζονται. Όσοι δεν το αντιλήφθηκαν, οφείλουν να το καταλάβουν άμεσα. Η Ελλάδα είναι στα χέρια τόσων δήθεν και κανενός ορίτζιναλ. Αυτοί – προερχόμενοι από μια άλλη εποχή –μας τελειώνουν…

 

Στα υπόλοιπα, καθημερινά και τοπικά. Το ΤΑΙΠΕΔ αναζητά συμβούλους για να προχωρήσει γρήγορα την ιδιωτικοποίηση περιφερειακών λιμανιών. Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι στις προτεραιότητες του δεν είναι ούτε ο ΟΛΚ, ούτε τα λιμάνια του (μεγάλα λιμάνια του Ν. Καβάλας). Τόσο καιρό διαβάζαμε το ακριβώς αντίθετο. Φαίνεται ότι στην πορεία κάτι άλλαξε.

 

Κάποιοι έχουν τον «κορωνοϊό» τους. Την εμμονή τους και το πάθος τους. Είναι κάτι που δεν θα περάσει έτσι εύκολα, θα υπάρξει και μετά το τέλος του συναγερμού για τον πραγματικό κορωνοϊό. Ο δικός τους είναι ο κόσμος τους. Ο λόγος που ζουν. Για ορισμένους μάλιστα ο διαφορετικός αυτός «κορωνοϊός» είναι βασικός λόγος να κερδίζουν. Να βγάζουν μεροκάματο. Άλλοτε άμεσα κι άλλοτε έμμεσα.

 

Στο Facebook του Δήμου Καβάλας προβλήθηκε η επίσκεψη του Δημάρχου στο υπό ολοκλήρωση έργο της ανακαίνισης του 21ου δημοτικού σχολείου της συνοικίας του Αγίου Λουκά. Καμία διαφωνία για το επιτυχές του εγχειρήματος. Όμως και αυτό το έργο έπρεπε να είναι ήδη τελειωμένο. Έπρεπε να χρησιμοποιείται από τον περασμένο Γενάρη. Λένε ότι αυτό θα γίνει τον Σεπτέμβρη. Μακάρι.

 

Υπάρχουν τοπικές εκδηλώσεις που ήδη ανακοινώνονται για να γίνουν τον Ιούνιο. Εννοούμε τις συνηθισμένες, τις απλές εκδηλώσεις συλλόγων της πόλης και της περιοχής. Οι εκπρόσωποι των οποίων είναι απολύτως σίγουροι ότι ως τον Ιούνη θα έχουμε ξεμπερδέψει. Ή κάτι γνωρίζουν ή παραμένουν εκ φύσεως αισιόδοξοι.

Διαβάστε επίσης