• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τα προηγούμενα χρόνια έγινε προσπάθεια για να διαφημιστεί, να χρησιμοποιηθεί το ποδήλατο και στην πόλη μας. Δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Ίσως γιατί η Καβάλα με τις τόσες ανηφόρες, δεν είναι πόλη κατάλληλη για αυτό. Σχετική είναι η φωτογραφία εκδήλωσης υπέρ του ποδήλατου. Έγινε πριν 20 χρόνια, τότε είχαν ανέβει στο ποδήλατο –στηρίζοντας την πρωτοβουλία- ο Δήμαρχος Εριφυλλίδης και ο Νομάρχης Καλλιοντζής.

Όσα λοιπόν δεν καταφέραμε με τις εκδηλώσεις 20 τουλάχιστον προηγούμενα χρόνια, το πέτυχαν τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Στην Καβάλα αυτό το διάστημα κυκλοφορούν πολλά ποδήλατα, τα οποία οδηγούν μικροί και μεγάλοι. Άνδρες και γυναίκες. Ποιος ξέρει; Ίσως όταν όλα τελειώσουν να μείνει στην πόλη μας αυτή η συμπεριφορά, συνήθεια και προτίμηση. Υπέρ του ποδηλάτου!

 


 

Περάσαμε Σαββατοκύριακο Ανοιξιάτικο κι ως εκ τούτου όμορφο. Τις περισσότερες ώρες μείναμε σπίτι. Κάποιες λίγες, στο πλαίσιο ατομικής άθλησης, κάναμε έναν απλό περίπατο. Ταυτόχρονα παρακολουθήσαμε και παρακολουθούμε τα «σενάρια επί σεναρίων». Είναι οι πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης περί της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων. Όλα τα σενάρια συμφωνούν σε ένα πράγμα. Η χαλάρωση έρχεται από την προσεχή Δευτέρα 4 Μάη.

 

Κατά τα λοιπά όλα είναι σενάρια. Δημοσιογραφικές πληροφορίες και εκτιμήσεις. Καλό είναι να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις. Αρκεί φυσικά έως τότε-  Δευτέρα 4 Μάη- να μην αλλάξουν τα δεδομένα στο αποτέλεσμα των ενεργειών πρόληψης του κορωνοϊού.

 

Στην αγορά της Καβάλας υπάρχει μια κινητικότητα, υπάρχει μια δραστηριότητα. Πολλοί είναι αυτοί που προετοιμάζονται να επαναλειτουργήσουν. Η προετοιμασία κάπου προβλέπει επιπλέον δαπάνες (για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα), κάπου αλλού μια απλή ανάρτηση στο διαδίκτυο. Υπάρχει μια αισιοδοξία κι ένα σχετικό χαμόγελο. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι μόλις ανοίξουν, αμέσως τα μαγαζιά τους θα γεμίσουν κόσμο!

 

Κι αυτό είναι σενάριο και μάλιστα θετικό κι ευχάριστο. Δυστυχώς υπάρχουν και άλλα, ακριβώς αντίθετα. Σύμφωνα με τα οποία ακόμη κι όταν λειτουργήσουν πολλά μαγαζιά, οι καταναλωτές θα είναι για μέρες προσεκτικοί. Κι επιφυλακτικοί. Πιθανότερο είναι η δοκιμασία των μικρομεσαίων να συνεχιστεί, τα δύσκολα για τους πολλούς (αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους) δεν τελειώνουν στις 4 Μάη.

 

Η αγορά πρέπει να στηριχθεί. Να στηριχθεί πραγματικά. Βασική υποχρέωση έχει το κράτος. Μπορεί φυσικά να υπάρξει συμπαράσταση τόσο από τους φορείς (τα Επιμελητήρια, οι Ομοσπονδίες κτλ) όπως επίσης από την τοπική αυτοδιοίκηση. Τους Δήμους και την Περιφέρεια. Σχολιάζουμε θετικά μια ιδέα που οδεύει προς υλοποίηση. Μέσω του Εμπορικού Συλλόγου. Μια στοχευμένη διαφήμιση της αγοράς, μια καμπάνια που θα υπενθυμίζει στους καταναλωτές όσα μπορεί και να ξέχασαν.

 

Από την οικονομική κρίση λόγω της εφαρμογής των μέτρων για τον κορωνοϊό υπάρχουν κερδισμένοι. Μην κοιτάτε προς τους μικρομεσαίους. Αυτοί έκλεισαν κι έχασαν νωρίς νωρίς. Οι κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ. Στα οποία δεν είναι λίγοι όσοι έμαθαν να ψωνίζουν κι άλλα προϊόντα και όχι μόνο τρόφιμα. Χρειάζεται λοιπόν μια μεγάλη, μια κοινή προσπάθεια προκειμένου να επανέλθουμε στους μικρομεσαίους που χρόνια εμπιστευόμασταν. Θα αγοράσουμε τα είδη των σούπερ μάρκετ από τα σούπερ μάρκετ, αλλά όλα τα υπόλοιπα θα επιδιώξουμε να τα βρούμε εκεί που για χρόνια τα βρίσκαμε.

 

Η Καβάλα έχει άλλες φούριες, οι άνθρωποι της έχουν άλλες προτεραιότητες. Δεκτό. Σιγά σιγά και στην πόλη μας πρέπει να δημιουργηθεί ένα κίνημα για την στήριξη της αγοράς. Κι όταν αναφερόμαστε στην αγορά εννοούμε τους «μικρούς». Τους παραδοσιακούς εμπόρους. Αυτούς πρέπει να ξανασυναντήσουμε, αυτούς πρέπει να προτιμήσουμε κι από αυτούς οφείλουμε να αγοράσουμε όσα προϊόντα αγοράζαμε.

 

Η στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μαγαζιών πρέπει να είναι μια συνειδητή μας δράση, η οποία θα αφορά τους πάντες και τα πάντα. Διαφορετικά υπάρχει ενδεχόμενο τα μαγαζιά να ανοίξουν στις 4 Μάη αλλά να παραμείνουν άδεια. Είναι κάτι που κανείς δεν θέλει. Για να το αποφύγουμε πρέπει να ξαναφέρουμε στο μυαλό μας πολλά από αυτά που ίσχυαν πριν εμπλακούμε στην υπόθεση τη δύσκολη, αυτή του κορωνοϊού.

 

Ήταν λάθος απόφαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ το ότι έκλεισε το κατάστημα της στη Δ. Αγορά κι έτσι για αρκετές μέρες δεν εισέπραττε χρήματα. Η απόφαση διορθώθηκε πρόσφατα. Αν η διαδικασία προβληθεί, με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, θα βγει κερδισμένη. Σε μεγάλο βαθμό.

 

Στην κριτική που γίνεται προς το Δήμο Καβάλας για το ότι δεν ολοκληρώθηκε και δεν παραδόθηκε το έργο ανακαίνισης της Μεγάλης Λέσχης, υπάρχει απάντηση. Αυτή αναφέρει ότι στο κτίριο γίνονται δοκιμές του μηχανολογικού εξοπλισμού και τελική καθαριότητα. Αν είναι έτσι, τότε το έργο εντός λίγων επόμενων ημερών παραδίδεται. Είναι όμως έτσι;

 

 

Διαβάστε επίσης