μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας έδωσε άδεια δύο μηνών στον ανάδοχο να χρησιμοποιήσει το μικρό λιμάνι κάτω από τον φάρο της Παναγίας για τις ανάγκες του έργου στη Ραψάνη. Πρόσφατα ξεκίνησαν οι προετοιμασίες στην περιοχή. Εξ αιτίας των οποίων ογκόλιθοι βρέθηκαν εντός της θάλασσας (φωτογραφία). Ο ΟΛΚ όποια άδεια κι αν έδωσε, σίγουρα δεν έδωσε άδεια για αυτήν την αλλαγή. Ούτε είναι στην αρμοδιότητα του ΟΛΚ ο αιγιαλός και η παραλία. Του ΟΛΚ είναι μόνο παρακείμενο οικόπεδο. Προκύπτει σαφώς ότι κάτι δεν έγινε καλά. Μια ανησυχία ότι αυτό το λάθος ίσως και να συνεχιστεί. Οι αρμόδιοι πρέπει να ρίξουν μια ματιά αφού η περιοχή με το τέλος των έργων (αλλά και στη διάρκεια αυτών) δεν πρέπει να αποκτήσει διαφορετική εικόνα από αυτήν που τόσα χρόνια είχε και έχει.

 


 

Κοπάζουν οι πανηγυρισμοί, επικρατεί η λογική κι η αυτοσυγκράτηση. Ναι, τα καταφέραμε με τον κορωνοϊό. Τον προλάβαμε ενώ άλλες χώρες απέτυχαν παταγωδώς. Γυρίζουμε σιγά σιγά σελίδα. Καταλαβαίνουμε ότι η επόμενη μέρα είναι πιο δύσκολη απ’ ότι νομίζαμε.

 

Από τη μια η προσπάθεια να παραμείνουμε υγιείς συνεχίζεται, από την άλλη η ελληνική οικονομία έχει τα μαύρα της τα χάλια. Φυσιολογικό και το δεύτερο. Το πολυδιαφημισμένο, το απαραίτητο «λοκ άουτ» εξουδετέρωσε τους συνήθεις ύποπτους. Αυτούς που προ λίγων ετών «περιποιήθηκαν» κατάλληλα τα διαδοχικά μνημόνια. Τους μικρομεσαίους.

 

Ζούμε το πρόβλημα στην τοπική του διάσταση κι είναι σαφές ότι δεν κάνουμε όσα είναι απαραίτητα. Δια των εκπροσώπων μας βγαίνουμε από την υποχρέωση πράττοντας το ελάχιστο. Το εύκολο και γρήγορο ταυτόχρονα. Από σήμερα η τοπική αγορά κάνει προσπάθεια επιστροφής μα δεν θα τα καταφέρει. Εφόσον είναι μόνοι τους οι μικρομεσαίοι, δεν θα πετύχουν τον στόχο τους.

 

Χρειάζονται συμπαράσταση τόσο με λόγια όσο και με πράξεις. Το μυαλό μας πάει στους καταναλωτές. Θα βγουν από το σπίτι; Θα προτιμήσουν τους μικρομεσαίους ή θα αναζητήσουν ακόμη και κομμωτήριο στα σούπερ μάρκετ; Αν τα σούπερ μάρκετ παρείχαν κι αυτήν την υπηρεσία τότε –σαν τα πρόβατα- ο ένας πίσω από τον άλλον θα μπαίναμε στην ουρά. Να κουρευτούμε εκεί. Κι όχι στους γνωστούς μας επαγγελματίες.

 

Είναι η δύναμη της συνήθειας; Είναι η ανοησία, η απερισκεψία να προτιμούμε για τα πάντα τα σούπερ μάρκετ; Κάτι είναι. Κάτι το μη φυσιολογικό. Επειδή λοιπόν ο κόσμος σκέφτεται λάθος, κάποιος οφείλει να προσπαθήσει να τον επαναφέρει. Να βάλει τα πράγματα σε μια σωστή σειρά. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συντονισμένη, μακρά. Να γίνει απ’ όλους. Πρέπει να στηρίξουμε τον τόπο μας. Την αγορά μας. Τους εμπόρους και επαγγελματίες της Καβάλας. Από σήμερα και κάθε μέρα πιο πολύ.

 

Κάποια πράγματα φαίνεται να προγραμματίζονται, έστω τώρα. Κι αυτά δεν αρκούν. Η τοπική κοινωνία οφείλει να σπεύσει εκεί που χρειάζεται. Κι όπως πειθάρχησε στα δύσκολα μέτρα έτσι να συμπεριφερθεί στην ανάγκη αυτών των ημερών. Προτιμώντας τους επαγγελματίες του τόπου. Φθάνει πια τόσα σούπερ μάρκετ. Φθάνει τόση υπερκατανάλωση στους «μεγάλους». Υπάρχουν κι όλοι οι άλλοι, οι οποίοι είναι οι συμπολίτες μας.

 

Συνεδριάζουν σήμερα με τηλεδιάσκεψη το Δημοτικό Συμβούλιο, η Οικονομική Επιτροπή, το Τοπικό Συμβούλιο της Καβάλας. Τα θέματα φέρονται σημαντικά αλλά είναι; Κι αν είναι, ξεπερνούν σε σημασία την υφιστάμενη υγειονομική και κυρίως την οικονομική κρίση;

 

Η ιεράρχηση των προβλημάτων ώστε αυτά να μπουν σε μια σωστή σειρά πρέπει να γίνει από ανθρώπους που ξέρουν τι τους συμβαίνει. Από ανθρώπους που δεν ζουν στον κόσμο τους. Καλές λοιπόν οι διάφορες συνεδριάσεις (με όσα αυτές περιλαμβάνουν) όμως ειδικά σήμερα άλλα είναι τα σπουδαία. Τα σημαντικά, αυτά που έχουν προτεραιότητα. Όποιος δεν το αντιληφθεί, δικό του πρόβλημα.

 

Πέρσι η εργατική πρωτομαγιά γιορτάστηκε στην Καβάλα υπό εντελώς άλλες συνθήκες. Κυρίως προεκλογικές. Πέρσι είχε μπόλικο κόσμο στην πλατεία αφού αυτή «ξεχείλιζε» από υποψήφιους. Φέτος ήταν ο κορωνοϊός. Καθοριστικός παράγοντας ώστε άπαντες να συνυπάρξουν. Προσεκτικά.

 

Ήταν μαζί στην πλατεία το ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο. Οι αντιεξουσιαστές, ο ΣΥΡΙΖΑ, το σωματείο των εργαζομένων στη ΒΦΛ. Ο Δήμαρχος, ο Αντιπεριφερειάρχης κτλ. Εκεί ήταν η αστυνομία ακόμη κι η Πυροσβεστική. Κάθε ένας με τις απόψεις του. Κάθε ένας με την απόσταση του από τον διπλανό του. Καλή δικαιολογία ο κορωνοϊός. Ορισμένες ωστόσο μεγάλες αποστάσεις κρατήθηκαν και για άλλους λόγους.

 

Όταν θέλουμε, μπορούμε να συνυπάρξουμε έχοντας κάθε ομάδα τις απόψεις της. Φέτος έγινε (επί της ουσίας) μία και μοναδική εκδήλωση για την Πρωτομαγιά. Επιτυχία λόγω του κορωνοϊού. Κανείς δεν μάλωσε, κανείς δεν αλλοτριώθηκε, κανείς δεν υποχώρησε. Η από ανάγκη ενωτική αυτή εκδήλωση μάλλον δείχνει το δρόμο. Ίσως και να τον ανοίγει. Μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί στην πλατεία, τηρώντας τις κατάλληλες αποστάσεις από τους «εχθρούς» και τους «φίλους».

 

Διαβάστε επίσης