• 9 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στις πρώτες συνεδριάσεις του σημερινού δημοτικού συμβουλίου Καβάλας (το Φθινόπωρο του 2014), όλοι τα είχαν με τον προηγούμενο Δήμαρχο και τους συνεργάτες του. Σε κάθε ευκαιρία συνέχιζαν τόσο το κλίμα της πρόσφατης- τότε- προεκλογικής περιόδου όσο και την γνωστή ελληνική παράδοση. Σύμφωνα με την οποία για όλα φταίνε οι προηγούμενοι διοικούντες.

Ο κ. Σιμιτσής δεν μπορούσε παρά να κάνει υπομονή. Βίωσε ένα ελληνικότατο «μαρτύριο», στο οποίο ιδιαίτερη αντίδραση δεν είχε (και δεν μπορούσε) να παρουσιάσει. Ο καιρός πέρασε, η νέα διοίκηση καταπιάστηκε με τα τρέχοντα θέματα, η απόσταση από το 2014 μεγάλωσε. Τα πράγματα σιγά σιγά άρχισαν να αλλάζουν.

Άλλαξαν περισσότερο όταν προ μηνών ο κ. Σιμιτσής ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τη θέση του επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης». Αφού λοιπόν ο πρώην δεν θα είναι μελλοντικός υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας, αρκετοί άρχισαν να τον βλέπουν διαφορετικά. Ξαφνικά τον συμπάθησαν.

Αυτή η συμπάθεια κορυφώθηκε προχθές. Γιόρταζε κι εντός της αίθουσας γνώρισε την … αποθέωση. Έστω κι αν κάποιοι ισχυριστούν ότι επρόκειτο για μια αυθόρμητη αντίδραση συναδέλφων του στην τοπική αυτοδιοίκηση, σίγουρα παίζει το ρόλο του το γεγονός του ότι κάποιοι από αυτούς που του ευχήθηκαν γνωρίζουν ότι δεν θα τον έχουν στα πόδια τους αύριο μεθαύριο… Στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Ο κ. Σιμιτσής κρίθηκε και ξανακρίθηκε από τους πολίτες. Γνώρισε μεγάλες νίκες και μια εξίσου μεγάλη ήττα. Ήταν άδικο να του φορτωθούν τόσες ευθύνες. Ήταν άδικο να αντιμετωπιστεί όπως αντιμετωπίστηκε. Ειδικά μετά την ήττα του 2014.

Καταλαβαίνουμε πάντως ότι όλα αυτά (που δεν έγιναν μόνο με τον Σιμιτσή, έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται) διέπονται από αισθήματα που αφετηρία έχουν τις φιλοδοξίες των ανθρώπων. Όταν κάποιος τις εμποδίζει, γίνεται κόκκινο πανί. Ειδικά αν είναι ο εν ενεργεία.  Όταν κάποιος ανακοινώνει ότι αποχωρεί από τον αυτοδιοικητικό στίβο (παύει να είναι επικίνδυνος) δοξάζεται!

Κι άλλες φορές ο Κ. Σιμιτσής πέρασε την γιορτή του σε μια συνεδρίαση συλλογικού οργάνου. Ποτέ δεν έλαβε τόσες πολλές ευχές όσες προχθές.  Ξαφνικά τον αγάπησαν όσοι τον αντιμετώπιζαν με μανία κι αυτός (κατά βάθος ξαφνιασμένος) δεν μπορούσε παρά να ανταποκριθεί θετικά στην επίθεση φιλίας που δέχονταν κατά κύματα.

Στο τέλος τέλος τα πράγματα ήταν και παραμένουν απλά. «Σκηνοθετούνται» διαφορετικά χάριν των σκοπιμοτήτων και των διάφορων επιδιώξεων. Είναι άλλο πράγμα να γιορτάζει ο δήμαρχος που θέλεις να κερδίσεις κι άλλο πράγμα αυτός που γιορτάζει να είναι ο αυτοδιοικητικά «παλαίμαχος». Αυτός που στο Δήμο έκλεισε τον κύκλο του κι αποχωρεί.

Η κ. Τσανάκα του ευχήθηκε καλή επιτυχία σε οτιδήποτε καινούργιο αποφασίσει. Κάτι γνωρίζει. Κάτι μοιάζει να ετοιμάζεται αφού ο πρώην δήμαρχος αποχωρεί από το Δήμο Καβάλας. Ίσως όχι από τα κοινά. Εξ αυτού του λόγου προσήλθε στη συνεδρίαση με το τελευταίο του «εφόδιο». Καθώς ετοιμάζεται για την επόμενη υποψηφιότητα του, πήρε να διαβάσει το βιβλίο του κ. Εριφυλλίδη.

Στο οποίο εκτός των άλλων έκανε και διαφήμιση. Φωτογραφήθηκε με αυτό, το παρουσίασε στη Δήμαρχο και στους συνεργάτες της. Κανείς από τους προαναφερθέντες δεν χαμογέλασε καθώς αντιλήφθηκε περί τίνος επρόκειτο. Προσπάθησαν να προσπεράσουν ανέκφραστοι το αστείο με το βιβλίο. Ούτε με αυτό, πολύ περισσότερο με το συγγραφέα του, έχουν καλή σχέση. Ίσα ίσα που ισχύει το αντίθετο.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου συζήτησαν μία ακόμη φορά τις εκκρεμότητες των θεμάτων της όδευσης του ΤΑΡ και των νέων διοδίων. Επανέλαβαν γνωστές απόψεις κι επειδή κατά βάθος βαρέθηκαν και το ένα και το άλλο θέμα, έσπευσαν να «κλείσουν» γρήγορα την κουβέντα τους. Ουσιαστικά συμφώνησαν να επανέλθουν μαχητικά και στις δύο περιπτώσεις αλλά με μία προϋπόθεση. Να υπάρξουν νέα δεδομένα.

Ένα από τα λίγα έκτακτα θέματα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα, είχε σχέση με την παραίτηση και αντικατάσταση υδρονομέα. Όλοι οι υδρονομείς επιλέχθηκαν πρόσφατα, όχι αξιοκρατικά. Κι ενώ έγινε ντόρος με την επιλογή τους, ένας εξ αυτών ενώ επιλέχθηκε δήλωσε παραίτηση! Πως μετά να μην γίνουν «πυρ και μανία» αυτοί που τον διάλεξαν… Πάντως κατάλογος αναπληρωματικών υπάρχει κι είναι μεγάλος.

Με καθυστέρηση το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας βράβευσε τον διακριθέντα κολυμβητή του ΟΘΑΚ Παναγιώτη Εμφιετζή. Η καθυστέρηση ήταν και μεγάλη και αδικαιολόγητη. Ας ελπίσουμε να ήταν ένα λάθος που δεν θα επαναληφθεί.

Μετακινήθηκε χθες από δημοτικούς υπαλλήλους (φωτογραφία) κολώνα φωτισμού στη συνοικία της Νεάπολις (ΔΕΠΟΣ). Ο λόγος είναι ότι ενοχλούσε ιδιώτη να χρησιμοποιήσει δικό του χώρο στάθμευσης, δίπλα ακριβώς στην οικία του. Η κολώνα μπήκε στο απέναντι πεζοδρόμιο, στο ίδιο σημείο του δρόμου.

 

Πολύ καλά έπραξε ο Δήμος Καβάλας κι απομάκρυνε από τον περιβάλλοντα χώρο του γυμναστηρίου «Αλεξάνδρα Δήμογλου» (περιοχή Καλαμίτσας) τους δύο μεγάλους κάδους που είχε τοποθετήσει. Συγκέντρωναν σκουπίδια, μπάζα, ογκώδη αντικείμενα. Ο τρόπος λειτουργίας της διαδικασίας κατέληξε απαράδεκτος. Ευθύνες έχουν και οι πολίτες και η υπηρεσία Καθαριότητας. Που δυστυχώς δεν προλάβαινε να αδειάζει το περιεχόμενο τους.

 

Στην Καβάλα θα είναι την ερχόμενη εβδομάδα η Υπουργός Τουρισμού. Για την ερχόμενη εβδομάδα συζητούνται επισκέψεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου και του αναπληρωτή του κ. Τσιρώνη. Θυμίζουμε ότι πριν ανακύψει το θέμα των διοδίων στην Παράκαμψη, την Καβάλα προγραμμάτιζε να επισκεφθεί (τον Ιούνιο) και ο κ. Σπίρτζης.

 

Συνεχίζει η ΕΡΑ Καβάλας (κατ’ επέκταση και η ΕΡΤ) να ανταποκρίνεται θετικά στα διάφορα αιτήματα διαφήμισης τοπικών εκδηλώσεων. Δέχθηκε να είναι χορηγός επικοινωνίας στο 2ο συνέδριο τοπικής ιστορίας του Δήμου Παγγαίου και στο φεστιβάλ Wood Water Wild στην Παλιά Καβάλα.

 

Κάθε μέρα είναι και μεγαλύτερη η κίνηση λουόμενων στην ακτή της Καλαμίτσας. Κι ενώ ο Δήμος Καβάλας κάνει ότι μπορεί, η ΕΤΑΔ συνεχίζει να απουσιάζει. Δική της είναι η ακτή αλλά μόνο στα λόγια. Περιουσία που αν δεν υπήρχε το δημοτικό ενδιαφέρον, θα είχε ήδη ιδιωτικοποιήσει! Έτσι ώστε να φορτώσει αλλού την απαραίτητη μεγάλη συντήρηση που επιτέλους πρέπει να γίνει στα κτήρια της παραλίας

 

Η ΕΤΑΔ δεν ξοδεύει ούτε ένα ευρώ για την Καλαμίτσα, γνωρίζοντας ότι οι πολίτες και δε τη γνωρίζουν και δεν μπορούν να την βρουν. Αντίθετα, για τους χρήστες της ακτής είναι πιο εύκολο να κάνουν τα παράπονα τους στη Δημάρχο.

 

Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε χθες ο πρόεδρος των αγροτών του Δήμου Καβάλας. Ο κ. Καλπακίδης είπε ότι όσοι ζητούν αλλαγή της όδευσης του αγωγού δεν έχουν κανένα παράπονο α) από τη συμπαράσταση των πολιτών της περιοχής β) από το Δήμο Καβάλας. Στις υπόλοιπες δηλώσεις του ο κ. Καλπακίδης συνέχισε την κριτική του προς τους εκπροσώπους του αγωγού ΤΑΡ.

 

Το ισόγειο κατάστημα Ερυθρού Σταυρού και Αβέρωφ γωνία , θα φιλοξενήσει πρακτορείο του ΟΠΑΠ. Σύντομα θα αρχίσουν οι απαραίτητες εργασίες. Το κατάστημα είναι για μήνες άδειο, νωρίτερα λειτουργούσε εκεί επιχείρηση εστίασης. Ένα άλλο πρακτορείο του ΟΠΑΠ ετοιμάζεται στην οδό Βενιζέλου, πολύ κοντά στο δημοτικό κήπο.

 

Με αφορμή την καταδίκη του πρώην προέδρου της ΔΕΥΑΚ Δημήτρη Καζανίδη στο Μονομελές Καβάλας (για ατύχημα οδηγού δικύκλου σε λακκούβα έργου της ΔΕΥΑΚ) διαβάζουμε στο διαδίκτυο το εξής σχόλιο: «Ο ίδιος ο συμπαθέστατος κι ευγενέστατος κύριος Καζανίδης ως πρόσωπο δεν έφταιγε. Δεν έσκαψε ο ίδιος και δεν έκλεισε αυτοπροσώπως την τρύπα. Έφταιγε η ΔΕΥΑΚ και ως νόμιμος εκπρόσωπός της την περίοδο εκείνη καταδικάστηκε. Ας αναζητηθεί από τον Οργανισμό και ο υπάλληλος που δεν έκανε σωστά τη δουλειά του να του αποδοθούν ευθύνες μέσω των εσωτερικών διαδικασιών της υπηρεσίας. Ο πολίτης από ποιον θα αναζητήσει ευθύνες για το ατύχημα που έπαθε εφόσον δεν έφταιγε η κακή του οδήγηση αλλά οι κακοτεχνίες του δρόμου; Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Ας μπει ένα τέλος στον ωχαδερφισμό όλων μας. Όταν ο πολίτης θα αναζητά ευθύνες από την πολιτεία για το πάθημά του, όταν ευθύνεται αυτή, τότε μπορεί να αρχίσουν να λειτουργούν σωστά κάποια πράγματα στο δημόσιο. Αντίστοιχα οι δίκαιοι νόμοι, η επιβολή τους και η τιμωρία όσων δεν τους τηρούν θα δημιουργήσει έντιμους και υπεύθυνους πολίτες. Όσο μένουν ατιμώρητοι για τα πάντα, πολίτες και Πολιτεία το κακό θα συνεχίζεται και θα θεριεύει. Θα έχουμε κακές Αρχές και κακούς πολίτες. Αντίο Ευρώπη, η Ανατολή εγγύς».

 

Διαβάστε επίσης