μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι φωτογραφίες από το δάσος της Παναγούδας και την αυλή του δημοτικού σχολείου των Ποταμουδίων δείχνουν ξεκάθαρα τα προβλήματα καθαριότητας. Ο κόσμος συχνάζει (και) σε αυτές τις ανοιχτές περιοχές, λογικό είναι τα σκουπίδια να αυξηθούν. Όπως και οι απρόσεκτες, επιπόλαιες κινήσεις αρκετών. Κατόπιν τούτου ο Δήμος Καβάλας και η υπηρεσία Καθαριότητας του πρέπει να αλλάξουν τις προτεραιότητες τους. Θα πρέπει να είναι συχνότερα εκεί όπου ειδικά αυτήν την περίοδο συγκεντρώνεται πολύς κόσμος. Στις προαναφερθείσες περιοχές αλλά κι αλλού.

*Αναγνώστης της Πρωινής μας έστειλε φωτογραφίες από τα μεγάλα χόρτα στην περιοχή του κτιρίου της Λορντ. Στο Περιγιάλι. Μας γράφει ότι σε λίγο τα χόρτα θα είναι τόσο μεγάλα που θα μπαίνουν μέσα στα γραφεία των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΚ!

 


 

Το Σαββατοκύριακο στο Νομό Καβάλας πέρασε όπως αναμένονταν. Ο κόσμος ξαναβγήκε από το σπίτι του, κινήθηκε εκεί που επιτρέπεται κι επωφελήθηκε των καλών καιρικών συνθηκών. Στην πόλη της Καβάλας άρχισαν να γεμίζουν από κόσμο οι παραλίες αλλά κι αυτό δεν είναι έκπληξη. Εφόσον η εστίαση δεν λειτουργεί, μικροί και μεγάλοι ψάχνουν κάπου να περάσουν τον ελεύθερο τους χρόνο. Τηρώντας όσο γίνεται τις οδηγίες των ειδικών.

 

Οι Καβαλιώτες νιώθουν μια ασφάλεια, έχουν μια σιγουριά ότι με τον κορωνοϊό επί του παρόντος ξεμπέρδεψαν. Ρόλο παίζει το ότι κρούσμα στην περιοχή έχουμε να μάθουμε από τις 10 Απριλίου. Κρούσμα μέσα στην πόλη έχουμε να ακούσουμε από τις 2 Απριλίου. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος το γεγονός έχει τη σημασία του. Μας δίνει ένα αίσθημα άνετων κινήσεων, μικραίνει την απόσταση ανάμεσα σε μας και τον διπλανό μας. Στις περιπτώσεις όπως του Νομού Καβάλας τα μέτρα χαλαρώνουν … «τρέχοντας» και όχι με τους ρυθμούς του Χαρδαλιά και του Τσιόδρα. Αυτή η ευχάριστη ησυχία μπορεί να γίνει εφησυχασμός.

 

Πανελλήνια συγκίνηση προκάλεσε κυρίως την Παρασκευή η είδηση του θανάτου του καθηγητή ιατρικής και πρώην Υπουργού (και βουλευτή) Δημήτρη Κρεμαστινού. Υπήρξαν πολλές ανακοινώσεις, ξεχώρισαν αυτές όλων των κομμάτων. Το ίδιο ενδιαφέρον και ευαισθησία έδειξαν ακόμη κι οι απλοί πολίτες,  κι ας μην γνώριζαν πολλά για τον συγκεκριμένο άνθρωπο.

 

Στα περισσότερα κείμενα, δελτία τύπου κτλ διαβάσαμε θετικά σχόλια για την μετριοπάθεια και την ευστοχία των ενεργειών του. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός δεν αγάπησε τον λαϊκισμό, δεν προκαλούσε αυτού του είδους τον θόρυβο. Ήταν πολύ προσεκτικός, χαμηλών τόνων μα και ουσιαστικός ταυτόχρονα.

 

Αυτή η πολιτική συμπεριφορά ειδικά παλαιότερα, δεν ήταν ελκυστική. Δεν την προτιμούσαν όσοι έβαζαν υψηλούς στόχους. Το πράγμα άρχισε να αλλάζει, διαδικασία καθόλου εύκολη. Κι όμως, υπήρξαν και υπάρχουν πρόσωπα που απολαμβάνουν την αναγνώριση της κοινωνίας ακριβώς επειδή δεν είναι λαϊκιστές.

 

Αυτό δυστυχώς εκδηλώνεται καθυστερημένα ή και πολύ αργά. Παρόλα αυτά η μετριοπάθεια είναι προσόν, ίσως είναι το κατάλληλο «φάρμακο» ώστε ο τόπος να απαλλαχθεί από γνωστά προβλήματα που έχουν βαθιές ρίζες. Τόσο στα κόμματα όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Κάτι ακόμη για τον Δημήτρη Κρεμαστινό. Πρόσφατα διατύπωνε συχνά απόψεις υπέρ της σύγκλισης και της συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με το ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν ένας από αυτούς (στο ΚΙΝΑΛ) που στήριζαν θερμά την συγκεκριμένη προοπτική. Αυτός ήταν ο λόγος που η ηγεσία του κόμματος του τον έβλεπε με μισό μάτι… Αλλά κι ο Κρεμαστινός, δεν πολύ συμπαθούσε την αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής. Μεταξύ τους υπήρχε πολιτικό χάσμα. Μεγάλο.

 

Ο Δήμος Καβάλας μεσολαβεί στον Οργανισμό Λιμένα για τη λειτουργία της λαϊκής το ερχόμενο Σάββατο. Από σήμερα οι λαϊκές αγορές μεγαλώνουν καθώς επανέρχονται σε αυτές και οι έμποροι. Υπό τις παρούσες συνθήκες ασφαλείας οι έμποροι δεν χωρούν στη λαϊκή της Καβάλας, η οποία θα γίνει το Σάββατο 16 Μάη. Άρα η λαϊκή θα πρέπει να επεκταθεί στην οδό Εθνικής Αντίστασης. Πώς θα γίνει αυτό (αν γίνει), είναι θέμα συζήτησης στην οποία ο ρόλος του Δήμου Καβάλας είναι σημαντικός. Δια του αντιδημάρχου Απόστολου Μουμτζάκη, όπως ακούμε.

 

Οι έμποροι των λαϊκών αγορών Νομού Καβάλας προετοιμάζουν την επιστροφή τους στις λαϊκές από αύριο. Υπάρχει ήδη απόφαση τους για το ποιοι πάγκοι θα επανέλθουν αύριο Τρίτη στη λαϊκή αγορά της Χρυσούπολης. Το ίδιο θα γίνει την Τετάρτη στις Κρηνίδες, την Παρασκευή στην Ελευθερούπολη κτλ.

 

Κάθε μέρα όλη την εβδομάδα θα υπάρχουν διακοπές ρεύματος και στην πόλη της Καβάλας και σε περιοχές του Δήμου Παγγαίου. Είναι προγραμματισμένες διακοπές από τον ΔΕΔΔΗΕ για τις οποίες μπορεί κάποιος να ενημερωθεί αναλυτικά αν επισκεφθεί τη σχετική ιστοσελίδα.

 

Νέα καθήκοντα για τον δημοτικό σύμβουλο Πέτρο Πετρόπουλο. Εντάχθηκε στο δυναμικό του γραφείου του Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Καβάλα με αρμοδιότητα την ενημέρωση, γραφείο τύπου κτλ. Ο κ. Πετρόπουλος είναι κάθε μέρα στο γραφείο του Υπουργού.

 

Για τα ανθοπωλεία της πόλης ήταν μια καλή Κυριακή η χθεσινή. Λόγω της γιορτής της μητέρας. Τα παιδιά δεν την ξέχασαν την μητέρα τους, ευχήθηκαν κυρίως με λουλούδια. Στήριξαν έτσι τα τοπικά ανθοπωλεία αφού λουλούδια μπορείς να βρεις μόνο σε αυτά. Κι όχι στα σούπερ μάρκετ.

 

Υπάρχουν μικρά, διαδοχικά καλά νέα για τον τουρισμό. Τον τουρισμό τον οδικό, ο οποίος στηρίζει και το Νομό Καβάλας. Διαπιστώνονται κάποια θετικά σημάδια και μηνύματα. Αυτά αξιολογούνται αμέσως από τους ενδιαφερόμενους, των οποίων η όρεξη ανοίγει… Εξ αυτού του λόγου τελευταία προκύπτει μια αισιοδοξία, μια θετική ματιά σε όσα θα γίνουν. Φυσικά όλοι (στο Ν. Καβάλας) έχουν πλέον αποδεχθεί ότι η σεζόν θα είναι μικρή ή θα αρχίσει πολύ αργά. Κάπου στον Ιούλιο. Στην καλύτερη περίπτωση τέλος Ιουνίου. Από το τίποτα, μπροστά στο οποίο ήμασταν έως πρόσφατα, καλό και το λίγο. Ή λίγο παραπάνω από το λίγο.

 

Για τη Θάσο είναι θετικό νέο το ότι από σήμερα επιτρέπεται η κίνηση στο νησί όσων σε αυτό εργάζονται. Επόμενος στόχος να αυξηθούν τα δρομολόγια των φέρι μποτ, να «ανοίξει» όσο πιο γρήγορα γίνεται η γραμμή του Πρίνου. Κάτι που δεν φαίνεται να αργεί.

 

Ομάδα εργασίας για τα Τενάγη συγκροτεί το ΤΕΕ ΑΜ: Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Μακεδονίας συγκροτεί Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο τη μελέτη και διαμόρφωση πρότασης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Τεναγών Φιλίππων. Η αρχική συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας περιλαμβάνει τους μηχανικούς Δημήτρη Γκατζηρούλη, Δημήτρη Κυριαζίδη, Σωτήρη Λαζαρίδη, Μαρία Μπάκα, Απόστολο Παυλίδη, Έλενα Σαμουρκασίδου και Γιώργο Τσακαλίδη.

Η συμμετοχή στην Ομάδα Εργασίας παραμένει ανοιχτή για συναδέλφους μηχανικούς αλλά και για προσωπικό άλλων κλάδων με επιστημονικό υπόβαθρο συναφές με το αντικείμενο της Ομάδας Εργασίας.

 

 

Διαβάστε επίσης