• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην πλατεία Καπνεργάτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών αφού το Υπουργείο Παιδείας νομοθετεί λάθος. Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας έκανε αισθητή την παρουσία του, ξεχώρισαν οι τρεις πρώην βουλευτές Καβάλας. Στην φωτογραφία οι δύο εξ αυτών, ο κ. Παπαφιλίππου μάλιστα φορά χειρουργική μάσκα. Ο Κώστας Μορφίδης όχι. Καλή η αντιπολίτευση, καλύτερη η προφύλαξη από τον πάντα πονηρό κορωνοϊό.

 

Φίλος καταστηματάρχης της Καβάλας έστειλε στη στήλη τη φωτογραφία. Εντελώς άδειος από κόσμο ο πεζόδρομος της Παύλου Μελά. Φωτογραφία χθεσινή πρωινή. Μας κάλεσε να αναρωτηθούμε ποιο είναι το μέλλον των μικρομεσαίων υπό αυτές τις συνθήκες. Έχει δίκιο να μελαγχολεί και να αγωνιά. Ευτυχώς χθες το μεσημέρι η εικόνα του ίδιου πεζόδρομου δεν ήταν ίδια. Κόσμος υπήρξε. Μπήκε όμως στα μαγαζιά;

 


Για τη δημοτική επιχείρηση Δημωφέλεια είναι αποτυχία το ότι ο περίφημος διαγωνισμός απέβη άγονος. Δική της αποτυχία που σαφώς και οφείλεται στους όρους της διακήρυξης τους. Καταγγέλθηκαν ως «φωτογραφικοί». Αποδείχθηκαν σίγουρα υπερβολικοί. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, ο διαγωνισμός πρέπει να επανέλθει αλλά με όρους πιο απλούς. Προκειμένου ο τελικός στόχος να επιτευχθεί. Χρόνος υπάρχει αλλά η νέα προσπάθεια πρέπει να είναι διαφορετική και να μην αργήσει.

 

Οι χθεσινές δηλώσεις της πρώην προέδρου (περίληψη των οποίων δημοσιεύεται σε άλλη σελίδα της σημερινής Πρωινής) φανερώνει ότι ο Κώστας Κουνάκος είχε δίκιο. Κάτι δεν πάει καλά στη Δημωφέλια κι αυτό έχει σχέση με το μόνιμο προσωπικό αλλά και τους εξωτερικούς συνεργάτες της. Ο κ. Κουνάκος προ μηνών αναφέρθηκε και στους εργαζόμενους (χωρίς να τους ξεχωρίζει ή να τους κατηγοριοποιεί), η κ. Ιωσηφίδου επαίνεσε τους μόνιμους. Άσκησε κριτική σε ορισμένους από τους εξωτερικούς συνεργάτες. Οι οποίοι εξωτερικοί συνεργάτες της Δημωφέλειας δεν είναι λίγοι. Όλοι εργάζονται καθημερινά στην επιχείρηση κι είναι εκεί καιρό. Χρόνια ολόκληρα.

 

Προσελήφθησαν μη αξιοκρατικά. Κάποιος πρόεδρος (προηγούμενος ή προ προηγούμενος πρόεδρος κτλ) έκανε την αρχή. Από τότε οι συμβάσεις ανανεώνονται λες και δεν υπάρχουν άλλοι άνεργοι επιστήμονες σε αυτήν την πόλη. Πρόσφατα ο νέος πρόεδρος «άνοιξε» το θέμα αλλά και μόνο η έναρξη μιας τέτοιας προσπάθειας ελέγχου και αξιολόγησης προκάλεσε… σεισμό πολλών ρίχτερ!

 

Αν η κ. Ιωσηφίδου λέει την αλήθεια, τότε μεταξύ των εξωτερικών συνεργατών (αυτών που οι συμβάσεις ανανεώνονται συνεχώς) υπάρχουν κάποιοι που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αν όσα διηγείται είναι αλήθεια τότε κακώς κι η ίδια χαρίστηκε και τους διατήρησε. Λάθος μου, παραδέχθηκε χθες. Αυτό το λάθος (μαζί με πολλά προηγούμενα) τα πληρώνουμε (τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά) εμείς οι Καβαλιώτες.

 

Έγιναν και συνεχίζονται πολλά τέτοια λάθη. Ούτε το μόνιμο προσωπικό προέρχεται από αξιοκρατική διαδικασία. Η αξιοκρατία πέρασε και δεν ακούμπησε τη Δημωφέλεια. Την παλιά ΔΑΝΕΚ κτλ. Αυτά τα ζητήματα δεν τα έθιξε ποτέ κανείς. Κάθε νέα διοίκηση συνεχίζει ότι βρήκε κι έτσι το πράγμα δεν αλλάζει.

 

Ως που κάποια στιγμή αποφάσισε να ψάξει την υπόθεση ο Κώστας Κουνάκος. Πρώτος που αντέδρασε ήταν ο επικεφαλής της τότε παράταξης του. Χώρισαν οι δρόμοι τους. Τάχα συναινετικά. Κι επειδή ο κ. Κουνάκος δεν είναι κουτός, το έλαβε το μήνυμα. Ενημερώθηκε για τα δεδομένα της δημοτικής επιχείρησης και τελικά σώπασε.

 

Όπως στο τέλος θα σωπάσουν κι όσοι τώρα ανακαλύπτουν την Αμερική… Όσοι μόλις τώρα ξεκινούν την επανάσταση τους. Μικροί απέναντι στο σύστημα, θα αναγκαστούν να το αποδεχθούν. Θα ηττηθούν και θα μείνουν στην άκρη. Ότι προ πολλών ετών άρχισε, κι έχει βαθιές ρίζες, θα επικρατήσει. Θα διασωθεί. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν πρέπει τίποτα να μας ξαφνιάζει. Τα πράγματα έτσι ήταν κι έτσι θα συνεχιστούν. Κι αν κάπου κάπου υπάρχουν άγονοι διαγωνισμοί, μη στεναχωριόμαστε. Σύντομα το πράγμα θα επανέλθει σε κανονική πορεία.

 

Η κ. Ιωσηφίδου ρωτήθηκε χθες αν θα ήθελε να είναι υποψήφια δήμαρχος Καβάλας, επικεφαλής και διάδοχος στην παράταξη της κ. Τσανάκα. Απέφυγε να απαντήσει. Καλά έκανε. Δεν είναι η ώρα κατάλληλη. Ορισμένα πράγματα άλλωστε τα απαντάς πότε ευθέως, πότε εμμέσως πλην σαφώς. Μάλλον είμαστε στο δεύτερο. Για το πρώτο έχουμε καιρό.

 

Η ΝΔ Καβάλας θα είναι ενωμένη στις επόμενες δημοτικές εκλογές στο Δήμο Καβάλας; Τολμούμε την πρόβλεψη. Δεν θα είναι. Ποντάροντας σε αυτό το ενδεχόμενο ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος «ερωτοτροπεί» με τους εφικτούς για αυτόν στόχους και δεν κάνει λάθος. Καλή η ανεξαρτησία και η απόσταση από τα κόμματα, ακόμη καλύτερη η τακτική των ελιγμών και των επίμονων «επιθετικών» δημοσίων σχέσεων.

 

Θα τον βόλευε ο επίσημος υποψήφιος Δήμαρχος της ΝΔ να προέρχεται από τη διοίκηση της κ. Τσανάκα. Να είναι π.χ. η κ. Ιωσηφίδου. Αν όμως μας προκύψει ένα νέο, άφθαρτο πρόσωπο; Κάτι σαν τον Μουριάδη το 2019 ας πούμε… Τότε το πράγμα θα αλλάξει και μάλλον θα δυσκολέψει.

 

Μέχρι να «ανοίξει» ο συγκεκριμένος χορός έχουμε να δούμε πολλά. Κι όταν έρθει η ώρα των αποφάσεων, ακόμη περισσότερα. Γιατί ενώ κάποιοι κοιτούν κι ασχολούνται με το σήμερα, κάποιοι άλλοι έχουν το μυαλό τους στις επόμενες εκλογές. Κι όσο σκέφτεσαι αυτές πώς να αποδεχθείς την ανάγκη της συνεργασίας και της συναίνεσης; Πώς να συνεργαστείς με αυτόν που πρέπει(!) συνεχώς να καταγγέλλεις;

 

Μόνο να μην παρασυρθείς κι από την πολύ καταγγελία τα κάνεις θάλασσα… Επεκταθείς σε ανθρώπους που δεν σου φταίνε τίποτα. Τότε η αντιπολιτευτική τακτική παρουσιάζει προβλήματα, δημιουργεί φθορά. Προκύπτουν απώλειες. Τις πιο πολλές φορές – σχεδόν πάντα- η φθορά έχει σχέση με αυτόν που συνήθως ασκεί εξουσία. Αραιά και που ίδια ζητήματα ανακύπτουν και σε όσους κάνουν αντιπολίτευση. Λάθος αντιπολίτευση. Πιο πρόσφατο αλλά τρανταχτό παράδειγμα η … «καταγγελία» που «ανέβηκε» και μετά «κατέβηκε». Η συγνώμη φιλότιμη προσπάθεια αλλά η ζημιά έγινε. Και δεν είναι καθόλου μικρή…

 

Ο Κίμωνας Παπαδόπουλος επανέλαβε χθες, μιλώντας στην Πρωινή, ότι δεν έχει καμία σχέση με το αίτημα ΜΚΟ που ζητά να αξιοποιήσει καπναποθήκη του δημοσίου στο Περιγιάλι. Ο συμπολίτης υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας μίλησε για τα δύσκολα στην οικονομία. Αυτά είπε, και δεν κάνει λάθος, είναι όσα έρχονται μετά το προσεχές Καλοκαίρι! «Να προετοιμαστούμε για το Φθινόπωρο και το  Χειμώνα» ζήτησε ο κ. Παπαδόπουλος. Μήνυμα που αφορά κυρίως την Κυβέρνηση.

 

Με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία χθες η διοίκηση της δημοτικής κοινωνικής «Αλληλεγγύης» αποδέχθηκε την εισήγηση του νομικού τμήματος του Δήμου, τάχθηκε υπέρ της άσκησης έφεσης στην δικαστική διαμάχη με το προσωπικό του Βοήθεια στο Σπίτι. Είναι σα να επιστρέφουμε στα ίδια αν και όπως πιστεύαμε υπήρξε για το θέμα μια κοινά αποδεκτή λύση.

 

 

Διαβάστε επίσης