• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Επεκτείνονται οι εργασίες του Δήμου Καβάλας στην παραλία της Καλαμίτσας. Από χθες άρχισε η συντήρηση και των αποδυτηρίων των κολυμβητών. Θα μπουν ακόμη και πόρτες. Οι εργασίες θα γίνουν στα περισσότερα αποδυτήρια και θα ολοκληρωθούν γρήγορα.

 


 

Οι πραγματικές ειδήσεις για το μέλλον της τουριστικής περιόδου, της φετινής τουριστικής περιόδου, δεν υπάρχουν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Σε αυτά διαβάζουμε τις αισιοδοξίες και τις προσδοκίες όλων μας. Τις ευχές και τα όνειρα θαρρείς και δεν υπήρξε κορωνοϊός. Δεν μεσολάβησε τίποτα το διαφορετικό.

 

Οι χρήσιμες πληροφορίες βρίσκονται στα μέσα ενημέρωσης τόσο της Βουλγαρίας όσο και της Ρουμανίας. Αρκεί να γνωρίζει κάποιος τη γλώσσα και να μπορεί να διαβάσει ή να τις μεταφράσει στην ευκολότερη αγγλική. Δυνατότητα που το διαδίκτυο παρέχει.

 

Γράφουν (Βούλγαροι και Ρουμάνοι) ότι θέλουν να κάνουν διακοπές εκτός της χώρας τους. Γράφουν και ξαναγράφουν ότι επιλέγουν και προτιμούν την Ελλάδα μιας και εκτός από όμορφη, τα κατάφερε περίφημα με τον κορωνοϊό. Σκέπτονται παράλληλα κι όλα τα υπόλοιπα. Το ενδεχόμενο να αρρωστήσουν, το ρίσκο που θα αναλάβουν κτλ. Κάπως έτσι γράφουν ότι φέτος ενδέχεται να κάνουν μια αλλαγή στηρίζοντας για τις διακοπές τους την πατρίδα τους.

 

Ίδια οργανωμένη καμπάνια (προπαγάνδα) ξεκίνησε και ο Ερντογάν. Ο οποίος προτρέπει τους Τούρκους να μείνουν Τουρκία ώστε να στηρίξουν εγχώριους τουριστικούς προορισμούς. Οι επιχειρήσεις τάχα στους Τούρκους θα κάνουν ειδικές τιμές και εκπτώσεις. Αν όλα αυτά είναι μόδα, τότε πρέπει να περιμένουμε να περάσει. Ακόμη κι αν περάσει, θα περάσει με απώλειες.

 

Οι Βαλκάνιοι, τους οποίους κάποτε δεν θέλαμε για πελάτες, μας σκέπτονται. Κι εμείς το ίδιο. Θα έρθουν αλλά κανείς δεν γνωρίζει πότε και πόσοι. Οι επιχειρήσεις μας προετοιμάζονται και «προσγειώνονται» ταυτόχρονα. Αυτό το Καλοκαίρι δυστυχώς δεν θα είναι σαν τα προηγούμενα. Δεν πρόκειται για σενάριο. Είναι πραγματικό γεγονός.

 

Με τους λοιπούς ευρωπαίους τα δεδομένα είναι ακόμη χειρότερα. Η Θάσος τέτοια εποχή είχε κόσμο. Εγγλέζους, Γερμανούς κτλ. Σήμερα στη Θάσο δεν κυκλοφορεί άνθρωπος. Μόνο οι ντόπιοι, οι οποίοι καθημερινά σκέπτονται διάφορα περιμένοντας κάτι που μοιάζει με θαύμα…

 

Αποδεικνύονται σοφοί όσοι -έλληνες, επαγγελματίες του τουρισμού- από τον Φεβρουάριο έθεταν τον επόμενο στόχο. Να επανέλθουμε όσο καλύτερα γίνεται το Καλοκαίρι του 2021. Μακρινό; Ίσως. Ρεαλιστικό; Κατά πάσα πιθανότητα. Ο τουρισμός άλλωστε δεν είναι κάτι συγκεκριμένο, δεν έχει ημερομηνία λήξης. Έχει προοπτική και μεταπτώσεις. Είναι ευαίσθητος κι αλλάζει. Σου έρχεται ένας επίμονος, θανατηφόρος ιός και σε στέλνει αδιάβαστο!

 

Σε αυτήν την περίπτωση οι δικοί μας επαγγελματίες στρέφονται προς τους έλληνες. Τους έλληνες επισκέπτες, τουρίστες κτλ. Για να τους δεις στα μάτια και να τους κάνεις πελάτες πρέπει να δράσεις απλά και άμεσα. Να γίνεις όσο το δυνατό πιο φθηνός. Άλλος τρόπος να προσελκύσεις τους έλληνες δεν υπάρχει.

 

Σε αυτό το Καλοκαίρι – παρένθεση οι επιχειρήσεις της Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ν. Καβάλας) πρέπει να διατηρήσουν την ποιότητα αλλά να πουλήσουν φθηνά. Φθηνότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι ναι, η ζημιά θα είναι όσο το δυνατό μικρότερη.

 

Δεν είναι εύκολο να πουλήσεις φθηνά. Θα μας πουν ότι δεν βγαίνουν. Στην πραγματικότητα θα εννοούν τα γνωστά όνειρα γρήγορου πλουτισμού. Ε λοιπόν φέτος ας κρατήσουν αυτήν την όρεξη. Ας τη βάλουν στην άκρη. Για να αποφύγουν τα χειρότερα πρέπει να απευθυνθούν στους έλληνες, υπό τιμές λογικές. Τουλάχιστον λογικές.

 

Μαραθώνια και η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜΘ. Την Τρίτη ξεκίνησε (με τηλεδιάσκεψη) μετά τις 6 το απόγευμα και τέλειωσε στη 1.30 το βράδυ. Κατά συνέπεια η… «ασθένεια» είναι γενική και όχι μόνο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.

 

Η σεζόν των διαφόρων τμημάτων των πολιτιστικών- συνοικιακών συλλόγων φαίνεται ότι τέλειωσε. Αυτά θα επανέλθουν, όπως δείχνουν τα πράγματα, το Φθινόπωρο. Εννοούμε τα χορευτικά τμήματα, τα τμήματα ζωγραφικής και λοιπής δημιουργικής απασχόλησης.

 

Κάτι γενικότερο συμβαίνει στο κεντρικό λιμάνι αφού η είσοδος σε αυτό ήταν κλειστή ακόμη και χθες το πρωί. Όλο το πρωί. Όσοι είχαν λόγο να περάσουν με το αυτοκίνητο τους εντός του χώρου του Τελωνείου κτλ ταλαιπωρούνταν ψάχνοντας να βρουν τρόπο.

 


Επιστολή- απάντηση από την Αναστασία Ιωσηφίδου

 

Κύριε Γενικόπουλε , στον απόηχο της συνέντευξης μου σε εσάς σχετικά με τον διαγωνισμό Μάρκετινγκ της πόλης , δημοσιεύσατε στην στήλη Μικρά Πρωινά  και σχολιάσατε στην πρωινή ζώνη του ραδιοφώνου σας , τα όσα σας δήλωσα , με έναν τρόπο θεωρώ επιλεκτικό και προχωρώντας σε αναγωγές και συμπεράσματα τα οποία δεν προκύπτουν σε καμία περίπτωση από τα λεγόμενα μου.

Τα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη αυτή ,  δεν ακούστηκαν για πρώτη φορά και βεβαίως ήταν σε γνώση της σημερινής διοίκησης , για τον λόγο άλλωστε αυτόν , δεν έχουν  διαψευστεί . Αφορούν ένα μεμονωμένο γεγονός που έχει  να κάνει με  πρώην εξωτερική συνεργάτιδα της επιχείρησης , το οποίο επί διοικήσεως μου αφού εντοπίσθηκε και επιβεβαιώθηκε , αντιμετωπίσθηκε με τρόπο που εξασφάλιζε τα συμφέροντα της επιχείρησης, καθώς ο διαγωνισμός δεν έγινε..Αυτό το γεγονός όμως,  αποτελεί εξαίρεση και όχι ενδεικτικό του ήθους , του χαρακτήρα και της κατάρτισης του μόνιμου προσωπικού ή των λοιπών εξωτερικών συνεργατών της επιχείρησης. Άλλωστε ανάμεσα στα ρόδα υπάρχουν πάντα και αγκάθια . Το να επιχειρείται λοιπόν τώρα ,με αφορμή το γεγονός αυτό, να απαξιώνεται  η επιχείρηση είναι αν όχι “ύποπτο” τουλάχιστον αδικαιολόγητο. Αν η Δημωφέλεια βρίσκεται σήμερα σε αυτή την θέση, εξαιτίας αυτού του θέματος ,οφείλεται αποκλειστικά  στη σημερινή της διοίκηση, η οποία όχι μόνο δεν έλαβε υπόψιν της τα όσα  ανέφερα , αλλά αντιθέτως από τις πρώτες ασχολίες της με το που ανέλαβε την διοίκηση, ήταν να διασφαλίσει με απόφαση της την ύπαρξη των ατόμων που σχετίζονται με την υπόθεση αυτή στην επιχείρηση. Επομένως τα περί προσπάθειας ¨ελέγχου και αξιολόγησης” των εξωτερικών συνεργατών από τον νέο πρόεδρο που αναφέρετε στα σχόλια σας , είναι “κούφια λόγια” καθώς όχι μόνο κάτι τέτοιο δεν έγινε , αλλά αντιθέτως ο αριθμός των εξωτερικών συνεργατών από δώδεκα(12)  , την 17η Σεπτεμβρίου που παρέδωσα , είναι σήμερα δεκατέσσερις(14)!!! Η μόνη δε αλλαγή που έγινε σε εξωτερικό συνεργάτη της επιχείρησης που ήδη εργαζόταν , είναι αυτή με την οποία ήρθε στην επιχείρηση , η κυρία αυτή που την Πέμπτη στο δημοτικό συμβούλιο προσπάθησε να παραπλανήσει το σώμα,  δηλώνοντας ψευδώς και ανερυθρίαστα ότι ο ΤΑΠ δικαιώθηκε στο δικαστήριο  έναντι της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ!!!  Ανεξαρτήτως όμως αυτών , οι εξωτερικοί συνεργάτες , είναι απαραίτητοι για την επιχείρηση , καθώς σήμερα είναι η μοναδική δυνατότητα αυτής,   να λειτουργήσει εύρυθμα και να αντικαταστήσει μερικώς το μόνιμο προσωπικό της,  που για διάφορους λόγους αποχωρεί από αυτήν. Όσο δε για την ανάγκη της ανάθεσης σε εξωτερικό συνεργάτη  και τον τρόπο επιλογής του  ,  αυτά γινόντουσαν   ,τουλάχιστον κατά την θητεία μου , μετά από εισήγηση και με τη σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας και αφού προϋπήρχε συνέντευξη με τους ενδιαφερόμενους .

Τέλος η συσχέτιση του ζητήματος αυτού με τα λεγόμενα του κυρίου Κουνάκου είναι τουλάχιστον ατυχής, καθώς ο κ. Κουνάκος “αρέσκεται” κατά καιρούς  στο να καταγγέλλει πράγματα για την επιχείρηση , τα οποία όμως αδυνατεί ακολούθως να τα υποστηρίξει με αποδείξεις και επιχειρήματα που να ευσταθούν.  Θα παρακαλούσα για τη δημοσίευση της παρούσας στη στήλη μικρά πρωινά όπου υπήρξε και η αντίστοιχη αρθρογραφία σας.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης